Ранобудна птичке, още не сме толкова заспали

Турската филмова индустрия, подобно на световната, от край време си служи с хитри трикове за привличане на зрителско внимание. Пази козовете си за точно определени моменти, в които биха ѝ свършили най-добра работа. Тук отново разделяме сериалите на две половини - едната, която разчита на качествен сценарий и режисура, и другата, която залага повече на славата на известни актьори. Козовете на първата група сериали са разкриванията на дълго пазени тайни или настъпването на т. нар. кулминационна или върхова точка в сюжетното развитие. PR-способите за привличане на внимание на втората група сериали пък са най-често събития, свързани с личния живот на актьорите, взимащи участие в тях. Под "събития" разбирайте най-често раждане на чувства на снимачната площадка и прерастване на екранната любов между главните герои в реална. Няма как да отречем ефекта, който предизвикват и двата вида способи за привличане на внимание. Но можем сериозно да поспорим и поставим под съмнение достоверността на т. нар. "любов на снимачната площадка". Клиширан, но безспорно ефективен коз на продуцентите на сериали, който преди може и да сработваше, но някак номерът вече не минава. 

Минавам по същество. Най-гледаният летен сериал за 2018-а година "Ранобудна птица" (Erkenci Kus) преди няколко дни смени деня си на излъчване от вторник в събота. Доста важно и дори съдбоносно събитие. До последно не се знаеше дали заради големия си успех ще продължи да се ротира във вторник или ще бъде преместен в друг ден от седмицата. Миналата събота, 22 септември, бе излъчена първата съботна серия на романтичната комедия. Резултатът от това решение, взето съвместно продуцентите от Gold Film и телевизия StarTV, не бе много добър. Защото от 9.18% рейтинг, отчетен с 11-ти епизод във вторник, 12 септември, представянето на "Ранобудна птица" падна на 6.67%, отчетен с 12-ти епизод в събота, 22 септември. Въпреки това обаче комедията запази лидерството си и успя да победи всички останали сериали, излъчили се в съботната вечер, детронирайки от трона новия си основен конкурент "Новата булка" (Yeni Gelin), чийто трети сезон, впрочем, започна повече от добре с резултат от 5.12%. Не можем да не отчетем, че спадът в интереса към "Птица"-та в новия ѝ ден на излъчване е огромен. На какво се дължи това, не мога да кажа, защото не следя сериала и не съм запознат с развитието на сюжетните му линии. Това, което ми направи голямо впечатление и не убегна от вниманието ми, беше излязлата малко по-късно в неделя новина за раздялата на Демет Йоздемир - актрисата, изпълняваща главната роля в "Ранобудна птица", със сравнително все още новия ѝ приятел Сечкин Йоздемир и разпространяването на слуха за любовен романс с екранния ѝ партньор Джан Яман. Случайно или не, всичко това се случва след преместването на проекта в събота и след големия спад в рейтинга. Очевидно след сериозното понижение в представянето на "Erkenci Kus", последвало след преместването на сериала в събота, PR-специалистите, отговарящи за рекламата му, са решили да си върнат изгубеното зрителско внимание посредством доста евтини и вече изтъркани номера. Да де, ама вече не минават! И малко дете би се досетило, че всичко е нагласено и е евтин PR. Но нека си признаем - всички фенове на "Ранобудна птица" биха искали в действителност любимците им да бъдат заедно не само на екран, но и в реалността. И ето, че настъпи подходящият момент да го чуят. А дали ще го поставят под съмнение, вземайки предвид кога по-точно излиза въпросната информация и правейки елементарна причинно-следствена връзка, е въпрос на количество умствен капацитет. Дали ще продължат да гледат въпросния сериал, въпреки че продуцентите му буквално им се подиграха в лицето - също.

С този материал нямам за цел да засягам когото и да е. Ако някой все пак се почувства засегнат и обиден - ами явно има защо. Но да не се сърди на мен, а на продуцентите и PR-те на любимия му сериал, които като зрител го взимат за подбив с евтини и изтъркани номера. Иначе идеята ми за тази статия беше да представя на вашето внимание този PR-трик с нагледен пример за неговото използване. Защото той не е измислен от вчера, а с него си служат от край време. Преди две години, ако някой си спомня, по това време в Турция започна излъчване вторият сезон на сериала "Състояние на връзката: женени" (Iliski Durumu Evli). Уви, не продължи дълго - само четири епизода. Но показа на широката аудитория именно тези задкулисни номера и способи за привличане на внимание и интерес, с които си служат в телевизионната и кино индустрия не само в Турция, но и в цял свят. Да разясня за незапознатите - главният герой Джан беше актьор, който по стечение на обстоятелствата вече не бе търсен от продуценти и не получаваше предложения за работа. За да привлече отново интереса към него - както на зрителите, така и на бъдещите му работодатели, новият му PR разигра изневярата му към съпругата му Айшегюл. След това му "намери" извънбрачен син, а накрая нае специалист по социалните мрежи, който да го насочва как да води своите профили в най-известните такива. Факт е, че тук бе преплетен и мотивът за личното отмъщение и целта не бе единствено привличане на медийното внимание, но въпросната история много нагледно и добре представи тънкостите, с които си служат в PR-средите по света.

С две думи на финал - не вярвайте на всичко. Ако ви се удава повече, отговаряйте си и "защо". В конкретния случай и "кога". 

4 коментара:

Борислав каза...

Хубаво сте решили да пишете за този "трик", но защо намествате този сериал "Ранобудна птичка"? Вие гледали ли сте го? 1-2-10 епизода? Нека съдим за сериалите по сюжета и развитието, не по рекламния постер и актьорите, които участват. И Демет, и Джан са изключително търсени и харесвани от младата аудитория и не само. Безспорно и двамата имат талант. Мога да го потвърдя. Като казвате "известни актори" замисляли ли сте се защо са известни? В днешно време има много красиви актьори, но не всичко опира до външен вид. За да са толкова усепшни и известни, и Демет, и Джан имат голям талант и умеят да подбират проектите, в които участват. Именно заради себе си, заради труда си, те са станали известни. Не ги подценявайте. Именно заради това един здравомислещ човек би съпоставил положението и би достигнал до реалния извод - сериал с талантливи актьори е по-скоро да е хубав, от сериал с неталантливи. Виждам, че подкрепяте идеята в серилаите да участват все по-нови и неизвестин лица за да им се дава шанс, но нека все пак да не забравяме и ветераните, ако мога да ги нарека въобще така, които поставиха основите на този жанр.
И на последно място ще кажа - ако някой има нужда от пари, то това със сигурност не са главните турски актьори. Те взимат много хубави пари. Дори с рейтинг 4,00. На тях им липсва най-вече спокойствие и време, което да прекарват с близките си. Не смятам, че една актриса (в случая Демет) или актьор ще пренебрегне личния си живот и дори ще разруши връзка с близък човек, в името на това да вземе с 10-20 хиляди лири повече. Редно е преди човек да пише подобни статии да се замисли хубаво.
Смятам, че е съвсем възможно Демет да се е влюбила в Джан, а и защо не, ако е така? Но тези клюки за връзката ѝ с Джан да не забравяме, че са само клюки. Самата Демет даде интервю, в което разказа, че с Сечкин просто нямат време да са заедно и са се отдалечили много и затова са решили да сложат край на връзката си. И двамата също са много популярни, но не са играли в общ сериал, така че малко си противоречите с тази ваша голяма теория за триковете на пиарите.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Нека не се правим, че две и две е пет, а не четири. Да съм казал нещо за играта и таланта на Демет и Джан? Не съм. Да съм казал нещо за качествата на "Ранобудна птица" като сериал? Не съм. Но в същия ден, в който сериалът смени деня си на излъчване и отчете спад в интереса към си от цели 3%, излиза новината за раздялата на Демет със Сечкин и по-важното - за предполагаемата ѝ връзка с екранния ѝ партньор Джан. Извинявайте много, но ако това не е евтин PR, здраве му кажете! Чак в такива съвпадения не вярвам. Самите актьори е напълно възможно въобще да не са били част от това. Но им е било предложено, пардон наложено, от продуцентите им да се инсценира подобно нещо. Тя Демет може въобще да не се е разделяла със Сечкин, мен ако ме питате. Но понеже на повечето фенове много им се ще още от началото на сериала Демет и Джан да са заедно, продуцентите и PR-те запазиха този коз за най-подходящия момент. Можеше обаче да не го правят толкова очевадно, а да изчакат една-две седмици, поне за да не се усъмним и да навържем събитията. Както и да е. Това си е моя теория, публикувал съм я в моя блог, не ангажирам никого с нея. Но държа, по възможност, да не се тълкува погрешно.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

За гледащите сериала е по-вероятно главните герои да изпитват някакви чувства един към друг, отколкото да не. Джан Яман е споделял възхищението си от Демет и като актриса, и като човек, така че нищо чудно това да е прераснало или да прерасне занапред в нещо повече от приятелство и екранно партньорство.
Ако е PR акция, по-скоро бих се усъмнила в Сечкин и новия му проект, най-малкото защото от негова страна беше инициативата за даване на публичност, и то по детински, в мрежата.

Vaia каза...

Здравейте!
Афиширането на връзката Сечкин - Демет беше прекалено показна и натрапчива, което ме наведе на мисълта , че има нещо което не е на ред още от самото и начало.Набързо скалъпената раздяла с мотив, че нямат време един за друг не е за вярване :) Мисля, че тя беше също игра на PR-ите и за отвличане вниманието на феновете от друг участник, с цел избягване неприятната намеса в личния живот които сполетяха Баръш Ардуч , Елчин Сангу и Гюпсе Озай.

Предоставено от Blogger.