Мехмет Акиф Алакурт: "Мечтая да живея на някой планински връх"

Здравейте, приятели! Извънредно днес, сряда, 3 август, публикуваме интервю с големия победител в третия сезон на изключително успешното ни
онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2016 г. - Мехмет Акиф Алакурт! Най-харесваният турски актьор у нас е роден на 23 юли 1979 г. в малкото турско градче Орду. В момента е на току-що навършени 37 години, зодия лъв. След като завършва основното си образование, през 2001 г. се явява на престижен конкурс за най-добър турски модел, който печели и така представлява страната си на международния подиум, където също постига огромен успех и се класира на почетното второ място в света. От тогава получава прозвището "Принцът на Турция", като печели огромна популярност не само в родината си, но и в цял свят. Две години по-късно - през 2003-а, пък продуцент вижда в Мехмет потенциал и го кани да участва в сериала "Счупено огледало" (Kirik Ayna) с главна роля. Той успява да я изиграе и така стартира актьорската му кариера. Следват редица други участия в сериали, но този, който го превръща в любимец на публиката и го прави световно-популярен актьор, е хитът "Завръщане" (Sila), партнирайки си с Джансу Дере и пресъздавайки образа на Боран ага през 2006 г. От 2008-а пък участва в криминалната драма "Мъжът от Адана" (Adanali) отново в главна роля. Последните му две роли обаче са неуспешни, като през есента на 2013 г. играе в бързо провалилия се историческия сериал "Завоевателят" (Fatih), а през тази на 2014 г. - в също слязлата от екран заради ниски рейтинги мелодрама "Безопасност" (Emenaet). Говори се, че с началото на телевизионен сезон 2016-2017 г. в Турция Мехмет ще се завърне на екран след тригодишна пауза в кариерата си, партнирайки си с Дамла Сьонмез ("Една любовна история" и "Войната на розите") в нов обещаващ проект. Време е да започваме с интервюто!

*интервюто е взето през ноември 2013 г.*

Как се чувствате в момента?
Чувствам се много добре и съм щастлив! Приключих снимките по последния ми сериал - "Завоевателят" (Fatih), но въпреки това все още съм на негова вълна. Героят ми - султан Фатих, имаше изключително голяма емоционална и сантиментална стойност за мен. 

Сериалът претърпя провал и понесе доста критики. Това повлия ли Ви?
Никога не съм позволявал на мненията на хората, голяма част от които въобще незапознати с това, което коментират, да ме сломяват и правят нещастен. Винаги се стремя да гледам на нещата от добрата им страна и да не позволявам на негативните емоции да преобладават в мен.

На какво се дължат според Вас тази критика и този провал на "Завоевателят"?
Критиките дойдоха предимно от хора, които не ме харесват и на които по някакъв начин съм неприятен. Това е нормално. Освен критика, получихме и много добри отзиви за работата ни, които оценявам повече. Статиите, критикували ме, са написани по доста лош начин и представят само една гледна точка, нямаше обективност в тях. Затова не ги взех на сериозно.

А не приемате ли това като реклама на Ваш гръб?
Може и така да се тълкува, да. Обществото е по-настроено да чете негативни новини, негативни статии и негативни коментари, отколкото положителни. Някои "критици" се възползваха от моята популярност, за да се даде гласност на техните "компетентни" мнения. Но много ме нападаха и на лична основа, без да ме познават, без да са контактували по някакъв начин с мен. Не разбирам защо когато не познаваш даден човек, трябва да го критикуваш и да имаш каквото и да е мнение за него. Просто остани неутрален.

Някои се изказаха за Вас, че сте се държал като своя герой - студен, строг и взискателен, и на снимачната площадка и общо взето не сте излизал от роля...
Няма такова нещо, обстановката на снимачната площадка винаги е била приятелска и топла, бяхме сплотен и помагащ си екип. А това, че характерът ми до някаква степен прилича на героя ми Фатих, не означава, че съм се държал като него и съм бил един вид султанът в нашия екип.

Как ще отговорите на твърденията, че сте лош пример за младото общество?
Тези, които твърдят подобни неща, са лошият пример за обществото ни като цяло, а не аз. Защото именно те ме обсипват в какви ли не мръсотии, те ме плюят, техните слова са израз на агресия и завист за това, което съм, и това, което съм постигнал. Винаги съм избирал да бъда в неутрална позиция, когато не съм запознат достатъчно добре с даден проблем, но много хора така и още не могат да се научат на това. Ако въпросните хора се мислят за най-добрия пример на обществото със своите грубост и неуважение, че да казват кой е лош и кой добър пример, трябва цялото ни общество да е загубено.

Султан Фатих ли е Вашият любим управник на Османската империя?
Да, затова за мен бе изключително голямо удоволствие да му вдъхна живот в едноименния сериал.

Защо?
Султан Фатих ми е любим, защото той се отличава с различен начин на управление и подход към обществото. Той е съумявал едновременно да запази многовековните традиции на нашия народ и идентичността му, но и да гледа към бъдещето, да се развива, да върви към новото и към Запада, към Европа. Смятам, че ако той не бе управлявал Османската империя, в момента нямаше да бъдем това, което сме!

Бихте ли искал да живеете по времето на султан Фатих?
Да, бих живял по негово време. Тогава всичко е било по-естествено, по-невинно и по-истинско. Но предпочитам да не се връщам чак толкова назад във времето. Ако имаше машина на времето, бих предпочел да се върна във времето, когато бях дете - преди тридесет-четиридесет години.

Какво се е променило от тогава досега?
Обществото стана по-затворено в себе си, по-егоистично, по-безотговорно. Обществото е разединено и всеки гледа себе си, как да се справи и как да оцелее в този жесток свят. 

Къде сте израснал?
В Кадърга, Султанахмет. Помня как като малки си играехме около дворецът Топкапъ, беше ни много забавно, изобщо имал съм много хубаво детство.

Какъв бяхте като дете?
Бил съм много непослушен и бунтуващ се. Бил съм готов да се боря, ако не съм съгласен с нещо. И винаги е трябвало някой да ме приканва, за да свърша нещо, каквото и да е.

Кой е най-големият проблем на съвременното общество?
Това, че хората си правят лошо взаимно, не се подкрепят, не си помагат. Друг голям проблем е, че сме подозрителни и съмнителни към абсолютно всичко и всеки, гледаме го с едно на ум. 

Коя е най-голямата Ви мечта?
Да живея на върха на някоя планина и като се събуждам да посрещам изгрева, гледайки морето, а вече да изпращам залеза, любувайки се на девствени гори.

Имате ли нужда от усамотение?
Мисля, че не. Но предпочитам да съм сред природата, да общувам с възможно най-малко хора, в затворен кръг. Обичам да чувам шума на вятъра и песента на птиците, а когато съм заобиколен с много хора, това не се случва.
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от интервютата с осемнадесетте участници в третия сезон на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2016 г.! Всички тях можете да откриете в архива на рубриките ни от тук! От утре, 4 август, с нов сезон всеки четвъртък се завръщат двойните интервюта с Ваши любими екранни двойки от турските сериали. Първото ще бъде с Бурджу Бириджик и Биркан Сокуллу от "Песента на живота". Очакваме и Вашите предложения в коментарите! 

11 коментара:

Анонимен каза...

Пак не сте в час, публикувате старо интервю! На 27.07.2016 г четири дни след като Мехмет Акиф навърши 37 години в турската преса излезе съобщение, че МАА напуска Турция и се установява в Бразилия , напуска актьорската професия. купил си е ферма, ранчо в Бразилия и ще се установи там. Колкото до проекта с Дамла, той наистина се похвали в началото на юли, но след "пуча" в Турция явно е решил окончателно да се засели в Бразилия. От април в социалните му мрежи се появяваха снимки и клипове от въпросната ферма, където наистина е в планината на тишина и спокойствие. Голям чешит е МАА , може би успеха на сериала "SILA" във всички страни от Южна Америка и това ,че феновете на тези държави го боготворят за емблематичната за него роля на "Боран ага" са били определящи за това негово бягство от турската "демокрация". Много красавици ,миски и моделки бяха в прегръдките му, но нито една не успя да го заведе до олтара. защо не някоя темпераментна и пищна бразилка да не укроти скандалния му характер, а защо пък не и да го видим в някой бразилски сериал. Да му пожелаем много щастие и късмет по новия път който е поел!

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Неслучайно сме споменали в статията, че се ГОВОРИ за нов сериал с него и Дамла. Нищо официално не сме обявявали. Интервюто е старо, да, но той отдавна не е давал нови и това е едно от последните му, което не сме публикували досега.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Господин или Госпожо анонимен,
Пишете, че автора на статията не е в час ама и вие не сте в час. Значи не вярвате, че Мехмет ще участва в нов проект но вярвате, че ще напусне родината си. Явно от думите ви трябва да си помислим, че го познавате добре, в което силно се съмнявам. Ако го познавахте, щяхте да знаете , че Мехмет е патриот и не би избягал като страхливец. Всичко друго е писания на фенове които поддържан въпросните социални мрежи.

Анонимен каза...

Hande Ercel i Burak Deniz
Hazar Erguclu i Engin Öztürk
Kaan Urgancioglu i Neslihan Atagul

Анонимен каза...

Can Yaman и Açelya Topaloğlu - Inadina Ask (Сега този сериал е много популярен у нас след като започнаха да го превеждат на български)
Cem Belevi и Cevahir Turan (от същия сериал)
Nilay Duru и Eren Vurdem (пак от същия сериал)

Анонимен каза...

Özge Gürel и Serkan Çayoğlu,с нетърпения очаквам да започне у нас този сериал,дано е скоро.

Анонимен каза...

Hazar Erguclu vs. Engin Ozturk

Анонимен каза...

Aras Aydın i Nilay Duru N'olur Ayrilalim

Анонимен каза...

Kaan Urgancioglu-Neslihan Atagul

Анонимен каза...

Burak Deniz&Hande Erchel

Анонимен каза...

za6to davat doktor hals sega znam 4e trqbva6e da go davat ot 1 avgost....ai za6to ne dadoha poslednite episodi ot 4 sezon ot seriala taistveni aferi po nova tv

Предоставено от Blogger.