Берен Гьокйълдъз: "Докато бях в чувала за боклук, ядох пуканки"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 19 юли, днес приключва публикуването на интервюта с участниците в петия сезон на най-успешното онлайн-състезание на СЕРИАЛИ в България - "Любима турска звезда" за 2018 г. Последното е с малката голяма победителка във формата Берен Гьокйълдъз. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 29 септември 2009 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 8 години, зодия везни. През лятото на 2014-а, когато е едва на четири годинки, прави дебюта си на екран в романтичната комедия "Семейството на съпруга ми" (Kocamin Ailesi), пожънала огромен успех в ефира на FOX. През лятото на 2016 г. участва в детското издание на най-гледаното комедийно шоу в южната ни съседка - "Смях, смях" (Guldur Guldur Show). Именно за играта си в него по-късно същата година печели престижната награда "Златна пеперуда" (Altin Kelebek) за най-добро дете-актьор. Ролята, с която разплака милиони зрители и с която отбеляза най-голям успех, е тази на Мелек/Турна в хитовата социална драма "Майка" (Anne). Именно за участието си в нея през изминалата 2017-а печели за втора поредна година "Златна пеперуда" в категория "най-добро дете-актьор". През лятото на 2017-а се снима в комедийния игрален филм "Мед и сметана" (Bal Kaymak), направил премиерата си преди два месеца по турските кина. За последно участва в първия сезон на семейната трагикомедия "Нашата история" (Bizim Hikaye), влизайки в образа на Айше. Да започваме с интервюто!

Отскоро всички те гледаме по телевизията. Приятелите ти гледат ли те? Знаят ли, че участваш в "Майка"?
Майка им казва на техните майки да не гледат и затова не го правят. Но да, иначе са наясно с това.

Учителите ти гледат ли те?
Учителите ми със сигурност ме гледат. И ми казват: "Браво на теб!". Пък и аз много се старая. Уча много и оценките ми в първи клас бяха отлични.

Кой клас си в момента?
Втори клас съм. Доста по-труден е от първи. 

Кой предмет ти е най-труден?
Математиката и английският. Не обичам много математиката, но въпреки това събирането, изваждането, умножението и делението ми се отдават.

А кой е най-любимият ти предмет?
Турският език, защото ми е най-лесен. Въобще не ми е скучно, даже напротив - много се забавлявам. Обичам и да рисувам. Мога да рисувам къщи и хора, на друго все още не съм се научила. Много добре рисувам есенни картини.

Каква искаш да станеш, когато пораснеш?
Гимнастичка или плувкиня. Плувам много добре, така смята и мама. Много добре се гмуркам, мога да плувам до дъното на басейна. 

А актьорското майсторство харесва ли ти? Смяташ ли да продължиш и с него занапред?
Да, много ми харесва, но все още не съм решила дали да продължа или не.

Защо се колебаеш?
Защото се изморявам. Въпреки че всички много внимават да не се уморявам.

Как си прекарваш на снимачната площадка? Кои са най-трудните и най-любимите ти сцени?
Най-любимата ми сцена е от автогарата, когато заминавахме. А най-трудни ми бяха сцените от първи и втори епизод.

Сякаш първите епизоди наистина бяха трудни. Трябваше да те затворят в чувал за боклук...
Да, но не беше мръсен, е напълно чист. Бяха пробили и доста дупки отзад, за да мога да дишам. Докато бях вътре, ядох пуканки. През цялото време до мен беше кака Демет (бел. ред. - психоложката, работила с екипа на "Майка"). 

Пуканки ли? Браво на теб! А ние се притеснявахме за теб, докато беше вътре...
Да. Всъщност ги взех със себе си тайно от всички. Когато отвориха чувала за боклук и снимаха сцената, не бях глътнала една пуканка и трябваше да я скрия в бузата си. 

Какво правите с психоложката, работеща с екипа на сериала?
Забавляваме се. Станахме си приятелки. Най-вече ми помага в изразяването на емоциите, нужни за всяка сцена.

Кой ти помага в ученето на репликите?
Уча ги наизуст заедно с мама. Въобще не ми е трудно. Много е лесно.

Има доста сцени, в които плачеш. Как успяваш да се разплачеш? Има ли някаква формула?
Най-много ми задават този въпрос. Мисля си за лоши неща, за да се разплача. Например, че нещо лошо се случва с мама. И така се разплаквам.

Делиш един сет с големи звезди като Джансу Дере, Вахиде Перчин, Гонджа Вуслатери...
Кака Джансу има много добро сърце. Кака Вахиде също, уча се на много нови неща от нея. Помага ми, когато я питам: "Мога ли да направя това така?" и т. н. Много обичам и кака Гонджа и батко Беркай (Атеш).

Наскоро Гонджа Вуслатери написа много хубави неща за теб. Видя ли ги?
Да, татко ми ги прочете.

Има и доста други деца-актьори като теб. Гледаш ли ги?
Разбира се. Гледам най-вече приятелите ми от "Смях, смях" (Gulduy Gulduy Show). Познавам се и с Атаберк Мутлу от "Пойраз Карайел". 

В "Смях, смях" игра комедия, а в "Майка" - драма. Кой жанр предпочиташ и ти харесва повече?
Не искам да ги сравнявам, защото и в двата ми харесваше доста, но като че ли в "Смях, смях" ми беше по-забавно, защото играех на сцена и защото беше много смешно.

Какво ще правим с такъв талант като теб, наистина не знам...
Ще се смеете и ще плачете. Не ви се бъркам. В момента по-скоро ще ви разплаквам.

Миналата седмица спечели поредна награда. Очакваше ли го? 
Очаквах го малко. По-скоро го усещах, защото го сънувах по-рано.

Какво усети, когато обявиха името ти?
Направо изтичах да я взема. И си помислих: "Сега ще ѝ олекне на мама". 
_______________________________________________________________

ИНТЕРВЮ С МАЙКАТА НА БЕРЕН - МИНЕ ГЬОКЙЪЛДЪЗ:
Къде за първи път забелязаха Берен?
В семейството ни отдавна бяхме забелязали актьорския ѝ талант. И я записахме в една агенция, набираща лица за заснемане на реклами. След като взе участие в един рекламен клип, може да се каже, че всичко започна и тръгна от само себе си. Започнаха да валят предложения.

Какво е да отглеждате дете-актьор? Какви са трудностите, които срещате? Мислите ли за братче или сестриче на Берен?
Би било много трудно. Ако ѝ родя братче или сестриче, ще ми бъде трудно да отглеждам и него. Когато имаш дете-актьор, трябва винаги да си до него. Колкото и да ѝ се радват и да я обичат всички, в крайна сметка всеки работи и си върши работата. Никой не може да се занимава само с нея. Дори да има някой, който да се занимава само с нея, не би могъл да посрещне всичките ѝ нужди. И без това съм против наемането на бавачки. Като родители на Берен, аз и баща ѝ искаме да я отгледаме сами.

"Семейството на съпруга ми" ли беше първият сериал на Берен?
Да. И всички направиха всичко по силите си, разбира се. Но съм против това да приемаме всяко предложение, което идва за нея. Това, че е талантлива, не означава, че ще я заставяме да прави нещо, ако не го иска. 

Как забелязахте таланта ѝ?
Берен проговори много рано. Когато навърши годинка, вече можеше спокойно да изговаря три думи. Знаеше всичките реклами по телевизията и ги повтаряше. Най-вече тези с деца. С баща ѝ веднъж си говорихме, че би било много хубаво да участва в някоя реклама, за да ни остане за спомен, когато порасне. И така я записахме в агенцията, за която споменах. Имаше няколко предложения, но тъй като тогава живеехме в Анкара, не можехме да отидем и да преговаряме за всяка. От една фирма обаче много настояваха, дойдохме в Истанбул, срещнахме се и така избраха Берен. Много се забавляваше. Винаги я питах дали иска да участва в последвалите предложения за реклами. И тя искаше. След това дойде и предложението за участие в сериала.

Как се държат с нея на снимачната площадка?
Берен много уважава режисьора. И всички се съобразяват с нея. Самата тя едновременно и се притеснява, но и се радва от това. Когато се снима, Берен става съвсем различно дете.

А когато Вие я снимате?
Не, не се държи така. Само когато е пред камера и когато е под наставленията на режисьор.

Учихте ли я вкъщи на това?
Не, научи се на място, гледайки и взаимствайки от по-големите ѝ колеги. Изгради връзка с режисьора и си станаха много близки. Сама се научи на всичко благодарение на благоприятната среда на снимачната площадка.

Какви са трудностите Ви като майка на толкова известно дете?
Колкото и да не искам да го казвам, понякога ми е трудно и се разстройвам. Отиваме някъде заедно и това се превръща в събитие, всички идват и иска да се снимат с нея. Самата тя не се притеснява от това и дори ѝ харесва, а аз, като нейна майка, съм длъжна да го приема. Свободното ни време е много малко. През седмицата е на училище, а през уикенда - на снимачната площадка. Рядко да имаме свободен ден. Понякога се питам дали това е правилно.

Колко дни е на снимачната площадка? Как го съчетавате с училището ѝ?
Миналия сезон прекарваше по 4 дни на снимачната площадка, този ги намалихме на два. Съчетаваме го така, че да съвпадне с уикенда. Продуцентската компания много ни съдейства по този въпрос. И те много обичат Берен. Аз обаче никога не съм била сигурна, че този режим е правилен за детето ми. Още откакто се роди съм много стриктна майка. Има си часове за плод, за закуска, за спане... А сега заниманията ѝ ме принудиха да не ги спазвам. Това ме притеснява, но когато видя, че тя е здрава и най-вече щастлива, се успокоявам. И осъзнавам, че не трябва да се притеснявам толкова.

Не може да се каже, че имате време за себе си...
Никога не съм и помисляла за време за себе си. Докато работех, бях много недоволна от това, че не виждам Берен. Тогава я гледаше баба ѝ. Когато тръгвах и се връщах от работа, тя все спеше. А сега заниманията на Берен ми позволяват да прекарвам цялото си време с нея, въпреки че отново става въпрос за работа. Понякога ми казват, че и аз имам живот, но моят живот е Берен. Нямам нужда от нищо друго за момента.

Смята ли в бъдеще да учи за актриса?
Не, в момента иска да стане доктор ортопед или режисьор. Нека бъде такава, каквато поиска. Винаги ще съм зад нея. Докато е щастлива от това да бъде актриса, нека е. Когато вече не иска, няма да го прави.

Как решихте да си имате дете?
Две години след като се оженихме, със съпруга ми решихме да си направим дете и така дойде Берен. Беше много искано и планирано бебе. Родих я с ясното съзнание, че ще посветя остатъка от живота си на нея. Никога не сме искали да отделяме време за себе си. И без друго не сме щастливи без нея.

На колко сте години?
Аз съм на 31 години, а съпругът ми - на 35. Никога не се отделяме от Берен, ходим навсякъде с нея. 

Кога се преместихте в Истанбул?
С началото на сериала. Заради високите ми рейтинги след първите 13 епизода продуцентите взеха решение да го продължат и се наложи за постоянно да се преместим тук.

Какво се промени в живота Ви, след като Берен стана актриса?
Не мога да кажа, че нещо се е променило коренно. Но пък и ние се стараем да не се случва. Разграничаваме ясно актьорските ѝ изяви от личния ѝ живот. През известен период от време провеждаме и срещи с детски педагог. До момента няма нищо, което да се е променило.

Берен гледа ли много телевизия?
Не ѝ остава много време за телевизия. Не гледа дори сериала с нейно участие. Повече обича да си играе. Да си играе, за Берен е по-важно дори и от спането.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица и за този сезон. Припомнете си интервютата с всички участници в "Любима турска звезда 2018" чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.