Хазал Кая: "Мечтая да отворя ресторант в Америка"

декември 14, 2017
Здравейте, приятели! Четвъртък е, 14 декември, и продължава публикуването на интервюта с най-известните и харесвани турски актьори и актриси в СЕРИАЛИ в България. Тазседмичното е последното за 2017-а година и е най-новото на една от най-харесваните турски актриси Хазал Кая. Преди да започнем, нека се запознаем с нейната биография! Тя е родена на 1 октомври 1990 г. в малкото турско градче Газиантеп. В момента е на 27 години, зодия везни. Когато била на четири години, родителите ѝ, които били адвокати, ѝ подарили цигулка, на която свирила шест години. След това още от тогава започнала да мечтае да стане актриса, като всеки път, щом гледала филм по телевизията, си представяла, че самата тя играе в него. Първата си малка роля в сериал изиграва през 2006 г., когато е едва на 16 години, в хита "Завръщане" (Sila). През 2007 г. обаче получава първата си главна роля - тази на Йозге в младежката поредица, излъчена у нас преди години по Диема Фемили - "Ангел-пазител" (Genco). Година по-късно, през 2008-а, изиграва ролята на живота си, чрез която става популярна в цял свят - тази на Нихал в мега-хита "Забраненият плод" (Ask-i Memnu), партнирайки си със звезди от ранга на Къванч Татлъту, Берен Саат, Селчук Йонтем, Небахат Чехре и други. През 2011 г. пък се снима в най-харесвания турски сериал, излъчван у нас - "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), с което също печели още по-голяма популярност и става любимка на зрителите. През следващите години обаче следват редица провали в "Последното лято на Балканите" (Son Yaz Balkanlar 1912), "Изкушение" (A.S.K.) и "Марал" (Maral). От тази есен се снима с главна роля в изключително успешния турски римейк на американския хит "Безсрамници" (Shameless) - "Нашата история" (Bizim Hikaye). Четете най-новото интервю с Хазал Кая!

Преди да започне, всички бяхме зле настроени, но след началото на "Нашата история" видяхме как всъщност трябва да се правят римейкове. Какво мислите за героинята си Филиз и за целия проект?
Много се радвам, че мислите така. Не сбъднахме прогнозите, че ще се провалим. Мисля, че не трябва да заклеймяваме каквото и да е, преди да сме го видели. И за продуцентите ни, и за сценаристите ни, и за режисьорите ни бе ясно какво искаме да направим още от самото начало. Изгледахме първия епизод заедно и бяхме много доволни от резултата. Ако трябва да говоря за Филиз, чийто прототип в оригиналната американска версия е Фиона - много съм впечатлена от нея. За мен е чест да пресъздавам подобен персонаж, защото малко сценаристи имат смелостта да създават подобни силни герои. Разбира се, Фиона и Филиз не са еднакви. И няма как да бъдат. Много питаха и говориха за разликите между тях. Мисля, че опознах доста добре Филиз. В квартала, в който е израснала и в който живее, има много момичета и жени като нея. И всички изпадат в нейната ситуация на най-отговорната в семейството или по принуда, или от обич към близките си и нуждата да се раздава.

Когато разбра, че Турция ще прави римейк на "Безсрамници", как реагира?
Казах си: "Не може да бъде!".

И ние... Гледала ли си "Безсрамници" преди това?
Да, гледам го от 2012-а. Даже съм голям фен на сериала.

Ако можеше да промениш героинята си Филиз и да добавиш нещо към нея, какво щеше да е то?
Щях да направя Филиз толкова женствена, колкото е и Фиона. Защото да си жена, е много хубаво нещо. Бих добавила този елемент от оригиналната версия. Но не ми влиза в работата (смее се).

Като цяло "Нашата история" се придържа към сценария на "Безсрамници". Според теб това за добро ли е или за зло? Смяташ ли, че бихме се справили толкова успешно и с римейкове на други американски хитове като "Къща от карти" (House of Cards) или "В обувките на Сатаната" (Breaking Bad)?
В страната ни досега са разказани хиляди истории. И въпреки това потенциалът да създаваме нови е много голям. Длъжни сме да сме по-свързани с изкуството, да четем повече, да гледаме повече, да слушаме повече. Телевизиите и продуцентите рискуват и представят една нетипична за страната ни история, но по един доста добър начин и успяват. Превръщат този риск в предимство. Мисля, че на първо четене трябва да се сбогуваме с предразсъдъците ни и да премахнем очертанията, които сами си поставяме, за да бъдем успешни.

В "Нашата история" участват успешни и доказали се театрални актьори като Реха Йозджан и Есра Безен Билгин. Смятала ли си някога да играеш на театрална сцена и като цяло могат ли да стоят думите "театър" и "Хазал Кая" една до друга?
За мен е много важно, че отново се срещаме с батко Реха. А като разбрах, че Есра Безен Билгин се включва в актьорския състав като играеща нашата майка, полетях от щастие. Знам добре колко голяма легенда е на театралната сцена. И без това се познавахме с нея и отпреди. Много се харесваме. В това отношение винаги съм била голяма късметлийка и съм имала удоволствието и честта да играя заедно с големи професионалисти. Научих много неща от всички и за живота, и за професията. Дали бих играла в театъра? Ако трябва да съм честна, в момента нямам такива планове и такова желание. Защото тръпки ме побиват, само като си представя, че няколко десетки погледа са вперени в мен и следят всяко мое движение. И без това се притеснявам от изявите на живо. Не знам. Надявам се някой ден да събера смелост и сили за това. Засега ще продължавам да ходя на театър като зрител. Намирам го за по-вълнуващо.

Филиз е много наранена героиня. И раните ѝ няма да зараснат лесно. Като актриса коя е раната/травмата на Филиз, която те докосва и разчувства най-много?
Тя, като най-голямо дете в семейството, е изпитала най-голям страх да не бъде изоставена. Затова най-много ме докосва тази нейна травма, този неин страх. Затова и винаги е в отбранителна позиция - за да не загуби и малкото, което има.

Според теб до какво довеждат забраните в обществото, които и без това не спазваме?
Тези забрани ни правят гневни, нещастни и ядосани. Аз, например, се ядосвам, когато не знам какво и защо правя. Ставам нещастна, а зрителят, който ме гледа, се чувства като глупак, изгубил времето си. Против алкохола сме, но не и против оръжията. За сцените с целувки се говори с дни, а за една обезчестена жена, която вече живее с етикет в обществото - не. Най-страшното е, че сме забравили да разграничаваме доброто от злото и че не ги различаваме едно от друго.

Мечтаеше да отвориш ресторант в Италия, но се завърна на екран. Знаехме, че окончателно си сложила край на актьорската си професия. Все още ли мечтаеш за ресторант, все пак?
Първо: това, че мечтаех да отворя ресторант в Италия, не означаваше, че съм се отказала от актьорството. Това бяха грешни версии на жълтата преса. Не в Италия, а в Америка мечтая да отворя ресторант все още. Не съм спирала да мечтая за това и когато му дойде времето, ще я сбъдна. Има много неща, които искам да направя, но се върнах към това, с което знаех, че ще зарадвам най-много хората.

Най-големият проблем на турската филмова индустрия като че ли е фактът, че не предлага разнообразие, а всичко е еднакво - по един модел и едни и същи формули...
Защото дори интервютата ни са еднакви. Защото има неща, които се очакват от всеки "известен". Има модел и представи, които медиите създадоха и наложиха за известните. Има известни, които се стремят да влязат в този модел и да покрият тези представи. Има еднакви версии на мъже и жени. Няма дори нюанси на нещо различно. Виновни за това са медиите. Медиите, които буквално ни тормозят.

Представи си, че Фиона живееше в Турция, а Филиз - в Америка. Тоест, да си разменят местата. Как ги виждаш?
Много труден въпрос. Фиона щеше да се справи тук. Но ако заведем Филиз там, щеше да разбере колко важно е да бъде жена и че не трябва да пренебрегва тялото си и нуждите му - както физическите, така и психическите.

Смяташ ли се за толкова силна, колкото е Филиз?
Мога да кажа, че съм достатъчно силна, за да предпазя себе си и близките си, когато това се налага.

Кой е най-големият коз в ръцете на Хазал Кая, когато пресъздава даден образ, независимо дали на голям или малък екран?
Задаваш ми наистина невероятно сложен въпрос. Преди бях стигнала до болестно състояние в желанието си да се харесам на другите, докато сега се съвзех и съм много добре. Търся причини за всичко и претеглям всичко на собствените си везни. Не мога да го обясня (смее се).
_________________________________________________________________________________


Това беше всичко от нас за тази година! Очаквайте нови интервюта с любимите Ви актьори от началото на 2018-а година. Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.