"Гледна точка: зрител" (4): новият сезон на "VIP Brother 2016"

Здравейте, приятели! Петък е, 7 октомври, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края
на всяка работна седмица аз, администраторът на блога, ще раздавам телевизионно правосъдие и ще коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В четвъртото издание от коментарната рубрика се спирам на тазгодишния десети юбилеен сезон на най-успешния риалити формат, правен в България - "VIP Brother 2016"! Като за начало мога да кажа само едно - това е най-слабият сезон на проекта, правен досега, и жалките опити на продуцентите да го представят като най-интригуващ и впечатляващ за повече от смешни и неуспешни.

Измина почти месец откакто "Играта загрубява...". А тя в действителност изобщо не е загрубяла, даже е станала изключително нежна... Още със старта си десетият сезон на "VIP Brother" ме разочарова. Нито един истински ВИП не влезе вътре и все още не е влязъл. Кастингът тази година е плачевен и очевидно се усеща огромната разлика между този от преди една и две години и този в момента. И докато в сезон 2014-а най-големите звезди бяха имена от калибъра на Йорданка Христова, Камелия Тодорова, Евгени Минчев, Жени Калканджиева и т. н., а в сезон 2015-а - дует Ритон, Кичка Бодурова, Преслава и т. н., в тазгодишния 2016-а са... Жана Бергендорф и Емануела! Да не говорим, че лица като Георги Софкин, Георги Торнев, кака Лили, Вальо Михов отдавна са залязли, а други като Глория, Борислав Комсийски и АлекСандър никой не ги знае, сезонът става плачевно отчайващ...

За първи път аз нямам свой категоричен фаворит! Най-голямото ми разочарование обаче определено е Жана Бергендорф! Обожавам я като певица, има безспорен талант и уникален, неповторим глас, но като личност се оказа изключително слаба! Живеейки в свой собствен свят, сякаш не на 30 с дете на 7, а на 15 с основен проблем с кого да се скара и в кого да се влюби... Много лошо впечатление ми направи тази иначе уникална певица...

Миглена Ангелова е единственият участник, когото подкрепям и на когото симпатизирам. Ето тя е истински прецедент в тазгодишния сезон, който успява без крясъци и скандали да изкара голяма част от съквартирантите си извън релси, единствено боравейки с... ума си! Колкото и да е плюта, колкото и нехаресвана да е, тя е безспорно най-интелигентният и премерен участник в десетия сезон на "VIP Brother". 

Ирина Тенчева пък не знам какво търси в къщата. Стана известна благодарение на съпруга си, който пък е известен с простотията си. Много лошо впечатление ми направи и тя - типично авторитарно поведение, опитва се да командва всеки и му държи сметка за най-малкото. Сякаш тя е в ролята на Big Brother... Изключително неприятна жена, с неприятен глас и неприятно излъчване. Лицемерна позьорка. Видиш ли, няма да спя цяла нощ, за да мисля как да направя запомнящ се престоя на някой си Майк Тайсън, който и половин час общо не го даваха и който очевидно беше в къщата само за общо няколко часа. Та чак и питка ще меси... Очевидно има много комплекси Иринка. 

Емануела е другото огромно недоразумение в къщата. Не разбирам защо при влизането ѝ в студиото на Ники Кънчев толкова я аплодираха и дори коментаторите ѝ отидоха на крака, за да я поздравят и прегърнат. Какво толкова е направила тази жена, не мога да разбера! Да не говорим пък за начина, по който изглежда - с изпито лице и скули, с правен нос и с т. нар. "кучешки протези" - мода, която Луна наложи в миналия сезон на шоуто. По-фрапантното е, че ще я обявяват за целенасочена жена, нищо че целите ѝ са само парите, и за красива... Ути Бъчваров правилно я определи и му свалям шапка за това!

Рени ме изненада много, влизайки в къщата. Засега тя следва тактиката на Миглена Ангелова и без да прави скандали, успява да изнервя своите съквартиранти. А това си е голям талант, за добро или зло. Може да я определят за скучна и за част от интериора, но със сигурност тя ще бъде на финал и дори има голям шанс да спечели. Защото въпреки че е свързвана с тъй долюбвания жанр "поп-фолк", тя не претендира с нищо и показва, че е доста земна. За разлика от 99% от своите колежки, бивши и настоящи. Чарът ѝ се състои в простотата ѝ на поведение и мислене, която е за предпочитане през самочувствие без покритие и пред лицемерие, каквото демонстрират голяма част от съквартирантите ѝ. 

Кака Лара и кака Лили също ме разочароваха много. Първоначално симпатизирах и на двете, но за съжаление и двете се оказаха големи лицемерки. Положителната Лили не осъзнава колко отрицателна е, опитвайки се да бъде положителна, осъждайки всякакво трезво мислене, което очевидно е по-вярно от нейното. Сложила розовите очилца, тя също като Жана показва едно изключително детинско и неадекватно поведение. А кака Лара, с която очевидно продуцентите очакваха да влезе в конфликт другата кака, ми падна в очите само по начина, по който се подмазва на Ирина, та случайно след приключването на формата тя да я уреди на работа при нейния съпруг. 

Деси Цонева и никому известната Глория Петкова са също толкова неадекватни и вдетинени, колкото Жана. И те точно заради това влизат в конфликти с нея, а после се сдобряват. Нямах нищо против Деси преди влизането ѝ в къщата, въпреки всичките нападки, свързани със смъртта на баща ѝ, но за съжаление тя успя сама да ме настрои срещу себе си с поведението си. И докато се очаква когато човек загуби любим човек, да помъдрее и да бъде по-смирен, въпросната дама показва точно обратното. А Глория така и не мога да я разбера - твърде емоционална ли е наистина или преиграва. Направи ми впечатление как при най-малката си конфронтация с Ирина тя се скъса от рев и пи лекарства. Изключително лабилна психика показва това момиче, което нищо чудно да свърши в лудницата след някоя и друга година.

Останалите съквартиранти са ми абсолютно безинтересни и не успяха да ме впечатлят с абсолютно нищо, затова и няма да ги коментирам.

Изключително лошо впечатление, пораждащо смях у повечето зрители, е как след фалстарта си, продуцентите се опитват да изкара настоящия сезон най-впечатляващия, най-вълнуващия и най-неочаквания. Единственото им попадание досега бе с лудницата, но твърде за кратко държаха вътре полуделите (чието място наистина си беше там) и не успяха да създадат ефекта на изненада у останалите съквартиранти със завръщането си, както стана след подобните мисии на разделение в предишните два сезона. Не успяха да ме впечатлят нито с тайната мисия на Жана (която беше абсолютно плагиатствана от британско издание на шоуто), нито с мисията на Емануела и Борислав, нито с влизането на Майк Тайсън, от когото аз нищо не разбрах, нито пък с опита за преврат от страна на Явор Бахаров. Ники Кънчев става все по-смешен в опитите си да представя различните ситуации в шоуто като прецеденти, като "очаквай неочакваното", като тотални обрати и други подобни твърде силни определения. Но не го виня, те са плод на сценаристите му, които явно не се усещат и доста преувеличават.

Истината е, че след десет години в ефир продуцентите трябва да си направят следните изводи: зрителите се пренаситиха на "тотални обрати", на "прецеденти", на "мега-звезди" и т. н. и вече наистина много трудно биха се впечатлили от нещо. По-добре ще е този сезон на "VIP Brother" да им бъде за урок и да не влагат повече средства и труд в този формат, а да се захванат с нещо ново и различно, защото очевидно идеите им са се изчерпали и в опитите си да закърпят положението, стават все по-смешни, трагични и жалки. 
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 14 октомври! Очаквам и Вашите мнения относно десетия сезон на "VIP Brother" в коментарите отдолу!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.