"Втори шанс за провалите" (3): "Последно лято на Балканите"

Отново е петък и отново е време за ново, трето подред издание от новата рубрика на СЕРИАЛИ в България "Втори шанс за провалите"!
Продължаваме да се спираме на сериали, които отчитат тотален провал в южната ни съседка, като тази седмица ще Ви запознаем с една поредица, към която очакванията са наистина големи. Връщаме се пет години назад, когато в Турция още с началото на новия телевизионен сезон предстои да бъде завъртян изключително очакван проект, който е исторически. Главната роля в тази нова драма е поверена на младата надежда на турското кино Хазал Кая, която дълго време се подготвя за новия проект, в който ще се включи. През 2011 г. е главната героиня в "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) - един от най-обичаните сериали по цял свят, който определено ѝ носи огромна слава. След два успешни сезона, актрисата напуска проекта по свое желание, но не за друго, а за да изпълни главната роля в нов сериал - този, за който предстои да прочетете в следващите редове на "Втори шанс за провалите"!

На 25-ти септември 2012 г., ден вторник, е дадено началото на новата драма в турския ефир "Последно лято на Балканите" (Son Yaz Balkanlar). Сигурно доста от вас са чували за нея, тъй като се носеха слухове, че някои епизоди са снимани в България. Историческата драма оглавява Хазал Кая, която вече е станала любимка на турските зрители с участието си в доста хитови поредици. Редом до нея застава Тарду Флордун ("1001 нощ"), като двамата са главните персонажи в историческия проект. Началото му дава лека заявка, че тепърва ще се налага сред зрителите, тъй като първият епизод влиза в ТОП 10, но заема последното място там. По това време се е конкурирал с "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). Следващите епизоди обаче категорично не оправдават очакванията и всякакви шансове за стабилизиране изчезват. Така през октомври месец сериалът бива прекратен, особено след като се знае, че за заснемането на подобен исторически проект са нужни огромни разходи. И колкото и да бъде очакван, колкото и да бъде мащабен, сериалът, който ще разказва за Балканската война, остава незабелязан от зрителите - дали заради слаб сценарий или нещо друго, остава загадка. Освен Хазал Кая и Тарду Флордун, изпълняващи главните роли, в сериала участват още: Фуркан Палалъ ("Номер: 309"), Тууче Казаз и други. 

Така "Последно лято на Балканите", който се излъчва в ефира на ATV, приключва с едва 4 епизода. Това е един от проектите, който от самото си начало не отчита желания успех и бързо бива свален от ефир. Сценарист на "Последно лято на Балканите" е Кюршат Башар. Режисьор е Доан Юмит Караджа, който у нас познаваме от работата му по сериалите "Чучулигата" (Calikusu) и "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi), а за последно той беше режисьор и на "Бурята в мен" (Icimdeki Firtina). Продуцентската къща на "Son Yaz Balkanlar" е Adam Film, която за последно се зае със създаването на "Убийство" (Cinayet). Финалът на "Последно лято на Балканите" е неочакван и остава също отворен. Интересен факт е, че поредицата приключва на фона на една от най-обичаните български народни песни - "Зайди, зайди"!

Случаят тук показва, че понякога актьор може да напусне изключително хитов проект, за да се включи в провал. Именно това се случва с Хазал Кая - напуска "Огледален свят", тотален феномен, за да вземе участие в "Последно лято на Балканите" - сериал, който никой не е предполагал, че ще се провали по този начин. Веднага можем да направим сравнение с подобен случай в днешно време - Нургюл Йешилчай слага край на работата си в "Твоят мой живот" (Paramparca) по свое собствено желание и се включва в тоталния провал в южната ни съседка "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem). 

_________________________________________________________________________________

Продължаваме и следващия петък, 31 март! Закриваме месеца с четвъртия брой на "Втори шанс за провалите", в който отново ще ви очаква сериал-провал, а главната роля в него е поверена на един обичан турски актьор, който подсказваме, че у нас сме гледали в "Ифет" (Iffet). Кой е сериалът и какво знаем за него - останете следващия петък с нас, за да разберете! Припомнете си предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

2 коментара:

Тодор каза...

Да по - добре Хазал , да беше си останала в "Огледален свят" а Нургюл в "Твоят мой живот". Яд ме е защото , и двата сериала загубиха прекрасни актриси!

Анонимен каза...

ATV често залагаше на прекрасни исторически сериали, които повече от неочаквано се проваляха. Същото стана и със "Забрана" ( Yasak) през 2014 година, въпреки че според мен сюжетът му беше много интересен-действието се развиваше в годините на разпада на Османската империя. За мен този тип сериали на ATV имаха голям чар и е истинска загадка защо се провалиха.

Предоставено от Blogger.