Дениз Байсал: "Ако бях на мястото на Хазан, щях да избера Яъз"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 27 септември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси. Този месец прочитате такива със звездите от хитовия сериал "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" (Fazilet Hanim ve Kizlari), излъчващ се всяка делнична вечер от 22.30 часа по Диема Фемили. Тазседмичното е с актрисата, изпълняваща една от главните женски роли в него - Дениз Байсал. Тя е родена на 5 април 1991 г. в Каршъяка, Измир. В момента е на 27 години, зодия овен. Завършва началното и основното си образование в родния си град. В продължение на 10 години работи в Общинския театър в Каршъяка. В момента следва висше образование в университет "Джелял Баяр" със специалност "международна търговия". Първата ѝ изява като телевизионна актриса е през 2011 г., когато взима участие в сериала с Бергюзар Корел и Бюлент Инал "Безкрайна песен" (Bitmeyen Sarki). Същата година се снима и в "Дълбоки води" (Derin Sular). През 2012-а се включва в успешната драма "Изгубеният град" (Kayip Sehir). Лятото на 2014 г. е знаково за нея, защото тогава изиграва първата си главна роля в романтичната комедия "Избягалите булки" (Kacak Gelinler), партнирайки си с Аджеля Топалоулу и Селин Шекерджи. През 2016-а се снима в два неуспешни сериала - историческия "На крилете на любовта" (Sevda Kusun Kanadinda) и драмата "Сърцето на Рюзгяр" (Ruzgarin Kalbi). В периода от март 2017 г. до юни 2018 г. изиграва главната роля на Хазан в хитовата драма "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" (Fazilet Hanim ve Kizlari). Отскоро се снима в третия сезон на военната драма "Обещание" (Soz), влизайки в образа на прокурор Дерия Думан. Да започваме с интервюто! 

Докато сте играла баскетбол, изведнъж сте станала актриса. Не са се забавили и предложенията за главни роли. Как започна историята Ви?
По настояване на майка ми се записах да тренирам баскетбол. Но не го усещах свой, не ми допадаше. След това случайно попаднах в театъра. Много ми хареса. Играла съм в Общинския театър в Каршъяка. Изявявах се като палячо и помагах на зрителите в откриването на местата им в залата. Работих там 9 години. 

Как влязохте в телевизионния сектор?
Докато играх баскетбол, си счупих носа. Оперирах се на 18 години. Учителят ми в театъра ме посъветва да се запиша в рекламна и актьорска агенция. С посинено и подуто лице отидох на прослушване. След това се и снимах. След една година получих предложение за участие в дневния сериал, снимал се в Измир, "Дълбоки води" (Derin Sular). Тук обаче трябва да кажа, че въпреки че ме избраха, продължиха и след това да търсят друга актриса за моята роля. 

Не Ви ли харесаха?
Казаха: "Добре, тази е хубава, но няма ли някоя, която хем да е хубава, хем да може да играе добре?". И си казвах: "Щом баба ми ме остави, значи всички ще ме оставят...".

Зле ли се представяхте, въпреки деветгодишния си опит?
В театъра цялата сцена е твоя. Движенията ти са свободни. Но пред камера трябва да контролираш и внимаваш за действията и поведението си. Да намалиш мимиките, да заставаш на правилното място, за да бъдеш добре осветен... В продължение на 116 епизода в "Дълбоки води" се учих на всичко това. Сега, спомняйки си за представянето ми тогава, се смея. Но добре, че е станало така. Ако бях дошла директно от Измир в Истанбул, вероятно нямаше да ми дадат този шанс. 

Единствено дете ли сте?
Малко е объркано.

Колко объркано може да е?
Имам една по-голяма сестра от първия съпруг на майка ми и друга по-голяма сестра от първата съпруга на баща ми. После майка ми и баща ми се женят и се появявам аз. Хем съм едно дете, хем сме три сестри.

Родителите Ви заедно ли са?
Не, когато бях на пет години, се разделиха. Майка ми не се омъжи повторно, но баща ми се ожени.

Излиза, че баща Ви е голям женкар...
(смее се) И на нас ни е трудно да преброим браковете му. Да не го наричаме женкар. По-скоро човек, който не обича да е сам.

При кого останахте Вие?
Израснах заедно с майка ми, сестра ми от първия ѝ брак и баба ми. Заедно се борихме с живота по женски. Майка ми ни отгледа доста трудно, но никога не ѝ е личало. Благодаря се, че именно тя ми е майка. Много борбена жена е. Пребори се и с рака. Всичко започна с откриване на тумор в гърбата. Победи го, но след четири години бяха открити разсейки в черния дроб. В момента, слава Богу, вече е чиста.

Ставала ли сте жертва на уличния натиск и насилие?
Не, това е едно от предимствата на Измир. Израснахме на улицата, бяхме много свободни и имаше сигурност. Вече няма.

Как порастването Ви без баща се отразява в отношенията с мъжете?
Винаги съм се страхувала на тази тема. Казвах си: "Щом баба ми ме остави, значи всички ще ме оставят". Практикувах Рейки (бел. ред. - японска будистка практика) и се освободих от всички страхове и целия товар, който носех досега. 

Казвате, че изпитвате притеснения от връзките, но от доста време сте в такава със солиста на група "Kolpa" Баръш Юртчу...
Точно така. Да живее Рейки! Имахме един и същ мениджър с Баръш. Благодарение на него се запознахме и сме заедно вече две години.

В едно интервю половинката Ви каза, че не гледа сцените Ви с целувки...
И аз бях, и аз нямаше да ги гледам.

Ако получите предложение за участие във филм на Нури Билге Джейлян и той е пълен със сцени с целувки?
Имам си определени принципи. Не смятам, че мога да си позволя да играя толкова любовни сцени. 

Дори ако сценарият го налага?
Всичко си има граници. Дори от естетична гледна точка не ми допада. Филмът, режисьорът и останалите актьори са важни, но не смятам, че някой може да ми наложи такова нещо.

Оставила сте вече много главни роли зад гърба си. Какво Ви доведе до тук? Красотата или талантът?
Може да звучи нескромно, но в началото бивах избирана най-вече заради красотата ми. Сега вече смея да твърдя, че в употреба ми влезе и талантът. Затова съм преспокойна.

Какво Ви различава от останалите актриси?
Искреността ми. Дори понякога да не съм съгласна със сценария, който чета, впрягам всичките си сили да го изиграя достоверно.

Мечтата Ви от тук нататък?
Нямам!
Може ли една млада актриса да няма мечти?
Не обичам да си правя планове за живота. Предпочитам да приемам това, което животът ми предлага. Но много бих искала да работя със Зеки Демиркубуз и Нури Билге Джейлян. Много бих искала да играя заедно с Халюк Билгинер.

Героинята Ви в "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" изведнъж се превърна от мъжкарана в дама. Вие претърпявала ли сте подобни резки промени?
Като малка бях "мъжът Фатма". Играех баскетбол с момчета. Те бяха най-добрите ми приятели. Освен това се и биех с момчета. 

За някои сте "секси", за други - "нашето момиче". А според Вас?
Всяка жена притежава секси страна, но аз предпочитам да не използвам моята. Сладката ми страна ме описва много по-добре.

Как бихте се представили на някого, който не Ви познава?
Винаги засмяна, енергична, обидчива, но щастлива. Не преча на никого, но ако някой ме настъпи, става лошо. Не върша неща зад ничий гръб, но ако видя да греши, го зачерквам. Искам всичко да става веднага и се хващам за него.

В "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" играете героиня, в която са влюбени двама братя. Имахте ли съмнения, преди да се съгласите да участвате?
Не беше това, заради което приех. Да съм заедно с малкия брат в продължение на 40 епизода, а след това да се обърна към по-големия, не беше планирано. След това историята зави в съвсем друга посока. Сега се опитваме да намерим правия път и да влезем в него.

Зрителите на сериала са разделени на две в предпочитанията си с кой от двамата братя да бъде героинята Ви. А ако на Вас Ви се случи такова нещо в реалността?
Да не дава Господ (хваща се за ухото и чука на дърво). Ако бях на мястото на Хазан, щях да избера Яъз, защото той е по-разумен и внимателен.

Сериалът разказва и историята на една жена. Вие сте израснала в семейство с четири жени. Трудно ли е да бъдеш жена в Турция?
По принцип е трудно да бъдеш жена в цял свят. Но от своята гледна точка мъжете не могат да го разберат.

Имате ли притеснения относно бъдещето на Турция?
Имам притеснения относно бъдещето на целия свят. Всичко, което ни се случва у нас, се случва навсякъде. Ще ми се да кажа, че се надявам това да се промени, но, за съжаление, нищо не е от вчера.

Нямате ли надежда?
Ако нямам надежда, с мен е свършено. Затова винаги имам.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю със звезда от "Г-жа Фазилет и нейните дъщери" следващия четвъртък, 4 октомври! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.