"Турските сериали по света" (10): Ливан

Здравейте, приятели! Петък е, 10 май, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е Ливан - една от по-различните държави от Средния изток, която съчетава в себе си няколко култури. Тази пъстрота и това различие определено се отразяват и върху предпочитанията на ливанците относно излъчващите се там турски сериали. 

Причина турските сериали да предизвикват подобен огромен интерес от страна на телевизионната аудитория в Близкия и Среден изток, е по-западното географско разположение на Турция, която е възприемана като по-модерна, развита и напредничава държава. За мнозина ливанци, например, Истанбул изглежда недостижим, бляскав и развит не по-малко от Париж. Актьорите, играещи в турските сериали, също са изключително харесвани в Ливан, като мнозина от зрителите там ги оприличават на европейци. Сред най-популярните турски звезди там са Сонгюл Йоден, Мурат Йълдъръм, Бюлент Инал, Туба Бююкюстюн, Берен Саат, Халит Ергенч и Бергюзар Корел. Подобно на повечето останали държави по света, и в Ливан турските сериали пробиват с хитовете "1001 нощ" и "Перла"

Любопитен е разказът, който турска блогърка споделя в своя статия, посветена на посещението си в Ливан от преди няколко години. Докато е в Бейрут, въпросната е била помолена от свой приятел-ливанец да посети неговото семейство, тъй като в него интересът към Турция, пореден от излъчващите се сериали, е много голям. Когато влиза в дома му, блогърката се сблъсква с доста интересна гледка - всички жени в семейството, заедно с няколко свои съседки, се били събрали заедно в хола, за да гледат новия епизод на хитовата драма "Забраненият плод" (Ask-i Memnu). По ливански адет - пиейки чай и арек (бел. ред. - известна ливанска напитка) и пушейки наргиле. Всички ливански фенки на сериала проявили голям интерес към туркинята сред тях и една по една се снимали с нея като с известна личност, не пропускайки да я попитат дали, например, е виждала Къванч Татлъту. Чийто герой в "Забраненият плод", доста любопитно, носи името Муханна в Ливан. 

Сред най-гледаните и харесвани турски сериали в последно време в Ливан са "Слънчеви момичета" (Gunesin Kizlari), вървящ под заглавието "Banat Al Chams"; "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat), излъчващ се като "3alimni kayfa"; "Искрите на отмъщението" (Cesur ve Guzel), ротиращ се под името "Jousour wa Jamila"; "Любов под наем" (Kiralik Ask), вървящ под заглавието "Hob lil Ijar"; "Горчива любов" (Aci Ask), излъчващ се като "Al 3echek el Mor"; и "Част от мен" (Kaderimin Yazildigi Gun), ротиращ се под името "Lo3bat alQadar". Телевизията, излъчваща тези сериали, е ливанският международен канал LBCI. 

Влиянието, което турските сериали имат върху телевизионната аудитория, се простира в доста големи граници, като техни фенки все по-често прибягват до услугите на естетическата хирургия, която, между другото, е със слава на изгодна и евтина в Ливан, за да заприличат на любимите си актриси. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте единадесетото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 17 май! Бърз достъп до предишните броеве имате в архива на рубриките ни тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.