Първи впечатления от новите сезони на любимите сериали

Измина близо месец от началото на новия телевизионен сезон 2018-2019 г., през който в ефир с нови епизоди се завърнаха четири сериала, които следях с голям интерес през изминалия. В днешната статия ще представя първите си впечатления от новите сезони на "Жена" (Kadin), "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler), "Истанбулска невеста" (Istanbullu Gelin) и "Новата булка" (Yeni Gelin), чиито предишни сезони, както вече съм споменавал и знаете, гледах с голямо внимание и бях много впечатлен. Кои оправдаха очакванията ми, кои - не чак толкова, научавате сега!

Започвам с "Жена" (Kadin) - този от четирите сериала, завърнал се последен с нов сезон. Само преди седмица социалната драма бе подновена от FOX, като за първия епизод от новия ѝ втори сезон мога да кажа, че ми хареса. Въпреки че бяха минали четири месеца от излъчването на финала на първия сезон в началото на юни, гледайки началото на втория миналата седмица не усетих да е минало толкова много време, даже сякаш въобще не беше минавало. Защото всичко продължи от там, където свърши. Епизодът не бе изпълнен с кой знае каква по-особена динамика, но въпреки това даде отговор на много от въпросите, които ни вълнуваха по-скоро през първия сезон, отколкото през лятото по време на паузата. Сценаристите открехнаха доста завесата около случая със смъртта на Сарп и това как е оживял, като остана да изяснят още малко подробности. Видяхме и голямо развитие в отношенията между Бахар и Ариф, които стават все по-близки. Любимият на всички дядо Енвер, за щастие, оцеля, което също отбелязвам като плюс, но, уви, среща между главните герои, мислещи се за мъртви един друг - Бахар и Сарп, нямаше. Въпреки предпоставките, които имаха, за да научат поне, че са живи, за пореден път развитие по тази сюжетна линия нямаше и очевидно сценаристите още ще използват този най-силен коз на историята в ръцете си. Така мога да заключа, че новият сезон на "Жена" започна нито силно, нито слабо. И както сезонният финал ми се стори като обикновен епизод, така и началото на новия не усетих като такъв. Което, този път, сякаш ми допадна. Въпрос на стил на сценаристите. 

Продължавам с "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayetler), който ме разочарова с втория си сезон. След като в края на първия стана ясно кой е убитият сред главните герои, във втория всички очаквахме темата да е фокусирана върху това кой е убиецът. Такова нещо обаче нямаше. Вторият сезон започна с ново мистериозно престъпление, подобно на първия, за което обаче не знаем абсолютно нищо, освен че главната героиня Оя го е извършила и е арестувана и съдена за него. Мисля, че щеше да бъде по-логично първо да бъдат разкрити всички подробности и цялата истина около вече поставеното на дневен ред събитие, около което се въртеше историята в целия първи сезон, отколкото да навлизаме в още едно ново. Освен че като зрител се обърках кое сега е свързано с убийството от първия сезон и кое с престъплението от втория, друг ефект сценаристите не постигнаха. Включването на нови герои, свързани с новото престъпление, обаче ми допадна. Новите персонажи в Сармашък са интересни и с голям потенциал, който обаче ми се струва малко или много похабен - в ретроспективни сцени, не връзващи се с това, което вече знаем, на които пък се отделя прекалено много ефирно време. Нещото, което обаче най-много ми липсва в новия сезон на "Малки убийства", е динамиката от първия. Нея вече я няма. На нейно място дойдоха дълги, разтегнати и мълчаливи погледи, срещи на забавени каданси и мнооого фонова музика. Която колкото и да е хубава, все пак не прави филма. За логичните грешки в сценария пък да не говорим. Много беше интересно как Оя, която забременя някъде в средата на май, роди детето си в началото на септември. Да, на няколко пъти се спомена изрично, че раждането е преждевременно, но чак пък толкова... Гледайки трейлърите към новия 36 епизод, се обнадеждавам, че лека-полека всичко ще влезе в ритъм, и силно се надявам да не бъркам. Въпреки че новото мистериозно престъпление, за което загатват във втория сезон, се е случило в началото на 2019-а година. Което означава, че най-вероятно сериалът ще приключи дотогава. Спадът в рейтингите му също подсказва, че върви натам.

Първите два сезона на "Истанбулска невеста" (Istanbullu Gelin) изгледах през изминалото лято. Подробен анализ на сериала и впечатления от него ще направя в края на годината в традиционната статия "Най-любимите ми сериали през 2018-а година". Днес ще се съсредоточа върху третия сезон на сериала, който започна малко или много ала "Малки убийства". Или поне аз направих такава връзка. Защото в първата сцена от първия епизод от новия сезон се пренасяме 20 години напред в бъдещето и от вече порасналата дъщеря на главните герои Сюррея и Фарук - Яз, научаваме, че майка ѝ е убила баба ѝ Есма. Както се казва, бомбата беше хвърлена и от там се върнахме обратно в днешно време, за да научим как семейство Боран е посрещнало фалита си и как е започнал новият му живот от нулата. Тоест, в новите епизоди на "Истанбулска невеста", подобно на "Малки убийства", действието няма да се развива хронологично едно след друго, а ще гледаме много ретроспекции, за да бъдем отведени накрая до събитието, с което започва сезонът. За момента новият сезон на "Istanbullu Gelin" ми допада - и развитието, което са написали сценаристите за познатите ни герои, и включването на нови персонажи в историята. Обрати, три сезона по-късно, също не липсват, както и нови  шокиращи тайни, изплуващи от миналото. Да се върна обаче на думите на Яз, с които бе отворен сезона. Много важен факт, поне за мен, е това, че тя ги изрича пред психоложката на Адем по време на терапия. Тоест, всичко, което казва, би могло да бъде поставено под съмнение на 100%. Фактът, че Яз посещава психолог, е достатъчен да имаме това основание като зрители. И тук сценаристите ни объркват доста добре и ни оставят да се чудим дали тя казва истината или не. Поне на мен ми се ще думите ѝ да не са истина и Сюррея да не е убила Есма. Въпреки че в романа, по който е адаптиран сериала, се случва горе-долу точно така, само че прототипът на Есма умира вследствие на нещастен случай, удряйки главата си в хамама, докато се къпе, а този на Сюррея я вижда и влиза в затвора, обвинена за убийство. Мисля, че никой от феновете на сериала не би искал да види подобно развитие и подобен край на историята. Няма как да пропусна включването на Мерал Четинкая, чиято героиня Юлфет определено успя да настрои зрителите срещу себе си. Интригата около нейния персонаж е много голяма, като тепърва предстои да се разплита. 

Завършвам с "Новата булка" (Yeni Gelin), за която мога да кажа, че и грам не ме разочарова с третия си сезон и продължавам да гледам с голям интерес. Което, особено за романтична комедия, си е огромно постижение. Наблюдавам голяма градация от първите два сезона към третия. Познатите ни герои вече не са същите - някои преминали през осезаеми и резки, а други през постепенни, но сигурни трансформации. Изглежда, че в този сезон засягането на злободневните теми от нашето съвремие ще бъде сериозно залегнато - като например водещата се в Близкия Изток война, важността на образованието, независимо от възрастта, политиката и, разбира се, следването на мечтите. Докато в първите два сезона трите жени на Календер ага бяха напълно зависими от него и никоя не си и помисляше да го остави, въпреки често несправедливото му отношение към тях, в третия вече виждаме как те лека-полека си отварят очите и проявяват индивидуалност, отстоявайки позициите си. Да се проследи подобна метаморфоза у възрастни хора с вече отдавна изградени характери, възпитание и мислене, е изключително интересно. Разбира се, както винаги, всичко това е представено по крайно комедиен начин и е на границата с абсурда. Равновесието обаче е все така запазено и всичко, което виждаме на екран, стои последователно и логично. Най-малко го очаквах от "Новата булка" и останах най-изненадан именно от нея. Рейтингите ѝ, също за мое голямо учудване, също като динамиката ѝ се запазват все така високи вече 56 серии. Да знаете, че не е случайно!

Кои са сериалите, чиито нови сезони следите Вие? Ще се радвам да споделите мнението си за тях в коментарите по-долу!

1 коментар:

Анонимен каза...

Следя само първите два сериала (в един от руските сайтове) и мнението ми напълно съвпада с Вашето. Оценявам и Вашите усилия, и Вашата безпристрастност в коментарите. Накрая - благодаря за информацията, която ни предоставяте, за времето, отделено на темата.

Предоставено от Blogger.