Защо избраха Чаатай Улусой вместо Керем Бюрсин за ролята на турския Супермен?

Преди два месеца стана ясно, че световната интернет-платформа Netflix ще създаде за първи път турски сериал. Той, типично за американския гигант, ще бъде в жанр "фентъзи", което обаче ще бъде своеобразно предизвикателство и нещо ново за турската филмова индустрия. Мащабният проект, подготвящ се за премиерата си през 2018-а година още отсега, ще бъде по мотиви от романа на турската писателка Ипек Гьокдел "Въгленът и странната история на един младеж" (Karakalem ve Bir Delikanlının Tuhaf Hikayesi). И тук идва големият въпрос - кой ще бъде турския Супермен?

Авторката на книгата, по която ще бъде адаптиран сериалът, още в началото е изявила желание актьорът, който да изиграе главната роля, да бъде Керем Бюрсин. Въпреки че негов сериал не е излъчван по българска телевизия, той има хиляди фенове у нас. Фактът, че се класира на пето място в тазгодишния сезон на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда", е показателен. Направи фурор с дебюта си на екран в един от най-успешните турски сериали за последните години "В очакване на слънцето" (Gunesi Beklerken). Спечели милиони сърца по света с таланта си. Уви, след ролята на Керем Сайер не последваха успешни проекти... Сериалът "Въпрос на чест" (Seref Meselesi), в който Бюрсин се превъплъти в образа на Ийт, бе хит сред интелигенцията в южната ни съседка, но това не бе достатъчно, за да продължи повече от 26 епизода. Последваха две години пауза в кариерата му, през които той се подготвяше за следващата си роля, тренирайки усилено бокс. Именно това умение изискваше героят Али в започналата с големи очаквания драма на Ay Yapim "Този град ще дойде след теб" (Bu Sehir Arkandan Gelecek). Мнозина бяха разочаровани от екранната партньорка на Керем в този проект - Лейля Лидия Туутлу, и намираха за много по-подходяща за него Нилпери Шахинкая. Проблем със сценария на Едже Йоренч е в основата на провала на сериала според феновете. Работата на Чааръ Вила Лостувалъ, спечелила две поредни години наградата за най-добър режисьор на "Златна пеперуда" (Altin Kelebek), не можа да компенсира тези големи пропуски. Така сериалът с всеки следващ епизод падаше все по-надолу в рейтингите и бе финализиран с 20 серии.

Както можете да се досетите от заглавието на статията, а и както вече сте разбрали от "Турските актьори 24/7", Керем Бюрсин няма да изиграе ролята на турския Супермен в първия турски сериал на Netflix. На негово място по настояване на продуцентите на проекта дойде Чаатай Улусой. Актьор, който няма нужда от представяне, защото всички много добре го познават след участията му в "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) и "Кварталът на богатите" (Medcezir). Последният му проект - "Отвътре" (Icerde), който е закупен в България, може би бе най-успешен сред всички. Именно Чаатай ще представи Турция за първи път пред Netflix. Дали обаче ще успее?

Нека съпоставим Керем Бюрсин и Чаатай Улусой от гледна точка на това кой по-добре би представил Турция пред Америка!
Керем е гражданин на света още от малък. Роден в Турция на 4 юни 1987 г., но заживял още на 10-месечна възраст в Единбург, Шотландия. До навършването на 13-та си година живее заедно със семейството си в различни краища на света - Индонезия, Обединените Арабски Емирства, Малайзия... И няма как иначе, след като баща му е инженер в международна петролна компания. Когато е на 13, със семейството си се установява в Тексас, САЩ. Влюбва се в актьорството, докато е в гимназията. Именно по това време избран за най-добър актьор от всички гимназии в САЩ. Завършва висше образование със специалност "Маркетинг и реклама" в Emerson College в Бостън. Започва актьорската си кариера в Лос Анджелис през 2006 г., снимайки се в няколко късометражни и независими филма - "Thursday", "Strawberry Melancholy", "Wendigo", "Sharktopus" и "Palace of Damned". Шанс му дава спечелилият "Оскар" режисьор Роджър Корман, открил холивудски звезди като Джак Никълсън и Сандра Бълок. Учи актьорско майсторство при Каролин Пикман и Ерик Морис.
Чаатай пък следва модела на типичния турски актьор. Роден и израснал в Турция, завършил висше образование със специалност "Напоителни системи". Трамплинът му е победата му в конкурса "Best Model of Turkey" през 2010 година, когато е на 19 години. Тогава бива забелязан и започва актьорската си кариера, която всички познаваме. Забелязан е от Запада след участието си в турската адаптация на американския хит "Кварталът на богатите" (The Orange County) - "Medcezir". През изминалата 2016-а година бе за няколко месеца в Лос Анджелис, САЩ, където усъвършенства английския си език и взе уроци по актьорско майсторство. Наскоро отново замина.

Няма нужда да правя заключение, защото е ясно за кого са повечето точки. Странно е защо и кой продуцент е избрал Чаатай пред Керем, който е живял в САЩ, завършил е висшето си образование там, учил се е на актьорско майсторство при американци и е започнал кариерата си като актьор там. В никакъв случай не оспорвам актьорските качества на Чаатай, но мисля, че Керем Бюрсин щеше да представи по-добре Турция пред гиганта Netflix, а и ролята на Супермен чисто визуално много повече му приляга. На същото мнение е била и авторката на романа, по който ще бъде създаден мащабния проект, но продуцентите са решили друго.

Иначе - фентъзи-сериалът ще се развива и в настоящето, и в миналото, отвеждайки ни в Османската империя по времето на Фатих Султан Мехмет. Героят на Чаатай Улусой ще бъде човек със свръхестествени способности и сили, който ще има мисията да предпази и спаси Истанбул от застрашаващата града опасност. Снимките започват в края на тази година, а световната премиера по Netflix се очаква през септември 2018-а.  

10 коментара:

Анонимен каза...

Защото Чаатай може да играе за разлика от Керем! По-малоумна статия не съм чел!

Админ каза...

До 1 коментар:
Изказва се кой признат критик?

Анонимен каза...

Колкото и каквото и да е учил К Бурсин Господ е решил да даде повече на Чаатай.Много по-ярко присъствие на екран.красота и все повече се развива.Мога да приема само английския език като аргумент.За всичко останало Керем няма как да се конкурира.Американците си знаят работата!

Админ каза...

До 3 коментар:
Не американците, а компания 03 Productions ще прави сериала. Аз не оспорвам ничии качества, както пише и в статията. Въпросът е, че като изживял половината си съзнателен живот в Америка, Керем би представил по-добре Турция пред САЩ и е по-подходящ за тази роля, по-готов и подготвен, по-запознат. Фактът, че авторката на романа, по който ще се прави проекта, е поискала Керем да изиграе главната роля, е показателен.

Анонимен каза...

Първо поздравления за смелостта да се напише тази статия.Това е самата истина.Аз съм от тези които не харесват Чаатай ама пък не бих седнала да пиша,че не може да играе както гледам,че някои се опитват да намекват това за Керем.Има едно нещо което ценя в Чаатай въпреки че не го харесвам той има адски хъс да се мъчи да направи нещо.Колко моделски дърва станаха актьори освен Кенан,Къванч и него? За толкова години труд успя да се издигне за което наистина няма как да се отрече.Проблема на феновете на Чаатай с Керем какъв е? Той е Ушат,Рижав,Бездарен,копирач още какво ще се чуе за него? Което всъщност не е истина.И забелязано всичко става откакто той е със Серенай.Заради Серенай ли е тази помия? Че Серенай и Чаатай гаджета ли бяха? Едно возене в кола на колеги и ходене по кафене не го считам за такова.А ако е имало нещо те показаха,че е останало в нормални отношения.Каква е тази омраза към Керем не знам.Керем е толкова истински,че трябва да вникнеш в него за да го разбереш.Дори когато започне да казва ъъъ и айнен ойле го прави със собствената си харизма и чар.И двамата имат плюсовете си и минусите си.Да аз съм фенка на Керем и не го отричам,но въпроса кой би го изиграл по добре аз лично обожавам Супермен и ако са избрали Чаатай успех и рейтинг казват някои а аз само успех защото актьорската кариера не се гради на рейтинги,а на това какво попиваш ако си бил част в даден проект.Може сериалите на Керем да нямат голям успех в Турция ако изключим ГБ,но зад граница и продажбите им всичко като цифров рейтинг е ОК.Ръцете на Керем бяха в рани за 20 серии,но какво от това това е опит за него и той не би се засрамил никога,че е играл в проект без успех.Това,че някои знаят Керем само като гаджето на Серенай е обиден факт за самите тях.А и все пак преди седмица кой прибра наградата от Сеул за Най-добър драматичен актьор забележете само Енгин Аккюрек и Керем това е извън мащабите на Турция.Пред тази награда Алтън Келебек е нищо.Увации повторно за статията.Знаеш ли ако наистина е копирач сега се замислям да направи той пък Спайдърмен.Хайде останете си с здраве

Анонимен каза...

1. Това не е първия турски сериал, излъчван по Netflix, а първия сниман за нея.
2. Не знаех, че Единбург е в Исландия
3. Самия ? кой би представила по-добре Турция пред американската публика е несъстоятелен. Освен това сериала ще се снима на турски, а не на английски
И това все пак ще е сериал, а не научно-популярен филм за NG

Админ каза...

До 5 коментар:
Благодаря за коментара. Факт е, че в статията не се говори против Чаатай, а в подкрепа на Керем, но явно някои хора не са го разбрали, за съжаление.

До 6 коментар:
Благодаря за корекциите, отразени са. В крайна сметка статията е коментарна и изразява личното ми мнение, съставено на база лични наблюдения. Лично за мен Керем би представил по-добре и убедително Турция пред Америка, поне в дебютния проект, създаден за Netflix. Изложил съм достатъчно смислени според мен доводи.

Анонимен каза...

Само защото е израснал в Чужбина, не прави Керем по-добър актьор, и не значи, че ще се представи по-добре. Когато Керем може да играе като Чаатай ще ви дам номера да ми се обадите. Нетфликс това търсят, не поредния статист, защото Керем е именно това ЗА МЕН! Не ангажирам никого с моето мнение. Всеки се старае, това е неоспоримо, но Керем вместо да израства, той става по-зле в актьорството. Тръгна добре в Слънцата, като в Града е тотал щета! Чаатай е обратното - най-добрата роля показа във Вътре. Тръгна плахо в Огледален свят, но после показа що е талант. Ако господата от блога си бяха направили да гледат Вътре, щяха друго да пеят, ама нейсе...

Админ каза...

До 8 коментар:
Мерси за мнението. Нямам намерение да го оспорвам. Само пак ще кажа, че тук не сравняваме кой играе по-добре и кой е по-добрият актьор, а кой би представил по-добре Турция пред Америка. Мисля, че школовката, през която е минал Керем, му дава преднина. Изобщо - замесен е с друго тесто, има друго излъчване, друго поведение. Чаатай очевидно също се подготвя, след като е вземал уроци по английски и по актьорско майсторство в САЩ, но по пътя, към който е тръгнал - Керем оттам се връща. Факт. Защото не всеки бива избран от режисьор с "Оскар".

Анонимен каза...

Подкрепям коментар 7.Кой по- добре би представил Турция? Ами само ги погледнете двамата един до друг!А в актьорско отношение гледайте ' Вътре' и ' Градът' Коментарът е излишен.

Предоставено от Blogger.