"Втори шанс за провалите" (6): "Сбогом" (Veda)

Всеки последен работен ден от седмицата, а именно петък, публикуваме ново издание от рубриката "Втори шанс за провалите", в което
ви запознаваме с по един от многото сериали-провали в Турция. Време е да разгледаме шести подред сериал, който се проваля в южната ни съседка, макар очакванията и към него, подобно към всички мелодрами, да са големи. В шестия брой се спираме на историческа драма, за която първоначално се смята, че би могла да се превърне в тотален хит - нещо, което обаче въобще не се случва! Актьорският състав в този сериал не е толкова силен, но това в никакъв случай не означава, че поредицата не би могла да постигне успех. Най-популярна в актьорския състав е Фахрие Евджен, на която е поверена главната роля. Актрисата у нас познаваме от три сериала - "Листопад" (Yaprak Dokumu), "С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) и "Чучулигата" (Calikusu). Останалите от актьорите са по-малко популярни, но някои от тях имат успешни други роли зад гърба си. Този петък връщаме времето назад с пет години, когато през есенния телевизионен сезон започва именно сериалът, за който повече инфорамия получавате в следващите редове - това е "Сбогом" (Veda)!

Стартът на драмата е в края на месец септември - на 27 септември 2012 г., ден четвъртък, като се излъчва в ефира на KanalD в най-гледаното време. Главната роля в "Сбогом" (Veda) е поверена на Фахрие Евджен, а преди да вземе участие в този сериал, актрисата има успешни превъплъщения в "Никога не забравяй" (Asla Unutma), както и в най-успешния сериал в кариерата ѝ - "Листопад" (Yaprak Dokumu), който всъщност я изстрелва на върха. Другата главна женска роля е поверена на Мерал Унер, която почти не е позната на публиката тогава. Главната мъжка роля изпълнява актьорът Мехмет Асланту, когото у нас познаваме от успешното му изпълнение на главната роля в "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali). Стартът на "Сбогом" в турския ефир попада сред десетте най-гледани програми на 27 септември 2012 г., но с нисък рейтинг. Основен конкурент на сериала е "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu), който тогава отчиташе рекордни рейтинги, както и дневният "Морска звезда" (Deniz Yildizi). Вторият епизод на "Сбогом" е с подобни резултати - отново в ТОП 10, но отново с несигурни цифри. Лека-полека поредицата се изкачва по-нагоре, попада в ТОП 10 и най-накрая отчита стабилни резултати. Но за кратко... По-късно KanalD премества сериала в късния prime-time, а мястото му е заето от "Другите отчаяни съпруги". Така след поредица от изключително ниски резултати, които със сигурност не са били очаквани, "Сбогом" приключва на 23 ноември 2012 г., превръщайки се в поредния тотален провал. Освен Фахрие Евджен, Мехмет Асланту и Мерал Унер, в сериала участват и Бурак Ямантюрк ("Бурята в мен") Жале Аръкан, Севда Ергинджи, Бурч Кюмбетлиоолу, Мелике Зейнеп Атъш, Биргюл Улусой ("Огледален свят", "Моят живот"), Фунда Четин и други. 

Заради лошите си резултати, "Сбогом" завършва с общо 8 епизода. Действието в историческата сага се развива през 1920 година, използвани са специални костюми, но провалът води до преждевременното финализиране на иначе изключително обещаващата поредица, която имаше шансовете да бъде много по-гледана. Малкото на брой епизоди обаче я правят много по-малко популярна сред зрителите и в днешно време малцина я помнят. Сценарист на "Veda" е Сюндюз Хашар, като този сериал е единственият, по който е работил до момента. Режисьор на продукцията е Мерве Гиргин, която у нас познаваме от режисурата ѝ на сериалите "Сезони на любовта" (Lale Devri), "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum), "Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz Ev Kadinlari), "Войната на розите" (Gullerin Savasi) и "Моят живот" (O Hayat Benim), а в момента работи и по един от най-успешните сериали в Турция - "Майка" (Anne). Продуцентската къща на "Сбогом" е MedYapim ("Черни планини", "Другите отчаяни съпруги", "Опасна красота", "Огледален свят" и "Войната на розите"). "Сбогом" завършва с щастлив финал, макар и сериалът да е представен в толкова малко на брой епизоди.

В днешно време сякаш сериалите с по-непознати актьори са по-успешни от останалите. Днес видяхте, че преди години това почти не е било така. "Сбогом" всъщност е един от историческите проекти, които можеха не само да станат истински хитове в родината си, но и да бъдат продадени в други държави, да се радват на световен успех. Но дали провалът на поредицата се дължи на не толкова силния актьорски състав, или пък причина е слабият сценарий, на който са заложили? Само зрителите, гледали поредицата, могат да дадат отговор!

Не ни пропускайте следващия петък, 21 април! Тогава ще ви запознаем с още една поредица, постигнала провал в Турция. Коя е тя - очаквайте ни, за да разберете! Бърз достъп до предишните издания от "Втори шанс за провалите" имате в архива ни рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.