"Музиката от турските сериали" (37): "Морска звезда"

Здравейте, приятели! Днес е 7 октомври, сряда, и продължава четвъртият сезон от любимата на мнозина от Вас наша рубрика "Музиката
от турските сериали"! Тази есен тя е по-различна от преди, тъй като през предстоящите седмици предстои да се върнем назад във времето и чрез музикалните им теми да Ви припомним за страхотните стари и класически истории в любимите Ви турски мелодрами от преди 5-6 години, когато тази народност продукции беше в зората си. Днес предстои да разгледаме обстойно мелодиите от една от най-обичаните тийн-мелодрами, давани у нас - "Морска звезда" (Deniz Yildizi)! Време е да започваме!

Стартираме днешното издание на поредицата ни от статии с анализ на заглавната музикална тема от сериала, на който сме го посветили - "Морска звезда"! Тя започва с бързо, жизнерадостно и щастливо звучене, като ни кара да се чувстваме ведри и уверени в себе си, типично за младежка поредица. Малко след това към интригуващото произведение се включва мъжки солов вокал, който пее текст и което прави мелодията песен със заглавие "Бъди себе си" (Kendin Ol). Настроението продължава да бъде мажорно и продължава да носи на слушателите си чувствата на веселие и жизнерадост. Мелодията е сравнително монотонна и се повтаря една и съща подчаст. Идва момент обаче, когато тя започва да градира и така се появява напрежение, което в случая е положително и ни носи приятни емоции, а това срещаме за първи път в музикалните теми, които сме разглеждали досега в изданията на рубриката ни "Музиката от турските сериали". Това негово нарастване ни кара да се чувстваме още по-уверени, като съвсем естествено идва момент, когато напрежението намира своя връх и своята кулминация, когато отново песента става монотонна и се повтаря една и съща подчаст. Този път обаче тази еднаквост в звученето не е чак толкова голяма, тъй като се забелязва промяна в звученето на гласа на певеца, който взима по-високи тонове, а това прави музикалното произведение някак по-вълнуващо и емоционално, кара ни да се чувстваме така, все едно нещо вече е станало и няма връщане назад, кара ни да се чувстваме решителни. Познайте защо това се случва? Разбира се, защото наближава края на заглавната музикална тема от тийн-хита с оригинално заглавие "Deniz Yildiizi", показан у нас преди години по БТВ. Тя приключва рязко и неочаквано, като именно това е единственото нещо, което лично на нас не ни допада в нея. Любопитна подробност е, че тази песен е изпълнена от група "Haydut", но лесно може да бъде объркана като такава от друг голям тийн-хит "Мечтатели" (Kavak Yelleri), защото доста си приличат. Можете да я чуете от тук

Преминаваме към друга също толкова популярна музикална тема от един от най-обичаните турски младежки сериали "Морска звезда"! Тя е коренно различна от предишната, която разгледахме, а защо - ще разберете в следващите редове! Тази тема всъщност също е песен, която отново се изпълнява от група "Haydut". Тя започва именно с мъжки солов вокал, който пее тъжно и бавно, за разлика от предната заглавна, където звучи весело и бързо. Спокойствието, което предава това музикално произведение, съвсем естествено го прави такова, че да носи на слушателите чувства за носталгия и тъга по нещо отминало. То обаче, поне за нас, в никакъв случай не ни прави нещастни и всъщност това е странното и различно в него. Малко след това тоновете на мъжкия вокал се покачват и така песента добива по-завършено и решително звучене, което подобно на предишната заглавна тема ни кара да се чувстваме по-уверени, въпреки че тук това се случва по доста различен начин. Още малко след това започва новата трета подчаст от тази песен, към която се включва нов музикален инструмент, който я прави още по-завършена. Монотонността, която пресъздава мъжкия солов вокал, обаче продължава и тук не срещаме чувство за решителност, както във втората подчаст. След малко обаче започва четвъртата подтема, която е подобна на втората и звучи именно така, както на нас най-много ни харесва - така, все едно се е случило нещо необратимо и последствията от него вече са се случили. Тук идва и кулминацията в цялата песен, като за това спомага промяната в звученето на мъжкия солов вокал, който вече не пее текст, а напеви, които са с по-високи тонове от предишните. Музикалната тема приключва плавно и незабележимо, можете да я чуете от тук

От началото на четвъртия сезон на рубриката ни "Музиката от турските сериали" в края на всяко едно нейно издание публикуваме кратък обзор на чутото и преживяното! В днешното станахме слушатели на една весела, жизнерадостна и дори забавна музикална тема и на една коренно различна бавна, спокойна, но в никакъв случай тъжна такава, която не отстъпи по нищо на предната. И двете песни се изпълняваха от група "Haydut" и са звучали в една от най-обичаните турски младежки мелодрами "Морска звезда" (Deniz Yildizi). 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от тазседмичното четвърто за сезона и тридесет и седмо подред издание от завърнала се наша рубрика "Музиката от турските сериали"! Очаквайте следващия пети за тази есен и тридесет и осми подред брой следващата сряда, 14 октомври, когато отново предстои да се върнем назад във времето и да разгледаме музикалните теми от класическа турска мелодрама, излъчена у нас преди много години! Очакваме и Вашите предложения под формата на коментари! Ако много Ви липсваме до следващата сряда, можете да си припомните изданията от предишните сезони на "Музиката от турските сериали" чрез архива на рубриките ни от тук

9 коментара:

Анонимен каза...

За огромно съжаление новата ви админка отново дава игра за турски сериал. Обещахте че ще е за индийски. Явно следващия път ще е за Опасни улици, после Незабравима, Опасна красота и така до всички турски сапунки който се излъчват в БГ. Наистина се нуждаете от админ за индийските сериали, бих се много радвал, защото ни писна със скучните теми , но... Ако се познавате лично с нея й кажете че ще е по-добре да започне да пише за индийските, че ни писва...

Анонимен каза...

Много хубава статия. Много ми хареса как са разгледани песните ;).
А искам и да ви попитам, дали Бтв имат някакви планове да продължат сериала.

Анонимен каза...

Здравейте, знам че не е по темата, но моля за отговор. Преди малко питах бТВ Лейди дали имат планове да пуснат "Огнено сърце" (вашия фаворит) и те казаха че ще го обсъдят с "Програма", освен това отговориха така и за бразилската "Страници от живота"... Има ли шанс за повторение поне на първия?

Анонимен каза...

Турските сериали са по-гледани у нас.Затова те се излъчват в най-гледаното време,а индийските в слетобедните часове за безработните и пенсионерите.Нормално е да пишат за турските. Ако почнат да пишат за индийските ще изгубят много аудитория.

Анонимен каза...

Няма смисъл да пишеш под всяка статия и да обясняваш как искаш неща свързани с индийските сериали,за да се прави нещо такова трябва да има повече почитатели на тези сериали,а не един човек да си пише сам под всяка статия и да си въобразява,че няма да се досетим,че си една и съща.

Онзи, каза...

Към коментар 5: Човек трябва да е много ограничен да гледа турски сериали и да си залага честта да тях. И щом си толкова умна/умен се досети че на страницата на "малката булка" - индийски сериал има 27 000 харесвания, а на "Кварталът на богатите" - 7000. Сам/сама си направи изводите. Не ми се спори с човек, който не разбира.
Лека вечер!

Анонимен каза...

А сборувал ли си всички страници на "Кварталът на богатите" да видиш колко се получава - над 70 000!! Отиди и провели първи и после ела и ми пиши. Примирете се, че "Кварталът" до понеделник докато не свърши сезонът, беше най-гледаният сериал с над 1 000 000 всяка вечер! Искате или не..

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Никъде не сме казвали, че точно вчера сме щели да пуснем игра за индийски сериал. Когато преценим, тогава ще пуснем. През зимата подготвяме голяма изненада за феновете на индийските сериали, но е безспорен факт, че материалите за турските сериали продължават да бъдат най-четени, най-харесвани и най-коментирани от читателите. Именно заради това тяхното публикуване продължава с пълна сила и занапред!
Леки и успешни дни! :)

До 2 коментар:
Здравейте,
Радваме се, че статията ни Ви е харесала. Предстоят още много интересни издания от тази рубрика, както и от всички останали. За съжаление от БТВ вече отдавна изгубиха правата за излъчване на този сериал и в момента нямат намерение отново да го закупят и да го продължат.
Леки и успешни дни! :)

До 3 коментар:
Здравейте,
Ако от БТВ имат интерес към "Огнено сърце", нищо не би им попречило да го закупят.
Леки и успешни дни! :)

До 4 коментар:
Здравейте,
И феновете на турските, и феновете на индийските са много. Безспорен факт е обаче, че тези на турските сериали са повече. Нищо няма да изгубим, публикувайки материали и за индийските сериали и актьори, за това не сте прави.
Леки и успешни дни! :)

До 5, 6 и 7 коментар:
Здравейте,
Благодарим Ви за изразените мнения! Не мислим, че има място за подобни спорове между фенове на турските и индийските сериали, всеки има своите предпочитания и е свободен да ги изразява, нека да уважаваме мненията си взаимно!
Леки и успешни дни! :)
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

До Онзи
Аз съм от коментара над твоя.Конкретно за страниците на "Кварталът на богатите" (и на още доста сериали) нямат толкова много харесвания първо,защото страниците са направени от деца,които са неграмотни,второ просто има най-малко 10 страници за този сериал.Само не знам за каква чест говориш?! Следващото какво да им гледаме на тези индийски филми дават някакъв незначителен кадър и 5 мин. гледаш това.Също така ако индийските сериали бяха толкова харесвани щяха да се излъчват в най-гледаното време на най-гледаните телевизии,а не следобед като разчитам единствено пенсионерите и безработните да ги гледат.Не знам ти знаеш ли как се измерва рейтинга на даден сериал,но той не е според харесванията във социалните мрежи,а според гледанията на продукта,така че няма как да ме убедиш,че индийските сериали са по-хубави от турските,защото всички индийски накуп не знам дали ще съберат гледаемоста и на един турски сериал. Имаш предпочитания-добре,но не си натрапвай мнението и не се изкарвай права,защото не е така,иска ти се да си права,но няма как да си.Харесвай си индийските сериали,които са все едно на забавен каданс,гледай си ги,но не се мъчи да убеждаваш хората,че са по-харесване и по-гледани. И спри да пишеш под всеки пост едно и също нещо,защото ставаш досадна.Хубав ден.

Предоставено от Blogger.