Еркан Авджъ: "У всеки е заложено желанието да бъде обичан"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 15 ноември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. През изминалия месец те бяха със звездите от хитовия сериал "Искрите на отмъщението" (Cesur ve Guzel), излъчващ се всяка делнична вечер от 20.00 часа по БТВ. Тазседмичното е с актьора, изпълняващ една от главните роли в него - Еркан Авджъ. Той е роден на 1 януари 1982 г. в Диярбекир, Турция. В момента е на 36 години, зодия козирог. Завършва едно от най-престижните висши учебни заведения в Истанбул и изобщо в цяла Турция - университета по изящни изкуства Mimar Sinan. Актьорската му кариера стартира през 2006 г., когато взима участие в сериала "Мост" (Kopru). През 2007-а се снима в "Раздяла" (Ayrilik), а малко по-късно - и в криминалната драма-феномен "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu). Световната популярност го спохожда благодарение на ролята му на Барут Недждет в хита с участието на Кенан Имирзалъоулу и Бергюзар Корел "Справедливостта на Кара" (Karadayi). В него се снима от 2012 до 2015 г. През телевизионен сезон 2016-2017 г. изиграва една от главните роли в драмата "Искрите на отмъщението" (Cesur ve Guzel), излъчваща се в момента у нас всяка делнична вечер по БТВ - на Корхан Корлудаа. След нейното приключване взима участие във втория сезон на историческия сериал "Абдюлхамид" (Payitaht Abdulhamid) на TRT1. В момента се изявява като Чето във втория сезон на хитовата криминална драма "Пропаст" (Cukur), ротираща се всеки понеделник по ShowTV. Да започваме с интервюто!

Бихте ли разказали повече за миналото си в родния Диярбекир?
До 21-вата си годишнина живях в Диярбекир. Хората там са много добри. Градът на търговците. Но от години в Диярбекир се води студена война, която се отрази върху психиката на хората. Преживели са много трудни времена, но, за щастие, в момента са по-добри. В Диярбекир имах много приятели. Тук е мястото да ги поздравя.

Какво Ви повлия в избора Ви да станете актьор?
Държавният театър в Диярбекир даде своето отражение не само върху мен, но и върху 80% от населението на града. Защото най-голямата ни социална институция беше именно театърът. Целият град се събираше при идванията на актьори като Ердал Бешикчиоулу, Йеткин Дикинджилер и Емин Ярар. Ъшъл Касапоулу поставяше много добри постановки. По нейно време гледахме пиесите "Кафка" и "Макбет". И, разбира се, нямаше как това влияние на театъра над мен да не даде своето отражение и върху избора ми на професия. По-късно имах честта да се уча от същите хора, на които се възхищавах.

Да искаш да бъдеш обичан - това ли стои в основата на избора на актьорската професия? 
Разбира се, че стои. Няма по-хубаво чувство от това да знаеш, че си обичан. Дори да не си актьор, излизайки навън на улицата очакваш одобрението на останалите. В психологията това се нарича "синдром на вдигнатия нагоре палец". И е заложено у всеки човек. За всеки е важно да получава положителна обратна връзка за това, с което се занимава. Дори на сервитьора му е приятно, когато му кажат, че чаят е хубав. Разбира се, както навсякъде и винаги, и тук всичко трябва да е с мяра.

Лесно ли обиквате хората?
Мога да кажа, че съм влюбчив човек, да. Лесно обиквам всеки. Социален съм, не съм затворен. Но е трудно да бъдеш искрен с всеки. Малко са хората, които винаги, навсякъде и пред всеки са такива, каквито са. Пък и не смятам, че като цяло това е здравословно.

Така, както се освобождавате от старите и ненужните си вещи, зачерквате ли и необходимите в живота си хора?
Някои човешки връзки могат да се променят и да придобият други форми, но стоят ли в основите им уважение, обича, съвест и разбиране, нямам причина да ги зачерквам от живота си. Продължавам да вървя по пътя си. Дали когато съм вървял по правилния или неправилния път, в добри и в лоши моменти - до мен винаги е имало хора. За всички ни е ясно, че всеки човек заема различно място в живота ни, и докато с един сме едни, с друг сме други. Изискват се големи усилия, за да запазиш едно приятелство и една връзка. 

Ставайки дума за семейството Ви...
В семейството ми сме шест деца. Израснах в много хубаво семейство, много го обичам. Семейството ми е най-големият ми късмет. Винаги са се отнасяли с мен с голямо разбиране. Заедно с това са ме възпитали много добре. Майка ми и баща ми ни научиха да сме на първо място хора със съвест и душа. Израснах в семейство без предразсъдъци. И до днес все още обсъждаме заедно плановете си, съветваме се взаимно и си помагаме. От малки ни научиха на единство и приемственост.

Чий глас се слуша вкъщи повече - на жените или на мъжете?
В семейството ни никога не е имало доминация и разделение по полове. Думата има най-опитният в определената ситуация. Така съм възпитан. Научен съм да не гледам кой е мъж или жена, а първо какъв човек е.

Домакинската работа на жените ли се пада?
Всички хора имаме по няколко лица и "длъжности" в живота. Аз, например, съм едновременно по-голям брат, по-малък брат, в бъдеще може би ще съм баща, за някои съм просто актьор, за други - приятел. Придобиването на нови статути в обществото ти носи и ново поведение в зависимост от тях. Тоест, говорейки с баща си, не можеш да говориш така, сякаш говориш с шефа си. И обратното. Много е важно човек да е щастлив от статуса си в обществото и в семейството. В моето семейство жените са в статуса си на жени, а мъжете - на мъже. И смятам това за правилно. Но не искам тези ми думи да се разбират като омаловажаване или издигане на който и да е от двата пола. Защото в живота има равновесие. Винаги съм на страната на справедливостта. Ако човек е в мир със себе си и с мястото си в обществото, с правилните стъпки би пожънал големи успехи.

Имате ли завет, който Ви е дало семейството Ви?
Заминавайки за Истанбул, майка ми ме извика при себе си и ми каза: "Синко, не зная да говоря хубаво като баща ти, но ще ти кажа едно: не бъди като водата, бъди като меда. Водата винаги намира път, но при най-малкото движение се разлива. Медът си пробива път лека-полека, но мине ли отнякъде, трудно се разлива от там". Тези ѝ думи се превърнаха в максима за мен. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю с известен турски актьор следващия четвъртък, 22 ноември! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.