"Любопитно" (34): турските сериали, снимани в чужбина

Здравейте, приятели! Събота е, 7 май, и продължава публикуването на третия сезон от една от най-успешните и четени рубрики на СЕРИАЛИ в
България "Любопитно"! Новите издания продължават да се публикуват в запазения ѝ ден - всяка събота, и да привличат изключително голям интерес. Днес продължаваме с шестото за сезона и тридесет и четвърто подред издание, в което ще се спрем на доста интересна и любопитна тема - кои са турските сериали, заснети в чужбина! Време е да започваме!

Напоследък става все по-модерно турските сериали да заснемат дадени свои кулминационни, вълнуващи и важни сцени не на родна територия, а в чужбина! Разбира се, нито един проект от южната ни съседка досега не е бил изцяло заснет в друга държава, но има доста, които или са започвали, или са приключвали, или просто са развивали сюжета си на чужда територия. По-голямата част от тях са европейски държави, които са в по-голяма близост до Турция. Има такива обаче, които са изключително мащабни и се налага да бъдат заснети дори на други, много по-далечни континенти! Кои са всички тези сериали, разбирате сега!

"Черни пари и любов" (Kara Para Ask) бе един от сериалите, дали началото на модата за снимки в чужбина. Част от сцените в първия епизод от хитовата криминална драма бяха заснети в Рим, където главната героиня Елиф (Туба Бююкюстюн), живееше и развиваше своя бижутериен бизнес. По-късно, в третата серия от мелодрамата, тя отново трябваше да се върне в италианската столица, търсейки изгубените диаманти, останали ѝ в дълг от починалия ѝ баща към мафията, но заедно с Йомер (Енгин Акюрек), който ѝ помагаше. Любопитно е, че мезонетът, в който тогава бе Елиф, всъщност се намира в Истанбул, Турция и дори половин година след заснемането на тази сцена бе използван за снимачна площадка на медицинската поредица "Пътят на живота" (Hayat Yolunda). В двадесети епизод за последно снимачният екип на "Черни пари и любов" посети Рим. Важно е да отбележим, че като Италия бе изключително символистична за "Черни пари и любов" и присъстваше в целия сериал дори само чрез начините, по които се обръщаха един към друг главните влюбени герои - "сеньорина" (Йомер към Елиф) и "Коломбо" (Елиф към Йомер, или по-често Аслъ към Йомер). 

"С Русия в сърцето" (Kurt Seyit ve Sura) също като "Черни пари и любов" бе сред първите сериали, дали началото на модата за заснемането им в чужбина. Той обаче бе една идея по-мащабен от криминалната драма, тъй като снимачният ми екип неведнъж по време на първия му сезон, да не кажем почти целия, отскачаше до континента Азия и държавата Русия, по-точно - Санкт Петербург. Това се налагаше заради историческата насоченост на проекта, който проследяваше историята на двамата главни герои, срещнали се и влюбили се именно на руска територия - Сейит Еминов и Шура. 

"Отново любов" (Ask Yeniden) е един от първите, ако не и първи, снимал се чак... в САЩ, Северна Америка, на десетки хиляди километри от Турция! Една от най-успешните и харесвани романтични комедии в южната ни съседка за последните няколко години още от самото си начало показа, че ще бъде различна и отличаваща се от останалите... Част от сцените в пилотната серия на поредицата бяха заснети именно в САЩ и по-точно - космополитния Ню Йорк! Именно оттам започна цялата тази вълшебна история на Зейнеб (Йозге Йозпиринчи) и Фатих (Буура Гюлсой), които именно там изживяха първите си любови, след които обаче останаха разочаровани и именно заради това се завърнаха в родината си Турция и се срещнаха в самолета по пътя за там. Вижте историята на Зейнеб в САЩ от тук, а тази на Фатих - от тук! Така "Отново любов" се превръща в един от най-мащабно заснетите турски сериали, създавани някога. Пътешествията на героите продължиха и след това, но този път в различни краища на Турция. 

"Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi) също като "Черни пари и любов" в един момент бива сниман в Италия! Хитовата романтична комедия на FOX, най-гледана през лятото и есента на 2014 г., продължава с втори сезон заради големия си успех през октомври 2015 г. в... китното малко италианско градче Лаго ди Неми, а по-късно и в столицата Рим! Именно първият епизод от новия втори сезон на "Сезонът на черешите" - петдесет и втори подред, бива заснет там! Именно там скараните главни герои Йойкю (Йозге Гюрел) и Аяз (Серкан Чайоулу) се сдобриха след като красавицата избяга от сватбата си с красавеца в края на първи сезон от хитовата поредица, приключила с общо 59 епизода.

"Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel) също като "Сезонът на черешите" започна своя втори сезон, снимайки се в... чужбина! Хитовата криминална драма на KanalD, продължаваща излъчването си и до днес с изключителен успех, стартира втория си сезон на китния гръцки остров Сакъз, известен с емблематичните си тесни улички и вятърни мелници на брега си. Именно там главната героиня Айшегюл (Бурчин Терзиоулу) започна своя нов живот след разочарованието си от връзката си с главния герой Пойраз (Илкер Калели) в двадесет и пети епизод от проекта на Limon Yapim. Именно там тя се срещна с един от новите ключови герои във втория сезон на "Пойраз Карайел" - Мете (Фърат Челик), борил се за сърцето ѝ с бившия полицай Карайел. 

"Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem) също като "Пойраз Карайел" е заснел важни сцени от своето сюжетно развитие на гръцкия остров Сакъз. Именно там започна цялата епична и велика история за единствената жена, управлявала Османската империя в нейната многогодишна история. Именно от там бе отвлечена главната героиня, тогава все още девойка Анастасия, като подарък за Османския дворец и харем. Впоследствие именно тази буйна и непримирима красавица се превръща във великата и помнена като единствена управляваща Османската империя жена - Кьосем султан! Вижте нейното отвличане от тук, а специалният трейлър преди началото на "Великолепният век: Кьосем", заснет на остров Сакъз - от тук!

"Този живот е мой" (O Hayat Benim) е един от малкото турски сериали, които освен че са се снимали в чужбина, са заснети в не една, а две различни от Турция държави! В шестдесет и осми епизод от изключително успешната драматична поредица на FOX главната героиня в поредицата Ефсун (Джерен Морай) бе заминала на своя меден месец във френската столица Париж. Този интересен момент от поредицата можете да видите от тук! По-късно, в деветдесет и трета серия от "Този живот е мой", отново тази колоритна и обичана от зрителите злодейка пътешества по света, но този път... в Милано, Италия! И този път бе последвана от другата главна героиня в сериала - Бахар (Езги Асароулу). Така "Този живот е мой" също се превръща в един от най-мащабно заснетите проекти в южната ни съседка.

"Гордиев възел" (Kordugum) също като "Този живот е мой" бива за кратко заснет в италианския град Милано. Драматичната поредица на FOX и Endemol Shine Turkey, различна с дълбокия си психологизъм, заснема част от пилотната си серия именно в известния и шикозен италиански град. Именно в него главните герои Наз (Белчим Билгин) и Али-Неджат (Ибрахим Челиккол) се срещат за първи път, след като приятелят на втория припада и първата му прилага първа помощ, благодарение на която оздравява. От този момент нататък съдбите на двамата главни герои се преплитат неизбежно, точно като един гордиев възел. Тези моменти можете да видите от тук! Любопитно е, че друга част от сцените в първия епизод от "Гордиев възел" са заснети в близост до езерото Комо. 

"Кралица на нощта" (Gecenin Kralicesi) също като доста от останалите сериали, на които се спряхме, заснема своята първа серия в чужбина. Един от най-обещаващите и дългоочаквани проекти през 2016 г., който започна в началото на т. г. и приключи преди седмици с едва петнадесет епизода заради неочаквано ниските си рейтинги, засне голяма част от пилотния си епизод в градчето Грас (Grasse), намиращо се в Южна Франция. Именно там парфюмерийката Селин (Мерием Узерли) се срещна за първи път с бизнесмена Картал (Мурат Йълдъръм), именно там двамата се влюбиха един в друг и именно там преживяха една разтърсваща и емоционална нощ заедно... Можете да видите тези интересни моменти от тук!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от шестото издание за новия сезон на "Любопитно"! Очаквайте следващото седмо за сезона и тридесет и пето подред следващата събота, 14 май, когато също предстои да се спрем на изключително интересна тема от света на турските сериали. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните изданията от предишните два сезона на "Любопитно" чрез архива на рубриките ни от тук!

1 коментар:

Анонимен каза...

Хубава статия, но пропуснахте Огнено Сърце, а му се пишете големи фенове. Мурат замина за Париж.

Предоставено от Blogger.