Ипек Билгин: "Майсторство не е да се разплача, а да разбереш колко съм тъжна, без да съм проляла и една сълза"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 13 декември, днес приключва публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси, но само за 2018-а. Последните за тази година интервюта бяха със звездите от "Истанбулска невеста" (Istanbullu Gelin), чийто трети сезон продължава да се излъчва всяка петъчна вечер по турската StarTV и чиято премиера в България по БТВ предстои през пролетта на 2019-а година. Последното е с актрисата, изпълняваща една от главните роли в него - Ипек Билгин. Тя е родена на 24 март 1956 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 62 години, зодия овен. Първите си изяви като актриса прави на театралната сцена през 1983 г., когато е на 27 години. На малък и голям екран се появява чак през 2005-2006 г., като първата ѝ роля в телевизионен сериал е в полицейската драма, излъчена в България - "Любов извън закона" (Hirsiz Polis), а в игрален филм - в "Китайците идват" (Cinliler Geliyor). Опозната от телевизионния сериал едва 50-годишна, за отрицателно време се превръща в любима актриса с последвалите си участия в успешните сериали "Златната клетка" (Bicak Sirti) от 2007-а, "Езел" (Ezel) от 2009-а и "20 минути" (20 Dakika) от 2013-а година. През 2013 г. се снима в успешната кино-лента "Сънят на пеперудата" (Kelebegin Ruyasi), а през 2017 г. - в "Истанбул червен" (Istanbul Kirmizisi). Освен като театрална, телевизионна и кино-актриса, през годините се изявява още като режисьор, преподавател по актьорско майсторство и преводач. Именно тя превежда от английски на турски книгите на Ерик Морис "Не се преструвайте, моля" (Rol Yapmayın Lütfen) и "Вечен наръчник на актьора" (Fütursuz Oyunculuk Oyunculukta İşçilik Süreci). От началото на 2017-а година досега пресъздава може би най-успешната си роля в кариерата си на телевизионна актриса - тази на Есма Боран в хитовата драма "Истанбулска невеста" (Istanbullu Gelin). Да започваме с интервюто!

Какво Ви накара да приемете предложението за участие в "Истанбулска невеста"?
Начинът, по който Али Айдън пише сценария, много ме впечатли. Но факторът, заради който всъщност приех, беше режисьорката ни Зейнеп Гюнай Тан и фактът, че ще работя с нея.

Приличате ли си с героинята, на която вдъхвате живот - Есма?
До някаква степен си приличаме по това, че обичаме да сме заобиколени от много хора (смее се). 

Как един актьор трябва да се подготви за дадена роля?
Може да се подготви по много начини. Но не за всеки герой действат едни и същи техники и механизми. Всичко се свежда до това да намериш "онази" страна на персонажа си. Защото всеки има по една силна, но и по една слаба страна. Във всеки се крие една майка или едно дете. В зависимост от това с какви продукти разполагаш, се съобразяваш какво да изкараш на преден план. Не започвам да играя която и да е роля, разбирайки я още от самото начало. Напротив, разбирам я в процеса на игра. Никога не съм приемала да изиграя роля, която ми е пределно ясна от пръв поглед. Тук е мястото да направя едно важно послание: да се опитваме да се разберем взаимно, е най-важното нещо в този живот.

Сценаристът създава един герой, а Вие му вдъхвате живот...
Вярвам в героините, които играя. Защото човек може да си извади поука и от най-обикновения или далечен от него персонаж. Докато гледате, можете да си казвате: "Че някой постъпва ли така? Прави ли такива неща?". Знайте, че със сигурност има такива, които го правят. А на актьора се пада задачата да направи героя реалистичен. Сценаристът не може да определи всичко. До голяма степен зависи от актьорите. Защото ако играят паралелно със сценария и не излизат от неговите рамки, ще се получи или обикновена мелодрама, или класически филм. Актьорите могат да поемат в по-различна посока и да "кривнат" от начертания път. Могат да изрецитират репликите си, но как ще накарат зрителя да повярва в тези думи? Ето това е въпросът.

Смята се, че колкото по-внушително и истински плаче един актьор, толкова по-добър е.
Плаченето се възприема като един вид патент, печат в актьорската професия. Но да умееш да се смееш, и да умееш да плачеш, е еднакво важно. Плачът не е състояние, то е резултат. Майсторството е в това да ме погледнеш и да разбереш колко съм тъжна, без да съм проляла и една сълза. 

На смехотерапиите първо се смеем насила, а след това изпадаме в криза. Има ли и в актьорството такива техники?
Това е една от техниките, които използваме. Ако кажеш на някого да се разсмее или натъжи, това няма да се случи изведнъж. В зависимост от това какво се изисква - да се разсмееш, да се разплачеш или да се ядосаш, трябва да отпуснеш тялото си и да потърсиш онази емоция, която ще те доведе до желаното състояние. Актьорството се състои от 90% подготовка. Талантът е останалите 10%.

Занимавате се и с преподавателска дейност на млади актьори...
Помагам на хората в гледните им точки за ролите им и в техническите особености на изпълнението им. Ако им липсва нещо в техниката, се опитвам да им помогна. Относно гледната точка, работим заедно над въпросите как да превърнем един герой в реалистичен и да се доближим максимално до него. А всичко това се учи не с ума, а с тялото. Обучението продължава дълго време и се провежда за всеки индивидуално според нуждите му.

Да речем, че идвам и казвам, че иска да стана актьор. Какво ме очаква?
Първо гледам дали имаш потенциал за актьор или не. Ако нямаш, ще те посъветвам да си избереш някоя от 656-те други професии. За актьорската професия не е нужно желание, а страст. Ако откривам и потенциал, и страст в теб, ще останеш и ще работим заедно.

По времето на сериала "Север-Юг" (Kuzey Guney) сте обучавали Къванч Татлъту...
С него вече не работим, защото и без друго е много добър актьор. Къванч беше рискуващ и отворен ученик. И всички видяхме резултатите от тези негови качества. 

Дъщеря Ви също е актриса. Какво е чувството да споделяте една професия?
Голямо удоволствие е. И за двете ни актьорската професия е начин на живот.

Как оценявате сегашното състояние на театъра в Турция?
Въпреки всички пречки, се усеща новаторски дух, идващ от младото поколение актьори. И благодарение на този дух театралните зали се пълнят със зрители.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за 2018-а година! Очаквайте нови интервюта с любими турски актьори и актриси през новата 2019-а в запазения им ден в нашата програма - всеки четвъртък! Припомнете си предишните в архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.