"Сблъсък" (20): "Забраненият плод" vs. "Долината на вълците"

Последният летен месец август приключва до няколко дни, за да отстъпи мястото си на септември, когато започва есента!
Днес е последният петък от месец август, 28-ми, и предстои да прочетете последното за този сезон издание от специалната ни лятна рубрика "Сблъсък", завърнала се в края на по-миналия месец юни с нови издания, след като започна през лятото на изминалата 2014 г. и постигна голям успех. Сигурни сме, че сблъсъците за рейтинг, които разгледахме през изминалите два месеца, са Ви били повече от интересни, като някои дори ги избрахте самите Вие - нашите читатели. Жестоките двубои за зрителски интерес, които представихме във втория сезон на "Сблъсък", почти винаги бяха между БТВ и НоваТВ, като крайният резултат беше в полза на най-гледаната телевизия у нас - БТВ. Няколко издания посветихме на сблъсъци в Турция, които също бяха толкова интригуващи за Вас. Но битките за рейтинг въобще не са приключили дотук, защото догодина Ви очаква нова порция такива! Но за тази стига толкова! Време е финалният за това лято брой да започне!

По традиция стартираме с кратка ретроспекция на двубоя от изминалото издание на "Сблъсък"! В него представихме резултата от изключително интересна битка за рейтинг, състояла се в българския ефир съвсем наскоро. Става въпрос за сблъсъка между новия хитов турски сериал "Кварталът на богатите" (Medcezir) на БТВ и любимата криминална лятна лента "Хавай 5-0" (Hawaii 5-0) на НоваТВ. Напълно очаквано, мелодрамата от южната ни съседка бе далеч по-гледана от своя конкурент, който въпреки че вече наложи излъчването си всяко лято, бе победен от сериала с участието на Чаатай Улусой и Серенай Саръкая през целия изминал месец юли и в началото на настоящия август. Ако все още не сте прочели миналото издание от рубриката ни и искате да разберете повече за този двубой в подробности или просто да си го припомните, направете го от тук

За трети път този сезон ще видим сблъсък, състоял се извън границите на българския телевизионен ефир, като отново, както предишните два, той ще бъде от южната ни съседка Турция, където както вече разбрахте, битки за рейтинг между сериали се случват всеки ден и то по няколко пъти. Двубоят за телевизионно надмощие в тазседмичното финално за сезона издание от "Сблъсък" е между два хитови турски сериала - "Забраненият плод" на KanalD и "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu) на ShowTV, които излизаха един срещу друг в битки за зрителски интерес всеки четвъртък през вече далечните 2008, 2009 и 2010 г.!

Първи от тях стартира криминалната драма "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu), която показва премиерата си на 19 април 2007 г. и от тогава досега се излъчва всяка четвъртък вечер в prime-time. През вече осемте си години на излъчване поредицата е сменила няколко телевизии, като започна по ShowTV, а след това премина по StarTV, после по TNT, ATV, а сега се излъчва по KanalD, като съвсем скоро предстои да се завърне на екран с нов десети сезон. За да бъде една поредица толкова дълга, тя трябва да постига страхотен рейтинг, а в това отношение кримката е непобедима. "Забраненият плод" (Ask-i Memnu) пък започва на 4 септември 2008 г. и се излъчва също всеки четвъртък, но в ефира на KanalD. Поредицата със Берен Саат и Къванч Татлъту в главните роли постига страхотни резултати, като се дава до 24 юни 2010 г., показвайки два пълни сезона и 79 епизода. Резултатът от битката за рейтинг между тези две продукции ще бъде повече от неочакван за някои от Вас! 

"Забраненият плод" и "Долината на вълците" се сблъскват за първи път в битка за рейтинг с началото на поредния нов сезон на втория на 9 октомври 2008 г., падащо се ден четвъртък. Тогава започва първият епизод от новия трети сезон на криминалната драма по турския канал ShowTV, като тя побеждава своя основен конкурент на KanalD, разказващ за невъзможната любов между Бихтер и Бехлюл, който от старта си в началото на септември същата година е заел първото място, но го губи в битката за рейтинг след това. На тази дата "Ask-i Memnu" е отчел 8.10%, докато "Kurtlar Vadisi Pusu" е с двойно по-висок резултат от цели, забележете, 16.50%! Подобни резултати поредицата с участието на Берен Саат и Къванч Татлъту постига до края на първия си сезон в средата на юни 2009 г., докогато отново всеки четвъртък диша във врата на тази с Неджати Шашмаз. 

Както обикновено ще се спрем и на друга, втора дата, на която двата сериала са влезли в двубой за рейтинг! Тотален обрат в двубоя има, като на 3 декември (четвъртък) 2009 г., когато "Забраненият плод" излъчва поредния си епизод от новия си втори сезон, започнал през септември същата година, за първи път побеждава "Долината на вълците"! Тогава поредицата на KanalD е на първо място с 14.10% рейтинг, докато основният ѝ конкурент и досегашен лидер в четвъртъците на ShowTV е с 13.60% зрителски интерес. През следващите седмици двете продукции винаги са с почти равни рейтинги и си редуват лидерската позиция, но през април 2010 г. "Ask-i Memnu" за постоянно го извоюва и така с финалните си и кулминационни епизоди до средата на юни същата година всеки четвъртък е на първо място по гледаемост и побеждава "Долината на вълците"! 

За първи път от началото на сезона в това издание на "Сблъсък" станахме свидетели на прецедент - двата сериала, влезли в битка за рейтинг в южната ни съседка в периода на два телевизионни сезона - 2008-2009 г. и 2009-2010 г., "Забраненият плод" (Ask-i Memnu) и "Долината на вълците" (Kurtlar Vadisi Pusu) са с еднакви рейтинги и през единия сезон лидер е бил вторият, а през другия - първият проект! В този последен за това лято брой от любимата на мнозина от Вас наша поредица от статии категоричен победител няма, тъй като и двата сериала са били на първо място в различни периоди от време на сблъсъците им. Едно обаче е сигурно - и двата са донесли огромен успех на телевизиите си KanalD и ShowTV. Редно е да отбележим, че "Забраненият плод" е единственият сериал, успял да победи "Долината на вълците". Какви рейтинги предстои да постигне кримката с новия си сезон - предстои да разберете скоро в изданията на рубриката ни "Какво гледат в Турция?"!
_________________________________________________________________________________

Приятели, това беше всичко от тазседмичното десето финално за сезона и двадесето подред издание от лятната ни рубрика "Сблъсък"! Благодарим Ви, че през изминалите летни седмици всеки петък бяхте с нас и прочитахте броевете на тази наистина специална и вълнуваща наша поредица от статии, започнала през лятото на изминалата 2014 г. и завърнала се през това на настоящата 2015 г. именно заради големия си успех! Всички двадесет издания на "Сблъсък" от първи и втори сезон можете да намерите в архива на рубриките ни от тук по всяко време, когато пожелаете! 

7 коментара:

Анонимен каза...

zashto ne suobshtavate,che Serenay i Kerem sa dvoika i veche na nqkolko puti gi hvashtat zaedno da izlizat ot zavedeniq samo dvamata ,hvanaha gi i che otivat na kino i ima snimki ,sushto taka Serenay ima nova oshte edna nagrada ot universtiteta v Marmara za nai-dobra aktrisa.

Админ каза...

До 1 коментар:
Здравейте,
Отдавна сме информирали за почти всички тези неща в изданията на рубриката ни "Турските актьори 24/7". Това, че Вие не сте ги прочели, не значи, че не сме отразили тези новини.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Kazvate pochti vsichki a ne vsichki tam e problema. I interwuto s Demet i Usuf ima greshki v prevoda neznam kak prevejdate s prevodach li,ot ruski li ama da znaete che nqkoi neshta v interwuto vi ne sa pravilno prevedeni . Sled kato shte ste "nai-dobriq" blog pone da bqhte nauchili ezika za da davate pravila informaciq.

Анонимен каза...

Ami prevejdat s google prevodach. Te imenata na aktiorite i aktrisite ne prevejdat pravilno ti iskash tekst da ti prevejda haha

Админ каза...

До 3 и 4 коментар:
Здравейте,
Езикът почти сме го научили, бъдете спокойни! Това е, което можем да предложим, ако не Ви харесва - натискате хикса горе вдясно и забравяте за нас.
Леки и успешни дни! :)

Анонимен каза...

Vyprosut ne se reshava samo s hiksa gore v dqsno,trqbva da imate useshtane,che sled kato se predstavqte za nai-dobriq blog ne moje da pravite takiva greshki,horata se doverqvat na informaciqta vi,koqto ne e korektno prevedena,tova pravi li vi chest? Kato ne vi iznasq i samo znaete da kazvate "hiksa gore v dqsno", vmesto da se pravite na ustroumni ili ne se hvalete tolkova ili podobrete kachestvoto na informaciqta,koqto predlagate.Mnogo e lesno da kajesh "hiksa gore v dqsno",kato ne ti iznasq nali?Da se bqhte izvinili za dopusnatite greshki vmesto da se pravite na ostroumni,i po prevodite vi qsno lichi,che nishto ne ste nauchili ot ezika,ili ako vie na tova mu vikate "pochti sme go nauchili"qzuk togava. S nai-dobri pojelaniq za po-malko da se hvalite i po-pravilno da si vyrshite rabotata.Uspeh.

Админ каза...

До 6 коментар:
Здравейте,
Първо, благодарим Ви за отделеното време и дългия коментар! Второ, никой не е безгрешен. Трето, стараем се да не допускаме грешки и смятаме, че вече правим такива все по-малко, бихте ли ни посочили някоя фрапантна такава в някоя от последните ни статии, която изобщо не отговаря на истината? Защото поне ние такива не откриваме. Лесно е отстрани да се съди, но е трудно, ако дойдете на наше място...
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.