"Двойно интервю" (48): Бирдже Акалай и Ибрахим Челиккол

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 2 август, продължава новият четвърти сезон на подрубриката на СЕРИАЛИ в България "Двойно интервю", в което през летните четвъртъци публикуваме интервюта с най-известните и харесвани екранни двойки от сериалите в южната ни съседка. Второто за сезона и четиридесет и осмо подред е с Бирдже Акалай и Ибрахим Челиккол, превърнали се в интернет-феномен, вдъхвайки живот на двойката Аслъ-Ферхат от хитовата драма "Черно-бяла любов" (Siyah Beyaz Ask). Преди да започнем, нека се запознаем с техните биографии!

Бирдже е родена на 19 юни 1984 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 34 години, зодия близнаци. Още от малка проявява интерес към театралното изкуство и завършва профилираната в тази област гимназия Pera. Веднага след това през 2003 г. продължава актьорското си образование в престижния Истанбулски университет. Дипломира се в консерваторията Халич. През 2004 г. се класира на трето място в конкурса за красота "Мис Турция" и представи родината си на европейското състезание, стигайки до полуфинал. В периода 2004-2007 г. се изявява като спортна говорителка в ефира на TV8. През 2007-а прави дебюта си на малкия екран с главни роли в сериалите "Съдба" (Kader) и "Заради теб" (Senin Ugruna). През 2008 г. взима епизодично участие в хита "Гордата Аси" (Asi). От 2010-а до 2012-а се снима в първия си успешен сериал - "Земя, небе, любов" (Yer Gok Ask), партнирайки си с бившия си съпруг Мурат Юналмъш. Две години по-късно, през 2014, отново среща любовта на снимачната площадка - този път в лицето на плейбоя Сарп Левендоулу, с когото оглавява хитовата семейна комедия "Малък господин" (Kucuk Aga). Двамата сключват брак, но по-късно се развеждат. През ТВ сезон 2015-2016 г. изиграва една от четирите главни женски роли в романтичната комедия "Омъжени и яростни" (Evli ve Ofkeli), а през 2016-2017 г. - в младежката драма "Животът понякога е сладък" (Hayat Bazen Tatlidir). Подобно на предишните ѝ два сериала, последният също излъчва само един сезон - драмата "Черно-бяла любов" (Siyah Beyaz Ask), ротирала се с голям успех през изминалите девет месеца. Предстои да се завърне на екран на есен в заглавието "След години" (Yillar Sonra), което ще се излъчва по ATV и в което ще си партнира с Джансел Елчин.

Ибрахим Челиккол празнува рожден ден на на 14 февруари 1982 г., навръх празника на влюбените "Св. Валентин". Родният му град е Измит, Турция, но е учил в Бурса, а в момента живее в Истанбул. На 36 години е, зодия водолей. Докато следва в университета в Бурса, се занимава професионално и с баскетбол, но заради тежка травма прекъсва да практикува хобито си. По-късно, премествайки се в Истанбул, 6 години работи като модел в известна компания. След това един от най-известните режисьори и продуценти в Турция - Осман Сънав, го вкарва в актьорския бранш. Първата му роля е във филма "Наркотерор", снима се и в историческата кино-продукция "Превземането на Константинопол". През 2011 г. се включва с главна роля в хита "Ифет" (Iffet). На снимачната му площадка се влюби в партньорката си Дениз Чакър, но връзката им не продължи дълго. През 2013 г. пък отново с главна роля участва в драмата "Милосърдие" (Merhamet). През есента на 2014-а се снима в провалилата се криминална драма "Реакция" (Reaksiyon) на StarTV. От началото на 2016-а до края ѝ взе участие в драмата на FOX "Гордиев възел" (Kordugum). За последно го гледахме като Ферхат в хитовия "Черно-бяла любов" (Siyah Beyaz Ask). В личен план в момента Ибрахим е щастливо женен за архитектката Михре Мутлу, с която тайно сключи брак през изминалото лято. 

Доколкото виждаме от трейлърите, се очертавате като най-горещата двойка на сезона. Познавате ли се отпреди?
Бирдже: По-точно е да кажем, че си отиваме. За снимките на трейлърите с Ибрахим танцувахме танго. А тангото е танцът, изискващ най-много химия между танцуващата го двойка. Въпреки че досега не се познавахме, благодарение на Ердал и Нора (бел. ред. - преподаватели по актьорско майсторство в екипа на сериала) уловихме спойката между нас още преди снимките на сериала да започнат. Не го казвам, защото ми е екранен партньор, но и без друго Ибрахим е много талантлив. 

Какво мислите един за друг?
Ибрахим: Бирдже има много хубава енергия и много добро сърце. Не страда от его. Много се забавляваме заедно. Излъчванията ни много си паснаха, надявам се, че изглеждаме добре на екран. А какво мисли Бирдже за мен, не знам (смее се).
Бирдже: Отскоро познавам Ибрахим. Засега го намирам за искрен, много трудолюбив, обръщащ голямо внимание на детайла, изпълнен с живот, уважаващ всички в екипа ни, разсмиващ, приятел...

Слоганът на сериала ви е "Любовта е способна да изчисти всичко лошо". Споделяте ли го?
Бирдже: Много е важно в каква степен се простира лошото. Така, както една лъжа може да е невинна или злонамерена, с лошотията е същото. Понякога дори любовта не може да я победи. 
Ибрахим: С първото вълнение, което носи, любовта ни заслепява и не виждаме лошото, отричаме го. Раните от миналото може да излекува, но за бъдещето се иска постоянство и дадена дума.

Какво е за вас любовта?
Ибрахим: Любовта е предизвиквала войни и е помитала цели държави след себе си в миналото. Има такава сила. 
Бирдже: Любовта между двама души не може да бъде сравнена със сила. Любовта е нежна и чиста. Кара ни да се чувстваме силни, само защото благодарение на нея изпитваме много по-силни емоции. И защото ѝ отдаваме голяма отговорност. Любовта, която не изморява, прави човек по-лек. В противен случай падаме в капан на мислите си, а това е жалко. Силата означава война. Обичам да обичам - живота, това, че съм жива... Тази любов е най-ценна.

Така, както в сериала любовта променя черното в бяло, възможно ли е обратното?
Ибрахим: Там, където любовта се цени, тя става по-голяма, по-красива, по-цветна. Понякога ни изморява, но емоцията никога не стихва.
Бирдже: Виж, това може да го направи. Единствено любовта е способна да спре времето. И да го пресече за двама души. Независимо, че са различни като черното и бялото. С времето любовта им дава цвят. Достатъчно е само черното и бялото да се смесят с любов. Когато промяната се случва по принуда, любовта не продължава дълго. Тогава всеки се връща към първоначалния си цвят.

Колко черно-бели сте?
Бирдже: Зодия близнаци съм и това е в природата ми. Понякога съм бяла, друг път - черна. Но понякога са разнообразие мога и да съм сива. Друг път пък няма да забележиш колко бързо се насищам с всякакви различни цветове.
Ибрахим: Преди бях по-остър, витаех в облаците, като черното и бялото. Но с напредване на годините човек се учи от преживяното. Приема, че съществува и сиво.

Бирдже Акалай:
Изживявала ли сте любов, която пречиства, като тази в сериала?
Разбира се, че съм изживявала. Вие не сте ли?

Не ми е било писано...
Тогава да кажем така - любовта е като лекарство. Както казах, преди всичко съм влюбена в живота, в това, че съм жива. Събуждайки се с тази мисъл всяка сутрин, всичко друго, за което съм мислила, губи смисъла, с който го натоварвам. Вчера е за вчера, днес е за днес, утре може и да няма. Затова винаги трябва да живеем с любов.

От известно време имате връзка с Джан Туналъ. Как Ви промени той?
Двамата отдавна се познавахме, но отскоро имаме връзка. Това едновременно е голямо предимство, но и голям риск. Джан не очакваше онази Бирдже, която познаваше от толкова време, да се променя. И все още съм това, което съм била и преди. Но със сигурност фактът, че животът ни се отразява взаимно всеки ден, ни променя. 

Накъде вървите?
Чувствам се така, сякаш се променям за добро и предстои само хубаво.

Използвате социалните мрежи. В един от последните си туитове споделихте следното: "В новинарската емисия съобщиха за три убити жени, син, упражняващ насилие над възрастната си майка и залята с киселина жена. Всичко това е, защото сме много напреднали и развити!". Промени ли се светът?
Тъй като социалните мрежи придобиват все по-търговски облик, ги използвам само когато искам да се изразя по дадена тема. Странно е, но с постовете си успяваш да докоснеш сърцата и да развълнува стотици, хиляди хора, които не познаваш. За темите от деня пиша предимно в Twitter. 

Какво чувстват жените от това?
Много се ядосвам, защото все по-често започвам да обикалям хола вкъщи и да се питам: "Що за грях е това?!". Всяка вечер, всеки ден чуваме едно и също от новините. Не разбирам кога хората в хубавата ми родина станаха толкова лоши и безмилостни. Наскоро снимахме в гората в Бейкоз (бел. ред. - квартал в азиатската част на Истанбул). Побеснях, защото навсякъде имаше хвърлени найлонови торбички. Проклета да е тази човешка безотговорност и неблагодарност! Да оставим общото развитие на човечеството. Хората отдавна се отказаха да се развиват като индивиди и личности. Това е плашещото.

Какво се очаква от един артист в такава ситуация? Със сериалите си можете ли да промените това?
Някои неща трябва да се набиват в главите. За други само трябва да се каже, за да бъдат забелязани и поправени. Телевизията притежава голяма сила, защото не всеки чете книги, не всеки ходи на театър, но във всеки дом има телевизор. Наскоро попаднах на едно видео, не знаех да се смея ли, или да плача. Питат младежи: "Избройте трима водещи на предавания за сватби!". И децата смело изброяват. След това ги питат: "А можете ли да изброите трима световни класици?". Отговор няма. Това е положението. Да бъде социално отговорен, не влиза в задълженията на един артист. Въпрос на избор е. Или можеш да избереш да играеш в политически театри. И без това артистите сме зависими от системата.

Като споменахте театър, този сезон играете в "Хюрмюз със седемте мъже"...
Постановката ще направи премиерата си на 28 октомври (2017 г.). Хюрмюз е жена, изхвърлена на улицата след падането на Османската империя и закриването на харема. На крехка възраст е дошла като подарък за султана и заживява в харема. Миналото ѝ е много тежко. С пръстена, подарен ѝ от агата в харема, си купува къща, в която да живее. И постепенно започва да привлича мъжкото внимание (смее се). Садък Шендил (бел. ред. - сценарист на постановката) я е написал толкова майсторски, че съм благодарна за шанса да вдъхна живот на Хюрмюз. 

До каква степен сте борбена и издръжлива като Хюрмюз?
Честно казано, предпочитам да не съм нито борбена, нито издръжлива. Жените, избрали да са борбени, са гледали прекалено много постановки за Древна Елада. В тях много се набляга на това слабостите да бъдат осмени. Прабаба ми имаше много хубава приказка: "Жените имат девет греховни желания и една съвест. Мъжете имат едно греховно желание и девет съвести. Само с една съвест жените надмогват девет греховни желания, а един мъж и с девет съвести не може да укроти единственото свое". Кратко и ясно.

Ибрахим Челиккол:
Животът на героя Ви Ферхат се променя със смъртта на баща му. И Вие сте изгубил баща си на 18 години. Как Ви се отрази тази загуба?
Загубата на най-скъпия човек в живота ми, който е бил мой пример за подражание в продължение на 18 години, ми се отрази много. Повратната точка в живота ми е смъртта на баща ми. Това е нещото, което ме изправи лице в лице с живота, което ме накара да си стъпя на краката, което ме караше да се усамотявам и да се затварям в себе си, но в същото време и научило ме да ценя близките си и това, което имам.

15 години сте играл баскетбол. Загубата на баща Ви ли беше причината да спрете?
Баща ми много ме подкрепяше, докато играех баскетбол. От първата до последната тренировка беше винаги до мен. На всеки мач беше до мен. Не исках да продължавам без него.

Израснал сте в семейство с майка, леля, вуйна, кака, баба... Как израснахте в тази женска среда?
Като уважаващ и носещ на ръце всяка жена, емоционален, с голяма самоувереност, силен, умеещ да се изразява и вадещ си урок от всяка случка мъж. 

Жените припадат по Вас. Толкова ли сте страстен и горещ, колкото и на екран?
Най-трудно за един човек е сам да се опише. Всъщност във всяка роля, която съм изиграл, съм оставил по нещо свое. Обичам екшъна, изживявам любовта много силно и съм много емоционален.

Смятате ли, че понякога физиката Ви пречи на актьорския Ви талант и излиза на преден план?
Тъкмо напротив. Смятам, че хубавата визия заедно с актьорския талант прави много добра комбинация. 

Във всеки Ваш проект сме свидетели на страстта Ви по спорта и на мускулите Ви. Спортувайки, мисли ли си човек: "Много се трудих, защо пък да не го покажа!"?
Никога не съм спортувал, за да се показвам след това. От малък спортът е в живота ми, в семейството ми има много спортисти и израснах със спорта. Винаги съм спортувал за себе си, за психическото и физическото ми здраве. И всеки ден задължително спортувам. От шестгодишен играя баскетбол и тенис, също плувам. Зимата непременно си отделям време за сноуборд.

В действителност ли сте мачо, какъвто изглеждате?
Хората, които ме познават, казват, че е точно обратното. Не обичам да говоря много и да си служа с големи думи, затова не съм такъв, какъвто изглеждам. Много съм емоционален и мисля, че за това най-голям принос има фактът, че израснах в семейство на жени. Гласът на милосърдието, съвестта и сърцето ми е много познат.

Оженихте се в най-силния период в кариерата Ви. Какво Ви накара да сключите брак?
Всъщност бракът ни не беше много планиран. Отидохме при приятели в Датча (бел. ред. - турски курорт), чухме за историята на Книдос и много се впечатлихме. За два дни организирахме всичко и се оженихме в много тесен приятелски кръг. Сватбата ни беше много спокойна и искрена.

Как Ви промени бракът?
Не ме е променил. И мисля, че точно това е хубавото. Но станах по-отговорен. Учиш се да взимаш общи решения, да правиш общи планове, да споделяш живота си.

В един период живяхте в чифлик далече от града. Защо го направихте на толкова млада възраст?
Много обичам да съм сред природата. Това няма общо с живота ми, а с гледната ми точка и вкусовете ми. Избрах да живея на място, където ще се чувствам по-добре. 

След брака това промени ли се?
Не се промени. И сега живеем далеч от града в къща с голям двор.

Как Ви се отразява животът там?
Съседите ни са много добри хора, арт-настроени и мислещи ни доброто. Въздухът е чист, птичките пеят, заобиколени сме от верни кучета и мотаещи се наоколо кокошки. Как може да ми се отрази...
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото трето за сезона и четиридесет и девето подред "Двойно интервю" следващия четвъртък, 9 август! Дотогава си припомнете предишните чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.