"Гледна точка: зрител" (8): кои турски звезди ме впечатлиха

ноември 04, 2016
Здравейте, приятели! Петък е, 4 ноември, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края на
всяка работна седмица аз, администраторът на блога, раздавам телевизионно правосъдие и коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В осмото издание от коментарната рубрика ще споделя с Вас, напълно искрено, кои турски актьори и актриси ме впечатлиха с постъпките си в професионален и в личен план в последно време. Радвам се, че те са повече от разочаровалите ме, за които писах миналата седмица. Превърнаха се в мои нови любимци!

Актьорът, който може би най-много ме впечатли в последни време, е Буура Гюлсой! Това младо момче, чиито роли досега не са били от най-симпатичните на зрителите и точно такива бяха и тези в сериалите с негово участие, излъчени у нас - "Незабравима", "Пепел от рози" и "Север-Юг", промени мнението ми за себе си. Буура, когото свикнахме на българския екран свикнахме да гледаме по-скоро като отрицателен герой, заради което може би не бе и достатъчно добре оценен от аудиторията, е истински талант! Той ме впечатли и промени мнението ми за себе си чрез ролята си на Фатих в моя най-любим сериал "Отново любов" (Ask Yeniden). Най-различната и най-добрата роля на Буура от всичките му досега! Видяхме го като блестящ комедиен актьор, като чувствен романтик и като един човек с уникално чувство за хумор, макар понякога и черно. Най-сетне преоткрих Гюлсой, който, признавам си, допреди това не ми беше симпатичен, и го заобичах!

Сред актрисите пък може би най-много ме впечатли Бурчин Терзиоулу! След скандала около развода ѝ с Мурат Йълдъръм, след нападките от страна на неговите милиони фенове, че е станала известна именно заради него, и аз, честно казано, бях с доста резервирано мнение за нея. Но и тя, точно като Буура Гюлсой, промени мнението ми за себе си! И това се случи чрез ролята ѝ на Айшегюл в един от най-любимите ми сериали "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel). Допреди това ми се струваше като една студена, безлична актриса, но определено представите ми за нея коренно се промениха, за което искрено се радвам! И тук може би е мястото да заявя пред всички фенове на Мурат, които до момента я упрекваха и подценяваха, че тя е уникална актриса с огромни качества, но като една истинска перла, първо трябва да се открие, за да се разбере, че е такава!

Сред останалите актьори, променили мнението ми за себе си, е Берк Октай! Това момче, което помня най-вече чрез ролята му в "Надежда за обич", а не чак толкова в "Опасни улици", ми направи адски добро впечатление през последната една година. Ролята на Джан Текин в може би най-добрата романтична комедия в Турция "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik) е най-добрата му, поне за мен, досега и именно с нея аз ще го запомня и свързвам занапред. Берк е един наистина скромен, но адски талантлив човек, който не натрапва околните с присъствието си и това е видно дори от активността му в социалните мрежи, която е повече от премерена и качествена. Да, качествена, защото той, за разлика от много други свои колеги, които ежедневно бълват еднообразни selfie-та и прочие, пуска, макар и рядко, наистина интересни и обогатяващи материали и снимки. Един от малкото, запазили човешкото в себе си и не страдащи от звездомания. Истински го харесвам и му се възхищавам!

Турската актриса, която определено буди най-голям респект в мен, е безспорно Вахиде Перчин! Признавам си, че доскоро не познавах почти нищо от професионалната ѝ кариера и не я бях гледал в нито един сериал. И до този момент аз ѝ се възхищавах дори само заради нейната изключително силна и достойна за поклон и уважение воля. Воля, с която тази извънземна актриса се пребори два пъти с най-страшната болест - рака, успя да се изправи на крака и да продължи да радва своите милиони фенове. Отскоро я гледам в в новия сериал "Майка" (Anne) и за първи път се убеждавам колко качествена е не само като човек, но и като актриса! Ролята ѝ там е уникална и наистина интригуваща, различна от досегашните, които е пресъздавала. Възхищавам се на силния дух, непреклонността и най-вече - ВЯРАТА, която тази голяма жена крие в себе си! Защото вярвам, че именно и най-вече с вяра тя е успяла да се пребори с многото трудности в този живот, приемани от повечето хора като фатални.

Нур Фетахоулу и Джансу Дере са други две актриси, които промениха мнението ми за себе си. Двете, поне според мен, изключително много си приличат като излъчване, защото "лъхат" на класа, талант, човечност и доброта! Имат изключително дълбоки и красиви погледи, както и черти на лицето. Нур я преоткрих в "Пътят на живота" (Hayat Yolunda), след като с ролята си на Пейкер в "Забраненият плод" не ме впечатли, а с тази във "Великолепният век" - на Махидевран султан, успя да ме накара да я намразя. Което всъщност още тогава е било повод да я заобичам и да ѝ се възхищавам, де... Нур ме впечатли с уникалното си присъствие на екрана, което ме завладяваше всеки път, когато тя се появяваше. Джансу пък ме спечели наскоро именно чрез новия си сериал "Майка" (Anne), в който я преоткрих и макар само за два епизода, тя успя да се превърна в моя любимка. Актриса, чието завръщане на екран зрителите неслучайно са чакали три години... Човек, който определено си знае цената и не прави никакви компромиси със себе си! Възхищавам се на такива хора!

Илкер Калели - човек ТАЛАНТ! Или по-скоро - талантище! Няма такъв актьор, няма такъв човек! Изключителен! Няма какво да кажа за него, защото наистина не мога да го опиша с думи! Това е един от хората, които се помнят за цял живот! В момента за играта си в "Пойраз Карайел" заслужава най-малко "Оскар"! Чудовищно добър! Вместо да говоря повече празни приказки, споделям с Вас най-силният му момент, поне за мен - когато героят му Пойраз, мислен от останалите герои 2 години за мъртъв, се изправи пред своята любима Айшегюл:


И като за финал, но не на последно място, сред актьорите, които най-много ме впечатлиха, е и Енгин Акюрек! Признавам си, че не го харесах особено като Керим в "Пепел от рози", може би заради ролята му. Но пък няма как да не кажа, че чрез образа му в "Черни пари и любов" (Kara Para Ask) успя така да ме впечатли, че в момента да е може би най-любимият ми турски актьор! Също като Берк Октай, той е скромен, човечен, непарадиращ с качествата си, излъчващ спокойствие и класа! Неописуем! Неподправен!
________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото девето издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 11 ноември! Очаквам и Вашите мнения в коментарите отдолу! Можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

8 коментара:

Илияна каза...

Явно не сте гледали Джансу Дере в Езел. Тя има малко сериали, но досега няма слаб сериал. Много я уважавам като актриса.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Не сме я гледали там, да. Може би това е голям пропуск, но е добре, че все пак научихме колко е голяма, макар и по-късно.
Леки успешни дни! :)

Анонимен каза...

Джансу ми беше доста антипатична,но веднъж неволно се загледах в "Съла" и... започнах да го следя,уникална е !

Лично на мен фаворит ми е и Серенай Саръкая,в "Сезони на любовта" в първите серии я намразих ,защото наистина се справяше уникално,това са най-трудните роли-на лошите,всеки може да играе мил и наивен!!!! Но после въпреки отрицателния си персонаж я обикнах.Заради нея започнах да гледам и "Прилив и отлив" от самото му излъчване в Турция.

Друг мой фаворит е Лейля Танлар ,много таланиво и красиво младо момиче.

Каан Урганджъоулу нямам думи за него,най-трудво се играят лошите персонажи,но той... той се справя по уникален начин,първо го загледах в "Любов",а сега и в "Черна обич" ,е страхотен е,просто е талантлив и се справя с трудни роли,а не като повечето само с положителни и блудкави.


Няма как да не призная и Керем Бурсин и Ханде от "В очакване на слънцето" ,ако трябва да съм искрена,Ханде не ми беше никак приятна,но така си изиграха ролите с такава химия,че оставят без дъх!

Берк Октай,лично аз повече го харесвах в "Надежда за обич",дори и в "Опасни улици" , с ролята на Джан Текин не ме впечатли.

А в "Прилив и отлив" открих безспорни таланти: Мине Тугай,Хазар Ергючлю,Баръш Флай,Шебнем Долмез /и тя справи страхотно като злодей/,Дефне Каялар!!!Тези актьори бяха уникални за мен и направиха един много силен първи сезон,лично на мен и втория ми хареса де!!

Анонимен каза...

Бурчин я харесах още в "Милост",съгласна съм с мнението ви.
Вахиде я харесах от "Огледален свят"
Джансу от "Съла".
Бура все още ми е от неприятните акьори.

Админ каза...

До 3 коментар:
Здравейте,
Споделям мнението Ви за всички изброени актьори! Единствено Каан не съм гледал досега и не мога да кажа нищо за него, но проявявам интерес към него.
Леки и успешни дни! :)

До 4 коментар:
Здравейте,
Буура и на мен доста време ми беше антипатичен и неприятен, както казвате Вие, но го преоткрих и с голяма изненада установих, че е един от най-позитивните, усмихнати, талантливи и заслужаващи си актьори! Уникален е и точно в загадъчността се състои чарът му!
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

https://www.vbox7.com/play:d1b08def35&start=2941 - мен този сезон ме впечатли Чаатай Улусой. Именно с тази сцена затвърди това, че ми е любим актьор. Друг, който много харесвам е Бурак Йозчивит в "Черна обич", както и Неслихан Атагюл. Тримата са големи таланти!

Админ каза...

До 6 коментар:
Здравейте,
Благодаря за мнението! :) Отдавна се каня да загледам "Отвътре" и "Черна обич", но засега нямам нужното време...
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Моята фаворитка и любимка е Джансу Дере! Невероятен модел и актриса, перфектна визия дори и на 36 години. Еднакво добра и на модния подиум и пред екрана. Първата туркиня рекламно лице на френския козметичен гигант Loreal вече 5 години,прекрасна на червения килим в Кан и пред камера. Незабравими и неповторими остават екранните и героини Съла, Ейшан и Фирузе, а от две седмици и Зейнеп в новият сериал "Майка". Партньорството и с Мехмет Акиф Алакурт в сериала "Съла" и донесе милиони фенове и почитатели в цял свят. Този сериал е един от най продаваните, а двойката Съла-Боран най харесвана и дори класирана в топ 10 на световно ниво. За мен най-добрият турски сериал е "Езел" а екранната двойка Ейшан-Езел най добрата за последните 15 години. Такава е моята любимка Джансу Дере, люда фенка съм и и следя всички нейни изяви от 2007 година. Пожелавам и да бъде винаги така прекрасна и зашеметяваща!

Предоставено от Blogger.