Йозге Гюрел: "Нуждая се от толерантността и търпението на Назлъ"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 31 май, продължава публикуването на интервюта с участниците в петия сезон на най-успешното онлайн-състезание на СЕРИАЛИ в България - "Любима турска звезда" за 2018 г. Тазседмичното е с класиралата се на почетното осмо място във формата Йозге Гюрел. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 5 февруари 1987 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 31 години, зодия водолей. Започва актьорската си кариера през 2011 г., когато се включва в криминалната драма "Къде е дъщеря ми?" (Kizim Nerede?), в която изпълнява ролята на изчезналото момиче Зейнеп. През 2012-а пък се включва в хита "Тихата улица" (Huzur Sokagi). По-късно изиграва малка роля и в най-успешната турска историческа драма "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil). Следва отново малка роля в първия сезон на хитовата младежка поредица "Кварталът на богатите" (Medcezir). От лятото на 2014-а до края на 2015-а се снима в романтичната комедия "Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi), в която изиграва ролята на Йойкю - най-успешната в кариерата ѝ към момента, донесла ѝ световна слава. В началото на 2017 г. участва в провалилия се мюзикъл "Звездите са ми свидетели" (Yildizlar Sahidim), партнирайки си с Берк Джанкат, който заради ниските си рейтинги приключва набързо с едва 4 епизода. За последно се снима в хитовата романтична комедия "Горчиво и сладко" (Dolunay), започваща тази събота, 2 юни, по Диема Фемили, влизайки в образа на Назлъ. Да започваме с интервюто!

Какво усети, когато за първи път прочете сценария на "Горчиво и сладко" и се запозна с Назлъ? 
На първо четене отбелязах, че макар жанрът да е романтична комедия, доста умело са вплетени и елементи на драма. Не исках да играя нито в прекалено тежка драма, нито пък в розова романтична комедия. Прецених, че ще мога да вложа опита и уменията си, натрупани досега, в изграждането на образа на Назлъ. Тя е енергична оптимистка, но животът ѝ не винаги е розов и лесен. Падаща и ставаща, постоянно учеща се млада жена. Точно от това имах нужда.

Лесно е да казваме на другите, че животът не е само цветя и рози, а в него присъстват и разочарования, и сол, и пипер. Но когато опре до нас, трудно го разбираме и приемаме. От тази гледна точка мисля, че да се впуснеш толкова бързо в нов проект, след като "Звездите са ми свидетели" се провали и приключи набързо, изисква голяма смелост. Имаше ли все пак колебания?
Разбира се, че имах. В крайна сметка да вложиш цялата си енергия и желание в нещо, а после то да не се възприеме и хареса, е голямо разочарование. Но за мен е по-присъщо да се вкопчвам в разочарованията си. Те ме зареждат и мотивират. След края на "Звездите са ми свидетели" се запитах: "Какво ми даде това участие? Къде ме отведе? Какво научих и какво не успях?". Впоследствие се снимах във филма "Първа целувка" (Ilk Opucuk), а след това и в "Горчиво и сладко". Затова вече нямам никакви очаквания.

Назлъ притежава духа на дива амазонка, но същевременно е и като пост-модерна полякиня. Винаги е на косъм от всичко, но въпреки това не спира да вярва и да се надява. Как би я коментирала? По какво се различава първоначалния ѝ замисъл от сегашния?
Написана върху хартия, Назлъ е много ясен и откровен персонаж. Именно това и ме привлече в нея. Първата ми задача беше да я направя щастлива. След това - да вложа дух и емоция във всичките ѝ мимики и присъщи движения, действия. Да я видя вкъщи, на работа, във връзка... В момента Назлъ изживява своя повратен момент. Сякаш е непозната и чужда сама за себе си. Руши всичко, което е създала, и твори наново. Но не засяга никого от обкръжението ѝ. И аз като нея искам вече да се изправи срещу себе си.

Една от особеностите на героинята ти е, че владее до съвършенство японската кухня и е запалена от японската култура. Подготви ли се за тази ѝ черта предварително? Проявявала ли си подобен интерес преди?
Нямам никаква връзка с японската култура. Благодарение на Назлъ се запознах с нея. Но готвенето от много отдавна ме кара да се чувствам добре и ме зарежда. Много ми е интересна като цяло кулинарията - и като готвач, и като дегустатор.

Какво би искала да вземеш като качество от Назлъ? А тя от теб?
Назлъ има нужда от яснотата и откровеността на Йозге. Йозге пък се нуждае от толерантността и търпението на Назлъ.

Като оставиш настрана пол, възраст и т. н., кой твой колега би искала да видиш в образа на Назлъ? А в коя от другите роли би искала да се превъплътиш ти?
Със сигурност от Неджип Мемили би излязла невероятна Назлъ (смее се). Мисля, че бих искала да играя Хакан (Неджип Мемили) или Тарък (Берк Яйгън). 

Като зрител ми прави впечатление, че в сцените ви с Хакан Курташ създавате една особена симбиоза и хореография помежду си. Какво научихте един от друг?
Преди всичко Хакан е много специален човек и добър приятел. И двамата винаги сме отворени към новото, винаги можем да научим и извлечем нещо ново от всичко. Например, не се притеснявам да направя нещо, за което не съм се сетила по-рано на репетицията. Защото знам, че ще се справя, импровизирайки. Мисля, че и за Хакан важи същото. Тайната на общите ни сцени е, че даваме израз на първичните ни импулси.

Скоро ще те гледаме на голям екран във филма "Първа целувка" (Ilk Opucuk). Каква разлика намираш между процесите на заснемане на игрален филм и на сериал?
Мисля, че ще мога да преценя, след като изгледам филма. Най-важното за мен е, че създавам специална връзка с героините си и ги развивам всеки ден.

Докато в момента в Турция се излъчва "Горчиво и сладко", в Италия с огромен успех се върти "Сезонът на черешите". Преди време самата ти отиде там заради снимките на сериала. На какво дължи според теб международния му успех?
Най-големият фактор за успеха на "Сезонът на черешите" според мен е искреността, с която го заснехме. Вложихме много хубава енергия и е невъзможно това да не бъде усетено от зрителя пред екрана. Освен това темите, които засегнахме в него, не засягаха само Турция, а бяха глобални. Всичко това доведе до този голям интерес в цял свят и до успеха в Италия.

Ако не беше участвала в "Сезонът на черешите", какво щеше да ти липсва сега? 
За мен и за още много други хора "Сезонът на черешите" беше училище. Не знам какво щеше да стане и какво - не, ако не бях участвала. Мога само да кажа: добре, че направихме такъв проект.

Да оставим актьорството настрана. Майка ти е преселница от Солун, а баща ти е черкезин. Сигурно си израснала в много интересна среда...
Както каза, израснах в многолюдно и много забавно семейство. Първоначално бях затворено дете. Всичко ми се струваше прекалено динамично и бързо. След това, когато започнах постепенно да се откъсвам от семейното гнездо, развих тези качества, които най-много харесвам у себе си.

Кой беше най-големият препъникамък в кариерата ти досега? Какъв и чий е съветът, който следваш до ден днешен?
Най-големият препъникамък в кариерата ми беше периодът след участието ми в "Кварталът на богатите". В периода на 2-3 месеца бях на път да се откажа от актьорството. Проект, в който трябваше да взема участие и за който бях много ентусиазирана, беше отменен. Тогава си казах, че може би прекалено много насилвам нещата, а трябва да ги оставя сами да ми се случат. Но животът не го позволи (смее се). Най-добрият съвет, който съм получавала, със сигурност е: "Забавлявай се!". И до днес продължавам да го следвам.

От какво те е страх най-много?
От загубата на семейството ми.

А какво те изкарва извън равновесие?
Когато хората си търсят причина да са нещастни.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с участника, класирал се на седмо място в "Любима турска звезда 2018", следващия четвъртък, 7 юни. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.