Първи впечатления от летния телевизионен сезон в Турция

юли 18, 2018
Продължава излъчването на летни сериали, които и тази година, подобно на предишни, са в жанр романтична комедия. Какво по-точно ни предлагат телевизиите това лято - нови и оригинални истории или подобия на вече пожънали успех стари? Като един зрител, изгледал по малко от всички започнали досега нови летни сериали, аз - един от главните редактори на блога, реших да направя личен коментар относно това кои проекти според мен се открояват и заслужават първото място и кои заложиха по-скоро на вече гледани сюжети и звездни актьорски състави.

Това лято сериалите са сравнително малко на брой, както писахме и по-рано. Някои стартираха плахо, а други - ударно, както се и очакваше. Няма обаче да се спирам на всяка една телевизия и нейните сериали поотделно, а ще премина директно към заглавията, които ми направиха най-голямо впечатление това лято - "Любовта на ангелите" (Meleklerin Aski) и "Дай Боже всекиму" (Darisi Basimiza), които засега се отличават от останалите, както и "4N1K: Първа любов". Очаквам да видя и началото на "Не пускай ръката ми" (Elimi Birakma), който изглежда вълнуващ и има шансове за успех, макар че ще се излъчва по TRT1. С нищо особено обаче не ме впечатли "Ранобудна птица" (Erkenci Kus), с нищо не успя дори малко да ме грабне и "Голямото ми семейство" (Kocaman Ailem), никакви особени впечатления и от "Хаяти и другите" (Hayati ve Digerleri) и "Не сме невинни" (Masum Degiliz). Последните два сериала с право се провалят и това лято след дадения им втори шанс, защото с нищо не грабват окото. Отначало "Хаяти и другите" ми се стори интересен, но след първите няколко сцени просто се отказах да го гледам. "Голямото ми семейство" пък много ми прилича на един летните сериали през 2014 г. с почти еднакво име на турски език - "Kocamin Ailesi" или преведено на български "Семейството на съпруга ми", който определено беше в пъти по-добър и се излъчваше по FOX с голям успех. Историческата романтична комедия "Султанът на сърцето ми" (Kalbimin Sultani) на StarTV в началото ме грабна, защото сериал в подобен жанр се прави за първи път и защото ми се стори интересна. Уви, само след втория епизод, сюжетът ми стана безразличен, скучен и муден. Не намирах причина да продължа да го гледам. Да, хубава история; да, прави се и от руски екип, а не само от турски, но това не ми бе достатъчно да я гледам и занапред. Все пак ѝ пожелавам успех, защото може би има още какво да покаже, въпреки лошите си рейтинги. Като цяло не съм фен на историческите сериали и никога не са ме вълнували, което също бе от значение да прекъсна този. Дано поне постигне успех в Русия, за да продължи излъчването си по-дълго. 

Нека коментирам по-обстойно и "Ранобудна птица". Според мен сериалът не е абсолютно нищо особено, а е прекалено прехвален. Типична романтична комедия, която ще топи женските сърца предимно с мускулите на главния герой, но докога? Пълно подобие на "Горчиво и сладко" (Dolunay) от миналото лято, еднакви роли и за двамата главни герои с тук-там някои минимални разлики. С какво толкова успя да грабне зрителите, не зная, но определено се очертава да е най-гледаният летен сериал тази година. Може би с факта, че Демет Йоздемир и Джан Яман са в главните роли? Няма как да подмина и приликата със "Стая 309" (№: 309), тъй като виждаме доста от лицата, взели участие в него, и тук. Продуцентската компания също е една и съща - Gold Film. Сякаш всяко лято гледаме поне по един такъв сериал, в който главният герой показва 90% мускули вместо нещо по-стойностно. Демет Йоздемир и Йозге Гюрел пък сякаш се редуват през лято, защото и двете участват само в летни сериали, вдъхвайки живот на еднотипини героини - всеки път непохватни, бързащи за някъде, с големи мечти, притесняващи се от мускулите на партньорите си, но въпреки това навъртащи се около тях защото "така са принудени" в името на възвишена цел. Явно това е доста успешна практика на турските сценаристи да привличат зрители, пък и да превръщат даден сериал в най-гледан за лятото. Чудно ми е от септември в кой ден ще преместят "Ранобудна птица"? Във вторник - денят, в който се излъчва сериалът в момента, от есента тръгва вторият сезон на "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayatler), което означава, че романтичната комедия ще трябва да си смени деня, като най-вероятно ще премине в събота или неделя, където ще има още по-големи шансове да се задържи на екран. Каквото и да си говорим обаче, фактите са неоспорими и "Ранобудна птица" събра доста фенове още с началото си, така че шансовете ѝ да продължи и през новия сезон са огромни!

Определено обаче сериалът, който най-много ми хареса сред всички нови летни дотук, е "Любовта на ангелите" (Meleklerin Aski). Уникален проект! Не очаквах този сериал да е толкова интересен, но ме грабна още със самото си начало. Между другото - усеща се, че се прави от Ерсой Гюлер. Като зрител, изгледал 30 епизода от "Новата булка" (Yeni Gelin), мога да заявя, че присъствието на Ерсой като сценарист и режисьор и в новия му сериал определено се усеща. Както откъм музика, така и откъм сцени. Дори мога да кажа, че "Любовта на ангелите" ми харесва повече от "Новата булка", като определено това ще бъде сериалът, който ще следя през летните месеци в интернет-пространството. Хубавото е, че в четвъртък по ShowTV не се излъчват други сериали, което означава, че романтичната комедия ще запази деня си, ако продължи през есента. Силно се надявам да запази и рейтингите, де, защото с конкуренцията никак няма да ѝ е лесно. Харесвам много Оя Башар - чудесна роля има тук, далеч по-добра от тази в "Моят живот" (O Hayat Benim). За първи път гледам Гюлпер Йоздемир, но определено това момиче има талант, който ще показва занапред в сериите. Главната песен към сериала пък е просто уникална - толкова нежна, приятна, отпускаща... Не спирам да я слушам. Ако не сте я чували, можете да го направите от тук! Радвам се, че това лято успях да намеря сериал, който да следя, било то и в интернет, като поздравявам както екипа на Ерсой Гюлер, който за пореден пък се справя безупречно с работата си, така и ShowTV, която се е съгласила да го излъчва, и дано не го провали, както често прави с хубавите си проекти. Препоръчвам "Любовта на ангелите" (Meleklerin Aski) на всички верни фенове на турските сериали - един безупречен проект!

"Дай Боже всекиму"(Darisi Basimiza) е другото заглавие, което ми хареса. Е, не колкото от "Любовта на ангелите" (Meleklerin Aski), но и този ще следя, когато имам възможност. Отново се излъчва по ShowTV, но това не е проблем. Срядата пък е ден, в който на есен също няма проект, който да се завърне с нов сезон, но проблемът идва в това, че тогава се излъчват двата най-гледани сериала в Турция - "Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz) и "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul), което ще бъде голяма спънка и сериозна конкуренция за сериала, но третото място с прилични резултати също биха му гарантирали продължаването в ефира. Харесвам Ибрахим Киндерджи още от "Мечтатели" (Kavak Yelleri), като не го бях виждал дълго време на екран, но мисля, че се е завърнал в правилния проект и чакането си е заслужавало. Песента и към тази романтична комедия е страхотна, също както и историята, макар и донякъде позната. Пожелавам му успех със следващите серии и дано успее да се задържи, колкото се може повече на екран.

А колкото до "4N1K: Първа любов" (4N1K: Ilk Ask) - сред любимите ми жанрове са именно тийнейджърските сериали, което бе и поводът да харесам тази мила историйка. Странно ми е името, но то е такова заради продължението на игралния филм. Впрочем, направи ми впечатление едно нещо - миналата година по FOX стартира "Шевкат Йеримдар" (Sevkat Yerimdar), който и бе част от лятната програма на медията, и отново беше продължение на едноименния игрален филм, и отново се излъчваше в петък. Тук имаме същата ситуация и с този сериал, макар рейтингите му да са далеч от тези на "Шевкат Йеримдар", който пък беше най-гледаният летен за 2017 г. Историята е вълнуваща, но и позната - пак любовна история между момичета и момчета, които учат в един и същи университет. Въпреки това, когато мога, ще отделям по малко време и за този сериал, за да видя как се развиват нещата. И въпреки че в момента няма никаква конкуренция в петък, то от септември ще му бъде почти невъзможно да се задържи с високи и задоволителни рейтинги, но защо пък не, нищо не се знае.

Като заключение мога да кажа, че тази година летните сериали не са никак лоши. Виждаме три проекта, които са изключително интересни и които не залагат толкова на актьорски състав, колкото на сценарий, което дава положителен ефект. И един друг проект - "Ранобудна птица", който повече разчита на звездите, участващи в него, заедно с визията им, отколкото на история, но ето че това пък го прави най-гледания това лято. Очаквам в неделя старта на "Не пускай ръката ми", като се надявам и той да се справи чудесно с рейтингите, защото от промотата ми изглежда не по-малко интересен. Това е засега от лято 2018-а и сериалите в Турция, на които им остава месец и половина да се порадват на високите си рейтинги, а на есен - с песен, както се казва, в очакване на новите мелодрами!

6 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте,искам да попитам какво трябва на един сериал да бъде излъчен в България???
Имам предвит какво гледат българските медии преди да купят даден сериал?!
Защото много искам да гледам сериалите като:"Дай Боже всекиму" (Darisi Basimiza);"Ранобудна птица" (Erkenci Kus); "Любовта на ангелите" (Meleklerin Aski);за тези сериали знам,че скоро няма да бъдат излъчвани тук,защото са нови,но имат ли възможност според вас да бъдат излъчени???ЗНАМ,ЧЕ МОГА ДА ГИ ГЛЕДАМ ПО ИНТЕРНЕТ,НО МИ СЕ ГЛЕДАТ С БГ АУДИО!!!
Питам,защото много ми е странно,някой по-нови сериали като "Горчиво и сладко" (Dolunay);„Черна перла“(Siyah İnci);"Стая 309" (№: 309),вече се излъчват или излъчиха,нямам нищо против "Горчиво и сладко" (Dolunay);„Черна перла“(Siyah İnci);"Стая 309" (№: 309),защото и аз ги харесвам въпроса ми е какво гледат бг медии преди да закупят даден сериал???
И дали според вас някоя медия ще излъчи сериалите "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayatler); "Семейството на съпруга ми"(Kocamin Ailesi);"Новата булка" (Yeni Gelin);"Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz);"Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul);"Шевкат Йеримдар" (Sevkat Yerimdar);например от тези 6 СЕРИАЛА ИМАТ ЛИ НЯКАКЪВ ШАНС НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДА БЪДАТ ИЗЛЪЧЕНИ В БЪЛГАРИЯ,ИЛИ НЕ ОТГОВАРЯТ НА КРИТЕРИИТЕ ПО,КОЙТО ГИ ИЗБИРАТ???
Защото мисля,че нямат големи шансове да излъчат сериалите "Семейството на съпруга ми"(Kocamin Ailesi);"Семейството на съпруга ми"(Kocamin Ailesi);"Новата булка" (Yeni Gelin);ЗАЩОТО "Новата булка" (Yeni Gelin);"Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz);;Е ОТ 2014 ГОДИНА И ОЩЕ НЕ Е ИЗЛЪЧЕН В БЪЛГАРИЯ ДАЛИ ИМА НЯКАКЪВ ШАНС ДА БЪДЕ ИЗЛЪЧЕН В БЪЛГАРИЯ,КАКТО И "Шевкат Йеримдар" (Sevkat Yerimdar); ТОЙ СЪЩО Е МАЛКА ПО- СТАР И ОЩЕ НЕ Е ИЗЛЪЧЕН ДАЛИ ИМАТ ШАНС ДА БЪДАТ ИЗЛЪЧЕНИ МОЛЯ СЕ ДА БЪДАТ ИЗЛЪЧЕНИ В БЪЛГАРИЯ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН,НО ЗА СЕГА НЯМА РЕЗУЛТАТ:(:(:(!!!За останалите сериали като "Малки убийства" (Ufak Tefek Cinayatler);"Новата булка" (Yeni Gelin);"Разказвай, Черно море" (Sen Anlat Karadeniz);имат ли по-големи шансове да бъдат излъчени в България преди например "Семейството на съпруга ми"(Kocamin Ailesi);или "Шевкат Йеримдар" (Sevkat Yerimdar);?!!
Ами това ми е въпроса надявам се да сте ме разбра ли,ако не съжелявам за загубеното ви време,ЗНАМ ЧЕ МОГА В ИНТЕРНЕТ ДА ГИ ГЛЕДАМ И ГО ПРАВЯ,НО МИ СЕ ИСКА ДА ГИ ГЛЕДАМ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА!!!
Благодаря,лек ден!!!!:):):)

Анонимен каза...

Здравейте сериала "Обичаме не ме обича"на atv ще бъде ли излъчен в България?!

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Задавате ни прекалено сложен въпрос. Определен критерий, по който българските телевизии купуват сериали, няма. Предимство за даден проект обаче би било да участва някоя голяма звезда, например Къванч Татлъту, Берен Саат, Туба Бююкюстюн, Нургюл Йешилчай, Толгахан Сайъшман отскоро... Другото, което гледат телевизиите е, историята да не е прекалено сложна. Да може да се гледа от всички. И да прилича, малко или много, на предишните излъчени. С две думи - да се разказва за невъзможна любов между бедно момиче и богато момче или обратното. Затова сериали с по-сложни и задълбочени сценарии рядко се купуват и излъчват у нас. Надали, например, ще видим "Пойраз Карайел" на екран в България. "Малки убийства" вероятно също. "Черни пари и любов" - също. Това, че купиха и излъчиха "Кьосем", се дължи изцяло на участието на Берен Саат в първия и на Нургюл Йешилчай във втория сезон. Същото важи и за сериали, в които не участват някои от горе-изброените мега-звезди у нас, каквито са споменатите от Вас "Новата булка", "Шевкат Йеримдар", "Разказвай, Черно море", "Възкресението на Ертуурул" и т. н.
Като цяло обаче не можем да предвиждаме действията на българските телевизии и да отговаряме за това какво ще закупят и какво не. Това трябва тях да питате, но дали ще получите конкретен отговор. Не сме нито техни представители, нито посредници между Вас и тях.
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Нямаме информация.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

До 3 коментар:
Благодаря за отговора!!!
Много жалко,че няма да бъдат излъчени например щях доста да съм изненадан,ако през есенният телевизионен сезон по родните медии да се излъчат например сериали като "Малки убийства" напримерно в 20:00ч. по БТВ,казвам напримерно
и по НОВА ТВ да се излъчва например "Черни пари и любов" от 21:00ч. вместо да се повтарят с нови сезони на вече изтъркани риалитита не знам,защо го правят всяка година на се излъчва VIP Brother,Съдби на кръстопът,Откраднат живот,Мис Пепеляшка,"Х Фактор""Черният списък","Скорпион","Съдебен спор","Семейни войни";програмата на нова горе долу е такава!!!
Според вас това,защо е толкова харесвано???
Благодаря,лека вечер!!!

Анонимен каза...

Здравейте,искам да ви попитам знаете ли защо спряха излъчването на "Законите на съдбата"(Yeh Rishta Kya Kehlata Hai ),имам предвит каква е причината,защото според мен го пазят още и мисля,че на него маже да заложат на новият есенният телевизионен сезон на него,все пак той е закупен от „Нова Броудкастинг Груп” това означва,че по мойте изчисления и статистики ще заложат на него тази година сигурно по НОВА ТВ ще го излъчват от самото му начало в prime time в 20:00ч.до 23:00ч.по три епизода!!!
За да избият рейтинга сигурно ще имат висок рейтинг според мен рейтинга им ще достигне до 56%,което ще избие рибата,нали???
Според вас дали ще заложат на него в новия телевизионен сезон,и ако да какъв рейтинг ще има голям или много голям?!!!
Според вас това дали е най-правилното,и ако стане какъв резултат ще има за телевизията???
Интересно ми е да чу я вашето мнение по въпроса,благодаря ви за отговора!!!!

Админ каза...

До 5 коментар:
Здравейте,
Не се интересувам от българска телевизия и не мога да се изкажа по въпроса.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.