Серкан Алтунорак: "Реших, че ще стана актьор, на 10 години"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 1 ноември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. Настоящите са със звездите от хитовия сериал "Искрите на отмъщението" (Cesur ve Guzel), излъчващ се всяка делнична вечер от 20.00 часа по БТВ. Тазседмичното е с актьора, изпълняващ една от главните роли в него - Серкан Алтунорак. Той е роден на 24 декември 1976 г. в турската столица Анкара. В момента е на 41 години, зодия козирог. Завършва специалност "театрално изкуство" в университет Hacettepe. Специализира и изящни изкуства в престижния университет "Мимар Синан". Прави дебюта си като актьор през 1999 г. в сериала "И да се разделим, пак сме заедно" (Ayrilsak da Beraberiz). Следват участия в "Жена ми и майка ми" (Karim ve Annem) от 2005-а и "Невъзможна любов" (Imkansiz Ask) от 2006-а година. В периода от 2009 до 2010 г. се снима в една от най-успешните турски младежки поредици, излъчена и в България преди пет години по БТВ - "Ангели-пазители" (Melekler Korusun), на чиято снимачна площадка се връща отново в университет "Mimar Sinan", но този път - в ролята на преподавателя по актьорско майсторство Еркан. От 2012-а до 2014-а година участва в историческата драма №1 в Турция "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). През телевизионен сезон 2015-2016 г. се снима в романтичната комедия "Омъжени и яростни" (Evli ve Ofkeli). Последната му изява на малък екран бе преди две години в излъчващата се в момента у нас всяка делнична вечер по БТВ драма "Искрите на отмъщението" (Cesur ve Guzel), въплъщавайки се в образа на Бюлент Айдънбаш. На голям екран го гледахме в началото на 2018-а във филма "Непознат в джоба ми" (Cebimdeki Yabanci). Освен като кино и театрален актьор, се изявява и като озвучител на чуждестранни филми, дублирайки ги с гласа си. Да започваме с интервюто!

Какви са спомените Ви от детството?
Мога да кажа, че имах едно спокойно и хубаво детство в Анкара, за което съм късметлия. Имах свой собствен свят, в който се чувствах добре и себе си. Карах колело, катерех се по дърветата, постоянно спортувах, рисувах, играех си с Лего... Бях щастливо дете.

Кога решихте да станете актьор?
Всъщност всичко започна с дублажа. Бях много любопитно дете. Казах си: "И аз искам да правя дублаж" и благодарение на един познат на баща ми, работещ тогава в TRT, започнах. Да прекарвам заедно в този необятен свят и с всички тези хора, много ми харесваше. Точно по това време, без да се допитвам до никого, пък и без никой да ме е питал, взех решението да стана актьор. И това никога не се промени.

Да изберете професията си още 10-годишен, е признак на голяма мъдрост и улегналост...
Никога не съм мислел за друга професия. Като малък постоянно гледах филми на видео-касети, пък и като анкарско дете, не излизах от кината в града, гледах по два-три филма на ден. Спомням си, че за да гледам някой филм, си купувах билети десет дни преди прожекцията. Докато следвах в университет Hacettepe, един следобед излязох и отново се запътих към киното. Никога няма да забравя думите на баща ми: "Докато станеш на 60 години, много ще ти омръзне, защото вече няма да намираш филм, който да гледаш по телевизията". И наистина животът ми мина, гледайки филми.

Натрупал сте немалък опит в Америка - както житейски, така и професионален...
Отидох в Америка, за да получа актьорско образование. Докато бях трети курс в университета Hacettepe, се записах на четиримесечна програма за продължаване на образованието ми в музикалното училище Juilliard. Бях много щастлив, защото срещнах едновременно много различни, но и много близки до себе си хора. Учителите ми ме посъветваха час по-скоро да завърша образованието си в Турция и да го продължа в Америка. И точно така се случи. Тъкмо се бях дипломирал в Hacettepe, още дори не си бях взел дипломата, и заминах за Америка. Въпреки че семейството ми не гледаше много топло на тази идея, бях взел това решение и никой не можеше да ме разубеди. Исках да науча още актьорски техники. Минавайки много трудни изпити, се превърнах в първия турски студент, приет в университет DePaul. Но по-късно бях принуден да се върна в Турция.

Мислил ли сте какъв щеше да е животът Ви, ако бяхте останал в Америка?
В живота няма място за съжаления. Значи така е трябвало да продължи моят. Доста често, докато се опитваме с всички сили да постигнем нещо, ни се случват други прекрасни неща. До нас винаги тече канал, за който не подозираме. И мисля, че не е много добре да упорстваме и да вървим срещу него. Нямам предвид да се предаваме на съдбата, а по-скоро да знаем кога да спрем и да почакаме. Преди настоявах на всяка цена да става това, което искам. Живеейки, падайки и ставайки, научих много неща. Докато бях в Америка, бях на 20 години и съвсем сам.

Какво друго научихте от живота досега?
Да бъда по-спокоен и толерантен, да проявявам емпатия, да успявам да съм по-щастлив и обичащ, да се шляя, да изживявам момента. Светът, в който живеем, е достатъчно труден, объркан и изморяващ. Старая се да запазвам себе си в цялата тази динамика и да не се губя в нея.

Играл сте в много сериали, но можем ли да определим "Великолепният век" като повратна точка в кариерата Ви?
Мога да кажа, че най-пълноценен като актьор, разкрил се в най-добрата си светлина, съм бил в постановката "Kürklü Merkür". А най-голямата ми мечта беше да вдъхна живот на реална историческа личност. С "Великолепният век" сбъднах тази своя мечта. Подготвяйки се за ролята на Ташлъджалъ Яхя изчетох 250 страници студентски трудове. Да го изиграя, беше голяма отговорност за мен. Заема специално място в живота ми, защото натрупах по-различен опит и придобих нови скъпи приятелства.

В момента Ви гледаме като Бюлент в "Искрите на отмъщението". Да поговорим малко за него!
Бюлент не е единичен случай и именно това ми харесва в него. Това е човек, искащ власт и пари. Всъщност е в много сложно положение. Предлага брак на любимата си, но тя му отказва и след това отива при друг мъж. Оправдавам последвалите му постъпки, но не мога да кажа и че бих постъпил като него в подобна ситуация. Въобще не е глупав, преценява умно всяко свое действие, използва хората, но от друга страна е толкова наивен, че използват самия него. Накратко - Бюлент не е обикновен персонаж, над него може да се разсъждава с много причинно-следствени връзки.

Мислил ли сте да се върнете в Америка?
Вече 15 години съм в Истанбул. Смятам, че един актьор трябва да се установи на едно място, в един своя център. Истанбул е моят. Тук започнах, трудих се, преживях много трудни моменти, но не се предадох и продължих въпреки всичко. Дори в най-трудните ми моменти, в които едвам съм свързвал двата края, не съм и помислял да правя нещо друго, освен актьорство. Никога нямам алтернатива с цел да не развалям концентрацията си. Съсредоточавам се върху професията си в този град. Да, много бих искал да имам и международна кариера, но сериалите, в които участвам, до голяма степен спомагат за това.

Наистина ли въобще не сте се променил? Как Ви се отрази славата?
Убеден съм, че не съм се променил. Винаги се стремя да установявам някакво равновесие в живота си. Пътувам наистина много, това е най-големият лукс, който си позволявам. В скоро време искам да посетя Близкия Изток и Скандинавските държави. Нямам кой знае какъв нощен живот, но имам хобита. Свиря в музикална група.

Влюбен ли сте в момента?
В момента не съм влюбен. Но съм бил, разбира се. Мисля, че съм човек на разума, не се влюбвам толкова лесно и внезапно. Не се привързвам към никого, ако не съм го обмислил много добре. Всеки, влюбил се, пита: "Какво да правя?". Всъщност няма какво толкова да правите (смее се). Най-важно е да бъдем истински във връзките си. И без друго всички имаме достатъчно маски, които сменяме в различни моменти от живота ни. Като актьор много добре знам това. Влюбвайки се, човек всъщност се разголва максимално пред отсрещния. 

Кое е най-хубавото нещо, случвало се в живота Ви?
Кучето ми Аспен. Когато го намерих на улицата, беше на година и половина. В момента е на три и половина. Аспен притежава напълно различен дух. С него кръстосваме света, даже и до Америка ходихме.

Какви жени Ви привличат?
Най-важно е една жена да е умна. Да бъде самоуверена, самостоятелна, забавна и разсмиваща ме - все важни за мен критерии. Дори да не приличам на такъв човек, много обичам да се смея и да се забавлявам. Като цяло се опитвам да стоя далече от хора, представящи се за такива, каквито не са.

Смятате ли за семейство и деца?
Искам да имам дете, но светът не е достатъчно безопасно място за неговото отглеждане. Ако до 10 години светът не се промени в положителна посока, не мисля, че ще създам дете. А към създаващите изпитвам голямо уважение. Но животът е такъв, че не трябва да се казват големи думи. След година може и да ме видите с бебе в ръце. Възможно е в живота ми да се появи човек, който да ме накара да забравя всичко казано досега. Разумът ми казва да нямам деца, но ако някой ден имам, ще направя всичко за тях.

Какво правите в свободното си време?
При всякакви условия, без прекъсване спортувам пет или шест пъти седмично. Заедно с това ми е останал и стар детски навик да рисувам. Това е моята терапия. В последно време разглеждам новите театрални постановки и смятам новия сезон да се завърна на сцената. 
_________________________________________________________________________________


Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю с известен турски актьор следващия четвъртък, 8 ноември! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.