"Любопитно" (15): турските сериали-римейкове

септември 19, 2015
Любопитни теми, интересуващи всеки любител на турските сериали и актьори. Вълнуващи издания, качващи се ежеседмично.
Така започват новите издания на една от най-обичаните от Вас рубрики "Любопитно"! Знаем, че гледайки един сериал, винаги сте си задавали милиони въпроси, свързани с направата на продукцията, актьорите, играещи в нея, къщите, облеклата, светският живот на героите и още купища други неща, които искате да знаете. Гледате любимия си сериал, любувате се на приказната природа на Истанбул и през главата Ви минават най-различни въпроси, свързани с продукцията. Завръщането на любимата на мнозина от Вас рубрика точно днес, 19 септември, с втория си сезон и тази есен, както предишната, ще отговори на доста от въпросите, които някога сте си задавали! Стартираме с една вълнуваща и доста интересна тема, като в следващите издания на "Любопитно" ще можете да четете предимно такива, които определено ще Ви заинтригуват и ще задоволят любопитството Ви! 

Досега сме разказвали за какво ли не изданията на "Любопитно" от предишния ѝ първи сезон. Научихте как се създава музиката от турските сериали, между кои любими екранни двойки е пламнала любов и в реалния живот, защо сериали в Турция сменят телевизиите си на излъчване, кои са компаниите-производителки на най-успешните турски мелодрами, кои са най-дългите и най-късите турски сериали и още много други! Разказахме Ви дори за нещо, което определено е било доста любопитно за Вас и за което многократно сте ни питали - как се закупуват турските сериали! Говорехме за страшно много неща, като сме сигурни, че Ви е било интересно и наистина любопитно, което показахте със самите четения на едно издание от рубриката, която през изминалата есен винаги бе сред най-четените на блога. Не пропуснахме да споменем за всички онези сериали, в които се говори за нашата страна България, което е наистина беше доста интересно за нашите читатели. Сега се завръщаме с нови издания от "Любопитно" след точно година пауза, като отново ще представим най-любопитните теми, свързани с турските сериали. Започваме новия сезон с издание, в което ще Ви запознаем отблизо с турските сериали, направени по чуждестранен сценарий или т.нар. римейкове! 

Римейкове по света има много, такива са създавани дори и в България - българският сериал "Къде е Маги?", който е римейк на латино телемунделата "Къде е Елиса" (Donte Esta Elisa?). Но в Турция такива се правят предимно на американските сериали и със сигурност е доста интересно да видиш американска продукция, но направена в турски вариант, със стандартите, с традициите на мюсюлманите. Може би в началото си казвате, че турските сериали, които са римейкове на американски такива, ще постигнат пълен провал, но ако е така - грешите! Понякога дори се случва турските сериали да са далеч по-успешни, въпреки че сценарият е взаимстван от някоя американска продукция. Друг път обаче и съвсем очаквано американските продукции се оказват по-успешните и дори излъчват доста сезони, докато турските минават с по един-два и екипът претупва събитията набързо. Малко са турските мелодрами, направени по американска история,  които успяват наистина да се задържат за по-дълго в ефира, защото повечето от тях постигат провал, а други даже остават незабелязани. Точно сега ще Ви запознаем подробно с всички тези турски сериали-римейкове, успешните и провалилите се, а такива сме гледали и в България и за повечето от тях със сигурност сте чували! 

Може би по-запознатите от Вас вече са наясно за кои точно продукции говорим! Но турските продуценти рядко се заемат да направят римейк на американски сериал. Дори и в България сме ставали свидетели на сериал, който е взаимстван от американците - "Женени с деца", който в Америка има цели 17 сезона и над 200 епизода, а в България - само 1 сезон, състоящ се от 16 епизода. У нас този сериал се правеше от "OldSchool Production", а в главните роли бяха Стефания Колева и Георги Борисов, като се излъчваше по НоваТВ, но отчете тотален провал. В Америка обаче се превръща в един от най-великите ситкоми, правени някога, като главните роли се изпълняваха от Ед О'Нийл и Кейти Сегал. В България се е излъчвала и американската версия, като това се случваше по каналите на БТВ и FOX Life преди години.

Но нека се насочим към днешната тема - американските сериали в турски вариант! Един от сериалите, на който турските продуценти решават да направят римейк, е американската лента "Отмъщението" (Revenge). Да, за този сериал се говори много - брилянтна история с много криминални елементи, измислена и създадена по един оригинален начин, който привлича вниманието на зрителите още с първия си епизод. История за отмъщение, което не само зрителите в Америка имаха възможността да видят, но и тези в България. Перипетиите на Емили в живота и нейната единствена цел - да открие убийците на баща си, плениха всеки един от зрителите в САЩ и поредицата буквално разбиваше рейтингите и се гледаше с небивал интерес. "Отмъщението" (Revenge) започва в САЩ на 21 септември 2011 г. и е един от най-успешните сериали на ABC. Финалът се излъчва на 10 май 2015 г., като суперпродукцията представя 4 сезона и близо 90 епизода. През тези 4 сезона зрителите гледаха страшно много екшън, имаше и много драма, която е присъща за всяка една щатска продукция. Емили Ванкамп изпълни главната роля, а сериалът приключи щастливо, напълно очаквано. Само 2 години след старта си в САЩ в Турция решават да направят турски римейк на един от най-успешните американски сериали и така на 3 януари 2013 г. в ефира на KanalD тръгва пилотният епизод на "Отмъщението" (Intikam). Тук обаче не можем да кажем, че рейтингите на турската продукция буквално разбиват конкуренцията, тъй като за зрителите в Турция тази история сякаш вече е позната... И докато в оригиналната версия сериалът има 4 сезона и близо 90 епизода, то турският римейк се състои едва от 2 сезона и 44 епизода. Това обаче е така, защото както знаете, продължителността на един епизод от турски сериал е двойно, а понякога и тройно по-голяма от тази на американските, което означава, че цялата американска история е пресъздадена в турския вариант. Главната роля в "Intikam" е поверена на една от най-добрите турски актриси Берен Саат, която в турския вариант се казва Ямур. "Отмъщението" приключва в Турция на 20 февруари 2014 г., само година след началото си. Въпреки това обаче е един от успешните сериали на режисьорката Месуде Ерслан, която е режисьор само на първия сезон сезон. "Отмъщението" (Intikam) не е излъчван в България, въпреки че е закупен у нас и все още не е ясно дали въобще има шанс да стартира.

Следващ американски сериал, който има и турска версия, е "Малки сладки лъжкини" (Pretty Little Liars). Тийнейджърската лента започва излъчването си в САЩ през юни 2010 г. по ABC. Базиран е по романа на Сара Шепърд, носещ същото заглавие като сериала. Историята е доста интересна за всеки един любител на американските продукции - четири момичета, които ежедневно получават заплахи от анонимен човек, с псевдонима "А". "Малки сладки лъжкини" се превръща в един от най-популярните и най-гледани сериали в Америка, като в момента там са показани над 100 епизода, побрани в 6 сезона. Американският сериал се излъчва и в България - първоначално през лятото в ефира на БТВ, а по-късно и по БТВ Лейди, като и у нас той се радва на изключително висок интерес. Само 5 години след старта си в САЩ идва ред за римейка на популярната продукция и то в Турция. Там на 6 юли т. г. тръгва "Малки сладки лъжкини" (Tatli Kucuk Yalancilar) и се излъчва всеки понеделник в ефира на StarTV. Изглежда, че и турските зрители остават впечатлени от брилянтната мистериозна история, защото и в турският вариант се радва на доста висок интерес. Уви, с напредване на епизодите и с началото на новия есенен сезон, поредицата с участието на Бенсу Сорал и Шюкрю Йозйълдъз понижи значително рейтингите си и затова вече се позиционира всяка събота в късния prime-time на телевизията си и според официална информация скоро ще покаже преждевременния си финал именно заради ниските си резултати. Дори и скоро в Турция да видят финала му, този сериал ще остане в историята и ще се помни от всеки фен на хитовата американска продукция в южната ни съседка.

Да преминем обаче към друг американски шедьовър, който има турски римейк. Много от Вас знаят, та дори и са гледали историята в "Кварталът на богатите" (The Orange County), който закова милиони зрители пред екраните и то не само в САЩ. Да, това е една вълнуваща история, в която мнозина тийнейджъри с бурен живот, откриха свое отражение. Мнозина обаче сметнаха, че два сезона от този сериал са напълно достатъчни, но зрителите въобще не бяха на същото мнение. "Кварталът на богатите" започва да се излъчва в Америка през август 2003 г. по FOX. Да, преди повече от 12 години, но и до този момент сериалът остава любим на зрителите и всеки, който го е гледал поне веднъж, би го направил отново... Съдържа малко над 90 епизода и точно 4 сезона. В Америка е неоспоримо, че се е радвал на невероятен успех и историята на 16-годишния Райън, започнал нов живот в богаташкия квартал, плени сърцата на публиката. Но въпреки огромния успех, който "The Orange County" постига в САЩ, идва момент, когато рейтингите на поредицата започват да спадат и така в един момент продуцентите излъчват последния му епизод. Точно 10 години след започването си в Америка е направен и първия римейк на популярната сага... в Турция. Там на 13 септември 2013 г. стартира "Приливи и отливи"(MedCezir) и то доста обещаващо. Главните роли са поверени на Чаатай Улусой, който още преди това зрителите обикнаха от друг сериал, и Серенай Саръкая, която направи голям скок в кариерата си с тази продукция. За разлика от американския оригинал, турският римейк на поредицата съдържа само 2 сезона и почти 80 епизода. Въпреки това обаче, зрителите в Турция определено останаха впечатлени от тази драматична история на Яман (прототип на Раян) и почти през цялото си излъчване "Приливи и отливи" разбиваше конкуренцията. В България са излъчени и оригиналът, и турският римейк на "Кварталът на богатите". "Ориндж Каунти" започва по БТВ през 2004 г., като се излъчват сезони от поредицата през 2005, 2006 и 2008 г. и то в най-гледаното ефирно време - от 20.00 часа, като още със старта си, героите се превръщат в любимци на родните зрители. Турският вариант на поредицата - "Приливи и отливи", стартира у нас на 7 юли в 20.00 часа под името "Кварталът на богатите". Това обаче е един от най-очакваните турски сериали у нас и още със самия си старт сериалът се превръща в изключително гледан и харесван от милиони зрители в България. Излъчването му продължава и до днес, също както и огромният интерес на лентата...

В Турция не пропускат да създадат римейк и на още една хитова и популярна лента, насочена предимно към дамската аудитория, която в Америка постига чутовен успех и заема първото място. Става дума за "Отчаяни съпруги" (Desperate Housewives), която се превръща в изключително популярна лента, съчетаваща комедията, драмата и мистерията в едно. "Отчаяни съпруги" започва в САЩ през 2004 г. и се радва на толкова висок интерес, че от него са заснети 180 епизода, побрани в цели 8 сезона. Определено зрителите помнят и най-малките подробности от лентата, която е излъчена и в България и то няколко пъти и която разказва живота на пет отчаяни съпруги. Турският римейк, озаглавен "Отчаяни съпруги" (Umutsuz Ev Kadinlari), започва в Турция през октомври 2011 г. в ефира на KanalD, като към него определено има огромни очаквания, тъй като е един от най-хитовите сериали в САЩ. Главните роли са поверени на едни от най-популярните актриси в южната ни съседка - Бену Йълдъръмлар, Сюнгюл Йоден, Джейда Дювенджи, Еврим Солмаз и Йозге Йоздер, които се превъплъщават повече от успешно в ролите на петте отчаяни съпруги. Адаптацията на американската лента постига висок успех с първия си сезон, като обещава, че ще предложи на зрителите още повече емоции със следващите си епизоди. От средата на втория си сезон "Отчаяни съпруги" започва да се излъчва вече в ефира на FOX, където показва малко по-ниски резултати. Турската поредица приключва само с 3 сезона и общо 154 епизода, което е далеч по-малко от епизодите, които има оригиналът. В България популярната лента от Турция започва в ефира на НоваТВ през юни 2012 г. и то в prime-time, където се излъчва под името "Другите отчаяни съпруги" (Umutsuz Ev Kadinlari). Но за съжаление, тук е показан само първи сезон или само 37 от общо 154 епизода. В Турция сериалът приключва, след като с последните си епизоди не показва достатъчно високи рейтинги и за това често се излъчва в късните часове с по два епизода. В крайна сметка обаче "Другите отчаяни съпруги" е също един от успешните турски сериали, направени по американски сценарий, а историята пленява сърцата на всеки зрител по света.

Турските сериали, направени по популярни американски такива, въобще не приключват дотук. Има и други римейкове, които продуцентите в Турция правят, които въобще не са за пренебрегване. Един от тях е драматично-комедийният сериал "Монк" (Monk). Детективската сага стартира в САЩ през далечната 2002 г. и обещава да бъде различна от добре познатите американски продукции. Поредицата дотолкова се харесва на зрителите в Америка, че успява да излъчи цели 8 сезона, събрани в 125 епизода. Американската версия е излъчена и в България. Историята на "Монк" (Monk) толкова допада на турските продуценти, че те решават, че това ще е поредният сериал, който ще има и турска версия. И така се заражда идеята за създаването на детективски сериал, който носи името "Галип Дервиш" (Galip Dervis). Той се появява на екран в ефира на KanalD през 2013 г., 11 години след създаването на "Монк" в САЩ. Зрителите остават повече от заплетени от тази история и за това решават да ѝ дадат шанс. И тази турска лента приключва с много по-малко епизоди от тези, които има американският оригинал. "Галип Дервиш" (Galip Dervis) показва финала си само година след старта си - през 2014 г., като излъчва едва 3 сезона и общо 56 епизода. Главните роли в турския сериал се изпълняват от не толкова популярни лица, като Енгин Гюнайдън, който се впуска в приключението на детектив и вдъхва живот на героя си Галип, Алгъ Едже, Ерсин Коркут, Баръш Басар и още куп други турски актьори. Въпреки разпокъсаните си епизоди, "Галип Дервиш" също може да се определи като един от успешните американски римейкове, тъй като излъчва три сезона, макар и с не чак толкова висока гледаемост.

И след поредицата от драми, трилъри, комедии и дори детективски сериали, следва да приключим днешното издание с един медицински сериал, който обаче така и не се хареса на зрителите в Турция и набързо бе свален от екран незабелязано... За сметка на това обаче, в Америка, където стартира оригиналът, се превръща в един от най-обичаните и най-дълголетните американски сериали, със страшно голям интерес и страшно много фенове. През септември 1994 г. в САЩ стартира нещо, което може да се нарече класика... Стартира "Спешно отделение" (Emergency Room)! С годините този сериал се превръща в запазена марка за телевизията си - NBC, а за зрителите става като традиция да са пред екраните в очакване на поредния нов епизод. И така до 2009 година, когато в продължение на 15 години "Спешно отделение" (Emergency Room) радва зрителите в САЩ и излъчва общо 15 сезона, побрани в цели 331 епизода. Това е най-успешният американски сериали от тези, които разглеждаме и на които е създаден турски римейк, който обаче все едно не е съществувал. Главните роли в американския сериал са поверени на Меки Файфър, Мора Тиърни, Горан Вишнич, Шейн Уест, Лора Инес и други, които след участието си в тази поредица придобиват световна популярност. "Спешно отделение" е излъчен и у нас в ефира на БНТ, когато стартира още през 1996 г. по тогавашния Kанал 1. Ето, че идва ред и за турския римейк на американската незабравима сага. През февруари т. г. в Турция по ShowTV започва едноименният римейк на поредицата - "Спешно отделение" (Acil Servis). Макар сериалът да е приет с огромен интерес в Америка, то в Турция определено медицинските драми не са на почит. След едва, забележете, 2 епизода, "Acil Servis" спира излъчването си. Така определено остава съвсем незабелязан от зрителите, които може би са очаквали нещо повече от тази продукция. Единствената успяла медицинска поредица в южната ни съседка е "Докторите" (Doktorlar), която е по изцяло турска история и не е направена по ничий чужд сценарий.

За финал ще отразим и още няколко римейка, които обаче не са турски, направени по американски хитове. Има случай, в който в САЩ създават сериал, който пък е римейк на турски такъв. Това е "Забранена страст" (Pasion Prohibida), който е латиноамерикански римейк на "Забраненият плод" (Ask-i Memnu), даван няколко пъти у нас. Главната роля в него е поверена на Жанкарлос Канеса - един от най-обичаните латино актьори, който в сериала е прототип на Бехлюл, в турския оригинал изигран от Къванч Татлъту. Не постигна кой знае колко висок успех, но въпреки това се радваше на добри рейтинги. Това е обаче не единственият латиноамерикански сериали, който е направен по историята на турски такъв. Турските криминални хитове "Мълчаливите" (Suskunlar) и "Край или начало" (Son) също преди време бяха пресъздадени от латиноамериканците в техни теленовели. БТВ също преди няколко години създаде римейк, но на латиноамерикански сериал. Българската продукция носеше заглавието "Къде е Маги?" и бе римейк на телемунделата "Къде е Елиса" (¿Dónde está Elisa?). За съжаление, "Къде е Маги?" се провали и бързо приключи с 50 и няколко епизода. В България преди години се излъчи сериалаът "Тя и той", в който участваха Стефания Колева и Юлиян Вергов в главните роли, като той се излъчваше по БТВ и показа общо 95 епизода и 4 сезона. В Турция през 2008 г. започва "Мъж, жена и 2 деца" (1 Erkek, 1 Kadin, 2 Cocuk), който е направен по същия начин като българския сериал, като дори и музиката е същата. Дали обаче е римейк на нашата родна продукция, не е ясно, но "Мъж, жена и 2 деца" се радва на висок успех и успява да излъчи 416 епизода в общо 8 сезона. 

Това беше всичко от "Любопитно" за тази седмица! Ако имате въпроси, можете да ги зададете в коментарите, където можете да изкажете и мнението си за първото за сезона и петнадесето подред издание от рубриката! Там очакваме и Вашите предложения за това кои теми искате да разгледаме в следващите ѝ издания! Останете с нас и следващата събота, 26 септември, когато ще публикуваме втория брой за този сезон на рубриката, в който също Ви очаква доста интересна тема! Ако много Ви липсваме дотогава, можете да си припомните броевете от предишния първи сезон на поредицата чрез архива на рубриките ни от тук

3 коментара:

Димир Говедаров каза...

Аз съм от хората, които съм гледал с интерес "Ориндж Каунти (The O.C.). по чийто сценарий е заснет "Прилив и отлив". Не съм съгласен с написаното че турската версия на "Кварталът на богатите" е чист римейк. По скоро може да се каже, че е заснет по идея на американския сериал. Гледах с интерес двата сезона на Medcezir. Osobeno wtoriq sezon nqma ni]o ob]o Осбено втория сезон няма нищо общо с американската версия, нито пък хепиенда с който завършва любовта на Мира и Яман. В турската версия изобщо не е отразено самоубийството на Мариса (чийто турски прототип е Мира). Има още много други неща, които не са направени от турските продуценти. Не мога да се съглася, че заради продължителните епизоди на "Intikam", сериалът е обхованал всички сезони на американския оригинал. И накрая "Забранена страст" не е единствения латиносериал правен по турски оригинален сценарий. Има още два сценария на успешни турски сериали по които американците снимат римейк - "Безмълвните" ( Suskunlar) и "Край или начало" (Son). Моля авторите на подобна статия поне да са изгледали оригинала и римейка, за да могат да правят подобен анализ, защото така заблуждават зрителите. "Къде е Маги" се доближава повече като сюжет до турския кавър на латиноновелата "Къде е Елиза?", който в Турция се излъчи под заглавието "Kizim nerde" (Къде е дъщеря ми?). И накрая нещо ковто авторите на статията със сигурност не знаят е че сценарият на "1001 нощ" е откупен от чилийска продуцентска компания и ще бъде сниман латино римейк като коопродукция на Чили, Перу и Еквадор" Премиерата на този сериал се очаква да бъде през лятото на 2016 г.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Да сме споменали някъде, че историите на турските сериали са едно към едно с американските такива? Единствено сме отразили, че са базирани на тях и са римейкове, а и не може да са точни копия. Иначе - благодарим Ви за информацията за "Мълчаливите" и "Край или начало" - знаехме за тези сериали, но забравихме да ги споменем в статията. Сред толкова много информация, поне според нас, това е нормално. По принцип "Къде е Маги?" е римейк на "Къде е Елиса?" - латиноамериканската версия, даже в началото на всеки един от епизодите на българския вариант пускаха заставката на теленовелата. Иначе да, българският, латиноамериканският и турският вариант са римейкове. Благодарим Ви и за информацията за "1001 нощ", за нея наистина не знаехме.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Мисля че нещо бъркате:
Сюжета на "Безмълвните" (Suskunlar)е заимстван от игралния филм "Sleepers" (1996), така както "20 Dakika" с Туба е заимстван от "The Next Three Days" (2010)..

Можете да разгледате римейковете на корейските сериали

Предоставено от Blogger.