"Гледна точка: зрител" (5): кои ще са успехите и провалите?

Здравейте, приятели! Петък е, 14 октомври, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края
на всяка работна седмица аз, администраторът на блога, ще раздавам телевизионно правосъдие и ще коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. В петото издание от коментарната рубрика ще направя за първи път не обзор, а прогноза. Прогноза кои ще бъдат успехите и кои - провалите, през наскоро започналия нов телевизионен сезон 2016-2017 г. в южната ни съседка Турция!

Понеделник засега е най-оспорваният ден от седмицата. Като безапелационен и категоричен лидер се очертава да бъде новата криминална драма на ShowTV "Отвътре" (Icerde), която за по-малко от месец успя да се наложи сред зрителите и да отчете рекордни резултати. Шансът ѝ за провал е нулев, определено. "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) на ATV, който от юни 2015-а до юни 2016-а винаги бе изборът на зрителите в понеделник вечер, отскоро се сбогува с първото място, но продължава да отбелязва доста висока гледаемост, като все пак шансът му за провал е, да речем, около 10%. Стигам до по-деликатна ситуация - тази с драмите "Баща ми и семейството му" (Babam ve Ailesi) на KanalD и "Твоят мой живот" (Paramparca) на StarTV. Засега и двете са с плаващи и нестабилни резултати и така и не могат да стигнат до 4%, което прави шансовете им за провал и за успех изравнени - от по 50%, тъй като все пак засега продължават да попадат в ТОП 10. "Сърцето на Рюзгяр" (Ruzgarin Kalbi) на FOX, който то събота бива преместен в понеделник, не вярвам да се задържи още дълго време на екран, тъй като определено шансът да се провали е в пъти по-голям от този да успее - например: 80% шанс за провал и 20% за успех.

Вторник също се очертава да бъде не по-малко интригуващ и вълнуващ... След завръщането на тоталният хит "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz) на ATV всичките му конкуренти понижиха значително своите рейтинги. "Песента на живота" (Hayat Sarkisi) на KanalD засега е с не много стабилни резултати и шансът за успех е 60%, а за провал - 40%. Вероятността комедиите "Достатъчна е усмивка" (Gulumse Yeter) на ShowTV и "Фамилия" (Familya) да се провалят е огромна - 90%. Доста интересно ще стане след по-малко от две седмици, когато на 25 октомври стартира дългоочакваната мелодрама с Джансу Дере "Майка" (Anne) по StarTV и която според мен има 70% шанс за успех и 30% за провал, като тук най-интригуващото е дали ще успее да победи статуквото в лицето на "EDHO". Сигурен съм обаче, че ще остави "Песента на живота", "Достатъчна е усмивка" и "Фамилия" да ѝ дишат прахта.

Сряда е изключително непредвидим ден... Засега лидер продължава да бъде комедията "Номер: 309" (№: 309) на FOX, която определено явно няма да се провали в скоро време. Същото важи и за драмата "Черна обич" (Kara Sevda) на StarTV, която отчита изключително високи рейтинги. Тези два проекта обаче имат изключително голяма конкуренция в лицето на завърналата се с нов трети сезон криминална драма "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) на KanalD, която след "възкръсването" на главния герой Пойраз, определено има огромните шансове да отнеме или второто място на "Черна обич", или дори първото на "Номер: 309". Фактът, че за по-малко от два дни трейлърът към новия епизод на "Пойраз" е гледан над 1 000 000 пъти и че в социалните мрежи сериалът мачка всичко подред и е най-обсъждан, му дава огромни шансове другата седмица да станем свидетели на интересен обрат. От голямата игра е ясно, че отпада лятната комедия "Любовта не разбира от думи" (Ask Laftan Anlamaz) на ShowTV, която няма как да удържи пред толкова силна конкуренция. Още по-интересно ще става след завръщането на историческия рейтингоразбивач "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul) на TRT1, властвал през изминалия сезон в сряда вечер.

Четвъртък засега е най-непредвидимият ден откъм рейтинги. Тогава постоянно се случват обрати, резки понижения и повишения в интереса към повечето сериали и определено той е не по-малко интересен от останалите дни от седмицата. Нищо не е сигурно тогава... "Висше общество" (Yuksek Sosyete) на StarTV наскоро си върна лидерството, но не защото повиши рейтингите си, а защото досегашният лидер и основен негов конкурент - "Бодрумска приказка" (Bodrum Masali) на KanalD, понижи своите. Имаме нов играч, започнал изключително силно и обещаващо - "Смело сърце" (Cesur Yurek) на ShowTV, който определено дава заявка за нататъшен успех. "Достатъчно" (Yeter) на ATV засега е с доста колебливи цифри и надали по този начин ще успее да се задържи на екран още дълго време... Същото важи и за "Гордиев възел" (Kordugum) на FOX, който със сигурност ще бъде финализиран след още десетина епизода. Говори се, че в четвъртък от KanalD ще стартират дългоочаквания проект "Ти си моята родина" (Vatanim Sensin), а от StarTV - своя "Смели и красиви" (Cesur ve Guzel), което ако се случи, ще направи ситуацията в четвъртък отново променяща се на 180 градуса. 

Петък пък е може би най-предвидимият ден без абсолютно никакви изненади. Поне засега, месец след началото на новия телевизионен сезон 2016-2017 г., рейтингите на сериалите, излчъващи се тогава, не помръдват и те стоят на едни и същи места. Шансовете за успех на трите хитови проекта, излъчващи се тогава - "Опасни улици" (Arka Sokaklar) на KanalD, "Любов под наем" (Kiralik Ask) на StarTV и "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat) на FOX продължават да бъдат големи, като най-вероятно и занапред няма да ставаме свидетели на кой знае какви изненади в този ден. "Ветеран" (Kacin Kurasi) на ATV отдавна е извън играта, но все пак трябва да се доизлъчи. 

В събота тепърва ще се случват интересни събития. Това е денят, в който засега няма да има изявен лидер, тъй като сериалите, излъчващи се тогава, постигат най-ниски резултати от тези през цялата седмица. Интересното в момента е кой от останалите четири проекта ще заемат лидерското място на "Сърцето на Рюзгяр" (Ruzgarin Kalbi), преместил се в понеделник? Битката ще бъде с неочакван край... Засега може би най-големи са шансовете на "Гущерите" (Kertenkele) на ATV, който въпреки че се излъчва вече две години подред, продължава да постига задоволителни рейтинги. Второто място вероятно ще бъде заемано от "Състояние на връзката: женени" (Iliski Durumu: Evli) на ShowTV, който определено не може да постигне отличните рейтинги, с които се славеше през изминалия телевизонен сезон, но пък има шанс за задоволитени такива от по около 4%. "Сладко отмъщение" (Tatli Intikam) на KanalD още през лятото, когато нямаше никаква конкуренция, отчиташе ниски рейтинги, така че със сигурност няма да бъде лидер. "Осемдесетте" (Seksenler) на TRT1 също няма шансове, но не и в AB категорията, в която всяка събота е на първото място. Интересно ще стане, ако от StarTV пуснат "Смели и красиви" (Cesur ve Guzel) в събота - единственият останал свободен ден на телевизията! 

Стигнах и до неделя, която също се очертава да бъде колкото предвидима, толкова и изненадваща. Още тази неделя, 16 октомври, в ефира на StarTV започва новата дългоочаквана комедия "Животът понякога е сладък" (Hayat Bazen Tatlidir), която определено има големи шансове за успех в този ден. Не е сигурно дали досегашните лидери "Обича ме, не ме обича" (Seviyor Sevmiyor) на ATV и "Моят живот" (O Hayat Benim) на FOX, които така и не могат да стигнат до 5% рейтинг, ще успеят да удържат на новата конкуренция и поне малко да не понижат задоволителните си резултати. А "Добри приятели" (Arkadaslar Iyidir) на ShowTV за съжаление вече отдавна е аут от голямата битка и се провали, малко след като започна...

Можем да стигнем до изводите, че сигурните успехи този сезон са "Отвътре" (Icerde) на ShowTV, "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) на ATV, "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz) на ATV, "Номер: 309" (№: 309) на FOX, "Черна обич" (Kara Sevda) на StarTV, "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) на KanalD, "Опасни улици" (Arka Sokaklar) на KanalD, "Любов под наем" (Kiralik Ask) на StarTV, "Научи ме да обичам" (Bana Sevmeyi Anlat) на FOX, "Обича ме, не ме обича" (Seviyor Sevmiyor) на ATV и "Моят живот" (O Hayat Benim) на FOX.
Сериалите, които имат равен шанс за успех и за провал, са "Баща ми и семейството му" (Babam ve Ailesi) на KanalD, "Твоят мой живот" (Paramparca) на StarTV, "Песента на живота" (Hayat Sarkisi) на KanalD, "Бодрумска приказка" (Bodrum Masali) на KanalD, "Достатъчно" (Yeter) на ATV, "Състояние на връзката: женени" (Iliski Durumu: Evli) на ShowTV и "Животът понякога е сладък" (Hayat Bazen Tatlidir) на StarTV. 
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 21 октомври! Очаквам и Вашите мнения в коментарите отдолу! Можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

2 коментара:

Анонимен каза...

Песента на живота стои много добре и няма никакви изгледи за скорошен провал.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Откакто започна, с всяка изминала седмица понижава рейтингите си и тази дори бе на косъм да падне под 4%. Когато започне "Майка", със сигурност ще му е трудно да удържи на конкуренцията.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.