"Любопитно" (36): къде се снимат турските сериали?

Здравейте, приятели! Събота е, 9 юли, и с нови издания продължава третият сезон на една от най-успешните рубрики на СЕРИАЛИ в България
"Любопитно", който стартира през пролетния сезон, публикува първоначално шест нови броя, но след това поради технически причини бе временно прекратен. През предстоящите летни съботи предстои отново да Ви потопим в необятния свят на турските сериали с последните осем издания от рубриката, които ще бъдат наистина интересни и любопитни. Днес предстои да прочетете осмото за сезона и тридесет и шесто подред!
В тазседмичния брой предстои да Ви отведем на снимачните площадки и локациите, на които любимите ни актьори и актриси вдъхват живот на своите персонажи в любимите ни сериали. Предстоящата статия ще бъде особено подходяща и полезна за тези от вас - нашите читатели, които планират да прекарат лятната си почивка в южната ни съседка Турция и които имат желанието да посетят местата, на които са заснети техните обичани поредици!

"Гордиев възел" (Kordugum) е заснет първоначално в Милано, Италия, а след това в Истанбул, Турция. Голямото и екзотично имение на семейство Карасу се намира в тузарския квартал Полонезкьой.

"Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem) се снима първоначално в Гърция, откъдето бива открадната главната героиня за султанския дворец. След това снимките на поредицата продължават в старата фабрика за обувки, преобразена като османски сарай, намираща се в Бейкоз. 

"Черна обич" (Kara Sevda) заснема своя първи епизод в турския черноморски курорт Зонгулдак. Следващите серии от мелодрамата с Неслихан Атагюл и Бурак Йозчивит са снимани в различни истанбулски квартали.

"Песента на живота" (Hayat Sarkisi) заснема част от своя първи епизод в германската столица Берлин. Семейното имение, в което биват снимани следващите серии, се намира в истанбулския квартал Бейкоз.

"Любов под наем" (Kiralik Ask) се снима предимно в Истанбул. Но сигурно Ви е интересно къде точно за първи път се срещнаха двамата герои Дефне и Йомер - в ресторанта "Megakent", намиращ се в квартал Бейликдюзю.

"Дъщерите на Гюнеш" (Gunesin Kizlari) бива сниман първоначално в Измир, където се намираше семейната къща на Гюнеш и нейните три дъщери. Впоследствие обаче снимачната площадка на сериала се премести в истанбулския квартал Канлъджа, където се намираше имението на Мертоулу.

"Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu Karisik) бива заснет първоначално в Гърция (част от първи епизод), а след това продължава в Истанбул. Двете основни локации на снимачния екип на романтичната комедия са кварталите Пендик и Коджаели Даръджа.

"Нарочно любов" (Inadina Ask) e един от малкото турски сериали, който бе заснет изцяло в европейската част на Истанбул.

"Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) бе най-големият хит на ATV от изминалото лято. Сиропиталището, където се развива действието в мелодрамата, се намира в истанбулския квартал Кадъкьой. Любопитно е, че точно до сградата се намира и тази, в която се помещаваха болницата в "Пътят на живота" и полицейското управление във втори сезон на "Пойраз Карайел".

"Отново любов" (Ask Yeniden) e единственият турски сериал, сниман в Ню Йорк, САЩ. Там обаче бе заснета само първа серия. Поредицата продължи по-нататък в Истанбул и кварталът Пойразкьой, където се намира едно от най-големите пристанища в града.

"Твоят мой живот" (Paramparca) се снима на доста места. Имението на Гюрпънар се намира в истанбулския квартал Кандилли. Останалите известни снимачни локации на тоталния хит са брегът на Тарабя, Тарлабашъ, Кемербургаз, кварталът Бебек. 

"Част от мен" (Kaderimin Yazildigi Gun) заснема своя първи епизод не в Хатай, както бива обявено, а в Антакя. Следващите епизоди биват снимани предимно в Истанбул, а имението на Юрукханови се намира в Йеникьой.

"Кварталът на богатите" (Medcezir) се намира в Истанбул и по-точно - жилищния комплекс Тузла. Любопитно е, че в същия квартал бива заснет сериалът "Тайни" (Kayip). А университетите, в които биват заснети част от сцените в сериала, са в Баачълар и в Кемербургаз.

"Черни пари и любов" (Kara Para Ask) заснема няколко епизода от първия и втория си сезон в италианската столица Рим. Иначе луксозното имение на семейство Денизер се намира в квартал Бебек. Отсега обаче трябва да знаете, че достъпът до него бил изключително труден и то е строго охранявано...

"Чучулигата" (Calikusu) бива заснет в по-интересна обстановка заради историческата си насоченост. Поредицата се снима в имението на Решат Паша, намиращо се в истанбулския квартал Бейкоз.

"Милост" (Merhamet) заснема голяма част от своя първи епизод в града Балъкесир, северозападна Турция. По-късно обаче снимачната площадка се премества в истанбулския квартал Истинйе.

"Опасни улици" (Arka Sokaklar) заснема своите първи седем сезона в полицейското управление, намиращо се в центъра на Истанбул и в близост до прословутия площад Таксим.

"Дила" (Dila Hanim) с участието на Еркан Петеккая и Хатидже Шендил е един от малкото турски сериали, заснети предимно в голямата турска област Анадола.

"Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) снима в истанбулския квартал Етилер. Университетите, в които пък се развива друга част от действието в поредицата, са "Bilgi Üniversitesi" и "Beykent Üniversitesi".

"Север-Юг" (Kuzey Guney), който в момента се излъчва с повторения всеки делничен следобед по БТВ, бива заснет в истанбулския квартал Юскюдар.
_________________________________________________________________________________

Това бе всичко от тазседмичното осмо за сезона и тридесет шесто подред издание от "Любопитно"! Очаквайте следващия девети за сезона и тридесет и седми подред брой от рубриката следващата събота, 16 юли, когато отново предстои да се спрем на изключително интересна тема от света на турските сериали! Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните издания чрез архива на рубриките ни от тук!

12 коментара:

Анонимен каза...

Medcezir не е сниман в Тузла,а доста по-далеч ог централната част на Истанбул.Второ Bagcilar е квартал в който се намепа университата Kemerburgaz.

Анонимен каза...

Моля проверете си информацията и я редактирайте.

Анонимен каза...

Ами "Иффет"? Къде се намира кварталът с уютните къщи?

Анонимен каза...

Не ни интересува скапаната "Дила".Това е най-тъпият турски филм с най-смотаната артистка!!!

Анонимен каза...

V koi kvartal e sniman Fatih Harbiye?Kude sa kushtite na Neriman i Macit?

Анонимен каза...

Turskite aktiori 24/7?Nedelq e 20h,a nqma nishto.

Анонимен каза...

И аз това се питам!?

Анонимен каза...

Поправете се.... Опасни Улици вече 10 сезона се снима в това управление, а не 7.

Анонимен каза...

А icerde

Анонимен каза...

"Черна любов" още от първи епизод се снима в Yenikoy и Istinye на европейския бряг на Босфора. Зонгулдак не е курорт на Черно море, а е индустриален град. Там се снима много малка част от първи епизод. Не мога да повярвам, че сте толкова некомпетентни. Като не знаете, по-доре не пишете.

Анонимен каза...

Здравейте, а къде се снима "Ранобудна птичка"?

Unknown каза...

А къде е сниман Сега и завинаги, къде е имението "Козан"

Предоставено от Blogger.