Онур Бююктопчу: "Корай ме направи по-освободен и искрен"

Здравейте, приятели! Четвъртък е, 2 февруари, и продължава рубриката ни, в която всеки четвъртък публикуваме интервюта с най-известните и
обичани турски актьори и актриси от сериалите. През изминалия месец януари прочетохте четири такива със звездите от втория сезон на хитовата драма "Твоят мой живот" (Paramparca), а пред започналия вчера февруари ще можете да се радвате на такива с любимците Ви от най-успешната турска романтична комедия "Любов под наем" (Kiralik Ask)! Първото интервю ще бъде с едно от най-големите открия на турското кино за последните години - Онур Бююктопчу! Той е роден на 24 април 1982 г. в най-големия турски град Истанбул. В момента е на 34 години, зодия телец. Завършва престижната Филмова академия в Лондон. Влиза във филмовата сфера в южната ни съседка през 2003 г. Преди да стане актьор, се изявява като кастинг-директор и мениджър в големи продуцентски компании. През 2007-а и 2009-а година изиграва главните роли в два игрални филма - "Memleket Hikayeleri" и "Hürmüz Gelin". През 2007 г. също така участва за кратко в най-успешния турски младежки сериал "Мечтатели" (Kavak Yelleri). В ролята на живота си - тази на емблематичния и колоритен Корай, за когото всички говорят, се превъплъщава от лятото на 2015-а до началото на настоящата 2017-а година в най-успешната турска романтична комедия "Любов под наем" (Kiralik Ask), която му носи световна слава. Време е да започваме с интервюто!

Как се случи така, че от кастинг-директор и мениджър станахте актьор?
Бях водещ на наградите "Ölüleri Gömün" в Истанбулския народен театър. Още на репетициите преди събитието разбрах, че това ми харесва и че бих могъл да се изявявам занапред и като актьор. Всеки ден, когато си бях вкъщи, заставах пред огледалото и започвах да се упражнявам. Една сутрин се събудих чак към 9 часа и телефонът ми звънна. Предложиха ми да дублирам в анимационно филмче. За мен това бе достатъчно и веднага се съгласих. После дойдоха и ролите в театъра, но там не взимах много пари. След това, дали случайно или не, но дойдоха и малките, епизодични роли във филми и сериали, които с всеки следващ ставаха все по-значими и големи. Големият коз в ръцете ми бе, че като кастинг-директор знаех какви са изискванията и какви са най-честите грешки на явяващите се млади актьори, които не допусках. Това ме изстреля пред снимачната площадка.

Как се озовахте в екипа на "Любов под наем"?
Истината е, че първоначално продуцентите от Ortaks Film ме поканиха да бъде кастинг-директор в проекта. И аз се съгласих. Тогава Баръш Ардуч вече се беше съгласил да участва в него и ни остана само да намерим негова партньорка. Чудехме се - дали да бъде известна или да дадем шанс на изгряваща звезда, коя би му отивала (защото той е доста специфичен актьор)... И чудейки се, се спряхме на Елчин (Сангу), която едновременно много му отиваше, но и бе доста различна от него - той е висок, мургав и доста добре сложен, а тя е много слаба, нисичка, доста светла, с рижа коса. 

Кой актьор избрахте най-бързо и лесно по време на кастинга?
Нергис Кумбасар - актрисата, влизаща в ролята на Нериман. С нея се свързахме и споразумяхме за всичко в рамките на само една седмица. По-късно обаче от друга компания ѝ бяха отправили предложение за участие в друг проект, което беше по-изгодно от нашето, но тя остана лоялна и ни каза "Историята на "Любов под наем" ми харесва много и оставам!". Тогава сподели още, че досега са ѝ предлагали да играе все лоши героини, но те не са удовлетворявали. Докато Нериман е като създадена за нея и в това се убедихме всички. В началото, когато заснемахме първите си общи сцени, бях притеснен, защото в крайна сметка тя е много голямо име в турското кино. Много енергична и позитивна. Много я заобичах!

Как се случи така, че вдъхнахте живот на героя Ви Корай?
От само себе си. По време на едни от първите репетиции актьорът, който трябваше да изиграе ролята на Корай, отсъстваше и съответно някой трябваше да го замести. И познайте - това се оказах аз. Трябваше да изиграя обща сцена с Баръш Ардуч. Той седеше в кабинета на екранния си Йомер заедно с продуцента и режисьора на проекта. И в този момент те, очаквайки другия актьор, останаха изненадани, когато се появих аз и влязох в ролята на Корай. А тогава все още продуцентът не знаеше, че съм и актьор. Остана много доволен от мен, след това като на шега продължих с още пробни сцени и всички много се смяха. И накрая ме избраха за ролята, защото видяха, че много си пасвам с нея. В началото си мислех, че ще имам само по една-две сцени в епизод, но след като зрителите харесаха Корай толкова много, нямаше как образът му да не стане по-важен.

Корай се превърна във феномен и много хора споделят, че заради него гледат "Любов под наем"...
От много места чувам това и, естествено, много се радвам. "Гледаме заради теб" и "Когато има сцена с Корай, оставаме с отворени уста" са сред най-честите комплименти, които получавам. Това много ме ласкае!

Корай привлича вниманието с цветния си и необичаен начин на изказване. Кой измисля репликите му?
Да са живи и здрави сценаристите ни Мерич Аджеми и Дениз Джошкун! Те са основните "виновници" за колоритността на моя герой. Разбира се, понякога измислянето на репликите се случва съвсем спонтанно зад кадър и после много се смея, когато ги видя преработени в сценария. Винаги съм се чудел откъде Мерич се вдъхновява за моя герой и накрая я попитах, а тя ми отговори, че гледала предаването "O Tarz Benim" (бел. р. едно от най-популярните предавания за мода в Турция), в което всички си говорили така лицемерно, с умалителни обръщения и превземки. 

Има ли реплики, които не бихте изрекли, или жестове, които не бихте демонстрирали?
Ето в това е една от собствените ми бариери, с която се боря посредством Кориш. Чрез него се уча репликите и жестовете в ежедневието ми да стават все по-искрени, първични и истински. Той определено разшири границите на възможностите ми не само като актьор, но и като човек. Редом със смешките и забавата, той поднася и много предизвикателства за предразсъдъците ми. Именно заради всичко това ми е много ценен. Хубаво е, че тази освободеност се приема добре и от зрителя. 

Героят Ви е в състояние да шокира и най-безразличния зрител. Какво е нещото, което шокира Вас като човек?
Най-често се шокирам от самия себе си, когато започна да спортувам или да спазвам диета (смее се). Учудвам се и на продължителността на връзките си, които най-често са супер-кратки. Иначе, като се замисля, не са много другите неща, които ме шокират в ежедневието ми. А за това много ми повлия заминаването ми в чужбина. Четири години и половина живях в Лондон. Връщах се в Турция само за по 10-15 дни, за да се виждам със семейството си, и после пак заминавах. Животът ми досега и в Турция, и в Англия ме научи да не се учудвам лесно. Без да искам научих и семейството ми да не се учудва, защото аз все още летя понякога до Лондон, но само за малко, а въпреки това семейството ми всеки път, когато се върна, казва: "Със сигурност пак ще замине". Но сигурно освен това не съм правел кой знае колко шокиращи неща в живота си.

Винаги ли сте толкова свободолюбив? 
Ставайки известен, пред мен стоеше огромната възможност да се откажа от предишния си начин на живот и да вляза в стереотипа на популярната личност, която се пази от всичко и всички. А това означава вече да не си свободолюбив. Въпреки изкушението, избрах да си остана същия. Разбира се, не точно същият, но до колкото е възможно. През последните месеци последователите ми в социалните мрежи нарастват с всеки изминал епизод от "Любов под наем". Това няма как да не ме кара да се чувствам по-специален. Но се стремя това чувство да не се настанява за постоянно в мен. 

Гледате ли други сериали?
Най-малкото гледам първите епизоди на повечето сериали. Ако всички започнат да говорят за даден проект, продължавам да го гледам по-дълго време. Винаги ми е било интересно защо хората харесват и следователно - не харесват, дадено нещо. Но, за съжаление, доста нови сериали приключват без време. Един от най-големите ми такива любимци бе "Кралица на нощта" (Gecenin Kralicesi). Много ми харесваше!

Какво мислите за Мерием Узерли?
Обожавам я като актриса и като жена! Каквото и където и да играе, винаги я гледам. Но, ако трябва да бъда честен, след Хюррем засега няма по-добра нейна роля. И това е нормално. Надали и аз в скоро време ще имам възможността да изиграя по-впечатляващ и емблематичен герой от Корай. Затова е нужно време, през което публиката малко или много да те забрави в предишния ти образ. След това е хубаво да се появиш отново с гръм и трясък. За съжаление, Мерием не е достатъчно ценена тук, в Турция. Талант като нея би бил боготворен в родината ѝ Германия. Чест ѝ прави, че продължава да работи за Турция.

Освен "Кралица на нощта", кои други сериали следите?
Много харесвам "Твоят мой живот" (Paramparca). Гледах и няколко епизода от "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler), но този сериал е много тежък. Драмите винаги са по-предпочитани от зрителите. Те имат най-големи шансове да се задържат за по-дълго време в ефир. Докато романтичните комедии тепърва навлязоха в ефира и тепърва ще трябва да се налагат и борят за вниманието на зрителя.

Ако не играехте в "Любов под наем", щяхте ли да продължите да работите като кастинг-директор и мениджър?
Този въпрос не е зададен правилно. Много е важно да подчертая, че ако не работех като кастинг-директор, нямаше да имам възможността сега да играя като Корай. Защото едното доведе до другото. И всичко в живота е така. Не трябва да поставяме точни и резки граници никъде. Колкото до бъдещето ми като кастинг-директор - да, смятам да продължа, но колко дълго, не знам.

Като кастинг-директор, бихте ли коментирали по-интересните за Вас двойки от сериали в момента?
След като бях от екипа, съставил кастинга в "Любов под наем", реших да спра да се интересувам толкова от всички имена, комбинации и двойки доколкото мога. Но сега се сещам, че за последно чух за двойката Кенан Имирзалъоулу-Фахрие Евджен. Според мен би се получил много интересен и различен синхрон между драмата. Би ми било интересно да ги гледам. Сред играещите в момента обаче според мен много странно и необичайно си подхождат Йозге Йозпиринчи и Буура Гюлсой (от "Отново любов" (Ask Yeniden)). А ако ме питате с кого си отива повече Еркан Петеккая, ще Ви кажа честно - с Ебру Йозкан ми харесва много повече, отколкото с Нургюл Йешилчай. Елчин и Баръш засега обаче, естествено, са ми фаворитите!

Какво Ви мотивира?
Театърът! За мен най-важното нещо е театърът. Стремя се винаги, когато имам възможност, да си купувам билети за представления. Често, сядайки до останалите хора в публиката, си представям как една типична звезда никога не би го направила, би седнала в някоя от ложите на високо, далеч от тълпата. Но никога това не ми е правилно най-голямо впечатление, колкото играещите и раздаващите се на сцената актьори, които е чест за мен да нарека свои колеги.

Кой е най-добрият път към промяната според Вас?
Не знам кой е най-добрият път, но знам кои са успешните стъпки към промяната в живота. Човек трябва да затвори очи и да направи това, което трябва и което чувства за правилно. Задаването на въпроса "Мога ли да го направя?" е първата стъпка към провала. След него идват чувствата на страх и нерешителност. Човек не трябва да бъде страхлив! Или по-скоро - трябва да бъде смел! Например, умирам от страх от високо и от летене в самолет, но нямам избор и често летя. Да продължим да се изправяме срещу страховете си и да го побеждаваме!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю с турска звезда следващия четвъртък, 9 февруари! Припомнете си предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

1 коментар:

Анонимен каза...

Много интересно интервю, благодаря ви!

Предоставено от Blogger.