Вахиде Перчин: "Ракът промени коренно моя живот"

Здравейте, приятели! С изключителен успех продължава третият сезон на най-успешното ни онлайн-състезание "Любима турска звезда" за 2016
г. И тази пролет, както предишната, всеки четвъртък продължаваме да публикуваме интервюта с всеки един от отпадналите участници в проекта. Четвъртък е, 28 април, и те продължат, като предстои да прочетете интервю със седмия елиминиран участник в проекта, отпаднал миналия петък - борбената Вахиде Перчин! Тя е родена на 13 юни 1965 година в град Измир, произлиза от семейство на гръцки имигранти, нейният баща е шофьор на камион, а майка и е домакиня. В момента е на 50 години, зодия близнаци. През 1994 година се омъжва за актьора Алтан Гьордюм. До 2003 година играе само на театралната сцена със съпруга си в Анкарския художествен театър. Телевизионните ѝ ангажименти принуждават семейството да се пресели в Истанбул. През 2003 г. се включва с второстепенна роля в един от най-харесваните и класически турски сериали "Истанбулска приказка" (Bir Istanbul Masali), в който се снима до 2005 г. Малко след това се включва в екипа на полицейската драма "Любов извън закона" (Hirsiz Polis). През 2007 г. изиграва главната роля в мелодрамата "Да върнеш времето назад" (Annem), а през 2011 г. - тази на Зехра в най-харесвания турски сериал, излъчван в България - "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum). През 2013 г. се включи в четвъртия сезон на историческия хит "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), пресъздавайки образа на Хюррем султан, замествайки напусналата Мерием Узерли. От началото на 2016 г. се снима в сериала на StarTV "Време на преселване" (Goc Zamani) отново с главна роля. Тя е една от най-силните и борбени актриси в южната ни съседка, успяла два пъти да се пребори с коварното заболяване "рак на гърдата". Време е да започваме с едно от най-откровените и интересни интервюта на Вахиде, в което тя говори за школата си по актьорско майсторство, за битката и живота с рака в пълни подробности,

Кога решихте да отворите школа по актьорско майсторство?
Преди около четири-пет години реших да го направя и го направих. В момента преподавам заедно с още няколко колеги, вещи в актьорския бранш, на всякакви "дисциплини", ако мога да нарека така "отраслите" в актьорското майсторство - като започнем от дишане, минем през правилна дикция и стигнем до най-различни звуци. Като се замисля, не обучаваме единствено на танци, но и това е много важно и обмисляме в скоро време да започнем да му обръщаме подобаващо внимание. В момента работя с единадесет млади и талантливи хора, на които предавам своя опит и своите знания. Не ми остава време за нищо друго, освен за школата и за снимките на сериала ми.

Всеки ли може да се запише във школата Ви?
Първо водим предварителен телефонен разговор с потенциалния ни ученик, вземаме му кратко интервю и след това заедно обсъждаме дали е подходящ и достатъчно талантлив, а и инатлив и упорит за нашата школа. Ако го одобрим, той започва уроци при нас. В рамките на пет месеца предаваме му опита и знанията си, но нашата цел не е те да опират на тях, а на тяхната основа да създадат свои собствени и уникални методи в актьорската професия. Именно така те биха станали истински професионалисти в актьорския бранш и биха постигали поставените си цели с лекота!

Разкажете ни повече за ролята си на Хюррем султан във "Великолепният век", как се подготвяхте за нея?
Преди да започна да се снимам в проекта, аз внимателно и старателно се запознах с историята на султан Сюлейман и Османската империя по онова време, за да изиграя образа на Хюррем по възможно най-реалистичен начин. За мен целия снимачен процес на сериала бе едно изключително интересно преживяване. Трябваше да изиграя ролята в нейния узрял и след това вече възрастен етап от живота. Актрисата, от която поех образа на Хюррем султан - Мерием Узерли, е много популярна и направи така, че хората да заобичат тази велика личност. За мен бе истинско предизвикателство да запазя тази обич на зрителите към Хюррем. Едновременно с това трябваше и да се разгранича от старата Хюррем и да изиграя тази, която вече е в края на живота си, в края на своята любов, но изпълнена от необуздана жажда за власт!

Нека се върнем на един труден етап от живота Ви - заболяването Ви от рак! Как разбрахте, че страдате от тази диагноза?
Ако трябва да бъда честна, аз винаги съм била изключително заета и не съм отделяла време за себе си, камо ли пък да съм обръщала особено внимание на здравето си. Поради естеството на работата ми, аз дори често не съм спала с цели нощи. Толкова съм била отдадена на работата си, че дори много често съм забравяла да пия вода по цял ден. Е, моят бивш съпруг Алтан Гьордюм бе по-отговорен в това отношение и един ден просто ми записа час при мамограф за профилактичен преглед. В последния момент аз поисках да го отменя, отново заради изникнал професионален ангажимент, но самият лекар настоя от мен да отида. След първия рентген ми направиха още един, вероятно за да се уверят и да потвърдят диагнозата ми. Първоначално съпругът ми криеше от мен истината, но на следващия ден, без да ми казва нищо, ме заведе при един от най-добрите онколози в страната, който виждайки резултатите от изследванията ми, заяви, че започвам лечение от 16 цикъла химиотерапии и 37 лъчетерапии. Тогава сякаш целият ми свят се срина с главата надолу и изпаднах в дълбока депресия. Но какво друго можех да направя... Процесът на лечение продължи девет месеца, през които бях адски притеснена. Всички ми казваха, че ще се оправя и че няма да умра, но едновременно с това ставаха все по-грижливи, обичливи и внимателни към мен, сякаш живея последните си дни. Това много ме натъжаваше... Много трудно се разделих и с косата си, която все пак трябваше да отрежа. Изобщо ракът промени коренно моя живот! Най-важното обаче е, че се възстанових и мога да кажа, че в момента живея втория си живот! Мога само да благодаря на всички за огромната подкрепа, която ми оказаха в този така труден етап от моя живот!

И без коса бяхте много красива!
О, благодаря! Явно формата на главата ми е такава, че ми отива и с по-къса коса (смее се). С коса или без коса, не това определя дали един човек е красив! Най-важният фактор за човешката красота е дали той е добър! В този етап от моя живот всички се молиха за мен - дъщеря ми, близките ми приятели, роднините ми, студентите ми... Всички, които ме обичаха, се молиха за мен и аз отдавам от голямо значение факта, че оздравях, именно на тях и техните молитви! Определено не съм песимист, по-скоро съм реалист. Обичам да говоря с хората както за хубавите, така и за лошите неща от живота. Защото животът е пъстър! А именно споделянето на болката прави така, че тя да се излекува...

След заболяването Ви станахте лице на благотворителна кампания за ранно диагностициране на рак...
Така е. Плашеща е статистиката, че всяка осма жена в света страда от това заболяване! Аз, като минала през този път с адски усилия и успяла да се преборя с коварната болест, нямаше как да не се присъединя към тази кампания. Чувствах като лична отговорност и мисия да окуражавам жените като мен, поели по моя и по пътя на още хиляди други. Проблемът на нашето общество е, че се страхуваме да се изправим пред този проблем и да го режим, ако така се стекат обстоятелствата. Мамографичните изследвания траят пет минути и не болят. Ако се направят на време, могат да спестят стотици часове в химио и лъчетерапии! Говорих и все още говоря с всяка заинтересувала се жена по тази тема навсякъде - в автобуса, в магазина, на улицата... Разказвам за моя път и за това колко важна е ранната диагностика в такива случаи. 

Как по-точно ракът промени Вашия живот?
Вече споменах как. Отношението на най-близките ми хора, които ме обичат истински, се промени донякъде, промени се и външният ми вид, това е. През цялото лечение аз продължих да играя и да се занимавам с актьорското майсторство. Ако не го правя, аз се чувствам болна и нездравословно живееща дори в момента, когато вече съм напълно здрава и излекувана. Разбира се, трябваше понякога да се съобразявам с диагнозата, да не се преуморявам и да внимавам повече.

Вярвате ли в лечебната сила на изкуството?
Вярвам! И бих допълнила, че изкуството има не само лечебни сили, а даже още по-големи и мощни. То е способно да ни напътства в живота изобщо, то е способно да ни промени от глава до пети. Изкуството, лично мен, ме е довеждало до много интересни и истински мисли. Като се замисля сега, най-важната е тази: "Аз трябва да бъда щастлив!".

Благодарим, че отделихте от времето си, за да дадете това откровено и любопитно интервю!
И аз благодаря за отделеното внимание! 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте интервю със осмия елиминиран участник в "Любима турска звезда 2016", чието име ще стане ясно утре, 29 април (петък), следващия четвъртък, 5 май! Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните интервюта чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.