"Любопитно" (22): емблемите на турските телевизии

ноември 07, 2015
Здравейте, приятели! Отново е събота, а това означава, че отново предстои да Ви потопим в необятния свят на любимите Ви турски сериали в
рубриката ни "Любопитно"! Тя се завърна преди  близо два месеца с новия си втори сезон, като продължава да бъде изключително четена и с новите си издания. От началото на есента досега разгледахме доста интересни теми от света на турските сериали, но бъдете сигурни, че през оставащите шест есенни седмици Ви очакват още по-интригуващи такива! Днес, 7 ноември, публикуваме осмата за сезона и двадесет и втора подред тема, в която предстои да Ви запознаем с емблематичните лица на турските телевизии!

Всяка една телевизия в южната ни съседка има свои любими актьори, на които разчита много за постигането на успех и които участват в доста от новите им мелодрами. Тези любимци на турските зрители са се превърнали като емблеми за каналите, в чиито проекти се включват, като без тях за всички нищо няма да бъде същото, както преди. Свои емблематични лица имат най-вече KanalD, ATV и ShowTV, тъй като те съществуват от по-дълго време и имат повече излъчени сериали зад гърба си, докато другите две доста гледани в южната ни съседка телевизии - StarTV и FOX, са по-нови и общо взето нямат свои емблематични актьори. Време е да започваме!

KanalD:
Емир Берке Зинчиди е една от най-големите емблеми за турската телевизия KanalD. Малкият голям актьор, който прави пробив в актьорската професия когато е едва на 5 годинки, винаги ще бъде свързван с тази телевизия и винаги, когато тя бъде спомената, зрителите ще си спомнят за него. Всичко започва през септември 2010 г., когато в ефира ѝ започва излъчването на една от най-успешните семейни драми, създавани някога - "Времето лети" (Oyle Bir Gecer Zaman Ki). В нея малкият Емир изиграва ролята на изключително мъдрия и проницателен за възрастта си Осман, най-малкото дете в голямото семейство Акарсу, който бързо пленява сърцата на зрителите и се превръща в техен любимец. Зинчиди участва в поредицата през първите ѝ два сезона, като след това участието му в нея приключва, тъй като героят му пораства. След година и половина отсъствие от екрана, в началото на 2014 г. Емир се завръща отново в ефира на KanalD в новия сериал "Малкият господин" (Kucuk Aga), в който изиграва главната роля. Любопитно е, че той се излъчва в деня, когато се е позиционирал и предишният проект на малкия актьор - вторник. Поредицата приключи през изминалата пролет, тъй като с последните си епизоди постигна ниски рейтинги и бе прекратена преждевременно. Тази есен, половин година по-късно, Емир отново се завърна в ефира на KanalD и отново в запазения си ден вторник в новата мелодрама "Морска история" (Bir Deniz Hikayesi), която за съжаление започна да отчита ниски рейтинги само няколко епизода след началото си и вероятно скоро ще приключи. Емир Берке Зинчиди е една от най-големите емблеми на KanalD и вторника! 

Берен Саат също е едно от емблематичните лица за KanalD. Тя, за разлика от Емир Берке Зинчиди, не придобива популярността си в тази телевизия, а в друга - ATV, чрез сериалът, излъчен преди години у нас - "Щастливи заедно" (Aska Surgun), през 2005 г. Година след това, малко след приключването му, Берен отново се снима за проект на оранжевата телевизия - "Спомни си, любима" (Hatirla Sevgili), партнирайки си с Джансел Елчин през 2006 г. Зрителите обаче не запомнят толкова тези нейни роли, толкова тези, които тя играе в сериали именно на KanalD! През 2008 г., веднага след края на горе-споменатата поредица, Берен започва да се снима в сериала, който ѝ донася световна популярност - "Забраненият плод" (Ask-i memnu) на KanalD. Поредицата постига невероятен успех и е сред най-продаваните в света. След нейното приключване, не след дълго, Саат отново се завръща в ефира на KanalD в хита "Пепел от рози" (Fatmagulun Sucu Ne?), постигнал не по-малък успех от своя предшественик. През 2013 г., отново по KanalD, красавицата изиграва главната роля в криминалната драма "Отмъщението" (Intikam). Любопитно е, че всички тези сериали се излъчват в един и същи ден - четвъртък, който е любимият ден на актрисата, изиграла главните роли в тях. Сега, само след няколко дни, тя ще се завърне на екран, но в ефира на StarTV, за да изиграе ролята на живота си - тази на най-великата османска султанка Кьосем в своеобразното продължение на най-успешните турски исторически сериал, създаван някога "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil) - "Великолепният век: Кьосем" (Muhtesem Yuzyil: Kosem). Любопитно е, че въпреки желанието на продуцентите на сериала той да се излъчва в сряда, когато се позиционира неговия предшественик, по настояване на Берен той ще се излъчва в... четвъртък! 

Илкер Калели също е сред емблематичните за KanalD лица. Младият актьор, който не е толкова популярен, колкото Емир Берке Зинчиди и Берен Саат, но въпреки това има немалко фенова зад гърба си и който нашумя през последните няколко години именно чрез ролите си в хитовете на KanalD. Той, също като Берен, не започна актьорската си кариера в ефира на своята телевизия, а в този на ATV в криминалната драма "Край или начало" (Son), където обаче остана почти незабелязан от зрителите. Големият успех го споходи през есента на 2012 г., когато започна поредицата с негово участие "Изгубеният град" (Kayip Sehir) именно по KanalD и чрез която звездата му като актьор изгря. Заради ниските рейтинги, които постигна с последните си епизоди, поредицата приключи преждевременно през пролетта на 2013 г. само с един сезон и 26 епизода. Половин година след това, през есента на 2013-а, Илкер се завърна с нова още по-интересна роля в криминалната драма на KanalD, излъчваща се в момента у нас - "Тайни" (Kayip). В нея актьорският му талант се разкри още повече, но уви и тя приключи преждевременно заради ниските рейтинги, които отчете. След нея Калели си даде една година почивка, като се завърна в началото на настоящата 2015-а отново в поредица на KanalD - "Пойраз Карайел" (Poyraz Karayel), с която най-сетне уцели в десетката и която постига изключително високи рейтинги. Ролята му в тази криминална поредица е за първи път главна, чрез което актьорския му талант се разкри още повече. 

Керем Бурсин е също сред новите емблематични лица на KanalD. Той, също като Емир Берке Зинчиди, започва актьорската си кариера именно в тази телевизия, но на доста по-зряла възраст от малкия чаровник. През 2013 г. в ефира на телевизията с "D" започна излъчването на хитовата младежка мелодрама "В очакване на слънцето" (Gunesi Beklerken), в която младият Керем изигра своята първа роля в сериал, която бе главна. Нещо, което доста рядко се случва на един млад и неопитен актьор. Въпреки това обаче Бурсин се справи отлично с този свой персонаж, като сериалът му постигна невероятен успех и се превърна в един от най-обичаните тийнейджърски такива, създавани в южната ни съседка. След приключването му през пролетта на миналата 2014 г. любимецът на милиони млади зрителки по света си даде кратка почивка, като само няколко месеца след това се включи в новата младежка продукция "Въпрос на чест" (Seref Meselesi) отново с главна роля и отново на KanalD. Тя започна през ноември миналата година, преди една година, като за разлика от предишния сериал на Керем, не постигна отлични рейтинги, но въпреки това приключи с един пълен сезон и 26 епизода. Любопитно е, че и двете поредици на KanalD, в които е участвал Бурсин, са се излъчвали в запазения ден на този актьор - неделя, точно както Емир Берке Зинчиди и вторника и Берен Саат и четвъртъка. Сега, в рекламното промо на KanalD за новия телевизионен сезон, Керем отново присъства, като той ще се включи в нов сериал на медията, започващ скоро. Вероятно и той, както предишните проекти на Бурсин, ще се излъчва в запазения му ден - неделя! 

ATV:
Джансу Дере пък есред емблематичните за ATV актриси. Чаровницата, която от дълго време не сме гледали в нов сериал или филм, придобива световна популярност именно чрез своя роля, изиграна в сериал на оранжевата телевизия. Става въпрос за приключилата вчера в България изключително успешна турска мелодрама "Завръщане" (Sila), в която се снима от 2006 г. и чрез която става световно популярна, тъй като този е сред най-продаваните и излъчваните в чужбина южносъседски сериали. През 2009 г. пък изключително обичаната от всички актриса се включва отново с главна роля в криминалната драма "Езел" (Ezel), също излъчена в ефира на ATV и постигнала небивал интерес както в родината си Турция, така и навсякъде другаде по света, където се е излъчила. Любопитно е, че последната роля на Дере бе през 2012 г. в най-успешната турска историческа мелодрама, създавана някога - "Великолепният век" (Muhtesem Yuzyil), която не се излъчваше по ATV, а по StarTV, което донякъде разваля хронологията на участията ѝ в продукции на оранжевия канал. От тогава, вече три години, Джансу не се е снимала в нов сериал или филм, но се очаква съвсем скоро да се завърне на екран у дома в ефира на ATV в обявената от медията в началото на този телевизионен сезон нова мелодрама "Бяла нощ" (Beyaz Gece), но към момента това е само непотвърден слух. Дали ще се случи и Джансу ще се завърне по-силна от всякога в ефира на ATV, ще разберем скоро!

Мехмет Акиф Алакурт също е сред емблематичните лица на ATV. И той, като своята колежка Джансу, направи своя пробив в актьорската професия чрез ролята си в тоталния хит "Завръщане" (Sila) през 2006 г., излъчил се именно по горе-споменатата телевизия. Веднага след нейния край, през 2008 г., превърналият се в любимец на милиони зрителки по света, се завърна отново в ефира на ATV със също толкова успешната роля, колкото тази на Боран роля в криминалния хит "Мъжът от Адана" (Adanali), който все още не сме гледали у нас, но интернет-потребителите са го гледали с български субтитри. С тази си роля Мехмет Акиф затвърждава своята емблематичност в ефира на ATV. Тези два успешни сериала се излъчват в запазения за Мехмет Акиф тогава ден в програмата на медията - петък. След нейното приключване след три изключително успешни сезона, отново по оранжевата телевизия през 2011 г. започна новата мелодрама с участието на актьора в главна роля - "Капитан" (Reis), която обаче не успя да се наложи сред зрителите и бе прекъсната заради ниските рейтинги, които постигаше, само след 11 излъчени епизода. От тогава Мехмет Акиф "кривна" от отъпкания си в ATV път и през есента на 2013 г. започна да се снима в историческата поредица на KanalD "Завоевателят" (Fatih), която обаче отчете тотален провал и спря само след 5 серии. През изминалата есен Алакурт продължи с експериментите и се включи в поредицата на FOX "Безопасност" (Emanet), която също не успя с рейтингите и приключи само с 13 епизода. Дали скоро ще видим Мехмет Акиф отново в ефира на своята телевизия-майка ATV, където поредиците му постигнаха големи успехи, предстои да разберем! 

Джансел Елчин също е сред емблематичните за ATV лица. Именно в ефира на тази телевизия изгрява неговата звезда на актьор чрез ролята му в нейния хитов сериал "Спомни си, любима" (Hatirla Sevgili) от 2006 г., партнирайки си със също младата и непозната тогава за зрителите актриса Берен Саат. Именно тази роля превръща Джансел в един от най-обещаващите млади актьори и в любимец на зрителките в южната ни съседка. През 2010 г., близо две години след финала на горе-споменатата поредица, Елчин се завръща отново в ефира на ATV в може би най-успешната си до този момент поредица, в която е участвал досега - незабравимата приказка "Огнено сърце" (Gonulcelen). Чрез нея любимецът на турските зрители за пореден път затвърждава, че е едно от емблематичните лица на оранжевата телевизия. След нейния финал през 2011 г. Джансел, също като своя колега Мехмет Акиф Алакурт, реши да експериментира и да пробва нещо различно, като се включи в новата поредица на StarTV "Лъжовна пролет" (Yalanci Bahar), която обаче се провали и падна от екран. През следващата година, 2012-а, актьорът се завърна на екран, но този път в ефира на KanalD в драматичната поредица "Лош път" (Kotu Yol), която също отчете провал с рейтингите и приключи преждевременно. Две години Джансел отсъстваше от телевизионния екран, като се завърна само преди месец у дома, в ефира на ATV, в новата криминална драма "Завръщане у дома" (Eve Donus), която към момента постига доста добри рейтинги и има шанс да се превърне в хит. Очевидно на Джансел му върви със сериалите само, когато те са на ATV!

Йозлем Йълмаз също е сред емблематичните за ATV актриси. Тя започва актьорската си кариера през 2006 г., но голямата популярност я спохожда три години по-късно, през 2009 г., когато тя се включва в хита на оранжевата телевизия "Незабравима" (Unutulmaz), приключил преди близо месец в българския ефир. Именно тази изключително успешна поредица донесе на младата Йозлем голямата популярност, превръщайки я тогава в една от най-харесваните турски актриси, каквато е и досега. През 2013 г. чаровницата се включи с важна роля в първия сезон на криминалната драма "Беглец" (Kacak) отново на ATV, постигнала доста голям успех. Йозлем обаче я напусне в края на първия ѝ сезон през лятото на 2014 г., тъй като ѝ бе отправено по-примамливо предложение. Този път от не бе от сериал на оранжевата телевизия, а от такъв на конкурентната FOX - "Безопасност" (Emanet), която започна през есента на миналата година, но постигна провал и приключи с малко излъчени епизода. След този неуспешен експеримент, Йълмаз реши да не рискува повече и както останалите си колеги не след дълго се завърна у дома - в ефира на ATV, в криминалната драма на телевизията "Черен хляб" (Kara Ekmek), която с първия си сезон постигна доста голям успех и именно заради това бе подновена тази есен с нов втори, който към момента не постига желаните високи рейтинги и е възможно това да му изиграе лоша шега. Да се надяваме, че поредицата ще се стабилизира! 

ShowTV:
Джейда Атеш е едно от малкото емблематични лица на ShowTV, която досега никога не ѝ е изневерявала и е играла роли предимно в поредици на тази телевизия! Факт е, че чаровната младата актриса има десетки малки и епизодични роли в поредици на други телевизии, но и е че тя придобива огромна популярност именно заради участията си в сериалите на горе-споменатата телевизия. Ролята, която изстрелва Джейда на върха, е тази в тоталния хит "Огледален свят" (Adini Feriha Koydum) на ShowTV, която чаровницата изиграва началото на 2011 до средата на 2012 г. След това, през есента на 2012-а, тя се включва и в продължението на сериала "Пътят на Емир" (Emir'in Yolu) отново на ShowTV, което обаче се проваля и бързо приключва. Година след това, през есента на 2013 г., Джейда отново се завръща на екран и отново по ShowTV в сериала "Фирузе" (Firuze), който обаче също претърпява провал с рейтингите и приключва преждевременно. Атеш прави още една едногодишна пауза в кариерата си, като се завръща през есента на миналата 2014 г. в хита на ShowTV "Отмъщението на змиите" (Yilanlarin Ocu), като въпреки че той постигна успех, Джейда напусна екипа му само няколко епизода след старта му, тъй като ролята ѝ в него не ѝ допадаше. Половин година по-късно, през изминалото лято, красавицата се завърна отново в ефира на ShowTV в провалилата се комедия "Сума в сума" (Tutar mi Tutar), която приключи само след няколко излъчени епизода. Сега, преди две седмици, чаровницата се завърна отново в ефира на ShowTV в новия сериал "Безгрижен живот" (Gamzis Hayat), който с първите си два епизода не отчете много добри рейтинги, но има потенциал да ги повиши и да се превърне в хит. Дали най-сетне Джейда е открила правилната роля, предстои да разберем! Факт е, че верността ѝ към ShowTV обаче е пословична...
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичната осма за сезона и двадесет и втора подред тема от рубриката ни "Любопитно", надяваме се, че Ви е харесала! Очаквайте следващото девето за сезона и двадесет и трето подред издание следващата събота, 14 ноември. Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните предишните броеве от поредицата чрез архива на рубриките ни от тук! Очакваме и Вашите предложения за това кои теми, свързани с турските сериали, да разгледаме през следващите съботи в "Любопитно" под формата на коментари към тази статия! 

6 коментара:

Анонимен каза...

Cheta statiqta vi za "koi aktiori imat bulgarski koreni",mnogo oskudna informaciq.Cansu Dere e edna ot nai-izvestnite aktrisi i e s bulgarski koreni.Sinan ot Poyraz Karaeyl e s bulgarski koreni dori lqtoto beshe v Bulgariq.Ima i oshte ,no koi da potyrsi.......

Анонимен каза...

До колкото разбрах в интернет аромат на ягоди ще покаже своя финал с 23 еп. И черна роза също, но за нея не съм сигурна. Докато аромат на ягоди ще сеърши със сигурност, защото Демет (Аслъ) написа в туитър за финала на сериала. :)

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Такава бе информацията, която открихме тогава. А и щом Вие знаете за тези актьори с български произход, защо недоволствате?
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за информацията! Към момента "Черна роза" не би трябвало да приключва, тъй като продължава да отчита отлични рейтинги, макар и по-ниски от предишните си.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

През месец септември публикувах като неофициална клюка , ново партньорство между Джансу Дере и Мехмет Акиф Алакурт , за очаквания сериал "Бяла нощ" (Beyaz Gece). Джансу дере ми е любимка и следя нейните изяви и като модел и актриса. От юли тази година се интересувам по новия проект "Бяла нощ" (Beyaz Gece) за който е дала съгласието си да се снима, първоначално беше обявен за неин партньор Биркан Сокоолу, август до средата но септември вървеше трейлър за сериала, който беше смъкнат от турската ATV и интересувайки се за сериала изведнъж изскочи МАА, който беше качил около 20 -ти август
снимки с Джансу и изписан (Beyaz Gece) в социалните му мрежи. Бях много учудена заради изказванията му по адрес на ДД след края на серила "SILA" че никакъв хонорар не е в състояние да го накара да се снима отнова с нея и още че тя не отговаряла на темперамента му! Много бях учудена не само аз и други коментари прочетох че той се хвали за това. Феновете му полудяха да го подкрепят от ново партньорство с нея. Прочетох и публикации в турската преса, че МАА е поканен по нов проект от ATV. Серила "SILA" е много добре продаден и хитов във всички държави където е гледан, в момента Южна Америка полудя по сериала, тотален хит е. Около новия сериал(Beyaz Gece) има доста мистерия и по точно около това кой ще партнира на ДД, скоро ще разберем, но мисля че тя не желае да си партнира с МАА. Затова сериала се забави, а имаше и уточняване на сценария тъй като е писан за Мерием Юзерли. Преди изборите в Турция имаше интервю с ДД, която потвърди, че сценария и партньорите са уточнени. Чакам развръзкат с нетърпение и ще поздравя ДД ако не си партнира с МАА. Време е да му го върне, защото през 2008 г той се беше взел за звезда, а звездата е тя. Доказала го е с успешната кариера на актриса и модел. Всичките и роли са успешни и запомнящи се, прекрасно си партнира със всички на екрана, а ЕЗЕЛ и Великолепния век са най добрите сериали до момента, а "SILA" е най продавания и харесван сериал в чужбина. МАА може да е много темпераментен, но не отговаря на нейния интелект и доброта, а освен това за него най запомняща се роля е на Боран ага и стои на екран най добре с ДД. Интригата по новия сериал скоро ще се разплете, чакам с нетърпение да видя решението на ATV и продуценската компания Ay yapım и разбира се ДД ,защото смятам че нейното мнение ще натежи за избор на партньор, това не и е първа голяма роля като тази на Съла!

Анонимен каза...

Аз съм фенка на Мехмет Акиф Алакурт и следя всичко публикувано в социалните мрежи за неговите изяви. И по повод на горе казаното, аз съм чела, че не МАА, а Джансу Дере е казала, че няма такъв хонорар, който да я накара да играе с МАА. А що се отнася по новия проект на АТВ за сериала "Бяла нощ", партньора на ДД вече е определен и това не е МАА, а Буркан Сокуллу ("С Русия в сърцето"). Цитирам в. Сага, бр. 45 от 05-11.11.2015 -

Анонимен каза...

Като сте фенка на МАА влезте и прочетете публикациите от 2008 г в турската преса за скандалите между МАА И ДД на снимачната площадка и изказването за което не сте разбрали, но е казано от МАА. Относно "BEYAZ GECE" , МАА сам се похвали в социалните си мрежи през месец август, а и в началото на октомври, че е поканен от АТV да се снима в нов проект, а феновете му полудяха да си партнира с ДД. Аз чета турската преса , а не българската, Биркан Сокоолу беше сочен за партньор на ДД през месец юли, ако той трябваше да и партнира, сериала щеше да тръгне през септември. Последно ATV /18.10.15 г/писаха за партньор на ДД Тимучин Есен, скоро ще се разбере. Аз не съм фенка на МАА но гледам хвалбите му, харесвам как играе но има ужасен характер и ако 2008 г е бел в облаците, през 2015 г е на земята и си дава сметка, кой е звездата и покрай нея какъв хонорар може да вземе от една водеща роля в сериал. А защо пък да не гивидив пак отново, макар че визията му е груба и по подходяща за бандит, няма я харизмата на Боран ага!

Предоставено от Blogger.