Фахрие Евджен: "Най-важното е жените да харесват себе си"

Здравейте, приятели! С изключителен успех продължава третият сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2016
г. И тази пролет, както предишната, всеки четвъртък продължаваме да публикуваме интервюта с всеки един от отпадналите участници в проекта. Петък е, 3 юни, и те продължат, като предстои да прочетете интервю с класиралата се на осмо място в него участничка - актрисата, определяна като турската Моника Белучи - Фахрие Евджен! Родена е на 4 юни 1986 г. в Солинген, Германия. В момента е на 29 години, но само след месец предстои да навърши 30. Зодия близнаци. Учи „Социология“ в университета „Хайнрих Хайне“ в Дюселдорф, но прекъсва и се премества с майка си в Истанбул, където продължава да учи история в университета „Богазичи“. През 2006 г. започва да се снима в сериала „Листопад“, където изпълнява ролята на една от сестрите в семейство Текин - Неджля, като именно чрез нея става популярна в цял свят. През 2007 получава първата си роля в киното, във филма „Cennet“, където си партнира с Енгин Алтан Дюзятан. Една година по-късно отново се снима за киното заедно с Толгахан Сайъшман – в „Мач за двама“, излъчен у нас преди години по Диема Фемили. През 2013 г. Фахрие участва в „Чучулигата“ заедно с Бурак Йозчивит, в когото тогава се влюбва. У нас е известна и чрез ролята си във втория сезон на историческия проект "С Русия в сърцето". За последно се снима във филма „Любовта прилича на теб“, чиято премиера бе на 23 януари 2015. Сега продължава висшето си образованието в университета Boğaziçi в Истанбул. Време е да започваме с интервюто!

Фахрие, за българските зрители ти си Неджля Текин. Приличате ли си с екранната ти героиня?
Не мисля.

Какво те различава от нея?
Неджля е човек на крайностите, а аз съм умерена, опитвам се да решавам и действам премерено. Тя е сурова и безчувствена, аз съм търпелива.

Влизала си в нейния образ 165 епизода и почти пет години. Сигурна съм, че все нещо си наследила от нея след толкова време?
Започнах да се снимам в „Листопад“, когато бях на 19 години, и приключих на 24. Пет години в тази възраст означават наистина много. Освен че аз се развих като личност, съдбата на моята екранна героиня Неджля ми подари на готово горчив житейски опит – усещането за бреме, за непочтен живот, до който аз в реалността не бих искала да се докосвам.

През цялото това време ти си била и студентка, нали?
Да.

Не ти ли беше тежко?
Понякога да. Най-вече по време сесии, когато трябваше да съобразявам графика за снимки с изпитите. Но аз съм от хората, които обичат да учат и то много.

Завърши ли история?
Все още не. Имам още четири семестъра.

Защо история? Започнала си със социология в Дюселдорф.
За да продължа да уча в Турция, трябваше да мина изпит за чужденци. Този изпит включваше само някои специалности и социологията не беше сред тях. Избрах история, защото смятах, че по-лесно ще се прехвърля социология. След първите два семестъра, когато това можеше вече да стане, аз се отказах, защото се влюбих в историята.

Мислиш ли, че един ден ще работиш като историк? Ти ще бъдеш най-красивият историк, когото съм срещала някога. Между другото, аз също съм учила история.
Наистина ли? Значи напълно ме разбираш. Всички ме питат защо уча история. Може би никога няма да работя като историк, но дълбоките ми познания в тази област в бъдеще могат да са ми от полза във всяко нещо, което искам да правя. Знанието никога не вреди, напротив.

Също като Неджля Текин от „Листопад“ ти си от голямо семейство с четири дъщери. В България момичетата са любимци на бащите си.
Това важи и за моя баща. Твърди, че е късметлия. Разбира се, мама също много се гордее с нас. Имам страхотни родители, които винаги са ни подкрепяли.

Сестрите ти в Германия ли са?
Да.

Разкажи ми повече за семейството си?
Баща ми е заминал за Германия през 1972 г., а мама е отишла по-късно при него – след две години. Прекрасно е, че са щастливо женени от 40 години. Повечето от тези години са живели в Германия и за кратко са се връщали до Турция. Сега те също са в Истанбул, само сестрите ми със семействата си останаха в Германия. Всички те имат деца. Много ми липсват, но поне два пъти годишно се събираме всички заедно.

Доколкото знам, баща ти e от солунски род. Това означава ли, че е грък?
Не. Всъщност предците му са от Турция, но са емигрирали в Кавала (Драма), където са живели няколко поколения. След това обаче отново са се върнали в Турция, където е роден баща ми.

Кой е първият език, на който си проговорила – немски или турски? Нека ти обясня защо те питам! Повечето български емигранти учат децата си първо на чуждия език, а после на български, но с акцент. Затова им е трудно да бъдат актьори в български филми. Но явно ти не си имала проблеми с турския.
И турският, и немският са ми еднакво добри. Не мога да си спомня на кой от двата езика съм проговорила. Като дете обаче използвах повече немския – логично е, след като съм живяла и учила в Германия, и когато се върнах в Истанбул, аз имах известни затруднения с изразяването. Но бързо ги преодолях. Езикът за мен не е бил пречка да играя роли. Даже си мисля, че за актьорите е много важно да знаят повече езици.

Първата ти роля е през 2005 г. в сериала „Никога не забравяй“. Кой те откри?
Получих предложението от продуцентите и го приех.

Не се ли притесняваше – идваш от друга страна, захващаш се с нещо, което нито си учила, нито си практикувала...?
Не се притеснявах, защото всяко нещо в живота има начало и това бе моето. Актьорството е последното нещо, което може да уплаши човек. За мен беше по-скоро любопитство. Обичам да правя спонтанни неща и новостите са предизвикателство за мен. В началото приех актьорството като забавление.

Преди това, като дете, не си ли си мечтала да ставаш актриса?
Не и за телевизионни сериали. Интересувах се от театър.

След старта на снимките за „Листопад“ получаваш първата си роля в игрален филм. Имаш и още 3. Ако правилно смятам – 4 тв сериала и 4 игрални филма за 6 години. Много български актриси биха ти завидели!
Така е, но от друга страна аз пък завиждам на тези, които имат повече време за себе си. Всички игрални филми ги снимах в кратките почивки между тв сериалите. Почти не ми оставаше време за почивка. Но всяка професия изисква жертви.

В последния игрален филм „Синьора Енрика“ играеш с Клаудия Кардинале. Какво е усещането да си с такава звезда на снимачната площадка?
Неописуемо! Нейната аура създава такава атмосфера, че се чувстваш, сякаш си в Холивуд или във филм на Фелини.

За какво си говорехте извън сценария?
Първият ни разговор беше за Германия – разказа ми някои вицове, които знае за немците. Езиците бяха непрекъсната тема на разговори, защото във филма, който е турско-италианска продукция, аз трябваше да говоря италиански, без да съм го правила дотогава. На Клаудия Кардинале й беше любопитно как ще се справя, но на финала получих адмирациите й. Но трябва да отбележа, че наистина здраво работих за този филм. Освен това, когато не снимахме, тя ме учеше на някои тънкости – за жестовете, мимиките, камерата…

Каква е твоята роля във филма?
Младата Клаудия Кардинале.

Ти наистина приличаш на италианска кинозвезда и затова те наричат турската Моника Белучи. Как се отнасяш към това сравнение?
Приятно е чувството да те сравняват с такава прелестна жена в много отношения. Моника Белучи е идол на женствеността и изглежда зашеметяващо. Мисля, че съм много млада, за да притежавам точно тази женственост, която хората свързват с нея. Тя е повече жената-вамп, каквато аз не съм. По-сдържана и умерена съм в стила си от нея.

Има ли роля, за която мечтаеш?
Според мен ролята, за която ти мечтаеш, не е толкова вълнуваща, колкото тази, в която някой друг мечтае да те види. Щастлива съм, че с ролите си досега натрупах много опит чрез съдбите и характерите на героините ми. Клишираните мечти да изиграеш наркоман или шизофреник не ме блазнят – има много по-интересни характери от тези. Можеш да направиш страхотна роля с най-обикновена героиня, стига да усетиш нюансите на емоционалния й свят.

Обичаш да играеш, нали?
Да.

Каза, че работиш много. По-точно?
Когато съм в главна роля – по  5-6 дни седмично, като много от тези работни дни включват и голяма част от нощта.

Когато ти остане свободно време, какво обичаш да правиш?
Много обичам да спортувам. Йога, пилатес, фитнес, плуване… Иска ми се да имам повече време за спорт, но всичко зависи от графика за снимки. Освен това искам да прекарвам и повече време със семейството си и с приятели. Истанбул е невероятен град и винаги има какво да правиш, за да се забавляваш, стига да имаш време.

Предполагам, че обичаш и да четеш много. Всички историци обичат книгите. Исторически книги или…
Така е, обичам да чета много. Все още уча история и по задължение, но и с удоволствие изчитам поне една историческа книга седмично. Освен това обичам да чета и книги по социология. Не харесвам романите – научните книги са ми по-интересни.

Да си поговорим за мода! Страст ли ти  е?
По-голяма страст са ми обувките.

Остава ли ти време за шопинг?
Не планирам специални часове или дни за шопинг. Става спонтанно. Като изляза с приятелка, без да се обсъжда въпросът, първо си организираме един тур по магазините, без значение дали търсим нещо конкретно или не. Имам късмет, че и приятелите ми обичат шопинга!

Къде най-често обичаш да ходиш по магазините?
В Нишанташъ или на булевард „Багдад“ в азиатската част. Това са двата най-хубави района за шопинг в Истанбул. В моловете влизам по-често през зимата. Защото, както казах, за мен шопингът върви заедно с други приятни удоволствия с приятели – например хубаво кафене или ресторант.

Каква мода харесваш?
За свободното време през деня предпочитам удобни дрехи. Тази година например цветни или сини дънки с обувки на ниска подметка или еспадрили и семпли блузи. За работа или срещи – тесни панталони с обувки на висок ток или платформи и цветни блейзъри. Или пък мини рокли, отново с високи токчета или платформи. За специални случаи понякога избирам класическа вечерна рокля, друг пък съм по-артистична.

Имаш ли любими цветове този сезон?
Да, харесвам ярките цветове, които са голям хит сега – по-специално жълто, розово и цикламено. По отношение на моделите – блейзърите са безспорният ми фаворит.

Какво мислиш за бялото в модата? То е новото черно.
Обожавам го. Както и стила, в който направихме фотосесията за ELLE България.

Сватбеният сезон е в разгара си в България. Ще дадеш ли някакъв съвет за роклята на читателките, които биха искали да следват твоя вкус?
Семпла и елегантна рокля – винаги работи!

Ти се омъжи два пъти, но в „Листопад“. А в реалния живот какво се случва?
О, да, наистина имам две сватби! Достатъчно засега… Не планирам повече на този етап :)

Много български двойки живеят без брак. В Турция как е?
Няма такава мода в Турция. Двойките предпочитат да се опознаят преди брака, но това не означава да живеят заедно, преди да са се оженили. И аз не бих живяла с някого без брак.

Казват, че влюбената жена е най-красива. Не знам дали си непрекъснато влюбена в някого или в нещо, но изглеждаш прекрасно…
Хубаво казано! Благодаря! Съгласна съм с това, че жената изглежда красива, когато има положително отношение към живота, където любовта е огромен фактор в щастието й. Но най-важното е жената да харесва себе си и всички ще я харесват. Естествено, трябва да се грижим за тази красота. Според мен най-важното е да поддържаме кожата чиста и да я щадим от грима и слънцето, когато е възможно. А за тялото най-доброто е спортът.

Каква козметика носиш в чантата си?
Балсам за устни, защото имам много сухи устни. Освен това цветен глос, молив за очи, крем за ръце и малко бебешко гребенче.

Мислиш ли, че красотата е до време?
Не. Всъщност красотата е резултат от доброто настроение, от позитивизма и любовта към себе си. Човек, който притежава всичко това, ще успее да съхрани красотата през всичките си години.

Да изглеждаш добре е важно в твоята професия, нали?
Да, телевизионните и кинозрителите искат да гледат симпатични актьори. Но според мен за един актьор е важна не толкова красотата, колкото чарът.

А кое е най-важно в твоя живот?
Да се гордея с всичко, което оставям след себе си.

Голямата ти мечта?
Колкото по-големи са мечтите ти, толкова по-големи могат да бъдат разочарованията. Животът ми в момента върви прекрасно и не знам за какво повече мога да мечтая. Благодаря на Бога за всичко, което имам в живота си, и за семейството ми!

ИНТЕРВЮТО Е ОТ САЙТА НА ELLE!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю с класиралия се на седмо място в "Любима турска звезда 2016" участник, чието име ще стане ясно утре, 3 юни (петък), следващия четвъртък, 9 юни! Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.