Алперен Дуймаз: "Изкуството е за новаторите!"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 21 февруари, продължава публикуването на интервюта с най-харесваните турски актьори и актриси в запазения им ден в програмата на СЕРИАЛИ в България. През месец февруари те са със звездите от драмата "Горчива любов" (Aci Ask), излъчваща се всяка делнична вечер от 21.30 часа по БТВ. Тазседмичното е с актьора, изпълняващ една от главните мъжки роля в нея - Алперен Дуймаз! Той е роден на 3 ноември 1992 г. в турската столица Анкара. В момента е на 26 години, зодия скорпион. Завършва Държавната консерватория към университет Hacettepe в родния си град. В гимназиалните си години се интересува от музика и мода. Първите си стъпки на снимачната площадка като актьор прави през лятото на 2015 г., когато участва в младежката драма и римейк на едноименния американски хит "Малки сладки лъжкини" (Tatli Kucuk Yalancilar). В края на същата година се превъплъщава в образа на Али в драмата "Горчива любов" (Aci Ask), като въпреки провала ѝ, успява да привлече голямо зрителско внимание с играта и таланта си. Така през лятото на 2016-а година се присъединява в актьорския състав на летния сериал "Бодрумска приказка" (Bodrum Masali) - най-успешния в кариерата му до момента, вдъхвайки живот на основния персонаж Атеш. Заради успеха си заглавието продължава до пролетта на 2017 г. През първата половина от изминалата 2018-а взе специално участие в първия сезон на криминалната драма "Пропаст" (Cukur), а от есента до днес продължава да се снима с главна роля в "Сблъсък" (Carpisma), излъчващ се всяка четвъртък вечер по ShowTV. Да започваме с интервюто!

Направихте първите си крачки като актьор в "Малки сладки лъжкини" и "Горчива любов" и продължихте в "Бодрумска приказка". Ще разкажете ли как започна всичко и как стигнахте дотук?
Всъщност нямах никакви такива намерения. Всичко се случи случайно. Запознах се с човек, който ми каза, че ще ме подготви за изпита в Консерваторията и така постъпих в университета Hacettepe със специалност "театрално изкуство". Прекъснах по време на втори курс и се озовах в Истанбул. Предложението за участие в "Бодрумска приказка" дойде в деня, в който приключих работа по предходния си сериал "Горчива любов". Ден след това започнаха репетициите. Всичко се случи много бързо. Важно е да спомена, че целият актьорски каст беше съставен и аз се присъединих към него последен. Тоест, екипът вече беше започнал подготовка, когато се включих аз.

Изпитахте ли затруднения, влизайки директно от една роля в друга?
По време на целия този процес си обещах, че от тук нататък ще искам достатъчно време за подготовка от продуцентите, преди да започна да играя който и да е персонаж. Защото Атеш бе много интересен герой, който много ме затрудни, ако трябва да съм честен. Като един главен герой беше свързан по различни начини с всички останали и имаше общи сцени с тях. Заставайки един срещу друг с колегите си, искам да ги познавам достатъчно добре, за да се справим със задачата си по възможно най-добрия начин. Щеше ми се да имах повече време за тази цел, преди да се впусна в образа на Атеш, за да ги опозная и анализирам.

Въпреки всички трудности, които сте изпитали, Атеш беше много истински герой и успяхте да ни накарате да усетим всичко, което усеща и той самият...
Смея да твърдя, че голям принос за това има режисьорът ни Мехмет Ада Йозтекин. Той работи доста с мен. Защото 2-3 седмици допреди снимките да започнат, аз все още бях в кожата на предишния си герой. И все още не можех да изляза от образ. Благодарение на усилията на режисьора ни се справих, иначе поне в началото щяхте все още да гледате героя ми в "Горчива любов".

Родом от Анкара сте. Трудно ли Ви беше да заминете и да заживеете в Истанбул?
Всъщност аз самия пожелах да замина и да се откъсна от Анкара. Бях в такъв период. Но, разбира се, идвайки в Истанбул, Анкара веднага започна да ми липсва. Приятелите ми, семейството ми, училището ми... За 5-6 месеца свикнах с Истанбул и много се привързах към него. Сега, например, ми е мъчно пък за Истанбул.

За лятото в Бодрум всички знаем, че е много хубаво. Но сериалът "Бодрумска приказка" продължи и през зимния сезон. Какъв беше животът Ви през зимата в Бодрум?
Опитах да се да живея като героя си Атеш там. Това, което свързва Атеш с Бодрум, е любовта му, майка му и силата му да се опълчи на живота. Това го захранва и мотивира. Тези негови черти очертах и върху себе си и се опитах да живея като него. 

Едно от свежите и нови лица в индустрията сте. Получавате ли предложения от киното?
Да, получавам предложения. Според мен всеки, занимаващ се с какъвто и да е вид изкуство, трябва да има някаква цел, от която да бъде воден по пътя му. Трябва да правим неща, с които да сме полезни на хората. Това може да бъде музика, картина, постановка или филм. Това са каналите, през които хората на изкуството си проправят път и стигат до публиката, докосвайки я. Изкуството е за новаторите!

Споделихте, че не сте планирал да станете актьор, но при така стеклите се обстоятелства изглежда, че много сте заобичал актьорското майсторство...
Разбира се, точно така е! Първия ден, в който стъпих на снимачната площадка, си казах: "Не знам какво точно е това, но много ми харесва!". Виждайки, че зрителите разбират посланието ми, отправено към тях, идват при мен, обсъждаме и коментиране, задават ми въпроси - казах си, че това ще бъде моят път!

Сцените, в които плачете, са много реалистични и затрогващи. Как постигате това? Подготвяте ли се предварително?
Първо трябва да кажа, че плача наистина. Работата с плаченето я свърших още в Анкара. И ако мога така да се изразя, сложих парола на момента на разплакването. Така, както човек е обвързан с различните хора в живота си по различен начин, така различен е и плачът му - дали ще плаче пред майка си, пред любимата си или за себе си. До колкото по-широк спектър развиеш това умение, толкова по-добър актьор ставаш. Това е трудната част. Да плачеш като влюбен мъж, е лесно. Да плачеш като много ядосан мъж, също е лесно. Но когато проблемът ти е комплексен и ти трябва да покажеш на зрителя колко много страдаш от него, вече е необходима голяма практика, за да бъдеш достоверен. 

Привлякохте внимание и с музикалните си заложби и по-точно - свиренето на китара. Имате ли влечение към музиката?
Имах. Преди да постъпя със специалност "театрално изкуство", се подготвях за изпитите за музикалната специалност. След това видях, че няма да се получи. Явно това не е писано за мен.

От полза ли са музикалните Ви умения в актьорската професия?
Дори актьор, който не разбира от музика, би могъл да вдъхне живот на музикант. Важно е как говорят очите му, дали успява да накара зрителя да усети търсената емоция. Не е задължително актьорът да е и музикант. В "Горчива любов" например обаче имах музикално изпълнение.

Правим рязък завой в темата - имате ли си половинка?
Не. Наистина нямам. Все още не съм я срещнал.

Каква трябва да бъде жената до Вас?
Нямам готов отговор на този въпрос. Труден човек съм. Но едновременно с това съм и много мек. Явно мога да съм и двете. Ако се разбирам с някого, без да си говорим, съм много лесен. За мен е много важно да се гордея с човека до себе си. Трябва да е силно привързан към нещата, в които вярва, и нищо да не е способно да го откаже от тях и от целите си. И най-важното - да бъде истински. Иначе може да бъде блондинка, брюнетка, каквато ще. Само да е истинска!

Спортувате ли? В "Бодрумска приказка" Ви видяхме да плувате...
Седем години съм тренирал баскетбол, досега не съм имал опит в плуването. Разбира се, обичам и умея да плувам, но героят ми в сериала е професионален плувец, поставял рекорди. Затова и трябва да плувам много професионално, а това доста ме затрудни. Така и не оставах доволен от сцените, в които плувах. Все си казвах, че мога повече. Връщайки се на спорта - заради натоварения график на снимките често остава на заден план. В кратките почивки или чета сценария, или си почивам. Но ако човек иска, и в тези малки почивки може да спортува. Но не съм оставил спорта напълно. Отделям време в 2-3 дни от седмицата за спорт. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю с турска звезда извънредно следващата сряда, 27 февруари! Дотогава си припомнете предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.