"Втори шанс за провалите" (11): "Завоевателят" (Fatih)

Остана съвсем малко до финалното издание на "Втори шанс за провалите", като през следващите седмици предстои да продължим с представянето
на поредици, провалили се в южната ни съседка, но имали реален шанс да се превърнат в хитове. Този петък, 19 май, за последен път се спираме на исторически проект, който се проваля в Турция, но преди да стартира очакванията към него са наистина огромни. Ще се върнем четири години назад във времето, за да ви запознаем с една поредица, имаща доста силен актьорски състав, но не и късмета да се задържи в ефира. Главната женска роля в нея играе актриса, позната от сериала "Опасни улици" (Arka Sokaklar), който е и най-успешният в кариерата ѝ. А главният мъжки образ е поверен на актьор, който у нас познаваме от тоталния хит и най-гледан турски сериал в България за 2015-а г. "Завръщане" (Sila). В следващите редове ще се запознаете по-подробно със "Завоевателят" (Fatih)!

"Завоевателят" (Fatih) е с участието на Гамзе Йозчелик в главната роля. У нас я познаваме единствено от най-успешната роля в кариерата ѝ засега - тази в "Опасни улици" (Аrka Sokaklar), но се снима и в други поредици, сред които "Джанан" (Canan), който обаче също е провал. Главната мъжка роля - тази на султан Фатих, изпълнява един любим на зрителите актьор - Мехмет Акиф Алакурт. Преди участието си в тази поредица актьорът се снима успешно в сериала "Завръщане" (Sila), излъчен у нас, който дава огромен тласък в кариерата му и му носи световна слава. След това се снима в друг успешен проект - "Мъжът от Адана" (Adanali), който също присъства в списъка с успешни поредици в кариерата му. "Завоевателят" (Fatih) има интересна история, разказваща за един от най-великите владетели в Османската империя. "Fatih" стартира в Турция на 30-ти септември 2013 г., понеделник, като се излъчва всеки понеделник в ефира на KanalD. Първият му епизод бележи страхотни резултати и го поставя на 4-то място с 4.10% рейтинг. Сериалът се изправя срещу "Справедливостта на Кара" (Karadayi) на ATV, който е лидерът по това време. Вторият епизод на "Fatih" обаче претърпява провал и дори е извън ТОП 10 с под 4% рейтинг. Същото важи и за следващите серии, които отчитат все по-ниски рейтинги, вариращи между 2 и 2.50%, а понякога дори и под 2%. Така на 4 ноември 2013 г. сериалът бива преустановен окончателно, тъй като претърпява тотален и неочакван провал, като последната серия отчита малко над 1% гледаемост. Освен Гамзе Йозчелик и Мехмет Акиф Алакурт в сериала участват и други доста популярни актьори и актриси, сред които: Седа Акман ("Истанбулска приказка", "Да върнеш времето назад", "Малки тайни", "Опасна красота"), Даахан Кюлегеч ("Мечтатели", "Сезонът на черешите", "Любов извън закона"), Ханде Сорал ("Малки жени"), Биркан Сокуллу ("Ангели-пазители", "Малки жени", "Малки тайни", "С Русия в сърцето"), Салих Бадемджи ("Времето лети"), Фуркан Шентюрк, Мюжде Узман, Ибрахим Селим и други.

Изключително малко епизоди излъчва този сериал - само 5, като единствено първият постига успех. Сценаристите на "Fatih" са Пънар Юсяал ("Морска звезда") и Фунда Четин ("Войната на розите", "Черна роза"). Първата в момента работи по "Кой те взе от мен?" (Seni Kimler Aldi), а втората по "В сърцето ми е Дениз " (Kalbimdeki Deniz). Режисьори на историческата драма са Мерве Гиргин ("Войната на розите", "Огледален свят", "Сезони на любовта", "Моят живот") и Фарук Тебер ("Да върнеш времето назад", "Ифет"). Продуцентската компания на "Завоевателят" е MedYapim, която също е създала част от гореизоброените хитови сериали, а в момента работи по "Майка" (Anne). Можем да вметнем, че продуцент на сериала е Фатих Аксой, който също е работил по някои от гореизброените поредици. Сериалът приключва без финал, а отворено.

След разгледаните няколко исторически поредици, стигаме до извода, че продуцентите им залагат предимно на много популярен актьорски състав, за да постигне сериалът успех, но това невинаги помага. Така се случва и със "Завоевателят" (Fatih), който може би заради историята си, а може и поради ред други причини, не постига успех, но можеше да е сред най-хитовите турски сериали. Не достига успеха на "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), стартирал две години по-рано, който и до ден днешен остава най-успешният турски исторически проект.



Продължаваме и следващия петък, 26 май! Не ни пропускайте, за да разберете за още един сериал, провал се в Турция, въпреки огромните очаквания към него! Предишните броеве можете да си припомните чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.