Турските сериали, давани у нас, които винаги ще помним

Турските сериали определено са най-харесваните у нас още от 2008 г., когато навлязоха в българския ефир. През изминалите десет години започнаха толкова много турски сериали, че повечето вече е трудно да помним, а някои сме и забравили. Има обаче заглавия, които винаги ще помним и които заемат специално място в сърцата на зрителите и феновете на турското кино. Сериали, които бихме гледали и отново, и отново, и отново... Сериали, които завинаги ще останат в историята: било то като най-добрите или като дали ударното начало, бума на турските драми у нас. И със сигурност всички ние, които гледаме турски сериали, ги помним! И не бихме ги забравили, разбира се... Сериали, които едно време всички гледаха и които споменаваме и до ден днешен. Нека видим кои са те!

"Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe)
Историята за Ламия и Кенан стартира в България през май 2009 г. в ефира на НоваТВ. Тогава се излъчва с изключително голям успех, а след това последват няколко повторения. "Мелодията на сърцето" (Dudaktan Kalbe) определено е един от сериалите, които ще помним вечно. Главните роли бяха поверени на Аслъ Тандоан, Ийт Йозшенер и Бурак Хаккъ. Някои от тях и до момента имат голям брой фенове у нас. При премиерното излъчване на сериала у нас биват показвани оригиналните епизоди от по час и половина, завършвайки със 75.

"Да върнеш времето назад" (Annem)
Вахиде Перчин изигра блестяща роля в един от най-харесваните турски сериали у нас. "Да върнеш времето назад" (Annem) започва в ефира на НоваТВ през ноември 2009 г., като той също се радва на огромен зрителски интерес. Драматичната история пленява сърцата на зрителите и остава отпечатък и до ден днешен, като Вахиде Перчин и Талат Булут бързо се превръщат в любимци на зрителите у нас. "Да върнеш времето назад" приключва през март 2010 г., показвайки 72 епизода в български вариант от иначе оригиналните 64.

"Забраненият плод" (Ask-i Memnu)
Един от най-запомнящите се сериали у нас е именно драмата "Забраненият плод" (Ask-i Memnu)! И как няма, след като главната роля в нея изпълнява Къванч Татлъту - всенародения любимец. Заглавието предизвиква толкова голям интерес, че и до ден днешен няма зрител, който да не го помни. "Забраненият плод" стартира в ефира на БТВ през декември 2010 г., излъчвайки се в prime-time-а на медията и привличайки над милион и половина зрители всяка вечер. Историята за забранената любов на Бихтер и Бехлюл, изиграни от Къванч Татлъту и Берен Саат, бива повторена и в ефира на Диема Фемили и НоваТВ, като повторенията също се радват на висок интерес. С общо 157 епизода приключва сериалът у нас, а иначе се състои от 79 оригинални. Адаптиран е по едноименния роман на Халит Зия Ушаклъгил.

"Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil)
Историческият сериал, разказващ за управлението на султан Сюлейман, със сигурност ще остане в историята на българската телевизия. Макар и да не бе излъчен докрай, а прекъснат по време на последния му четвърти сезон, "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil) ще остане един от най-обичаните турски сериали, давани в България. Той започва през септември в ефира на TВ7, като освен първи за канала, това е и първият турски сериал, даван във формат на картината 16:9. Сериалът изстрелва медията на първо място по гледаемост, носейки ѝ рекордни рейтинги, за каквито досега не е и мечтала. "Великолепният век" е и сред най-продаваните турски сериали, като и в Турция рейтингите му са изключително високи, благодарение на което сериалът с Халит Ергенч излъчва цели 4 сезона и 139 оригинални епизода.

"Гордата Аси" (Asi)
Туба Бююкюстюн и Мурат Йълдъръм пресъздават историята в един от най-гледаните и обичани турски сериали, давани у нас! "Гордата Аси" (Asi) започва през август 2009 г. по НоваТВ и се излъчва в следобедните часове, където привлича огромна аудитория. И до ден днешен този сериал е сред любимите на голяма част от българските зрители, а след премиерното му излъчване по НоваТВ следват и повторения по Диема Фемили. "Гордата Аси" показва 90 епизода у нас, но има 71 оригинални. Мнозина свързват името на Туба Бююкюстюн с невероятния образ на главната героиня Аси, който тя изигра блестящо и с който събираше зрителите пред екраните на НоваТВ всеки делничен ден.

"Мечтатели" (Kavak Yelleri)
Ако става въпрос за турски тийнейджърки сериал, то "Мечтатели" (Kavak Yelleri) е тотален феномен в България! Историята на Аслъ, Мине, Дениз и Ефе събира огромна популярност още от започването си през юли 2010 г. в ефира на БТВ, където се излъчва в следобедните часове. И до днес "Мечтатели" остава най-гледания турски младежки сериал, излъчван у нас, като определено завинаги ще остане в сърцата на зрителите. Финалните му епизоди са излъчени след година пауза в 11.00 часа по БТВ, но дори и в този час интересът към поредицата не секва. Незабравимата история съдържа 232 епизода в български вариант, а в турски - 170, събрани в пет успешни сезона.

"Перла" (Gumus)
Вълнуващата история на Мехмет и Инджи е незабравима за българските зрители. Тръгва по БТВ през юни 2009 г., като това е първият турски сериал на медията. Излъчвайки се в най-гледаното време, "Перла" (Gumus) привлича милионна аудитория и именно той дава началото на бума на турските сериали в prime-time-a на БТВ, където поредици от южната ни съседка се излъчват с огромен успех вече почти десет години и до днес. Къванч Татлъту и Сонгюл Йоден стават любимци на зрителите, като Сонгюл дори два пъти бива поканена и посрещната в България, гостувайки в предаванията "Шоуто на Слави" и "Dancing Stars". "Перла" се превръща във феномен за България, карайки зрителите да полудеят по него. Няма българско семейство, което да не е чувало за "Перла", като драмата бива повторена не веднъж както в ефира на БТВ, така и в този на Диема Фемили и НоваТВ. Съдържа има 166 епизода в български вариант, а в оригинал - 100, събрани в три сезона.

"1001 нощ" (Binbir Gece)
Един сериал, който определено ще остане в историята и винаги ще помним! "1001 нощ" (Binbir Gece) е първият турски сериал, излъчен в България, благодарение на който и до ден днешен излъчването на турски поредици продължава с огромен успех. Незабравимата приказка за Онур и Шехерезада стартира в България през декември 2008 г. по НоваТВ, привличайки огромен успех още от самото си начало. Бергюзар Корел и Халит Ергенч бързо се превръщат в любимци на публиката, а след финала на "1001 нощ" следват още куп повторения, които също биват следени от огромна аудитория. У нас се излъчват оригиналните епизоди на сериала, които са точно 90, побрани 3 сезона.

"Листопад" (Yaprak Dokumu)
Като говорим за сериали, които винаги ще помним, то определено "Листопад" (Yaprak Dokumu) е най-големият пример за такъв! Най-успешната турска семейна драма в Турция, в България и по света привлича невероятен успех у нас, като и до ден днешен все още се говори за сериала. "Листопад" е най-гледаният турски сериал, излъчван у нас, като финалният му епизод успява да прикове пред екраните над 2 милиона зрители. Няма семейство, което да не е чувало за Ферхунде или за Али Ръза, като и за двамата се превръщат в нарицателни и феномени в социалните мрежи, в които и до днес биват споменавани - къде с добро, къде с не чак толкова. "Листопад" започва в ефира на БТВ през ноември 2009 г., като излъчва над 300 епизода, побрани в цели пет сезона. Заради истерията по сериала тогава още една турска актриса идва в България - Бену Йълдъръмлар, изпълняваща една от главните роли. Тя гостува в "Шоуто на Слави". По-късно "Листопад" се излъчва и в ефира на Диема Фемили. Поредицата ще остане в историята като може би най-обичаната турска драма у нас.

"Огнено сърце" (Gonulcelen)
Несъмнено още дълго ще помним и приказката без начало и край, в чиито главни роли видяхме Туба Бююкюстюн и Джансел Елчин. "Огнено сърце" започва точно преди шест години, през есента на 2012 г., излъчвайки се всяка делнична вечер след 22.00 часа в ефира на Диема Фемили и събирайки огромен интерес пред екраните. Приключва през пролетта на 2013 г., като последват две повторения - едното през уикендите по Диема Фемили и другото по обед по НоваТВ. Историята за пианиста Мурат, откриващ и шлифоващ нешливования диамант с ангелски глас Хасрет, влезе в историята на турските сериали и като първата продължена след официналния ѝ край такава. Продължението на "Огнено сърце" бе създадено от екипа на СЕРИАЛИ в България в периода 2013-2014-а и пожъна голям успех, въпреки нестандартния си за времето формат.

Това бяха десетте най-незабравими турски поредици, излъчвани у нас! Коя сред тях е най-любимата Ви? Или имате друга, която винаги ще помните? Очакваме да споделите Вашето мнение в коментарите по-долу!

7 коментара:

Анонимен каза...

Не виждам с какво трябва да бъде запомнен Огнено сърце, за да влезе в топ 10. Да, от комедиите, излъчени в БГ, е най-стойностен, но спрямо всички останали турски сериали, няма място тук. По-скоро трябва д влезе Любов и наказание, който беше феноменален във всяко отношение, както и Времето лети, Двама завинаги, Огледален свят и Пепел от рози.

Анонимен каза...

И аз споделям мнението, че Огнено сърце не от най - отличилите се за времето си сериали. Има такива, които наистина са се откроили като Любов и наказание, Брак с чужденец.

Анонимен каза...

Не мисля, че мястото на "Огнено сърце" е тук! По-скоро Пепел от рози и Огледален свят, за които още се говори и още се повтарят и до ден днешен.

Анонимен каза...

Моят любим от всички тези е „ЛИСТОПАД” и искам отново да гледам актьорите от сериала в новите им проекти.

Unknown каза...

А къде в класацията Ви е сериалът "Незабравима"? Един великолепен сериал излъчен множество пъти в ефира на Нова тв и Диема фемили!

Валя каза...

България трябва да купи сериалите Рибарче (yalı çapkını) сироб от боровинки (kızılcık şerbeti) и самотни сърца (yalnız kalpler) ако ги закупи те ще спечелят 1,2,3 място първо място е за Рибарче обесена съм на милион процента

Валя каза...

Обедена*

Предоставено от Blogger.