"Какво гледат в Турция?" (71): от 3 до 9 август 2015 г.

Лека полека седмиците минават и ето, че месец август е в разгара си! Повечето предавания и сериали у нас през този месец са в лятна почивка и
завръщането им ще се състои от септември, но в Турция продукциите отдавна са в сезонен финал и като техни заместници се излъчват летните мелодрами. Дойде месецът, в който всички телевизии окончателно ще направят своите програми за идния сезон и тепърва предстои те да бъдат оформени! Програмите на всички национални телевизии в южната ни съседка предстои да бъдат запълнени, а рейтингите на новите сериали и предавания - интересни и вълнуващи. През изминалия пролетен сезон в ефира на TV8 в Турция се излъчваше най-успешното приключенско риалити "Сървайвър" (Survivor), което през вече приключилата пролет събра най-добрите звезди от предишните сезони на шоуто. Определено предаването разби на парчета рейтингите и многократно побеждаваше хитовите сериали на турските телевизии. От предстоящата есен също се задава предаване, което се очаква да разбие рейтингите на всички останали продукции и дори да се превърне в най-гледаната програма за сезона! Предстои нов сезон на "Биг Брадър" (Big Brother), който турските зрители ще могат да гледат в ефира на StarTV, която засега представя най-силната програма от всички други свои конкурентни канали. "Биг Брадър" ще се излъчва и с нов сезон в България, но излъчването му в нашата страна ще е далеч по-различно от това в съседна Турция, най-вече защото ще се дава през лятото. Затова и предстоящите резултатите от жестоката война за рейтинги, ще бъдат изключително интересни, като е напълно сигурно, че ще има и успехи, и провали. През всеки сезон има неуспяли продукции, даже и през летния, но обикновено те са по-малко на брой. Миналата седмица, чиито рейтинги предстои да видим в по-долните редове, приключи още един провалил се сериал - "Петима братя" на KanalD. Колкото и шанса да му даваха, колкото и да се опитваха да стабилизират рейтингите му, сериалът така и не постигна желаните резултати и приключи с 13 излъчени епизода, за колкото обикновено се подписват договорите между телевизиите и продуцентите. Освен това вече е почти ясно кои летни продукции ще продължат и през есента, кои ще приключват и кои ще бъдат преместени в късния prime-time, където трудно ще постигнат високи рейтинги и може би бързо ще слязат от ефир. Вече се знае и че "Любов под наем" ще бъде най-гледаният сериал през лятото, а може би и най-гледаната продукция за сезона. Той ще продължи и през есента, но дали отново ще бъде най-гледаният сериал, тепърва ще става ясно през следващите седмици! Сега обаче е време за нова порция рейтинги на любимите Ви турски сериали, на новините и на предаванията в южната ни съседка. Предстои да разгледаме отново обширно рейтинг-резултатите за периода от 3 до 9 август 2015 г., за да видим как са се справили любимите летни мелодрами!

Рейтинги за понеделник, 3 август:
Първият понеделник на месец август стартира добре за сериалите в Турция, които се излъчват в този ден. С една позиция по-надолу спаднаха рейтингите на "Малки сладки лъжкини", но въпреки това американският римейк продължава да показва завидни и високи резултати за летния сезон. В понеделник са показани 3 сериала - 1 на ATV, 1 на StarTV и 1 на ShowTV.

1. "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) - от 20.26 до 23.38 часа:
Телевизия: ATV; Рейтинг: 5.83%; Пазарен дял: 22.06%

2. "Тъкмо напротив" (Ne Munasebet) - от 20.41 до 23.23 часа:
Телевизия: ShowTV; Рейтинг: 2.71%; Пазарен дял: 10.04%

4. "Малки сладки лъжкини" (Tatli Kucuk Yalancilar) - от 20.43 до 23.45 часа:
Телевизия: StarTV; Рейтинг: 2.26%; Пазарен дял: 8.49%

Новини и предавания за понеделник:

В началото на новата седмица най-гледани бяха новините на FOX, които са постигнали 2.02% рейтинг и са попаднали на 6 място. На 8 място са новините на ATV, които са вторите най-гледани за деня с рейтинг от 1.82%. Следващи са информационните емисии на ShowTV, които попадат на 10 място с 1.71% рейтинг. На 15 позиция са емисиите на KanalD, които са събрали рейтинг от 1.49%. Последни и през новата седмица на август са емисиите на StarTV, попадащи на 20 място с 1.35% рейтинг.

Рейтинги за вторник, 4 август:
След като постигна пълен провал и така и не успя да покаже задоволителни рейтинги, "Петима братя" приключи с 13 епизода. Поредицата се завърна с нови епизоди през това лято, след като през изминалата зима постигна ниски рейтинги, но въпреки опитите да бъде спасена и да продължи излъчването си, това не се случи. Във вторник са показани 2 сериала - 1 на KanalD и 1 на FOX, който е и най-гледаната програма за деня.

1. "В името на щастието" (Adi Mutluluk) - от 20.59 до 23.45 часа:
Телевизия: FOX; Рейтинг: 4.79%; Пазарен дял: 18.63%

12. "Петима братя" (Bes Kardes) - от 22.33 до 00.39 часа - ФИНАЛ:
Телевизия: KanalD; Рейтинг: 1.64%; Пазарен дял: 7.57%

Новини и предавания за вторник:
Най-гледани във вторник бяха новините на FOX, които попадат на 7 място с рейтинг от 1.88% рейтинг. Плътно до тях са новините на ShowTV, които са на 8 позиция и са с рейтинг от 1.86%. На следващата 9 позиция са информационните емисии на KanalD, които пък са събрали 1.81% рейтинг. Предпоследни са информационните емисии на ATV, попадащи на 11 място с 1.68% рейтинг. С 1.25% рейтинг са емисиите на StarTV, които отново са последни и заемат 18 позиция.

Рейтинги за сряда, 5 август:
KanalD и StarTV са най-гледаните телевизии в сряда и техните летни сериали са двете най-гледани програми за деня. Успехът на летните продукции определено е безспорен, като и в този ден те показват завидни резултати. По 1 хитов сериал се е излъчвал по KanalD и StarTV.

1. "Мирис на ягоди" (Cilek Kokusu) - от 20.44 до 23.25 часа:
Телевизия: StarTV; Рейтинг: 5.79%; Пазарен дял: 21.76%

2. "Ако останеш в сърцето ми" (Kalbim Ege'de Kaldi) - от 20.44 до 23.22 часа:
Телевизия: KanalD; Рейтинг: 3.27%; Пазарен дял: 12.29%

Новини и филми за сряда:
Изглежда, че FOX отново си възвърна първото място с новините, защото и в този ден те са най-гледани и заемат 7 място с 1.80% рейтинг. След тях са новините на ShowTV, които попадат на 9 място и са с 1.74% рейтинг. Веднага след тези на ShowTV следват емисиите на KanalD, ATV и StarTV. Тези на KanalD попадат на 10 място с 1.72% рейтинг; на ATV заемат 11 място с 1.54% рейтинг; на StarTV, които отново са последни, заемат 12 позиция с 1.52% резултат.
В ефира на FOX в сряда се е излъчил филмът "Х мен", който попада на 8 място с рейтинг от 1.77%. Повторението му в 22.30 часа е постигнало по-високи рейтинги и попада на 5 позиция с 1.96% рейтинг.

Рейтинги за четвъртък, 6 август:
Ниските рейтинги за драматичната поредица на ATV "Време на любовта" с Явуз Бингьол продължават. И през изминалия четвъртък мелодрамата е била извън ТОП 10 и отново е показала незадоволителни резултати. На този ден пък се излъчва най-гледаният сериал на KanalD за това лято, който неоспоримо отчита високи рейтинги и размазва конкуренцията всеки четвъртък. Общо 3 сериала са се излъчили в Турция на 6 август - 1 на FOX, 1 на ATV и 1 на KanalD.

1. "Дъщерите на Гюнеш" (Gunesin Kizlari) - от 20.58 до 23.47 часа:
Телевизия: KanalD; Рейтинг: 6.02%; Пазарен дял: 21.85%

2. "Нарочно любов" (Inadina Ask) - от 20.59 до 23.27 часа:
Телевизия: FOX; Рейтинг: 4.13%; Пазарен дял: 14.69%

15. "Време на любовта" (Ask Zamani) - от 20.39 до 23.15 часа:
Телевизия: ATV; Рейтинг: 1.54%; Пазарен дял: 5.51%

Новини и предавания за четвъртък:
В четвъртък най-гледани са информационните емисии на ShowTV, които са заели 7 позиция с рейтинг от 1.87%. Плътно до тях са емисиите на FOX и ATV, като първите са заели 8 място с 1.76% рейтинг, а вторите - 9 място с 1.72% рейтинг. На 12 позиция са новините на ATV, които са отчели 1.61% рейтинг. Последни са емисиите на StarTV, които са попаднали на 23 място с рейтинг от 1.14%.

Рейтинги за петък, 7 август:
Конкуренцията в петък не е никак силна, но не е и за подценяване... Определено StarTV удари в десетката с "Любов под наем", който ще продължи и през есента в същия ден на излъчване - всеки петък, като поредицата още със старта си се превърна в най-гледаната програма в Турция. Единственият конкурент на сериала с Елчин Сангу е комедийната поредицата, която FOX излъчва в петък и която до момента е показала само хубави рейтинги - "Богато момиче, бедно момче". Общо 2 сериала са излъчени в петък и както вече знаете - единият е на StarTV, а другият - на FOX.

1. "Любов под наем" (Kiralik Ask) - от 20.44 до 23.41 часа:
Телевизия: StarTV; Рейтинг: 9.43%; Пазарен дял: 34.33%

4. "Богато момиче, бедно момче" (Zengin Kiz Fakir Oglan) - от 21.00 до 23.29 часа:
Телевизия: FOX; Рейтинг: 2.09%; Пазарен дял: 7.49%

Новини и филми за петък:
Новините в Турция се гледат от доста зрители, дори и през летните месеци. На 7 август три от националните медии в южната ни съседка, са попаднали в ТОП 10 с новините си и отново са показали по-високи рейтинги от конкурентите си. Това са ShowTV , чиито новини са най-гледани в петък и са на 7 място с 1.72% рейтинг; KanalD, която попада на 8 място с 1.67% рейтинг и FOX, чиито новини са третите най-гледани за деня, заемат 9 място и са отчели 1.65% рейтинг. На 15 позиция са емисиите на ATV с рейтинг от 1.32%, а на 17 - тези на StarTV, които пък са с резултат от 1.26%.
В ефира на ATV в петък се е излъчил приключеният филм "Джурасик Парк 3", който попада на 21 място с 1.14% рейтинг. Този филм е излъчван няколко пъти и в България, като обикновено това се е случвало по каналите на БТВ. 

Рейтинги за събота, 8 август:
Изненадващо в събота не е излъчен епизод от лятната комедия на ShowTV "Състояние на връзката: сложно" (Iliski Durumu: Karisik), която всяка събота отчита високи рейтинги. Така в този ден няма излъчени премиерни епизоди от летните сериали на националните телевизии. За сметка на това в програмите им са се излъчвали както обикновено много филми и предавания и една футболна среща, която е най-гледаната програма в събота, 8 август. Това е футболната среща между Галатасарай и Бурсаспор, излъчена по ATV и отчела 6.67% рейтинг, което я поставя на 1 място за деня. Излъчено е повторение на епизод на "Любов под наем" по StarTV (2 място, 2.54% рейтинг) и късно повторение на епизод от "Състояние на връзката: сложно" по ShowTV (7 място, 1.90% рейтинг). Ето и местата на новините за съботния ден: най-гледани са новините на FOX, които попадат на 10 място с 1.51% рейтинг; тези на ShowTV са плътно до тях на 11 място с 1.48% рейтинг; на 12 позиция са емисиите на ATV с 1.46%. Емисиите на StarTV този път не са последни и попадат на 14 място с 1.30% рейтинг. Последни са новините на KanalD, които заемат 20 позиция с 1.17% рейтинг.

Рейтинги за неделя, 9 август:
Три сериала са излъчени по националните телевизии в неделя - 1 на KanalD, 1 на FOX и 1 на ATV. Още по-ниски рейтинг-резултати отчете лятната продукция на ATV "Слънчоглед", като тя спира своето излъчване. Към момента "Ти си ми" продължава да отчита отлични рейтинги и това означава, че е възможно да продължи и през есента, но най-вероятно в друг ден.

1. "Историята на лятото" (Yaz'in Oykusu) - от 20.46 до 23.38 часа:
Телевизия: KanalD; Рейтинг: 3.28%; Пазарен дял: 13.41%

2. "Ти си ми" (Sen Benimsin) - от 20.59 до 23.34 часа:
Телевизия: FOX; Рейтинг: 2.83%; Пазарен дял: 11.45%

58. "Слънчоглед" (Gunebakan) - от 20.32 до 23.17 часа:
Телевизия: ATV; Рейтинг: 0.62%; Пазарен дял: 2.52%

Новини и предавания за неделя:
В последния ден от седмицата най-гледани са новините на FOX, попадащи на 7 място с рейтинг от 1.75%. Следващи след тях са емисиите на ShowTV, които са заели 10 позиция с 1.61% рейтинг. Третите най-гледани новини са тези на StarTV, които са заели 16 място и са отчели 1.44% рейтинг. Информационните емисии на KanalD са следващи и те попадат на 20 място с 1.34% рейтинг. И с рейтинг от 1.25% ATV са последни и заемат 24 позиция в класацията.

НОВИНИ:
1) Вече е ясен още един от сериалите, които тази есен ще започнат в национален ефир в Турция. Това е новата драматична поредица "Бяла нощ" (Beyaz Gece), която турските зрители ще могат да проследят от септември в ефира на ATV. По неофициална информация това е новият сериал, в който главната женска роля ще изпълни Джансу Дере (Ейшан от "Езел", Съла от "Завръщане"), а главната мъжка - Биркан Сокуллу (Левент от "Ангели пазители", Аяз от "Малки жени", Демир от "Малки тайни", Петро от "С Русия в сърцето"). Трейлърът на новата мелодрама можете да видите от тук, а допълнително ще съобщим дали сериалът ще е с участието на Джансу Дере. Лентата ще бъде на Ay Yapim, с което новите продукции на тази компания през идната есен засега стават две - "Черна обич" (Kara Sevda) на StarTV и "Бяла нощ" (Beyaz Gece) по ATV. Това за момента е вторият сериал за есенния сезон, който ATV обявяват, а първият, напомняме Ви, беше "Без бандити светът е невъзможен" (Eskiya Dunyaya Hukumdar Olmaz) с Дениз Чакър, който също стартира през септември.

2) Определено ATV вече усилено се подготвя за новия есенен сезон. В ефира на медията предстои да започнат нови сериали, а и да се завърнат тези от миналия сезон, които отново да постигнат отлични рейтинги. От тук можете да видите новия трейлър на новия сериал "Без бандити светът е невъзможен", в който се виждат лицата и на други герои в сериала, а не само на Дениз Чакър и Октай Кайнарджа, които ще изпълнят главната роля. Един от тях е Тарък Юнлюолу, който познаваме като Тарък от сериала "Перла" (Gumus). От тук можете да видите новият трейлър към предстоящия втори сезон на "Гущерите" (Kertenkele), който предстои да се завърне с погребение... А от тук вижте трейлъра към новия втори сезон на "Черен хляб" (Kara Ekmek), който ще започне през септември със сватбата на героинята на Йозлем Йълмаз. "Черен хляб" и "Гущерите" са единствените сериали на ATV, които ще се завърнат с нов сезон през септември.
 Междувременно и от StarTV пуснаха два нови трейлъра към обещаващата си нова драматична продукция "Черна обич" (Kara Sevda) с Бурак Йозчивит и Неслихан Атагюл, започващ през септември. Вижте ги от тук и тук!

3) Обзор на рейтингите за седмицата: започваме директно с обзора на рейтингите за седмицата, който тази седмица ще бъде в ТОП 6, а не в ТОП 7 както винаги досега, тъй като по ShowTV не се е излъчил епизод от "Състояние на връзката: сложно" в събота и съответно тази седмица телевизията отпада от класацията. Какви са резултатите на сериалите в периода от 3 до 9 август 2015 г., ще научите сега!
Най-гледаният сериал за изминалата седмица и съответно отново най-гледаната продукция е "Любов под наем" (Kiralik Ask) на StarTV с рекордните за лятото 9.43% рейтинг. Вторият най-гледан сериал е "Дъщерите на Гюнеш" (Gunesin Kizlari) на KanalD с 6.02% рейтинг. В челната тройка на трето място е "Оскърбени цветя" (Kirgin Cicekler) на ATV с 5.83% рейтинг. Ето и останалите три позиции: на 4 място се класира "Мирис на ягоди" (Cilek Kokusu) на StarTV с 5.79% рейтинг; 5 място грабва "В името на щастието" (Adi Mutluluk) на FOX с 4.79% рейтинг; 6 място отива за "Историята на лятото" (Yaz'in Oykusu) на KanalD с 3.28% рейтинг. Най-гледаният сериал на второ място след лидера е "Нарочно любов" (Inadina Ask) на FOX с 4.13% рейтинг.
Най-гледаната турска телевизия за периода от 3 до 9 август 2015 г. отново е StarTV, която е излъчила два сериала, единият от които е най-гледаната програма за цялата седмица. Втората най-гледана телевизия е KanalD също с 2 сериала, трета е ATV и четвърта - FOX.

Следващото издание на "Какво гледат в Турция?" очаквайте следващия понеделник, 17 август!

5 коментара:

Анонимен каза...

"С една позиция по-надолу спаднаха рейтингите на "Малки сладки лъжкини", но въпреки това американският римейк продължава да показва завидни и високи резултати" ,2,26 висок рейтинг ли е ? Приливи и отливи беше с по-голям и го спряха заради "нисък" рейтинг, и още куп други продукции.

Анонимен каза...

до Анонимен 11 август 2015 г., 11:42
Приливи и отливи беше с участието на скъпоплатени актьори, пък и беше от есенните сериали. През лятото и без това рейтингите намаляват и тези за високи за лятото, но за есента вече спадат към ниските. Пък и Приливи и отливи имаше висок рейтинг в началото, но с времето спадна и именно заради това го спряха преди да се провали тотално. Всеки трябва да има мярка, а не да се случват подобни изцепки като примерно с Огледален свят.

СЕРИАЛИ в България каза...

До 1-ви коментар:
Здравейте,
През лятото рейтингите на сериалите в Турция винаги не са толкова високи. Както виждате "Малки сладки лъжкини" (Tatli Kucuk Yalancilar) винаги е в челната тройка в понеделниците, а рейтингите му варират между 3-4%, което за лятна продукция, попадаща на 3 място, е добре. Забележете и рейтингите в % на сериалите в събота и неделя - не са повече от 4% и то само на тези, попадащи на 1 и 2 място. Ако това за лято бяха ниски резултати, сериалите отдавна вече да са спрели излъчването си. През есента и пролетта нещата с рейтингите стоят по друг начин. Не може сериал като "Кварталът на богатите" (MedCezir) да постига 3-4% рейтинг през есента, при положение, че очакванията към него са доста големи и освен това е със скъпоплатени актьори и актриси. С първият си сезон мелодрамата варираше между 2-3 място с рейтинг не по-малко от 6%, което е далеч по-добре. За това продуцентите сметнаха, че този сериал трябва да спре докато е време, иначе е възможно да изгубят много повече ако рейтингите му паднат още.
Леки и успешни дни! :)

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Да, точно така е, рейтингите на сериалите през лятото винаги са били между 4-5%, с малки изключения, каквито се срещат и това лято. Както виждате единствено "Любов под наем" (Kiralik Ask) събира над 9% рейтинг, което е похвално за сериал, излъчващ се през лятото. Миналата година беше същото и със "Сезонът на черешите" (Kiraz Mevsimi), който също беше с над 9% рейтинг и пак се излъчваше в петък. През лятото по-малко хора гледат телевизия и това намаля и рейтингите. А през есента сериал с рейтинг от 2-3%, обикновено е извън ТОП 10, докато през лятото е сред първите позиции.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Добре,Марал се излъчва есента и рейтинга му е 2-3% .... А и на Прилив и отлив рейтинга никога не е бил 3% както казвате.

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
"Марал" (Maral) не се излъчва по национална телевизия, а по TV8. За това и рейтингите на този сериал варираха между 2-3%, което за TV8 е доста добре. Дори те самите казаха, че именно заради успеха на "Марал", ще го подновят с нов сезон от есента, но най-вероятно втори сезон ще бъде последен. И все пак е факт, че "Приливи и отливи" (MedCezir) постигна ниски рейтинги с втория си сезон и за това StarTV прекрати договора му с продуцентите...
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.