"На снимачната площадка на..." (3): "Отново любов" (Ask Yeniden)

Здравейте, приятели! Петък е, 23 март, и продължава новата рубрика на СЕРИАЛИ в България "На снимачната площадка на..."! В нейните издания всеки петък Ви отвеждаме на снимачните площадки на шест от най-успешните турски сериали за последните години, които посетихме през изминалия месец февруари по време на екскурзията ни до най-любимия ни град - Истанбул. В третото издание се спираме на един от най-успешните турски сериали за последните години - романтичната комедия "Отново любов" (Ask Yeniden), излъчила се с огромен успех в периода от февруари 2015-а до юни 2016-а година по FOX!

Къщата в Бейкоз
Пристанището в Румели Фенер
"Отново любов" (Ask Yeniden) се снимаше основно на три локации, но в днешното издание ще се спрем на две от тях. В квартала Бейкоз, намиращ се в азиатската част на Истанбул след втория мост над Босфора, е къщата на семейство Ташкън - Зейнеп, Шевкет, Ядигяр, Орхан и Елифсу. Или по-точно - на улица Джан чъкмазъ №14. В рибарското селце Румели Фенер, което се намира в най-северната част на европейската половина, пък бе пристанището на капитан Шевкет. Именно на тези две места ще Ви отведем днес! Можете да видите къде точно са тези локации на картите по-горе!

Първата цел от екзкурзията ни в Истанбул всъщност бе да отидем в Румели Фенер. Дотам отидохме през първия ден от пътуването ни, като използвахме две превозни средства - метрото М2, за което писах в предишните две издания на "На снимачната площадка на...", и автобус номер 150, който се хваща точно от последната спирка на метрото. Всъщност Румели Фенер беше най-далечната локация, на която отидохме, като, разбира се, бързия превоз с метрото ни спести наистина много време. Толкова далече, че излизаме чак на Черно море. Румели Фенер е едно наистина прекрасно местенце. Едновременно близко, но и далече от големия космополитен град. Приветстващо те с уют и спокойствие. Климатът е по-мек и като цяло там беше по-топло, отколкото в Истанбул. В селцето властва тишина, но не от злокобните, а от тези, изпълващи те със спокойствие. Миризмата на риба е един от неговите символи. И няма как иначе, след като селцето е рибарско и живеещите в него се препитават именно с риболов. Много е хубаво, че има транспорт до него. Любопитно е, че от него се вижда най-новия трети мост над Босфора, който е по-различен като дизайн от останалите два. Разхождайки се по пристанището, очаквах да чуя прословутото "Derune! En derune!" (в превод: "На дълбоко! На най-дълбокото"!) от колоритния Шевкет реис от "Отново любов".  

В автобус номер 150 срещу спирка Haciosman на метрото М2
По брега на Саръйер
Част от третия мост над Босфора
Пристигайки в Румели Фенер
И самият фенер
Пристанището в Румели Фенер и третия мост над Босфора в далечината
Крепостта от финала на първи сезон на "Песента на живота". Трябваше да отидем и до там, но се оказа по-далеч, отколкото предполагахме...
На втория ден от екскурзията ни пък отидохме до Бейкоз. До там стигнахме първо с корабче от Еминюню до Юскюдар, а след това с автобус номер 15. Именно къщата, намираща се там, търсих най-дълго. Спомняйки си какво щастие беше, когато я открих на картата, не можех да си представя какво ще е усещането да я видя на живо. Макар че тя вече не е боядисана в бяло, а тъмно кафяво поради факта, че доскоро в нея се снимаше провалилата се драма "За дъщерите ми" (Kizlarim Icin), това не промени нищо... Стигайки до там, вълнението беше огромно. Това е може би най-любимата ми къща от турски сериал. Защото гледайки я, изживях много хубави моменти. Наистина много уютна. А Бейкоз... Това е едно наистина специално място, което си заслужава да бъде посетено. В огромния Истанбул е, но едновременно с това е много спокойно и уютно местенце. Неслучайно доста турски сериали се снимат или са се снимали там. Плени ме с интересната си обстановка. Отбихме се и през дома на колоритната Айфер, намиращ се доста близо. Знам, че някой ден ще купя къщата от "Отново любов" в Бейкоз. Може да звучи малко наивно, като детска мечта, но знам, че това ще се случи. 

В корабчето от градския транспорт. Срещу сумата от 2.80 лири или 1.40 лева...
Къз кулеси
На тръгване за Бейкоз
Пристигайки в Бейкоз

Къщата!


Сбъдната мечта

По уличките из Бейкоз

Домът на Айфер

________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото четвърто издание от "На снимачната площадка на..." следващия петък, 30 март! Бърз достъп до всички броеве имате в архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.