Джан Сипахи: "Ако не бях актьор, щях да съм инженер"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 24 януари, продължава публикуването на интервюта с най-харесваните турски актьори и актриси в запазения им ден в програмата на СЕРИАЛИ в България. През месец януари те са със звездите от романтичната комедия "Любов от втори опит" (Ask Yeniden), излъчваща се всеки делничен следобед от 13.30 часа по БТВ. Тазседмичното е с актьора, изпълняваща една от главните мъжки роли в нея - Джан Сипахи! Той е роден на 20 януари 1988 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на току-що навършени 31 години, зодия водолей. Започва да се занимава професионално с актьорско майсторство през 2007-а година, когато е 19-годишен. Първите му изяви са в тийн-предавания и в телевизионни реклами, сред които на известните марки Ruffles и Coca Cola. Бива забелязан от широката аудитория през 2013 г., когато се включва с ключова роля в турския римейк на едноименния американски сериал "Отмъщението" (Intikam) с Берен Саат. Веднага след приключването му - през лятото на 2014-а, взима специално участие в един от най-успешните турски младежки сериали "В очакване на слънцето" (Gunesi Beklerken). Най-успешната му роля до момента е тази на Орхан в хитовата романтична комедия "Любов от втори опит" (Ask Yeniden), в която се снима през 2015 и 2016 г. От 2017-а година насам се превъплъщава в образа на принц Абдюлкадир в историческата драма на TRT1 "Абдюлхамид" (Payitaht Abdulhamid), чийто трети сезон продължава излъчването си всяка петъчна вечер. Успешна е изявата му и на голям екран в игралния филм с Толга Саръташ и Афра Сарачоулу "Лошо момче" (Kotu Cocuk). Да започваме с интервюто!

Как и къде започна историята ти?
Всеки знае, че зимата най-много на Анкара ѝ отива да вали сняг. Историята ми започна в най-студеното, най-бялото, но и най-красиво време от годината - точно там. Начално и основно образование карах в колежа TED в Анкара, а средно - в Егейското държавно училище. След това започнаха годините, които ме изградиха като личност и направиха от мен това, което съм сега - в Истанбул. Винаги ще си спомням за обучението си в университет Sabanci като за един много свободен период. Бяха много забавни и вълнуващи, изпълнени с нови знания години. Правих всичко необходимо, за да стана инженер. Всичко беше много хубаво. Но обстоятелствата се стекоха така, че от инженерството се пренасочих към актьорството и записах бакалавър "актьорско майсторство" в университет Bahcesehir. 

Как се случи този рязък завой от инженерството към актьорското майсторство?
Всъщност завоят не беше рязък. Решението, което взех, не беше спонтанно, а дълго обмисляно. Беше си цяло преживяване. Това беше резултатът от едно дълго търсене, за който, стигайки до него, си казах: "Да, ето това е!". Още от малък умея да се възползвам от изобретателността си при всякакви обстоятелства и да живея, изпълнен с щастие. В началното и основното училище запълвах свободното си време с театър, танци, музика, а в университета - с актьорско майсторство. Така изразходвах събиращата се в мен енергия. Макар да го осъзнах късно, винаги съм бил привличан от изкуството. Човекът, благодарение на когото поех по този път от Анкара към Истанбул, бе Истемихан Туна. Много благодарен съм му за всичките насоки, които ми е дал. Няма как да пропусна да благодаря и на Сумру Онат.

Гледаш ли се по телевизията?
Разбира се. Обичам да заставам пред екрана с известната доза напрежение и страх от това какво ще видя на него. За това се изисква смелост. В това отношение понякога съм доста безкомпромисен и критичен към себе си. Ако в момента на заснемане на определена сцена си успял наистина да станеш героя, когото пресъздаваш, това се вижда много добре на екрана. Пък и съм актьор, който винаги се стреми към самоусъвършенстване и към това да научи нещо ново. 

Имаш ли амбиции, свързани с актьорството?
Ако амбицията е единственото, с което разполагаш, тръгвайки по определен път, в даден момент тя със сигурност ще се обърне срещу теб. Но ако е подплатена със знания и с талант, то тя неизбежно ще изиграе своята положителна роля. Нека не го наричаме амбиция. По-скоро винаги, каквото и да правя - независимо дали е свързано с актьорството или не е, се стремя да давам всичко от себе си. Особено когато правя нещо, което много обичам, се изпълвам с благодарност. А чувството на удовлетвореност от свършената работа ме насочва към това да бъда още по-добър.

Какво беше детството ти?
Най-редно ще е да кажа, че беше доста динамично и бързо детство. Добри училища, грижовно семейство, свобода в постъпките и мислите ми - детството ми беше голямо удоволствие за мен. Винаги съм бил социално дете, а заради професията на баща ми постоянно пътувах някъде през ваканциите. Зимите и летата прекарвах при двете си баби, пазя много хубави спомени от тези времена. Никога няма да забравя и учителите си, които ме насочваха и мотивириха - най-вече тези по музика, танци и театър. Бях щастливо дете с голям късмет.

Разкажи ни повече за семейството си!
Дете съм в семейство на банкери. Майка ми, също като мен, е започнала да следва едно, но се е специализирала в съвсем друго. Само че при нея е обратното - от изкуството е преминала в сферата на точните науки и от френска литература и филология е направила завой към банковото дело. Образът на майката е различен в очите на всяко дете, моята не прави изключение и има както своите особености, така и характерности за всяка майка. Спомняйки си за детството си и за майка си, на преден план в съзнанието ми изплува чувството за справедливост. Баща ми също е банкер, но с него и до днес се виждаме сравнително рядко, тъй като естеството на неговата специалност е по-различна. Винаги ми е липсвал. В детството ми беше моят супер-герой. С изключително чувство за хумор. И въпреки че още не съм се запознал с някои от братовчедите си, мога да кажа, че имам едно много голямо семейство. Но тъй като често се местехме от град на град, не се събирахме заедно често. Въпреки това винаги пазя всеки един от семейството си в сърцето си. 

Има ли неща, за които смяташ, че правиш по по-различен начин от останалите?
Може би решението ми да оставя инженерството и да се отдам на актьорството е различно и странно. Никога обаче не е лесно да се откажеш от нещо в името на друго.

Как прекарваш един свой ден?
Всеки мой ден е различен и неповторим, не приличащ по нищо на предишните. И това много ми харесва. Ако живеех сам, може би щях да привикна към ежедневната рутина и да остарея, така да се каже, но добре, че живея заедно с жена, с която споделям всички вкусове на живота. Ставаме заедно и заедно планираме всеки свой ден. Освен това, се интересувам силно и от музика. Отделям си от свободното време, за да работя му инструменталните си заложби. Част съм от любителска банда и свирейки в нея, успявам да изразявам и да намирам себе си. Семейството ми и близките ми приятели също са част от моето гориво. 

Значи си имаш приятелка?
Да, от доста време съм заедно с момиче, което много обичам и в което съм много влюбен. Казва се Ясемин и случайно или не, най-любимото ми цвете е жасминът. 

Очевидно през годините чувствата между вас не са изстинали ни най-малко. Коя е най-голямата изненада, която си ѝ правил досега?
Този въпрос трябва да го зададете на Ясемин, но като се замисля, май най-голямата изненада, която съм ѝ правил досега, е огромен пъзел с наша обща снимка. Подарих ѝ го на Деня на влюбените - тогава не трябваше нито да се опитвам да влизам в кухнята, нито да се правя на много умен. Та реших да отида до фотото и да принтирам в ултра-голям размер нашата обща снимка. Като се прибрах вкъщи, я разграфих на 30 части, изрязах ги и скрих всяка от тях в малка подаръчна кутия заедно с позитивни послания. Всичко мина по план и Ясемин много се зарадва. Но за частта с вечерята не мога да кажа същото...

Каква е тайната за стабилна и дълга връзка?
Според мен тайната на стабилната и дълга връзка се крие в установяването на хармония между двама души. Като парчета от пъзел. Успеете ли да го подредите, започва да свири една прекрасна мелодия, на която можете да танцувате заедно цял живот.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю с турска звезда следващия четвъртък, 31 януари! Дотогава си припомнете предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.