Серкан Чайоулу: "Страховете и ограниченията хранят актьора"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 10 май, продължава публикуването на интервюта с участниците в петия сезон на най-успешното онлайн-състезание на СЕРИАЛИ в България - "Любима турска звезда" за 2018 г. Тазседмичното е с деветия отпаднал участник от формата - Серкан Чайоулу. Преди да започнем, нека се запознаем с неговата биография! Той е роден на 31 май 1987 в Германия! В момента е на 30 години, зодия близнаци. Турски модел, манекен и актьор. Започва актьорската си кариера през 2012 г., когато изиграва малка роля в хита "Север-Юг" (Kuzey Guney). През пролетта на 2014-а пък се включва в поредицата на KanalD "Маслиновият хълм" (Zeytin Tepesi), която обаче се проваля и приключва бързо. Веднага след нейния финал Чайоулу започва да се снима в една от най-успешните турски романтични комедии "Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi), в която пресъздава образа на Аяз. На нейната снимачна площадка се среща и влюбва в актрисата Йозге Гюрел, с която са заедно и до днес. През пролетта и лятото на 2016 г. пресъздава главната роля в неособено успешната комедия "Любовта на живота ми" (Hayatimin Aski), партнирайки си с Ханде Доандемир. За последно се снима във военния мини-сериал "Вълк" (Boru). Да започваме с интервюто!

С какво те привлече сериалът "Вълк" (Boru)? Какво усети, когато прочете сценария му за първи път?
Макар да не влиза в рамки и граници, "Вълк" ме привлече към себе си. Още в началото бяха замислени шест епизода с продължителност от по 60 минути. Без да зависи от рейтинг и реклами. Всяка сцена бе заснета с много труд, любов и желание. "Вълк" е опит и начало за целия ни сектор.

Как се подготви за ролята си? Премина ли през някаква специална подготовка преди началото на снимките?
За да разбера мотивите на хората от спец-частите, трябваше да си поговоря на дълго и на широко именно с тях. Поисках помощ от един приятел, който ме срещна с екипите на спец-частите. Тази среща ми помогна наистина много и бе от голямо значение за изграждането на героя му във "Вълк". Сред всички тези хора имаше и такива, които останаха по-затворени под влияние на професията си, но и такива, които споделяха всичко с мен. Попаднах в много подходяща обстановка, в която успях да вникна в душевните им състояния. Направих и задълбочени проучвания на тази тема. Докато се подготвях да представя историята на героя си Кая, не се разминах без травми. За мен като актьор да пресъздам герой като Кая, който се опитва да превъзмогне трагедията си, впускайки се в още по-големи и предотвратявайки ги, бе голямо предизвикателство, но и удоволствие. Затова в началото персонажът ми е затворен и тайнствен, но с напредване на сюжетното развитие придобива цвят и се разгръща. Във всеки следващ епизод ще ставаме свидетели на развитието на Кая. 

След поредицата от успешни игрални филми на военна тематика под шапката "Планината" (Dag) се роди нов жанр в телевизионния ефир - "военни сериали". С какво "Вълк" е по-добър и се отличава от излъчващите се в момента такива?
Едно от най-големите предимства на "Вълк" е, че всеки един от шестте епизода бе заснет с голяма прецизност в продължение на цял месец. А знаем, че сериите на редовните сериали се снимат най-много за седмица. При това тези на нашия са с двойно по-малка продължителност - от по 60 минути. Тук става въпрос за по-динамичен сценарий и изпипана режисура. Получи се много различен и качествен проект във всеки смисъл и това определено ще бъде усетено от зрителите. Надявам се да видят разликата. Зад всеки детайл стои много време и труд.

"Вълк" е повратна точка в кариерата ти, след като досега се снима с голям успех предимно в романтични комедии. Умишлено ли се впусна в нещо толкова различно от досегашното, с което си се занимавал?
"Сезонът на черешите" може да се смята за първия ми сериал. Веднага след него участвах в "Любовта на живота ми". Мисля, че и двата проекта ми дадоха много. Но мисля, че за един актьор е недостатък да излиза пред зрителите в еднакъв тип роли. Отделих доста време за почивка, но това в никакъв случай не означава, че само съм си почивал. Сериалите у нас са с много дълга продължителност и това не позволява на нас, актьорите, да мърдаме много-много. Времето ни да четем и да се развиваме е много ограничено. Като един актьор искам да се виждам в различни персонажи и истории. Затова периодът на почивка ми се отрази много добре.

Какво ти даде участието ти във "Вълк"? Направи ли нещо по време на участието си в сериала, което допреди това не си правил?
Най-вече по време на подготовката по ролята ми научих и изживях много неща, които ме направиха по-разумен и мъдър и които разшириха гледната ми точка над живота. Всичко, което направих във "Вълк", имаше голям смисъл. Сигурен съм, че ще запомня участието си в сериала особено заради екшън-сцените и целия жанр.

Какво ти беше най-трудно по време на снимките? Как ти се отрази промяната във визията?
Сцената в първи епизод с трагедията в "Рейна" бе наистина много трудна и за заснемане, и за гледане след това. Затрудни ме и емоционално, и физически. Самата сцена бе заснета в първия ми ден на снимачната площадка и това беше сериозен изпит. Освен това трябваше да тичам много бързо в продължение на 45 минути без спиране под ръководството на Джен Йозюдуру. А от Джан Емре бях каран всяка сутрин в 5 часа сутринта да правя по 14 обиколки от по 200 метра. Мога да кажа, че и тези моменти ме затрудниха.

Ако "Вълк" беше интернет-сериал, би бил още по-впечатляващ. Като актьор с какво те ограничава цензурата на телевизията? Как се отразява на работата ти?
Цензурата е голям проблем. Дори много неща от ежедневния ни живот са цензурирани. Това е много тъжно за нашия сектор. Цензурата ни удря право в мотивацията и ограничава желанието и способностите ни.

Какво те мотивира най-много да продължаваш да работиш в Турция?
Обичам да работя в Турция, но искам да участвам и в проекти на други държави. Защото обичам актьорската професия.

Първото впечатление на хората от теб е, че си миролюбив и с положителна енергия. В тази връзка ще те помоля да споделиш кое е мнението, което си чувал досега за себе си и което ще помниш винаги. 
Веднъж на снимачната площадка дойде един фен и ми каза: "Батко, много си хубав, но носът ти е много грозен. Защо не си направиш пластична операция?". Много се смях тогава, но като се върнах в караваната, после пет минути гледах носа си в огледалото. Резултатът: обичам носа си, нищо че е грозен. Ако въпросното момче чете това, го поздравявам от тук (смее се).

В каква роля би искал да гледаш половинката си Йозге Гюрел? Ако попитам същото нея за теб, според теб какво ще отговори?
Искам да видя Йозге като подла и отрицателна, но силна жена, която все пак да ми доставя удоволствие, докато я гледам. Йозге пък вероятно би искала да ме види в образа на слаб и болен мъж.

Напоследък е модерно световноизвестни сериали, приключили отдавна, да се завръщат с нови сезони или епизоди. Кой би искал да гледаш отново ти? 
Бих гледал още 10 сезона сериала "Breaking Bad".

Ако можеше "Сезонът на черешите" да се завърне на екран за още няколко епизода, къде щяха да са героите и какво би ти се искало да се случи?
Според има още малко време за "Сезонът на черешите". Иначе би било много хубаво, честно казано. Всички ще сме малко по-мъдри и разумни. Заедно с нас феновете на сериала също. Никога не съм се замислял за това, но идеята ми допадна.

Какво е най-голямото клише, което си чувал за професията си?
Най-голямото клише според мен е, че талантът на един актьор се мери по това колко големи роли играе и колко е показван на екран. Разбира се, възможно е да се гледат впечатляващи представяния, но само ако са в правилните истории. Единственият начин това да се случи е да си честен и искрен.

Казват, че актьорите се хранят от страховете, невъзможностите и ограниченията. Какво храни теб като актьор?
Че това е цяла техника. Още известен като метода на Станиславски. Играейки някои сцени, актьорът усъвършенства техниката си. Мога да бъда по-конкретен, давайки пример с героя ми във "Вълк". Страхът ми, че скоро ще изгубя някой близък, ме прави по-свободен на снимачната площадка в заснемането на сцената. Но най-полезна е винаги фантазията. 

Преди година при предишната ни среща сподели, че искаш да пробиеш на чуждестранната сцена и да участваш в чуждестранни филми, сериали и театрални постановки. Ако след година се срещнем отново, коя от всички тези цели вече ще е осъществена? Каква ще е темата ни за разговор тогава?
Вероятно ще си говорим за вълнението ми около излизането на игралния ми филм на големия екран (смее се). 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с десетия отпаднал участник от "Любима турска звезда 2018" по-следващия четвъртък, 24 май. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.