Дилара Аксюек: "Играя Ипек, оправдавайки постъпките ѝ"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 22 ноември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. През предстоящите последни четвъртъци от 2018-а година те ще са със звездите от хитовия сериал "Истанбулска невеста" (Istanbullu Gelin), чийто трети сезон продължава да се излъчва всяка петъчна вечер по турската StarTV и който е закупен в България от БТВ. Тазседмичното е с актрисата, изпълняващ една от главните роли в него - Дилара Аксюек. Тя е родена на 24 юли 1987 г. в Каршъяка, Измир, Турция. В момента е на 31 години, зодия лъв. Завършва висшето училище по изкуства Mujdat Gezen със специалност "актьорско майсторство". Първата ѝ изява като телевизионна актриса в сериал е от 2012 г. - в "Един от домовете ни" (Evlerden Biri). Звездата ѝ продължава да изгрява бавно, но сигурно през 2013-а година в излъчената в България драма с Ибрахим Челиккол и Бурчин Терзиоулу "Милост" (Merhamet), в която се въплъщава във второстепенната роля на Шадие. През есента на 2014 г. се включва в провалилата се семейна комедия "Верен приятел" (Kadim Dostum), а през лятото на 2015 г. - в младежката драма "В името на щастието" (Adi Mutluluk). Въпреки че втората също завършва с не особено голям успех, тя е съдбовна за Дилара в личен план, защото на снимачната ѝ площадка среща любовта в лицето на екранния си партньор Джейхун Менгироулу ("Твоят мой живот"), с когото има връзка и до днес. Малко по-късно се присъединява в актьорския състав на първия сезон на историческия сериал "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), също излъчен у нас, влизайки в образа на Махфирузе султан. Най-успешната ѝ изява до момента е участието ѝ в хитовата драма "Истанбулска невеста" (Istanbullu Gelin), като с отрицателната си героиня Ипек придобива световна слава. И до днес продължава да се снима вече три сезона в нея. Да започваме с интервюто! 

Ще ни разкажете ли повече за героинята си в "Истанбулска невеста" Ипек?
Ипек е амбициозно младо момиче от Бурса. Тъй като е родена и израснала в по-малък и затворен град като Бурса, амбициите и целите ѝ се простират до това да стане снаха в най-уважаваното семейство там. И това е първата причина, поради която оправдавам последвалите ѝ постъпки. От малка посещава имението на бъдещето си семейство и трупа уважение и респект към бъдещата си свекърва. Тъй като в семейството има четири сина, тя таи най-големи симпатии към най-големия - Фарук (Йозджан Дениз). Не можем да го наречем любов, но тя смята това свое чувство към него именно за такава.

Докато прислугите гледаха на кафе, се появи змия в имението Боран... Ипек ли ще е тази змия?
Не гледам на героинята си като на змия, защото, разбира се, си има свои причини, заради които се смята за права в действията си. От малка мечтае да се омъжи за един мъж и смята, че заслужава да бъде обичана и да стане снаха в семейството му. Амбицията и силата, която е заложена в характера ѝ, пък ѝ казва: "Ще направя всичко по силите си, за да вляза като снаха в този дом". И аз я играя, смятайки я за права.

Как се разбирате с колегите и с режисьора Ви?
В това отношение съм наистина голяма късметлийка, всички са много добри. Общите ни сцени с Фикрет (Салих Бадемджи) стават все повече. И с него извадих голям късмет, защото е много позитивен човек. Относно режисьорите - винаги съм си мечтала да работя с тях. Голяма тежест в решението ми да се съглася на отправеното предложение за участие в сериала бяха именно техните имена. Отделно исках да вдъхна живот на по-различна от досегашните ми героини, пък и сценарият много ме развълнува.

В крайна сметка обаче Ипек се омъжва за човек, когото не обича. При това - за брата на своя любим. Какво смятате по този въпрос?
Гледаме го в сериала, но може да се случи и в реалния живот. В такива моменти трябва да се опитваме да видим причините за действията на човек. Може би е в безизходица и намира такъв изход за себе си. Ако трябва да разсъждавам от своята гледна точка, никога не бих си и помисляла за такова нещо. Не мисля и че някоя от приятелките в близкото ми обкръжение също би го направила.

Знаейки, че не е обичан или обичана, един мъж или жена въпреки това продължава да настоява и да се вкопчва във връзката, приключила още преди да е започнала. Какво мислите за това?
За мен като Дилара това е невъзможно. Трудно бих си представила да обичам някого, който не обича мен. Камо ли пък да тичам след него и да се вкопчвам в него. Но ако трябва да разсъждавам като Ипек, това е заложено в нейния характер. Целта ѝ е да стане господарка в имението Боран. Самоувереността и упоритостта ѝ ще я отведат до така желаната цел.

Опознахме Ви в "Милост" и за мнозина все още си оставате Шадие. Притеснява ли Ви това?
Не ме притеснява, защото смятам, че и това ще премине. Пък и Шадие е много специална за мен, винаги ще заема място в сърцето ми. Защото не остана нещо, което да не съм изиграла, с нея. Не остана нещо, което да не съм била, с нея. Тя беше персонаж, способен да насити един актьор във всички отношения и да разкрие пълния му потенциал.

Изглеждате много млада. Това предимство ли е според Вас?
Смятам това за голямо предимство, защото когато пожелая, мога да изглеждам по-малка, а в други случаи - по-възрастна. Такъв е типът на лицето ми. Дай Боже и занапред да вадя ползи от това предимство.

Не сте особено активна в социалните мрежи...
Не обичам да използвам социалните мрежи много-много. Преди ги ползвах по-често. Но заемат такова място в съвременното общество, че не мога да ви отхвърля напълно, защото всеки ги ползва и са начин хората да се свързват с мен.

В предишно интервю бяхте споделила, че не искате да се влюбвате. В момента обаче имате прекрасна връзка. Промениха ли се възгледите Ви?
Всичко е свързано с периодите, през които преминаваме. Тогава е бил такъв период от живота ми, в който съм искала да остана сама, щом съм го казала. Смятам, че любовта намира смисъл, когато двама души си вярват безрезервно един на друг и са заедно винаги. 

Какви са отношенията Ви с Джейгун (Менгироулу)?
С най-любимия човек в живота си съм и съм много щастлива.

Искате ли да играете на театрална сцена?
Тъй като напоследък се снимам предимно в сериали, нямам възможност да играя в театъра, но иначе много бих искала. Имам много неща наум, но е наистина трудно да съчетаеш сериалите с театъра. Може би след сериалите ще се отдам на театъра, ще настъпи такъв период за мен. Много бих желала!

А в киното?
Като всеки актьор, разбира се, че искам. Но в киното всичко се случва много по-мащабно или поне така ми се струва, тъй като никога досега не съм се снимала в игрален филм. Затова искам първият ми филм да бъде много хубав. Да можех да работя заедно с Ферзан Йозпетек! Голяма фенка съм и на Явуз Тургул.

Как прекарвате свободното си време?
Стремя се да спортувам. Започнах тренировки по бокс. Това, което ме прави най-щастлива в момента, е да спортувам в свободното си време. Преди въобще не обичах, даже ненавиждах спорта, но след като започнах, го препоръчвам на всеки. Убедена съм, че увеличава отделянето на хормона на щастието. Направи живота ми много по-хубав.

Защо точно бокс?
Много харесвам този спорт - и да го гледам, и да го практикувам. След като треньорът ми за първи път ми даде боксови ръкавици, ми каза: "Гледаш ги като влюбена". Намирам го за много естетичен спорт и много искам да се развия в него. Де да можеше да го използвам и в работата си, би ми доставяло още по-голямо удоволствие.

Можете ли да пеете?
Не мога да кажа, че пея хубаво, но ако участвам в проект, в който се налага, ще дам всичко от себе си. Обичам много работата си и затова смятам, че бих направила всичко за нея.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю с известен турски актьор следващия четвъртък, 29 ноември! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.