"На снимачната площадка на..." (6): "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel)

Здравейте, приятели! Петък е, 13 април, днес приключва първият сезон на новата рубрика на СЕРИАЛИ в България "На снимачната площадка на..."! В нейните издания всеки петък Ви отвеждахме на снимачните площадки на шест от най-успешните турски сериали за последните години, които посетихме през месец февруари по време на екскурзията ни до най-любимия ни град - Истанбул. В последното за сезона шесто издание се спираме на един от най-успешните и харесвани сериали за изминалите години в Турция - "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel)



"Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) се снимаше основно на три локации - домът на Пойраз и съседите му, домът на Айшегюл и имението на семейство Умман. Посетих първите две, като и двете се намират в азиатския квартал на Истанбул - Кадъкьой. С точни адреси съответно: улица "Iskele" №33 и булевард "Munir Nurettin Celcuk" №72. Можете да видите къде точно се намират тези адреси на картите по-горе! 

До снимачните площадки на "Пойраз Карайел" отидохме през месец май м. г. по време на първата ни екскурзия до Истанбул. До квартал Кадъкьой, намиращ се в южната азиатска част на Истанбул, се стига най-бързо посредством корабите на градския транспорт, тръгващи от пристанища Еминюню или Каракьой, намиращи се в туристическата европейска част на града. Пътуването струва 2.60 лири или - около 1.30 лв. А докато пътувате, пред вас се откриват прекрасни и спиращи дъха гледки от Истанбул. Приближавайки към Кадъкьой, още от корабчето видях къде точно се намира домът на Пойраз - ориентирах се по червения хотел "Deniz". Именно там е уличката "Iskele". Затова стъпвайки на азиатска земя, реших първо да потърсим дома на Айшегюл, който бе по-голямото предизвикателство, макар двете локации да се намират в един квартал и да са сравнително близки, намирането на дома на героинята на Бурчин Терзиоулу ни затрудни. Защото избрахме грешен и доста заобиколен път. Вместо да тръгнем по основния булевард на Кадъкьой, който е като Истиклял в Бейоулу, минахме по крайбрежната и след това влязохме навътре в квартала, където все пак благодарение на случайни минувачи, които спирахме и питахме за адреса, стигнахме до дома на Айшегюл. На няколко пъти бяхме на път да се откажем, но продължихме и стигнахме до целта ни. Направих много снимки, след което си тръгнахме и седнахме да обядваме в едно много хубаво заведение, намиращо се точно срещу стадиона на Фенербахче. Ядох менемен - традиционно турски ястие, което Синан в "Пойраз Карайел" наричаше "неменем" :D 


Тръгвайки към дома на Пойраз не направихме същата грешка като на отиване, а минахме по главната улица в Кадъкьой, на която е и символът на квартала - статуя на бик. Стигнахме доста по-бързо и лесно отново до крайбрежната и се отправихме към улица "Iskele". Оказа се доста стръмна, но макар и вече изморени, успяхме да стигнем до сградата, в която живееха героите Пойраз, Полковника, Юмран и Иса. Впечатление ми направиха две неща - че апартаментът на Пойраз се даваше под наем и че на стената до входа, на която във всеки епизод от сериала бяха написани различни философски цитати и стихове, беше залепена бележка: "Не пишете по стената! Не притеснявайте живеещите в блога, звънейки на звънеца! Сериалът свърши, гледайте си работата! Ако ви хвана, лошо ви се пише!". Първо - кой знае колко ще е висок наемът, защото в апартамента се е снимал сериалът; второ - кой знае колко много фенове са идвали още там и колко още са писали по стената. 


Същия ден си купих книгата, която често цитираха и показваха в "Пойраз Карайел" - "Опасни игри" (Tehlikeli Oyunlar) на Оуз Атай. В нея скрих четирилистната детелина, която намерих по-рано, търсейки дома на Айшегюл. И това ако не е знак... 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица и този сезон! Бърз достъп до всички броеве имате в архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.