Йозге Йозпиринчи: "Давайте свобода, за да я получавате"

Здравейте, приятели! Всеки четвъртък продължаваме да публикуваме интервюта с всеки един от участниците в приключилия трети сезон
на онлайн-състезанието ни "Любима турска звезда" за 2016 г.! Четвъртък е, 7 юли, и те продължат, като предстои да прочетете интервю с класиралата се на трето място в него участничка - най-лъчезарната актриса Йозге Йозпиринчи! Тя е родена не на шега на 1 април 1986 г. в един от най-големите турски градове Истанбул. В момента е на 30 години, зодия овен. Първата си роля в сериал изиграва през 2007 г., участвайки в продукцията "Смелост да обичаш" (Cesaretin Var Mı Aşka) с малка роля. През 2008 г. пък изиграва втората си роля, тази на Еда в най-успешната турска младежка мелодрама "Мечтатели" (Kavak Yelleri). Същата година получава първата главна роля в кариерата си, тази на Ипек в друга тинейджърска комедийна романтика "Ангели-пазители" (Melekler Korusun), направила премиерата си у нас през есента на 2013 г. в следобедните часове на БТВ. За последно я гледахме у нас през 2014 г. в турския хит "Момичето с червения шал" (Al Yazmalim), партнирайки си със Сечкин Йоздемир и Баръш Фалай. Но това не е последното ѝ участие в сериал, тъй като Йозге през 2013 г. се снима в "Татар Рамазан" (Tatar Ramazan) с Бюлент Инал и през 2014 г. в "Между нас да си остане" (Aramizda Kalsin) с Гьокче Бахадар. От февруари 2015 г. допреди месец се снимаше в хитовата романтична комедия на FOX "Отново любов" (Ask Yeniden) с Буура Гюлсой, чрез която придоби още по-голяма популярност и се нареди сред най-харесваните актриси в южната ни съседка. Време е да започваме с интервюто!

Какво за Вас е промяната?
Тази дума - "промяна", е една от любимите ми! Изобщо не одобрявам консерватизма у хората, който им пречи да се променят и да се развиват, а ги застопорява на едно и също място. Аз съм такава, че мога да обиколя целия свят, да пробвам всяка храна, да облека всяка дреха, да изиграя всяка роля. Не обичам да си поставям сама ограничения и граници, още повече пък някой друг. Думата "различен" също ми е много любима! Ето защо винаги се стремя да се променям и да бъда различна. Последната промяна, която направих по себе си, бе да променя цвета на косата си и да я изсветля. Получих много комплименти за това, казваха ми, че много ми отива и ме упрекваха, че не съм го направила по-рано. 

Как си почивате?
Не обичам да си почивам много, защото по този начин се изморявам много повече, отколкото когато работя и се занимавам с нещо. Достатъчни са ми например само десет дни, за да си отпочина физически напълно, след това вече ми става скучно и започвам да търся нещо интересно за правене, докато не се снимам в проект, разбира се. Съзнанието ми постоянно е заето с нещо, постоянно се занимавам с разни малки или големи неща, много дейна личност съм!

Смятате ли се за смела жена?
Все повече се стремя да запазя вътрешния си мир и да бъда миролюбива. Иначе да - смятам се за смела жена! И мисля, че това си качество съм наследила от родителите си, които са изключително прями и честни хора и имат смелостта да казват това, което мислят. Много се радвам, че съм точно като тях в това отношение! Предпочитам да прекъсна връзката си с някого или нещо, отколкото да започна да забуксувам и да стоя на едно място само заради едното уважение и тактичността. Все пак животът е един, нали?! Аз съм възпитана да бъда смела и да заставам зад постъпките и думите си!

Какво липсва във Вас?
В мен липсва това, че не умея да управлявам и да разпределям времето си. За мен всеки ден е като почивен, защото аз не възприемам работата си като работа и като задължение, а като забавление. А когато хем работя, хем намирам време за спорт, четене, приятелски и семейни срещи, рисуване и т. н. направо изгубвам всякаква представа за времето. Точно като децата... И всъщност съм много доволна от тази своя липсва и много си я харесвам. Мога да изглеждам неорганизирана и разхвърляна, но смятам, че така е по-добре.

Какви са интересите Ви извън актьорството?
Интересите ми са да правя своите дни и тези на близките ми хора прекрасни! А аз най-добре успявам да осъществя това чрез изкуство! Много обичам да рисувам и да подарявам картините си на близките и приятелите си. Още като малка обичах да рисувам, но Бурак Ямантюрк, моята половинка, ме запали още повече по това. Чрез изобразителното изкуство аз успявам да изразя тези емоции, които бушуват вътре в мен и които не мога да опиша с думи. Обичам и философията, да наблюдавам и разсъждавам света и хората в него. В днешно време е много интересно, тъй като светът е едновременно и много лесен, и много труден...

Не се и съмняваме, че познавате много добре веселата му страна. Но коя е трудната?
Не само в Турция, но и в цял свят ежедневно се случват толкова нелепи и шокиращи неща, че... Нямам думи! Само като влезем в социалните мрежи, можем да се нагледаме на какви ли не снимки и постове за насилия над жени, над деца, над животни. А ако загледаме телевизия, ще се наслушаме на какви ли не абсурди от политическата ни система. Хубаво ще бъде обаче, ако не позволим на тези неща да превземат съзнанието ни и да ни озлобят. Хубаво ще бъде да се борим срещу тях и да не се ядосваме напразно. 

Какво Ви ядосва?
Хубав въпрос! Ядосва ме това, че хората се критикуват взаимно за външния си вид, за решенията и действията си, за думите и мненията си... Всеки иска свобода в живота си, но за да я получи, първо трябва да я даде! Да даде свобода на околните да се държат, обличат, говорят, мислят и изобщо да живеят така, както те сметнат за най-правилно. Истинската свобода на съзнанието е това - да приемаме другите такива, каквито са, без да искаме да ги променяме!

Какво научихте за себе си от актьорството и от ролите, които изпълнихте досега?
Научих за себе си, че имам и музикални дарби. За една от по-старите си роли трябваше да вземам уроци по пеене и установих, че всъщност имам доста хубав и подходящ за певица глас. Разбира се, все още неусъвършенстван и необработен. Към този момент се отказах да развивам този си талант. Научих обаче, че съм и добър инструменталист! Много бих се радвала, ако се науча да свиря на цигулка!

Кои са любимите Ви приказки и герои от тях?
Обожавам приказките и басните на Лафонтен, а също така и анимационните филми на Disney. Напоследък, покрай племенницата на Бурак, все по-често си спомням за детството си и тези прекрасни приказки и филмчета. Разбира се, като всяко момиче, се възхищавам най-много на принцесите, сред които любими са ми Жасмин от "Аладин и вълшебната лампа", Покахонтас, Мулан. Общо взето все непримирими героини, бунтуващи се срещу общоприетото - бунтовнички като мен самата! Веднъж посетих DisneyLand и като влязох в един от магазините, направо нямаше излизане, исках да си купя почти всичко!

Какво бе детството Ви?
Израснах в семейство, което винаги ме е обгрижвало и обожавало. Майка ми, баща ми и брат ми са ме обичали и продължават да ме обичат безсрамно много (смее се). Но това, за което най-много им благодаря, е, че ми дадоха свобода и затова аз прекарах детството си по улиците, играейки си със съседните деца. За съжаление, може би моето поколение бе последното, което прекара детските си години навън. Родителите ми винаги са подкрепяли мен и моите решения, никога не са налагали своите възгледи за моето бъдеще и развитие и много им благодаря за това!

Кога решихте, че ще станете актриса?
Когато за един от рождените ми дни ми подариха видео-камера. От тогава заедно с брат ми и с другите ми приятели постоянно се снимахме, измисляхме си различни истории и ги изигравахме пред камерата. Спомням си как дори един път написах сценарий и наистина влязох в ролята на сценарист, помня много добре как точно като по филмите писах идеи, но след това не ми харесваха, смачквах листовете и го захвърлях настрани. Тогава се запалих по актьорството.

Разкажете ни повече за героинята си в "Отново любов" Зейнеп!
Зейнеп е младо момиче, което заминава за Америка против волята на баща си под влияние на любовта си към Ертан. Тя забременява от него, но той не иска детето и ѝ предлага да направи аборт. Зейнеп обаче решава да роди и така първата ѝ любов я изоставя с новороденото в огромната чужда страна сама. Две години след заминаването си, когато малкият Селим е на десет месеца, тя разочарована, отчаяна и смачкана решава да се върне в Турция. В самолета, с който пътува, обаче тя среща Фатих (Буура Гюлсой). Тази среща, на пръв поглед случайна и еднократна, променя живота ѝ коренно.

Коя е най-голямата и безумна лудост, която сте правила досега?
О, те са толкова много, че не мога да си спомня точно! Всъщност аз не възприемам лудостите в живота си като такива, защото съм ги извършвала с цялото си съзнание и с разума си. Тези мои постъпки са били подтиквани от страховете на околните, които превръщат света ни в една безкрайна монотонност, а в тези случаи аз съм се явявала като нотка разнообразие и цвят. Замисляйки се, повечето от лудостите в този свят са изключително логични и най-важното - много по-логични от приетите за нормални неща. 

Ако имаше машина на времето, къде бихте отишла?
Бих отишла в миналото, в Америка, през 60-те и 70-те години на миналия век. А защо не пък и в Европа, например в Париж!

Кое е Вашето хоби?
Екстремните спортове много ме привличат и ме карат да се чувствам истинска и пълноценна. 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с класиралата се на второ място в "Любима турска звезда 2016" Хатидже Шендил следващия четвъртък,  14 юли! Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.