Дживан Джанова: "Животът ми премина като филмова лента"

Здравейте, приятели! Петък е,  12 февруари, и продължава публикуването на интервюта с Ваши любими актьори и актриси от турските сериали.
Днешното бива публикувано днес, а не вчера, както бе предвидено, заради изникнали лични ангажименти на екипа ни. Заради големия интерес, който предизвикаха интервютата ни със звездите от тоталния хит "Твоят мой живот" (Paramparca) през януари, през месец февруари продължаваме да публикуваме още такива с още Ваши любимци от сериала! Днес предстои да прочетете такова с актьора Дживан Джанова, който играе ролята на подлия интригант Рахми Гюрпънар! Преди това обаче нека се запознаем накратко с биографията му! Той е роден на 28 юни 1955 г. в турската столица Анкара. В момента е на 60 години, зодия рак. Любопитно е, че истинското му име по лична карта е Ахмет Дживан Джанова. Син на известната по онова време турска режисьорка Махир Джанова, от която е наследил страстта си към театъра и киното. Започва да се занимава активно с актьорската професия през 1974 г., когато е едва на 19 години, участвайки с малки роли в различни театрални постановки. Когато израства и като човек, и като актьор, придобил вече сравнителен опит, взема участия и в по-големи филмови проекти. Любопитно е, че е наследил отчасти таланта на майка си, тъй като освен с актьорската професия, през годините се подвизава и като режисьор и сценарист, пишейки историите в около 15 свои филма от 1999 г. до 2013 г. Една от най-известните му роли е именно тази на Рахми в "Твоят мой живот", в чийто екип се включва в края на 2014 г. Познат у нас е обаче още чрез по-малките си роли в други хитове като "Справедливостта на Кара", "Опасни улици" и "Пепел от рози". Време е да започваме с интервюто с Дживан Джанова!

Как попаднахте сред екипа на "Твоят мой живот"?
Получих предложение за участие в този проект още през лятото на 2014 г. Бях решил да не работя повече в сериали, но сценарият и героите толкова много ми въздействаха, че промених решението си и приех да изпълня ролята на Рахми. Той е различен от всички персонажи, които съм пресъздавал до този момент. Превъплъщавал съм се в отрицателни герои, но не съм играл чак толкова негативен персонаж! Щом аз самият, само като актьор, изпитвам угризения на съвестта заради постъпките му, значи наистина е много лош!

Приличате ли си с Рахми?
Познавам много добре такъв тип характери, но аз не съм сред тях и не приличам на Рахми. Невъзможно е да се превърна в такава лоша личност. Никога не бих се сетил да спрягам интриги като неговите на околните. Много му се ядосвам!

Как Ви приемат хората навън, докато се разхождате например?
В социалните мрежи изобщо не ме харесват и дори ме кълнат да умра, никой да не ме обича и други подобни "пожелания". Отношението на хората към мен навън е далеч по-добро, но намирам за странно в интернет да се вживяват толкова от случилото се в сериала, че чак да го объркват с реалното! 

Разкажете ни повече за себе си, какъв бяхте като малък?
Бях много палава! Веднъж, когато майка ми ме завела на лекар, той ѝ казал, че съм някакво изключение на природата! Всяко дете понякога се бунтува, но аз вършех много големи бели! Но не с лоши помисли, даже дори си признавах вината и се молех на мама да ме целуне и прегърне. Бях много чувствителен и силно привързан към нея. Постоянно се молех да е жива и здрава. Бяхме едно голямо семейство с четири деца, като винаги сме се чувствали обичани!

Съжалявате ли, че в живота не създадохте семейство и нямате деца?
Имах много голямото желание това да се случи, но очевидно не ми е било писано. Мечтаех си на шестдесетата си годишнина да заведа внуците си на театър, но, за съжаление, не всичко става така, както сме го планували и представяли. 

Изпитвате ли страх от самотата?
Не! Всеки един човек умира сам, дори и да има деца и семейство. Помня много добре смъртта на баща си и майка си, те бяха сами също. Аз не се смятам за самотен човек. С годините започнах да приемам племенниците си като собствени деца и своето семейство.

Скоро чествахте шестдесетгодишен юбилей, каква е равносметката на живота Ви?
Още не мога да осъзная колко бързо мина животът ми! През изминалото лято споделих в друго свое интервю, че тези изминали петдесет и девет години сега са ми като филмова лента и един филм, в чийто смисъл все още не мога да вникна... Спомням си събития отпреди десетки години така, все едно са били вчера. Външно може да съм остарял, с това не мога да се преборя, но по душа съм все още младеж.

Съжалявате ли за някоя своя постъпка в миналото?
Смятам, че трябваше да си направи живота по-щастлив! Трябваше да го създам по по-различен начин, да бях създал семейство... Когато бях по-млад, доста често прекалявах с алкохола, а това много оскърбяваше баща ми. Тогава подражавах големите актьори в театъра, които прекарваха свободното си време по барове и заведения. Като млад смятах, че ако водя техния начин на живот, ще стигна до техните постижения и ще стана толкова успешен, колкото тях. Понякога съм се напивал до такава степен, че баща ми ме е намирал на улицата и ме е носел до вкъщи. След време ме записа на лечение. Неговата смърт бе повратната точка в моя живот - обещавах си, че повече няма и да близна алкохол. Всичко, което ми се е случило досега, е било причинено изцяло от моите решения, добри или лоши.

Първата награда за актьорския Ви талант получихте чак, когато бяхте на 50 години. Не е ли малко късно?
Когато навърших четиридесет години, си дадох сметка, че имам награди за сценариите и режисурите си, но не и за актьорската ми работа. Това ме натъжи... Първото ми актьорско отличие беше от "Златният портокал" в Анталия през 2006 г. за поддържаща ми роля в "Завръщане у дома". Не знам защо, но филмът не успя да постигне желания успех. Сега вече смятам, че наградите на са от кой знае колко голямо значение, а далеч по-важни са ролите ми, които ще се помнят за цял живот!

Къде съхранявате наградите си?
Наскоро си взех един по-голям шкаф и ги поставям до тези на баща ми. Първоначално стоха в личния ми кабинет у дома, но сега ги преместих в хола, където могат да ги виждат гостите, които чести посрещам. Всички мои награди ще завещая на племенника си един ден!
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от нас за тази седмица! Очаквайте следващото интервю следващия четвъртък, 18 февруари, когато предстои да прочетете такова с актьора Джемал Хюнал от "Твоят мой живот", пресъздаващ образа на алчния Алпет! Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните ни интервюта чрез архива на рубриките ни от тук

1 коментар:

Анонимен каза...

А Екатерина ще има ли повторение по БТВ Лейди

Предоставено от Blogger.