"Гледна точка: зрител" (11): наградите "Златна пеперуда 2016"

Здравейте, приятели! Петък е, 25 ноември, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края
на  всяка работна седмица аз, администраторът на блога, раздавам телевизионно правосъдие и коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В единадесетото издание от коментарната рубрика ще споделя с Вас, напълно искрено, какви са впечатленията ми от провелите се преди почти две седмици награди "Златна пеперуда 2016" (Altin Kelebek 2016). Признавам, че съм и приятно, и неприятно изненадан от победителите в отделните категории...

Най-много се зарадвах на победителите в класациите "Най-добър актьор" и "Най-добра актриса" за 2016 г. Те бяха спечелени съответно от моите любимци Илкер Калели и Бурчин Терзиоулу, които вече две години се снимат в изключително успешната криминална драма на KanalD "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) с главни роли. Показател за качествената работа и за огромния им талант е, че миналата година бяха номинирани в същите категории, но всъщност спечелиха тазгодишните, което е и доказателство за градацията, с която те и техният проект се отличават от останалите в бранша, макар и след три сезона. Истински се зарадвах, когато чух имената им като победители и се убедих, че със сигурност повече са хората, умеещи да оценят най-високото качество и класата и да я разграничат от прехваленото. Най-справедливите категории бяха именно тези две!

Зарадвах се също така и на победата на Берен Гьокйълдъз в категорията "Най-добро дете-актьор" за 2016 г.! Въпреки че тази малка чаровница бе номинирана на тазгодишните награди за участието си в лятното комедийно шоу "Смях, смях с деца" (Guluy Gulduy Show Cocuklar) на ShowTV, тя спечели по-скоро може би заради извънземната си игра в новостартиралия проект "Майка" (Anne) на StarTV, където слага всички в малкия си джоб с огромния си талант и с играта си. Истинска звезда, чието развитие и бъдеще се очертават като повече от обещаващи! И тя, също като Илкер и Бурчин, бе номинирана в същата категория и на миналогодишните награди за участието си в комедията "Семейството на съпруга ми" (Kocamin Ailesi), с която всъщност направи своя дебют. Фактът обаче, че спечели тазгодишните, също е показателен за огромната градация в играта на малката Берен!

Смесени чувства у мен оставиха победите на "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul) в категорията "Най-добър сериал" за 2016 г. и на Чааръ Вила Лостувалъ в "Най-добър режисьор" за 2016 г. за режисурата ѝ на "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel). Честно казано, историческият сериал на TRT1 получи повече от най-голямото признание на зрителите, след като вече трети сезон е категоричен лидер сред всички сериали и отчита рекордни рейтинги. Можеше наградата да бъде дадена и на друг проект, но, уви... Победата на Чааръ пък не ме впечатли особено, защото тази режисьорка, чийто талант в никакъв случай не оспорвам, спечели в същата категория и миналата година, но тази ми направи много лошо впечатление с разграничаването си от "Пойраз Карайел" (тъй като тя напусна проекта с края на втория му сезон)...

Не одобрявам победата на Лейля Лидия Туутлу и Фуркан Андъч в категорията "Най-добра двойка" за 2016 г. Със сигурност имаше много по-харесвани екранни двойки от точно тази, чийто проект "Сладко отмъщение" (Tatli Intikam) дори приключи преждевременно заради ниските си рейтинги... Тук най-много ми намирисва на манипулация във вота, тъй като не мога да проумея как точно тези двама актьори са били по-харесвани и подкрепяни от фаворитите на зрителите Елчин Сангу и Баръш Ардуч, Бурчин Терзиоулу и Илкер Калели, Бурак Йозчивит и Неслихан Атагюл... Победата, която за мен остава най-абсурдна от тазгодишната "Златна пеперуда"!

Не подкрепям и победите на Елчин Сангу и на Баръш Ардуч съответно в категориите "Най-добра комедийна актриса" и "Най-добър комедиен актьор" за 2016 г. Лично за мен има далеч по-добри комедийни актьори от тези двамата и в случая тяхната победа тук бе, за да се компенсира загубата им в същинските две категории - "Най-добра актриса" и "Най-добър актьор". Същото важи и за победата на техния сериал "Любов под наем" (Kiralik Ask) в категорията "Най-добър комедиен сериал" за 2016 г. Оставам с впечатлението, че тези техни победи им бяха дадени, за да отбият номера организаторите и журито на класацията към тях. 
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото дванадесето издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 2 ноември! Очаквам и Вашите мнения в коментарите отдолу! Можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.