Бурджу Бириджик: "Хюлия не влиза в никакви калъпи и точно затова я обичам"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 7 юни, продължава публикуването на интервюта с участниците в петия сезон на най-успешното онлайн-състезание на СЕРИАЛИ в България - "Любима турска звезда" за 2018 г. Тазседмичното е с класиралата се на почетното седмо място във формата Бурджу Бириджик. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 4 май 1989 г. в малкото градче Елмалъ, област Анталия. В момента е на 29 години, зодия телец. Завършва университета по архитектура, но след това се ориентира към актьорската професия и започва като стажант в градски театър "Bornova". Там изиграва първите си роли в театъра. През 2007 г. за първи път стъпва на снимачна площадка, като изиграва малка роля в сериала на ShowTV "Мачовците" (Maçolar). Следва участие в късометражния филм "Дневникът на земята" (Toprağın günlüğü), а през 2011 г. печели риалити-формата на KanalD "Artiz Mektebi". По-късно през същата година участва за кратко във "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), а през 2012-а и в "Майстор Кемал" (Ustura Kemal). През същата година се включва с по-голяма роля в сериала на ShowTV "Братя врагове" (Dusman Kardesler). Звездата ѝ обаче изгрява през 2013 г., когато се включва в "Обичай ме така" (Beni Boyle Sev) на TRT1, изпълнявайки ролята на Седа. През 2014-а пък става още по-популярна след участието си в младежкия проект на KanalD "Въпрос на чест" (Seref Meselesi). Най-успешната ѝ роля обаче е тази на Хюлия в изключително успешния сериал на KanalD, излъчвал се от февруари 2016-а до юни 2017-а - "Песента на живота" (Hayat Sarkisi). За последно се снима в провалила се криминална драма на Ay Yapim и ATV "Осмия ден" (8. Gun). Омъжена е за известния рекламен агент Емре Йеткин. Да започваме с интервюто!

Как се запозна с героинята си в "Песента на живота" Хюлия?
Когато за първи път се срещнах с продуцентката Гюл Оуз и сценаристката Махинур Ергун, сценарий все още нямаше. Имаше само резюме. Знаех, че става въпрос за римейк на корейски сериал. На първо четене говорих с Гюл Оуз, тя ме убеди да се съглася. След това Махинур Ергун ми разказа за образа на Хюлия. Толкова хубаво я описа и представи, че се влюбих в нея. В момента вдъхвам живот на това, в което и трите повярвахме - аз, Гюл и Махинур. 

Вероятно е имало напрежение. Все пак става въпрос за първата ти главна роля...
В "Обичай ме така" (Beni Boyle Sev) и "Братя-врагове" (Dusman Kardesler) се научих на много неща. Продължих с "Въпрос на чест" (Seref Meselesi) и натрупах още впечатления. "Песента на живота" за мен и за зрителите е доказателство, че участието ми във "Въпрос на чест" не беше просто случайност. Защото понякога получаваш предложение за роля, която е точно в твой стил и заблестяваш с нея. Но след това не можеш да покажеш същото представяне. В момента пресъздавам героиня, която е коренно различна от Кюбра от "Въпрос на чест". И получих шанса да кажа и на себе си, и на зрителите, че участието ми във "Въпрос на чест" не беше случайност.

Хюлия е като матрьошка. Вдъхваш живот на една още по-голяма актриса и от теб. Как успяваш да запазиш мярата, играейки такъв персонаж?
Точно за това обичам Хюлия. Много точно попадение. Хюлия не влиза в никакви калъпи, а докато ѝ вдъхвам живот, се уча от нея. Дори приносът ми за нея да не е голям голям, все пак го има. И това е много хубаво. Обичам да играя и като Бурджу, и като Хюлия.

Коя нейна черта харесваш най-много?
Пресметливият ѝ ум. Възхищавам се на умението ѝ да намира решения веднага за всичко, независимо колко напрегнат е моментът. Аз нямам това качество. В такива ситуации първо започвам да заеквам. Нужно ми е време. Да седна, да помисля, да премеря ползите и загубите и чак тогава да стана и да предприема действие. А Хюлия, още преди да сме разбрали какво се случва, взима решение и продължава напред. 

Хюлия е от онзи тип хора, за които няма невъзможни неща и нерешими проблеми. Съветваш ли се с нея?
Като се замисля какво би направила Хюлия в моята ситуация или какво би ме посъветвала, си казвам, че е добро момиче и ще ми каже истината. Но впоследствие се замислям, че може и да ме преметне (смее се). За детствата ни, според мен, бихме могли да си поговорим много обаче.

Предполагаше ли, че сериалът ще пожъне такъв успех?
Проектите, които са с огромни реклами и PR-и и за които се говори, че ще бъдат великолепни, напоследък често ни разочароват, за съжаление. Затова от екипа решихме тихо и кротко, без много шум, първо да заснемем трейлърите към сериала качествено и професионално. Казахме си: "Добре, че се получи така. Да оставим на зрителите да говорят за нас, нека историята се предава от уста на уста, от ухо на ухо". Знаехме, че зрителят ще обикне "Песента на живота", защото от самото начало вярвахме в историята и екипа ни.

С Биркан Сокуллу ви се получи добра спойка. Следяла ли си предишните му изяви? Познаваше ли го?
Следях изявите му. Гледах ги, но въпреки това бях малко напрегната. Защото очаквах да се срещна с голям сноб, честно казано. Някои актьори са по-особени, не можеш да проведеш разговор с тях, не можеш да стигнеш до тях и да разбереш енергията им. От тази гледна точка в началото се страхувах от Биркан. Мислех си затворен човек ли е, ще поставя ли бариера между нас... Но със сигурност не е такъв, убедих се сама. Наричам го суфле (смее се). Запознах се с Биркан, когато Бахар Керимоулу проведе репетиция с нас като двойка. Седнахме един срещу друг, споделихме какво мислим един за друг, както и предразсъдъците ни, поговорихме се какво чувстваме в този момент и започнахме да се гледаме от друга гледна точка. Толкова съм се смяла с него! Казвам си: "Добре, че сме партньори".

Късметлийка си да участваш в подобен проект. Още повече, че си на една снимачна площадка с майстор като Ахмет Мюмтаз Тайлян. Притесняваше ли се от него?
Първите дни снимахме в германските къщи в Бейкоз. Работихме в продължение на 11 дни без почивка. По това време заедно с умората дойдоха и първите кризи на смях, както и заеквания. Точно тогава най-големият ми страх беше да не изпадна в криза на смях, докато снимам сцените си с Ахмет Мюмтаз Тайлян. Мислех си, че ще е свършено с мен, ако го направя. Но когато се срещнах с батко Ахмет, всичко се промени. Сигурно не е предполагал, че съм такава. Понеже се отнесох искрено с него още от първата ни среща, спечелих доверието му и толерантността му. Сега вече си казвам: "Добре че!". Но не само заради него, а и заради Серай Гьозлер и всички останали, с които работим. Много хора гледат сериала заради батко Ахмет. Знам, че за вбъдеще, когато имам проблем, мога да поговоря и разчитам на него.

В какъв период от актьорската си кариера си в момента?
Започвам да пораствам и да върша работата си с по-голямо внимание и прецизност. В предишните ми проекти играех така, както ми идва отвътре. Сцените, за които казвах, че не ми се получават, се получаваха. А в момента мисля много над всичко. В такъв период съм. Например, задавам си много въпроси като: "Как би реагирала на това Хюлия, какво би направила?"...

Използваш ли някаква техника, докато играеш?
Не съм учила за професията си и доскоро не знаех много неща за актьорството и за техниките. Но вече се уча. Има такава техника, която ми позволява да играя с очите и с чувствата си. Но няма нещо, което не бих направила в работата си. Получавам сценария, опитвам се да разбера героинята си и да проявя емпатия към нея. Постоянно се опитвам да се развивам и не пропускам възможност да посещавам workshop-ове. 

Има ли нещо в играта ти, което те дразни?
Че не мога да плача, без да съм с отворена уста (смее се). Докато гледах трейлъра към седми епизод казах: "Добре, щом като вече всички видяха малкия ми език, можете да спрете видеото".

Да се върнем в миналото. Има ли нещо, за което съжаляваш и което си могла да направиш по-добре?
Винаги си казвам, че съм могла да пресъздам по-добре героините си, най-вече тези в театъра. Но в момента се уча и вече осъзнавам, че в онзи момент Бурджу е могла да даде това от себе си. Затова вече се стремя да не съжалявам. Уча се на нещо от всеки проект, в който участвам, затова не бих искала да променям каквото и да е.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с участника, класирал се на шесто място в "Любима турска звезда 2018", следващия четвъртък, 14 юни. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

5 коментара:

Анонимен каза...

Много хубаво интервю. Хубави неща каза. Дори като го четох ми се прииска да гледам Песента на живота. Чудесен превод! Искам да ви попитам понеже знам, че вие превеждате Песента на живота - превода активен ли е? И как се движи? Благодаря ви много за целия труд, който полагате. Много ме вдъхновявате с вашата устременост. Толкова много неща се случиха, а вие не се отказвате. Много ви уважавам!

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за хубавите думи! Значат наистина много за нас! "Песента на живота" е страхотен сериал и си заслужава гледането. До момента са преведени и качени първите 18 епизода. Почти готови са още десет, т. е. до 28, но все още не са минали през редакция. Тоест, работата по половината сериал е готова. Планираме това лято да го довършим.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Това би било невероятно. Много бих се радвал да мога да го проследя, тъй като изглежда интересен сериала. Поне от това, което сте писали за него. Много се радвам когато споделяте някакви неща за сериалите, които сте гледали.

Анонимен каза...

Здравейте, имам една идея за нещо свързано с блога. Бихте ли ми пратили активен мейл за да се свържа с вас?

Админ каза...

До 3 коментар:
Здравейте,
"Песента на живота" определено си заслужава гледането, нито за миг няма да съжалявате.
Леки и успешни дни! :)

До 4 коментар:
Здравейте,
seriali_in_bg@abv.bg
или
seriali.bg@abv.bg
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.