"Гледна точка: зрител" (3): наградите "Златна пеперуда 2016"

Здравейте, приятели! Петък е, 30 септември, и продължава новата есенна рубрика на СЕРИАЛИ в България "Гледна точка: зрител", в която в края
на всяка работна седмица аз, администраторът на блога, ще раздавам телевизионно правосъдие и ще коментирам всички най-интересни и важни събития от българския и турския телевизионен ефир. Във третото издание от коментарната рубрика се спирам на тазгодишните награди "Златна пеперуда" (Altin Kelebek), които са сред най-престижните и важни за телевизионната и музикална индустрия в южната ни съседка Турция! Ако трябва да съм честен, за мен те не са кой знае какво и определено не изпъкват с разнообразие и обективност в номинациите за отделните категории, като не ме накараха да се колебая сериозно при избора си, който направих онлайн наскоро и който ще разкрия в днешната статия с Вас.

Започвам с първата категория за "Най-добър сериал за 2016 г."! Категоричен мой фаворит тук е "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) на KanalD, който всъщност е единственият, който съм гледал от номинираните. За мен този проект наистина заслужава да спечели тази награда, особено след като миналата година бе сериозно ощетен. Но най-малко заради това... "Пойраз Карайел" не е просто сериал. Неговият жанр не може да бъде определен, защото присъстват колкото криминални и драматични моменти, толкова и комедийни и определено хумористични, каращи те да се засмееш. А хуморът в този сериал е може би най-премереният и интелигентният, който съм гледал досега в турска поредица. Каращ те да се замислиш и чак тогава да се разсмееш. Непринуден, но много силен. Колко странно, нали - точно комичните моменти да са изключително силни в една на пръв поглед криминална драма. Не че останалите сюжетни линии и действия са по-лоши, даже напротив - с всеки следващ епизод се забелязва по-голяма и по-голяма градация, напрежението става все по-голямо, въпросите все повече и повече, а отговорите им - също. По-любопитното тук е, че доста често отговорите идват с въпроси и обратното. И въпреки "достолепните" си 62 епизода, побрани в два сезона, досега, мога да заявя, че нямаше нито една серия с ненужен пълнеж, всичко беше логично и смислено. А това е нещо доста рядко срещано в подобен тип по-дълги проекти.
От останалите сериали, които са номирани, имам бегло мнение за "Песента на живота" (Hayat Sarkisi), чийто първи епизод съм гледал и който ми се стори като нелош проект. "Черна обич" (Kara Sevda) е с изключително добри отзиви и също най-вероятно заслужава не по-малко да спечели. Същото важи и за "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz), определян като един от най-добрите сериали, създавани през последните години в Турция, за което говорят и рекордните му рейтинги, които постигна през първия си сезон. Единствено за историческия "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul) не мога да кажа нищо, но пък и той никак не е за пренебрегване.

В категорията "Най-добра актриса за 2016 г." подкрепям безапелационно Бурчин Терзиоулу от "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel)! Едновременно може да бъде и нежна, и груба. Едновременно може да бъде най-голям враг на злото и на подземния свят, но ако се наложи - и да се превъплъщава феноменално в ролята на решителна отмъстителка и на "мафиотка", изпълняваща на своя глава опасни разобличения. Нейната героиня Айшегюл претърпя изключително развитие - научи, че брат ѝ не е починал от наркотици, заради което е била разделена дълги години със семейството си; получи инфарктно предложение за брак; загуби бебето си, което бе убито в утробата ѝ от собствения ѝ свекър; успя да заблуди изпечен психопат - брат на любимия си, и да го разкрие, въпреки многото рискове за живота си, които пое и които, без съмнение - преодоля... Но образът ѝ предстои да се развива тепърва и в скоро започващия трети сезон, който очаквам с нетърпение!
Сред останалите номинирани актриси подкрепям също така и Бурджу Бириджик от "Песента на живота" (Hayat Sarkisi), която успя да ме впечатли доста за отрицателно време, и Дениз Чакър от "Без бандити светът е невъзможен" (EDHO), която ми е любимка още от времето на "Листопад" и "Ифет". За Неслихан Атагюл от "Черна обич" нямам мнение, тъй като не съм я гледал никъде. Но пък нямам никакво съмнение, че тя ще спечели в тази категория, тъй като е рекламно лице на "Pantene" - компанията, която спонсорира наградите "Златна пеперуда"... Едно от недоразуменията на "Златна пеперуда" тази година е номинацията на Нургюл Йешилчай за ролята ѝ в "Твоят мой живот"... Нямам нищо против тази актриса, даже ми е любима, но не намирам за логично и нормално тя да бъде номинирана за роля, от която сама се отказа и заради която се създадоха толкова много скандали и спекулации с името ѝ. Още повече пък, че скоро започва новият сезон на "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem), който ще оглави. Изобщо тази нейна номинации за мен е един вид проформа и измиване на ръце, за да бъде конкуренцията за другите актриси една четвърт по-малка.

Преминавам към категорията "Най-добър актьор за 2016 г."! И тук мой категоричен фаворит е представителят на "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) Илкер Калели! Няма какво друго да кажа за него освен - изключителен актьор!
Сред останалите актьори, номинирани в тази категория, никой друг не ми е симпатичен. Нито Биркан Сокуллу от "Песента на живота" (Hayat Sarkisi), нито Бурак Йозчивит от "Черна обич" (Kara Sevda), нито Енгин Алтан Дюзятан от "Възкресението на Ертуурул" (Dirilis Ertugrul). След като Октай Кайнарджа от "Без бандити светът е невъзможен" (EDHO) се отказа от своята номинация, силно се надявам шансовете на Илкер за спечелването на заветната статуетка да са по-големи!

Най-много се затрудних при избора си на "Най-добро дете-актьор за 2016 г."! Бих казал, че тук всички пет малки сладури напълно заслужено заслужават наградата. Аз обаче подкрепих Айбарс Картал Йозсон за феноменалната му и изключително силна роля на Каан в драмата "Гордиев възел" (Kordugum). Това дете е изключителен талант и слага в малкия си джоб много от възрастните му колеги. Това дете има огромно бъдеще в актьорската професия. Кара те да настръхнеш и да се насълзиш, докато го слушаш и гледаш. Изключително силен образ пресъздава в поредицата на FOX и според мен трябва да спечели тазгодишната "Златна пеперуда".
Останалите малки актьори също са ми любимци! Атаберк Мутлу от "Пойраз Карайел" е също толкова талантлив, колкото и Айбарс, но след като миналата година спечели наградата в същата категория, ще бъде по-честно тази да я отстъпи на малките си колеги. Берен Гьокйълдъз я гледах за кратко в "Семейството на съпруга ми" (Kocamin Ailesi) и още тогава ме впечатли доста. Сега я чакам в "Майка" (Anne), където се очертава да изиграе още по-силна роля. Берат Ефе Пърлар ми е любимец от "Пойраз Карайел" и е също толкова голям сладур, колкото останалите. Същото важи и за Сибел Мелек Арат от "Песента на живота" (Hayat Sarkisi), която само от първия епизод на мелодрамата ми въздейства силно.

Сега ще се спра на може би най-абсурдните категории и номинации на тазгодишните награди "Altin Kelebek", а именно тези, свързани с комедийния жанр и актьори. Много ме разочароваха номинациите за "Най-добър комедиен сериал за 2016 г.", наистина. Тук не можах да избера нито един от претендите, просто защото или са малко популярни, или не са комедийни. Нито "Любов под наем" (Kiralik Ask), нито "Сладко отмъщение" (Tatli Intikam), нито "Гущерите" (Kertenkele), нито "Смях, смях" (Gulduy Gulduy Show), което всъщност е предаване, нито "Осемдесетте" (Seksenler) за мен не са достойни за тази категория. Питам се - къде е "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik), който е истински феномен и шедьовър в жанра "романтична комедия"? Защо този невероятен сериал не е номиниран? Може би защото е твърде добър и би отвял конкуренцията? Ето тук се забелязва огромната необективност на тези "специалисти", избирали номинираните. Нямам думи, наистина!

Категорията "Най-добра комедийна актриса за 2016 г." е още по-голямо разочарование. И тук не можах да избера между нито една от петте номинирани - Демет Йоздемир от "Номер: 309" (№: 309), Елчин Сангу от "Любов под наем" (Kiralik Ask), Ханде Доандемир от "Любовта на живота ми" (Hayatimin Aski), Ханде Ерчел от "Любовта не разбира от думи" (Ask Laftan Anlamaz) и Лейля Лидия Туутлу от "Сладко отмъщение" (Tatli Intikam). От всички тези актриси съм гледал единствено Елчин Сангу и ролята ѝ на Дефне и, за съжаление, така и не разбрах кое ѝ беше смешното - че скача като луда върху хората ли? Тук се питам още по-ядосано и с още по-голямо недоумение - къде е най-голямото откритие на комедийното кино в Турция Серен Сириндже от "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik), която пресъздаде една извънпланетарна и наистина запомняща се роля? Защо тя не е сред номинираните, след като дори и слепият би разбрал, че в момента тя е най-добрата комедийна актриса в южната ни съседка, дори и само слушайки я?! Наистина нямам думи, наистина!

Няма нищо по-различно и в категорията "Най-добър комедиен актьор за 2016 г."... И тук не гласувах за никого - нито за Баръш Ардуч от "Любов под наем", нито за Фуркан Андъч от "Сладко отмъщение", нито за Серкан Чайоулу от "Любовта на живота ми", нито за неизвестния за мен, а вероятно и за мнозина Шорай Узун от "Осемдесетте", нито за Тимур Аджар от "Гущерите", който и без това напусна проекта... Като гледал единствено Баръш Ардуч и ролята му на Йомер, по която мнозина необяснимо за мен се захласват, така и не разбрах кое му беше комедийното на този актьор? Студенината и безизразното му лице ли? Нямам обаче никакво съмнение, че той ще вземе наградата... Явно тези, избирали кои да бъдат номинирани, не разбират, че ако един актьор участва в сериал от жанра "романтична комедия", не е задължително той самият да бъде комик. Тук се питам - къде е Берк Октай от "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik), който за мен е най-добрият комедиен актьор и показа една коренно различна страна от своя талант чрез ролята си на Джан Текин? Защо той не е сред номинираните? Въпроси, чиито отговори така и не мога да си обясня... Тотално разочарование и от тази категория!

Фаворитът ми в категорията "Най-добър режисьор за 2016 г." е Чааръ Вила Лостувалъ за режисурата ѝ на "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel)! За съжаление обаче нейната номинация, също като тази на Нургюл Йешилчай за най-добра актриса, се оказа един вид проформа и измиване на ръце, тъй като тази режисьорка напусна проекта в края на втория му сезон и повече няма да работи по него. А следователно и евентуалната ѝ победа би била абсурдна. Още повече, след като миналата година тя я спечели...
Останалите режисьори със сигурност си знаят работата! Пожелавам успех на всички - и на Джем Карджъ от "Песента на живота", и на Хилял Сарал от "Черна обич", и на Метин Гюнай от "Възкресението на Ертуурул", и на Онур Тан от "Без бандити светът е невъзможен". Най-големи шансове има Хилял Сарал, чийто проект спечели престижни награди в Южна Корея.

Стигнах и до последната категория - "Най-добра двойка за 2016 г."! Тук категорични мои фаворити са Бурчин Терзиоулу и Илкер Калели от "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) и няма нужда да обяснявам защо, тъй като вече го направих.
Техни конкуренти са Бурджу Бириджик и Биркан Сокуллу от "Песента на живота", Елчин Сангу и Баръш Ардуч от "Любов под наем", Лейля Лидия Туутлу и Фуркан Андъч от "Сладко отмъщение" и Неслихан Атагюл и Бурак Йозчивит от "Черна обич". Тук се питам - къде са Серен Шириндже и Берк Октай от "Състояние на връзката: сложно" или пък Йозге Йозпиринчи и Буура Гюлсой от "Отново любов"...
_________________________________________________________________________________

Това беше моят коментар и моята гледна точка като зрител за тази седмица! Очаквайте следващото издание от "Гледна точка: зрител" следващия петък, 7 октомври! Очаквам и Вашите мнения относно новия телевизионен сезон в Турция в коментарите отдолу!

11 коментара:

Анонимен каза...

Изгледала съм първи сезон на "Черна обич" и "Пойраз Карайел",но лично според мен "Черна обич" повече заслужава да спечели.Както и за "Най-добра актриса за 2016 г." трябва да спечели Неслихан,а за "Най-добър актьор за 2016 г." Бурак.Най-добра комедия според мен е "Любов под наем",а за категориите актриса и актьор разбира се Баръш и Елчин.

Анонимен каза...

Аз съм с две ръце за Дениз Чакър и "ЕДХО", на мен също тя ми е любимата актриса от всички, които сме гледали, много я харесвам и в "Yasak" и смятам, че този сериал беше невероятен и е много жалко, че се провали, за комедийните актьори нямам мнение, но по принцип за мен Гюлер Октен от "Листопад", която влезе в ролята на баба Джеврие е най-добрата комедийна актриса на Турция, разбира се, не за тези номинации, а по принцип.

Анонимен каза...

Имам един въпрос към създателят на тази статия и той как сравнявате "Състояние на връзката- сложно" ??? Последните 20 епизода са драма, а жанра е комедия. Сериали като "Любов под наем","Черна любов","Сладко отмъщение" и"Номер 309"са класи над този, който според вас е един от най-добрите. На въпроса за Баръш Ардуч ще ви отговоря така - той преуспял красив,талантлив,трудолюбив актьор, който ще има доста дълга кариера. Берк Октай също е добър актьор, но не е успял да направи добра карирера. Участва в "Опасни улици","Състояние на връзката- сложно", но от първия си тръгва след един сезон, а втория е прекратен. Това е и една от причините този сериал да не участва в наградите "Златна пеперуда". Преводът на двойното интервю с Баръш Ардуч и Елчин Сангу, а и не само все едно са превеждани от първокласник. Надявам се да подобрите нивото на работа, защото преди 1-2 бяхте много по-добри от колкото сега.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Благодарим за мнението! :)
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
И на Вас благодарим за мнението! Талантът на баба Джеврие е неоспорим! ;)
Леки и успешни дни! :)

До 3 коментар:
Здравейте,
Ха-ха, явно не сте гледали "Състояние на връзката: сложно" достатъчно добре, щом твърдите, че половината сериал е драма. Кое по-точно? Аз не видях нито един епизод, изпълнен само със сълзи, напрежение и крясъци... За мен пък е абсурдно Вие да сравнявате толкова посредствен сериал като "Любов под наем" (лично за мен), който дори не е романтична комедия, с най-добрата такава. Невежеството Ви си личи и от това, че твърдите, че "Състояние на връзката: сложно" бил прекратен. Е, в грешка сте - заради огромния си успех сериалът тази вечер се завръща с нов втори сезон по ShowTV!
Баръш Ардуч може да е преуспял и да има милиони фенове зад гърба си, но това не означава, че е добър комедиен актьор. Защото аз, като гледал "Любов под наем", не видях една негова сцена, с която да ме разсмее! Затова неговата номинация тук е абсурдна, по-скоро трябваше да го номинират за "Най-добър актьор", но явно не е толкова заслужил, колкото твърдите, и за това са решили да си измият ръцете по изключително нелеп начин, номинирайки го за "Най-добър комедиен актьор".
Колкото до интервютата - превеждаме така, както можем. Щом не Ви харесва, не четете.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Мога да кажа, че никога не гледам сериал отгоре- отгоре. "Статус на връзката- объркан" също е от сериалите, които следях с голямо желание до 10-15 епизод. От там нататък започнаха едни драми и едно чудо около това, че Елиф е бременна, а Джан и Айшегюл искат да са заедно. В останалата част на сериала бяха забавни съгласна съм, но от 15 епизод нататък започнаха да растягат едни локуми. В крайна сметка спряха сериала заради ниски рейтинги в средата на април или март. Този сезон ема всъщност нов сериал, който е дори под друго име, което е "Статус на връзката- женен". Ако за вас това е продължение добре, но всъщност си е нов сериал и само част от героите от "Статус на връзката- объркан" участват в новия сериал. Относно "Любов под наем" не знам каква част сте гледали, но определено това не е посредствен сериал, а един от най-добрите , че дори и най-добрия в последните 15 години. Баръш Ардуч има доста сцени, в които поне мен успява да ме разсмее. Това, че героят му е "Леденият Крал", не означава че не е забавен. Явно не сте гледали достатъчно сериала, за да го разберете. Пък и "Любов под наем " е един от най-гледаните сериали в България със субтитри за разлика от "Статус на връзката- объркан". "Любов под наем" е по-гледания и интересен сериал от двата, нека го приемем. В противен случаи нямаше да спрат "Статус на връзката-объркан" поради ниски рейтинги, а щяха да направят това с "Любов под наем".
Лека вечер!

Админ каза...

До 5 коментар:
Здравейте,
Аз пък лично не видях един епизод от "Състояние на връзката: сложно", в който да разтягат локуми, даже напротив - действието през цялото време бе изключително динамично, не се зацепваше на едно и също място и 90% от сюжетното развитие бе комедийно. Сериалът не беше спрян, а първият му сезон бе финализиран. Той никога не е постигал ниски рейтинги, никога не е излизал извън ТОП 10 и дори 23 седмици подред от общо 40 е бил лидер сред всички телевизионни програми във всички категории. А и те малко след края на първия сезон обявиха, че ще има втори - т. е., за да го направят, сериалът е имал нужния успех, та даже и отгоре. Да твърдите, че "Състояние на връзката: женени" е коренно различен сериал и няма нищо общо със "Състояние на връзката: сложно" е повече от абсурдно. За мен пък лично "Любов под наем" е един от най-слабите, безсмислени и прехвалени проекти, създавани през последните години. Гледал съм достатъчно, за да си направя подобни изводи. Принципно намирам положителното във всеки един сериал, който гледам, но в този специално то бе много малко и съжалявам, че изгубих толкова време за него. Единствено музиката успя да ме впечатли повече, нищо друго - не. В случая бих се изразил, че замисълът е бил с огромен потенциал, но реализацията му е тотален провал. Пак казвам - ЛИЧНО за мен. Нямам нищо против никого - нито феновете на сериала, нито актьорите, нито останалия екип. Просто това не е моят сериал!
Лека вечер и на Вас! :)

Анонимен каза...

Няма как да си кривим душата "Състояние на връзката" си се превърна в драма,първо Елиф,после смърт и оставено бебе,после отвличане на Айшегюл.Това си е чиста драма,комедия е "Нарочно любов".Харесвах сериала,но с времето измени на жанра и сценария и загуби много.

Админ каза...

До 7 коментар:
Здравейте,
Аз пък защо ли във всяка серия се заливах от смях и доста бързо забравях за тези "драматични" моменти, за които говорите? Вие всъщност знаете ли какво е значението на думата "драма"? И все пак, ако "Състояние"-то е драма, то "Любов под наем" е мнооого по-голяма, то даже сезонният ѝ финал бе от драматичен по-драматичен...
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Аз не защитавам "Любов под наем",но да се смеете когато някой почине....

Админ каза...

До 9 коментар:
Здравейте,
Точно когато починаха Ефе и Едже не съм се смял, но в самата 20 серия, когато това се случи - после да, много се смях. А и в никоя история не може да присъства само смях и веселие, дори и романтична комедия, нали?! Защото аз специално не знам за такъв сериал. Има си комедийни предавания за тази цел. На мен даже "Състояние"-то ми беше по-интерес именно след смъртта на Ефе и Едже и появата на Исо.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Всеки има собствено мнение и аз уважавам вашето.Лек ден.

Предоставено от Blogger.