"Турските сериали по света" (5): Афганистан

Здравейте, приятели! Петък е, 5 април, продължава новата ни рубрика "Турските сериали по света", в чиито издания всеки петък обикаляме света, за да Ви убедим, че южносъседските заглавия го превземат и с все по-бързи обороти покоряват сърцата на още и още зрители от все по-далечни географски ширини. Тазседмичната ни спирка е Афганистан. Запомнена с терор и крайно ислямистки нагласи, подборът на сериали, които да се излъчват в държавата, е изключително строг. Най-предпочитаните от тамошната аудитория жанрове са криминалната драма и семейната драма. Също като у нас и в Латинска Америка, и в Афганистан турските сериали се излъчват не веднъж седмично, както в родината си, а всеки делничен ден. Тъй като до момента там са показани доста турски сериали - над 100, в статията ще се спрем на предизвикалите най-голям интерес.

Свързано изображениеСвързано изображение

Първият турски сериал, излъчен в Афганистан, е "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi). Феноменалната криминална драма, излъчила цели 13 сезона в родината си, предизвиква огромен интерес не само сред възрастните зрители, но и сред децата, което можем да отбележим като интересен факт. Главният герой в сериала - Полат Алемдар, се превръща в своеобразен национален герой за афганистанци и негови портрети се окачват и рисуват по улиците там. Докато "Долината на вълците" се излъчва в Афганистан, интересът към него е толкова голям, че започва продажбата на тениски и шапки с ликовете на главните герои. Открива се и ресторант на името на главния герой. Интересът, който предизвиква "Kurtlar Vadisi" в Афганистан, определено е до голяма степен необясним и странен, тъй като заглавието е в доста патриотичен турски дух. И въпреки това можем да си го обясним с факта, че Афганистан дълго време е била във война и след излизането си от нея е имала нужда от нов герой, в чието лице е разпознала именно Полат Алемдар. Влиянието, което "Долината на вълците" има над афганистанското население, води до една голяма трагедия, която предизвиква свалянето му от екрана на ToloTV. Взимайки пример от случващото се в историята, група от деца става причина за смъртта на свое 14-годишно приятелче. 

Друг турски сериал, разбунващ духовете в Афганистан, е "Забраненият плод" (Ask-i Memnu). Там той върви под заглавието "Eshq al Mamnou", като бива възприет от крайно ислямисткото и талибанско население за проповядващ неморални ценности и подтикващ зрителите към извършването на грехове. Тази тяхна позиция ги кара да нахлуят в сградата на телевизията, излъчваща сериала, и да нападнат работещите в нея служители. Въпреки всичко това драмата се излъчва до край, като се радва на огромен интерес, а актьорите, изпълняващи главните роли в нея - Берен Саат и Къванч Татлъту, се превръщат във всенародни любимци.

През последните години в Афганистан с голям успех се излъчват още "Твоят мой живот" (Paramparca), "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki) и "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). От културна гледна точка страната винаги е стояла между Средния изток и Азия, като това дава своето отражение върху предпочитанията ѝ към подобен тип истории.

В края на 2017-а година излъчванията си в Афганистан започват "Отвътре" (Icerde), "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul) и "Песента на живота" (Hayat Sarkisi). Трите на пръв поглед коренно различни една от друга истории - едната криминална, другата историческа, а третата семейна драма, успяват да привлекат отделните групи от телевизионната аудитория в страната, която вероятно заради множеството проблеми от ежедневието си бяга от тях, именно заставайки пред телевизионния екран и гледайки сериали.

След проучване, направено от сайта на афганистанската телевизия ToloTV, най-очакваният от тамошните зрители турски сериал е "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin). Така тя задоволява тяхното желание и не след дълго закупува и пуска в излъчване историческата драма, в която освен че отново имат възможността да се насладят на безграничния талант на двойката Бергюзар Корел и Халит Ергенч, но и да открият нови непознати, но вървящи по техните стъпки млади актьори, сред които Боран Кузум, Мирай Данер и Пънар Дениз. 

Имайки база за сравнение с индийските сериали, афганистанските зрители определят турските като много по-реалистични и близки до истинския живот. Особено биват привлечени от модерния лайфстайл на героите в историите, който намират за доста по-бляскав от своя, както и от силата и истинността на представените любови. 
_________________________________________________________________________________


Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте шестото издание от "Турските сериали по света" следващия петък, 12 април! Бърз достъп до броевете занапред ще имате в архива на рубриките ни тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.