Мехмет Акиф Алакурт: "Хората са най-трудните ми препятствия"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 9 март, и продължава публикуването на интервюта с Ваши любими турски актьори и актриси. Преди седмица
започна четвъртият сезон на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2017 г., като от следващата седмица предстои да публикуваме такива с отпадащите от него участници. Преди това, като по традиция, ще можете да прочетете интервю с победителя в миналогодишния трети сезон на формата, превърнал се в любимата турска звезда на България за 2016-а - Мехмет Акиф Алакурт! Той е роден на 23 юли 1979 г. в малкото турско градче Орду. В момента е на 37 години, зодия лъв. След като завършва основното си образование, през 2001 г. се явява на престижен конкурс за най-добър турски модел, който печели и така представлява страната си на международния подиум, където също постига огромен успех и се класира на почетното второ място в света. От тогава получава прозвището "Принцът на Турция", като печели огромна популярност не само в родината си, но и в цял свят. Две години по-късно - през 2003-а, пък продуцент вижда в Мехмет потенциал и го кани да участва в сериала "Счупено огледало" (Kirik Ayna) с главна роля. Той успява да я изиграе и така стартира актьорската му кариера. Следват редица други участия в сериали, но този, който го превръща в любимец на публиката и го прави световно-популярен актьор, е хитът "Завръщане" (Sila), партнирайки си с Джансу Дере и пресъздавайки образа на Боран ага през 2006 г. От 2008-а пък участва в криминалната драма "Мъжът от Адана" (Adanali) отново в главна роля. Последните му две роли обаче са неуспешни, като през есента на 2013 г. играе в бързо провалилия се историческия сериал "Завоевателят" (Fatih), а през тази на 2014 г. - в също слязлата от екран заради ниски рейтинги мелодрама "Безопасност" (Emanet). Време е да започваме с интервюто, което е едно от първите на Мехмет Акиф и е взето по време на снимките на "Завръщане" отпреди десет години, през 2007-а!

"Завръщане" (Sila) върви с пълна сила. Този ли проект в момента заема главно място във Вашия живот?
Да кажем, че заема 50%. Останалата половина заемат любимите ми занимания и любимите ми хора, за които в последно време ми остава по-малко време. Гледам да се развивам и да се срещам с приятели. Направил съм си стратегия за живота.

Каква е тази стратегия?
Стратегията ми е насочена изцяло към киното. В момента това е нещото, което постоянно е в главата ми. Много искам да се снимам в игрален филм. Затова в момента чакам с нетърпение предложения и сценарии!

"Завръщане" е на върха, всички пишат за успеха на сериала и за Вас. Как възприемате всичко това, като трамплин ли?
Честно казано, не го виждам като трамплин. Наслаждавам се, пресъздавайки образ като Боран. В началото съм много въодушевен, но след време идва рутината на работата, която променя нещата в голяма степен. Излязохме на много дълъг път, по който вървим с успех. Но се свиква.

Звучите така, сякаш Ви е омръзнало да се снимате в проекта...
Не, няма такова нещо, не мисля така. 

"Хаджия" (Haci) ли е любимият проект, в който сте играли?
Признавам си, че още след "Best Model" забелязах този проект и се съгласих да участвам в него. Признавам си и че най-добрата част от себе си и от актьорския си талант представих именно в него. Всъщност в "Хаджия" героят ми не беше главен и толкова забележителен, но благодарение на него се разкрих в пълната си възможност. След него получих пет предложения за участия.

На 27 години сте, но изглеждате доста по-възрастен. На каква възраст се чувствате?
Колко е хубаво, че изглеждам така. Но и малко странно, защото по-често гледам назад. Не съм спонтанен човек. Когато бях на 15, ми казваха, че изглеждам като 20-годишен. Сега, когато съм на 27, ми казват, че изглеждам на поне с десет години по-възрастен. 

Какво Ви повлия, за да бъдете толкова мъдър още от малък?
Семейството ми ме отгледа такъв. Когато бях още много малък, те ми говореха за големи неща. Разбира се, тогава не съм ги разбирал точно, но съм помнил думите им и с порастването съм ги осъзнавал.

Имате ли планове да продължите кариерата си на модел?
Има моменти от живота, в които човек се чувства някак идеален. За мен времето, когато бях модел, беше точно такова. Видях обявата по телевизията и си казах: "Трябва да се запиша за "Best Model"!". От тогава започнах като на шега да се занимавам в мода. Но дали ще продължа, не знам.

Бяхте ли настоятелен в началото на пътя, "нахалствахте" ли, така да се каже?
В живота е много важно да вярваш в късмета си. Ако сърцето ти е чисто, Господ рано или късно ще ти помогне. Разбира се, трябва и да се възползваме от добрите възможности, които ни се предлагат. Два месеца след като спечелих "Best Model" дойдоха първите предложения. Т. е., не съм чукал на ничия врата и не съм "нахалствал".

Ако само бяхте гледал състезанието по телевизията, без да се запишете, какъв щяхте да сте сега?
Най-вероятно щях да продължа по стъпките на баща ми и професията му и да се занимавам с търговия. Но животът е много странен, защото само за един миг може да се пренапише цялата ти съдба.

Нямахте ли планове да следвате в университет?
След като свърши службата ми в казармата, мислех за такова нещо. Но точно тогава започна всичко с моделството и нямаше време, а и място за учене. Закъснях за университета!

Кой беше първият сценарий, който Ви предложиха и който прочетохте?
За първи път прочетох сценария на проекта "Счупено огледало" (Kirk Ayna), който се оказа и първият ми сериал, впоследствие. Предложението дойде от Gold Film и продуцента Фарук Тургут. След успеха ми като модел в Турция, мислех да замина за чужбина и там да продължа. Даже все още понякога си го мисля. Мечтата ми, например, е да дефилирам по подиумите в Париж.

Разказвате всичко така, сякаш е вървяло по вода, без проблеми. Имаше ли все пак моменти, в които бяхте на път да се откажете?
Нищо в живота не се случва лесно, разбира се. Зад светлината, усмивките и щастието се крият много неща. Тръгвайки по този път, аз се сблъсках с много препятствия. В началото никъде не се чувствах на мястото си. Постоянно падах. Краката буквално ме боляха, но не се отказах. Трудностите само ме направиха още по-силен.

Какво беше трудно? Срещу какво се изправихте и какво победихте?
Хората са трудни. Аз си имам свой собствен свят, в който съм много щастлив. Но имаше хора, които искаха да го разрушат. В живота си винаги съм искал смислени неща и никога не съм вредял на другите. Но за повечето хора подобно мислене и начин на живот са трудни. Най-трудно ми беше да се справя с хората, с шефовете си в началото... Всички идваме на този свят чисти, но е много трудно да се опазим такива и често се омърсяваме.

Готов ли сте в момента, ако се изправите пред нови препятствия и изпитания?
Разбира се, аз винаги имам план "Б". Винаги съм готов за лоши неща. Да си силен, това не означава да нараняваш. Учудвам се, че досега не съм полудял. Вярвам в силата си, но въпреки всичко съм човек. И затова се обичам. Отвътре съм щастлив. Ако падна, ще мога да стана.

Казват, че е трудно някой да влезе в живота Ви. Вярно ли е?
Никой не е излизал от живота ми, аз сам съм изваждал хора от него. Никой, който е влизал в моя живот, не е искал да излиза, затова го казвам. Защото никога не съм карал някого да прави нещо на сила. Никога не съм учел хората какви да бъдат. Но те правеха това с мен. Когато съм сам, съм по-щастлив. Ако когато затвориш очи и можеш да проведеш приятен и ведър разговор с другия човек в себе си, вътре в себе си, значи си щастлив!

За каквото и да става въпрос, винаги говорите с много възвишени думи. Не се ли изморявате?
Разбира се, че се уморявам. Но понеже прекарвам доста време със себе си, бързо успявам да си върна силите. Все още не съм човекът, на когото ще му е все едно кой лежи до него и който ще си гледа кефа въпреки всичко и всички.

И Вие сте правил грешки, нали?
Разбира се, че съм правил грешки. Но за нищо на света няма да ги кажа!

Къде и как се забавлявате?
Мога да се забавлявам навсякъде. Дори, седейки в кафене. Има някакво схващане, че когато дойде петък или събота вечер, хората трябва да се веселят, да излизат навън заедно и да са щастливи. Аз не смятам така. Не толерирам това, че младостта е оправдание за необмислени постъпки. Да излизам просто защото така ми е дошло отвътре, да пия, да се забавлявам с много момичета - не. Не правя нищо на сила. Вчера вечерта гледах филм у нас и играх на плейстейшън, много се забавлявах. Но понякога въобще не се забавлявам. Идеалът ми е да правя живота си спокоен при всякакви обстоятелства. 

Важни ли са за Вас парите?
Изобщо нямат значение за мен. Но, за съжаление, в живота има неща, които могат да се купят само с пари, ако много ги искаме.

Бързо ли харчите парите, които печелите?
Взимам само неща, които са ми нужни. В този ред на мисли, никога не съм искал пари назаем. Винаги си правя сметка, когато харча. Понякога искам много неща, но те не се важни и съм щастлив, когато впоследствие разбера, че е било по-добре да не ги купувам.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с първия отпаднал участник в "Любима турска звезда 2017", чието име ще стане ясно утре, 10 март (петък), следващия четвъртък, 16 март! Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.