"Гледна точка: зрител" (9): с какво ще запомня "VIP Brother"

Здравейте, приятели! Петък е, 11 ноември, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края на
всяка работна седмица аз, администраторът на блога, раздавам телевизионно правосъдие и коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В деветото издание от коментарната рубрика ще споделя с Вас, напълно искрено, с какво ще запомня приключващия тази вечер десети юбилеен сезон на най-успешния риалити формат в България "VIP Brother 2016"! Определено промених мнението си за него...

Преди в главата ми да се роди идеята за подобна статия и издание от "Гледна точка: зрител", си спомних за мнението ми отпреди повече от месец в четвъртия брой на рубриката, което изразяваше тоталното ми разочарование от тазгодишния сезон на шоуто, който започна с гръмки обещания... Които, в крайна сметка, бяха спазени!

Броени часове преди да стане ясна новата любима звезда на България, за първи път стигам до изводите, че форматът определено ще ми липсва! През последните дни, традиционни правейки равносметка на случилото се в сезона, както всяка изминала година, за първи път ми става мъчно и изпитвам чувство на носталгия, което си обяснявам само с едно - този път продуцентите и целият екип на формата успяха наистина да ме впечатлят и вдигат летвата наистина още по-високо, макар и в началото това да ми се струваше както на мен, така и на повечето зрители на практика невъзможно след изключително силните издания от последните две години.

Факт е, че половината от общо 19-те участници в десетия юбилеен сезон на "VIP Brother" бяха непознати за широката аудитория или вече отдавна забравени, но въпреки това бих казал, че за първи път успях да се замисля относно техните постъпки, а не само да ги нападам или да ги подкрепям. А това е най-големият показател, че тазгодишния състав бе изключително различен, запомнящ се и колоритен, интересен и пъстър. Всеки беше уникален сам за себе си, макар че повечето изпъкваха повече с отрицателни качества, отколкото с положителни. За първи път този сезон нямам чувството, че някой от участниците бе просто част от интериора като неодушевен предмет. А винаги е по-добре да имаш някаква позиция, макар и в някои случаи не особено правилна, отколкото да си безличен... Затова поздравявам всички звезди, които успяха да ме впечатлят с по нещичко. Дори Надя, Борислав, Вальо и Рени, които бяха по-тихите и затворени участници, изявиха по един или друг начин своето мнение и своята позиция, което е похвално, въпреки че някои не одобрявам. 

Впечатление ми направиха и различните и провокативни мисии към участниците, които тази година наистина бяха интересни! Играта на Жана в началото, връзката на Емануела и Борислав са само част от тези оригинални мисии, които показаха, че сценаристите на "VIP Brother" могат да мислят и да развинтят въображението си към друга насока, а не само към отговаряне на въпроси, към бързина, изливане на течности и гадости... Силно се надявам те да продължат в същия дух и през следващия сезон, защото определено публиката има нужда от подобни ситуации на принципа "twisted comedy" (в превод: комедия с неочакван край), на каквото заложиха още от началото на сезона. Големият Big Brother стана още по-справедлив отпреди и се отнесе с чувство за хумор към участниците, ставайки част от тези "twisted comedy"-моменти. Най-суровото му, но и безспорно най-справедливо наказание бе отнемането на всички вещи, хранителни продукти, посуди и обзавеждане на съквартирантите, с което също успя наистина да ме изненада да ме остави с отворена уста, за което шапка му свалям! 

Разбира се, не липсваха и традиционните изцепки от страна на някои участници, които станаха за смях, но се надявам, че не го приемат лично. Като например - бълхите на АлекСандър, псувните на Жана по адрес на техните майки ( :D ), болежките на кака Лили и репликата "Дреме ми на жлъчката!", Глория и нейното чувство за сигурност с ножове, "превратът" на Явор Бахаров, раздаващата Нобелови награди на килограм Рени, репликата на Ирина към Емануела и Христо, когато бяха заедно в тоалетната - "Имате ли нужда от нещо?", делото "Диариягейт"... В момента, припомняйки си тези моменти, ми става наистина смешно, но не и трагично. Защото се случват такива неща, когато си в изолация, все пак. И това е нормално!

Броени часове преди големия финал, трябва съвсем естествено и да заявя кой е моят категоричен фаворит за спечелването на титлата! Може би няма да изненадам никого, посочвайки Миглена Ангелова! На няколко пъти тя успя наистина да ме трогне, да ме накара да настръхна, с изключително силните си мисли и действия. Човекът, чието присъствие на екрана ще ми липсва най-много, е безспорно тя! Човекът, на когото се възхищавам най-много и когото поздравявам за това, което е и вътре, и извън Къщата! Силно се надявам, че в скоро време тя ще преосмисли решението си за оттегляне от българския екран и бизнес в чужбина и ще ни удостои с така нужното за българската аудитория свое присъствие! 

"VIP Brother" за пореден път се доказа като институция, променяща зрителите си и налагаща телевизионните тенденции, за която дълго се говори. Изключително силен и добре издържан бе десетият юбилеен сезон на този формат. И занапред предпочитам да гледам по-малко известни участници, но по-силни и запомнящи се мисии и ситуации, тъй като сценаристите и продуцентите определено компенсираха липсата на едното с другото. Но това беше една изключително полезна компенсация, чиято нишка се надявам да продължава и занапред! "VIP Brother" се доказа като институция, която може да променя самата себе си и да привлича все повече интелигентни зрители, като затова можем да съдим по хилядите коментари на фенове във фейсбук-страницата на шоуто. "VIP Brother" определено ще ми липсва! За първи път не смятах гледането на "VIP Brother" за загуба на време, като нещо, от което трябва да се срамувам, а като нещо, което може да ме обогати и от което да се поуча! Тази промяна към положително е похвална!

Поздравявам и благодаря продуцентите от "Old School", водещите Алекс Сърчаджиева и Ники Кънчев, всички участници, сценаристите, режисьорите и, разбира се, на самият Big Brother за незабравимия сезон! Точно два месеца минаха едновременно толкова бързо, но и толкова запомнящо се... Чакаме Ви отново догодина! 
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото десето издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 18 ноември! Очаквам и Вашите мнения в коментарите отдолу! Можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

5 коментара:

Анонимен каза...

Много ме разочаровахте,не очаквах,че гледате това пошло предаване,то дава лош пример на младите!

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
От доста време насам това "пошло" шоу разграничава доста ясно добрия и лошия пример за подражание, в случая не сте прави. А и от всеки зависи как ще го приеме този формат - дали като лош пример, дали като социален експеримент, дали като пример какви не трябва да сме и какви да сме, дали просто като игра. Всеки го възприема по различен начин, но е хубаво да сме малко повече философи и да се надсмиваме над нещата, дори понякога да са плачевни. ;)
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Децата на възраст между 8-14 години не успяват да направят ясна преценка за това кое е лошо и кое добро.Те просто копират тези "звезди"! Заради подобен тип звезди и "певици" младежите ни са необразовани,глупави,нахални,вулгарни и т.н !

Админ каза...

До 3 коментар:
Здравейте,
Тези деца си имат родители и близки, от които да взимат пример и от които да бъдат възпитавани. Телевизията възпитава, да, но не е основният възпитател в едно общество. Всичко идва от семейството и семейният пример. Но пак казвам - доброто се разграничава от лошото и победата на Миглена Ангелова в този сезон е показателно за това!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

ЭДРАВЕЙТЕ В ТОВА ПРЕДАВАНЕ , БОБИ, Е НАИ ИСКРЕН

Предоставено от Blogger.