"Сблъсък" (16): "Гордата Аси" vs. "Завръщане" (Турция)

Днес е последният ден от месец юли - 31-ви, и летният сезон е на път да преполови. Изминаха шест седмици, откакто най-добрият
блог за сериали и теленовели у нас обяви началото на междинния сезон. През него обаче едва ли сме Ви оставили да скучаете, тъй като имате възможността да четете ежеседмично издания на четири от най-харесваните от Вас наши рубрики - "Какво гледат в Турция?", интервюта с турски актьори и актриси, "Турските актьори 24/7" и... специалната ни лятна такава "Сблъсък"! Точно преди шест седмици стартиралата миналото лято наша изключително успешна поредица се завърна с нов втори сезон, като отново се публикува всеки петък и отново повече от изчерпателно и точно представя резултатите от най-интересните двубои между два сериала, даващи се в едно и също време, но по различни телевизии. И тази година броевете от рубриката се радват на много висок интерес всяка седмица и дори постигат четения, съвсем близки, а понякога дори и по-високи от някои от най-харесваните ни такива през силните ни сезони - есента и пролетта. Днес, в шестото за това лято издание на "Сблъсък", предстои за първи път да излезем от границите на българския телевизионен ефир и да представим сблъсък между две мелодрами, състоял се в друга страна по света, както обещахме още в началото на сезона, което ще бъде изненадата за Вас - читателите!

Всяка седмица в петък разглеждаме най-различни сблъсъци за рейтинг и миналата също не направи изключение. Тогава, в петия за сезона брой от "Сблъсък", представихме резултатите от двубой между два сериала, на който сме свидетели от съвсем скоро и който тепърва предстои да се разярява в българския ефир. Става въпрос за сблъсъка между новостартиралите у нас турска "Двете лица на Истанбул" (Fatih Harbiye) на Диема Фемили и индийска мелодрама "Сияйна луна" (Saraswatichandra) на БТВ Лейди, които всяка делнична вечер от вече повече от месец насам, между 22.30 и 23.30 часа, се изправят една срещу друга в битка за надмощие. По-гледана от зрителите съвсем естествено се оказа южно-съседската продукция с участието на Кадир Доулу и Неслихан Атагюл, която се оказа както по-гледана на екрана, така и по-харесвана в социалните мрежи, които отскоро също са фактор за успеваемостта на дадена програма както в България, така и в чужбина. Индийският сериал "Сияйна луна" пък бе побеждаван от турския си противник и в ефир, и в интернет. Ако сте пропуснали предишния брой от "Сблъсък" и искате да разберете повече около двубоя от миналата седмица или просто да си го припомните, направете го от тук

В изминалите пет издания от новия сезон на рубриката "Сблъсък" разгледахме както обикновено двубои между два сериала, даващи се в едно и също време, но по различни телевизии, състояли се в българския телевизионен ефир. Днес, в новия шести за това лято брой, за първи път, както разбрахте преди малко, ще представим двубой между сериали, но не състоял се в България, а в друга държава - нещо, което е и част от обновяването на поредицата ни от статии! Уважаеми читатели, време е да разберете кой от сериалите "Гордата Аси" (Asi) на KanalD и "Завръщане" (Sila) на ATV, състоял се в южната ни съседка Турция, които по време на премиерните си излъчвания там са влизали в жестоки двубои за рейтинг, е бил по-гледан! Предстои наистина оспорвана надпревара!

От двата сериала, за които споменахме преди малко, първи стартира "Завръщане" (Sila) - на 15 септември 2006 г., излъчвайки се всяка петъчна вечер по ATV. Поредицата с Джансу Дере и Мехмет Акиф Алакурт постига отлични и изключително високи рейтинги и размазва конкуренцията на парчета, като всяка петъчна вечер е най-гледаната телевизионна програма в турския ефир. Повече от година по-късно, на 26 октомври 2007 г. по конкурентната медия KanalD започва излъчването на нова обещаваща поредица с участието на Туба Бююкюстюн и Мурат Йълдъръм - "Гордата Аси" (Asi), като също се излъчва всяка петъчна вечер и постига отлични резултати. Резултатът от този изключително интересен сблъсък, който за мнозина от Вас вероятно ще бъде доста неочакван, е наистина изненадващ и невероятно интересен!  За първи път "Гордата Аси" (Asi) и "Завръщане" (Sila) се сблъскват в битка за надмощие с премиерата на първия - 26 октомври 2007 г., падащо се ден петък. Точно 20.00 часа и е пред екраните в южната ни съседка вече удобно са се настанили всички зрители, очакващи с нетърпение новия епизод от втория сезон на поредицата на ATV за Съла и Боран, а най-верните фенове на KanalD са в очакване на първия епизод от историята за Аси и Демир. Съвсем очаквано новата серия на "Завръщане" побеждава първата на "Гордата Аси" и то с каква преднина... 1 място с 9.10% рейтинг за мелодрамата с Джансу и Мехмет срещу по-скромното 8 място с 6.40% дял за тази с Туба и Мурат. Категоричният фаворит на зрителите безспорно е наложилата се отдавна "Завръщане" на ATV, която побеждава с голяма преднина своя нов конкурент "Гордата Аси" на KanalD. 

Както обикновено обаче ще се спрем и на друга дата, в която сериалите, между които разглеждаме двубоя в днешното издание на "Сблъсък", чиито оригинални заглавия всъщност са имената на главните героини в тях, са влезли в жестока битка за надмощие. Нека това да бъде 18 април (петък) от новата 2008 г., когато отново точно в 20.00 часа започват новите епизоди от вече наложилите се като фаворити на зрителите в петък вечерите сериали на KanalD и ATV. Точно тук предстои да станем свидетели на шокиращ обрат - "Asi" побеждава "Sila" и се нарежда на 1 място с 10.10% рейтинг, докато основния ѝ конкурент, който досега е бил лидер, се е наредил на тази дата на 4 място с 5% дял. Нека да се спрем на още една, трета дата - 19 септември (петък) 2008 г. Тогава, именно заради понижилите се с времето още повече резултати на "Завръщане", ATV показва големият финал на една от най-успешните си мелодрами, който обаче противно на очакванията отново не събира достатъчно зрители и се нарежда на незавидното 12 място с 3.70% рейтинг, докато основният му конкурент "Гордата Аси" на KanalD продължава да заема първото място с 6.80% дял на този ден. 

Два от най-успешните и харесвани турски сериали "Завръщане" (Sila) на ATV и "Гордата Аси" (Asi) на KanalD влизат в жестоки битки за рейтинг в рамките на близо една година - от края на октомври 2007 г. до средата на септември 2006 г. Резултатите от тях са повече от интересни и шокиращи, като по-гледан през повечето време от този период се оказва поредицата за любовта между Аси и Демир, докато досегашният лидер - тази за Съла и Боран, скоро след старта на конкурента си бива свалена от трона и първото ѝ място, завоювано от есента на 2006 г., ѝ бива отнето за постоянно. Факт е обаче, че "Завръщане" у нас е далеч по-гледан от "Гордата Аси", но и двата сериала са едни от най-успешните давани на българска земя. "Гордата Аси" се излъчва в България по НоваТВ и всеки делничен ден показва невероятно високи рейтинги, а "Завръщане" започва години след премиерата на "Гордата Аси" и се излъчва по БТВ и то...в prime-time. Определено в България мелодрамата с Джансу Дере е по-гледаната и то през целия си период на излъчване, макар, че все още не е приключила у нас. 
_________________________________________________________________________________

Приключи и шестото за това лято издание от рубриката ни "Сблъсък", надяваме се да Ви е било интересно! Следващия седми за сезона и седемнадесети подред брой от поредицата очаквайте следващия петък, 7 август! Дотогава можете да си припомните предишните такива чрез архива на рубриките ни от тук, както и да давате Вашите предложения за това сблъсъците между кои два сериала, даващи се по едно и също време, но по различни телевизии, да разгледаме в следващите летни петъци! 

3 коментара:

Анонимен каза...

Още една перфектна статия, както винаги.
Пак ще попитам Нова(Диема Фемили) дали мислят да повторят Веселяци и сърдитковци. Те бяха обещали преди, но така и не го направиха.

Анонимен каза...

По диема фемили само повтарят едни и същи филми. Все едно не можеш да влезеш в интернет и да ги гледаш там. Особенно в днешно време има всичко, коетоте интересува. Защо трябва да повтарят един сериал 3-4 пъти, защото е успешен ли ? И какво като е успешен ?! Защо незапочнат да излъчват нещо интересно и ново. И не е само тази тв програма излъчва едни и същи сериали...

СЕРИАЛИ в България каза...

Здравейте,
Радваме се, че статията Ви е харесала. Ще има и още такива сблъсъци. За съжаление "Веселяци и сърдитковци" няма да бъде повторен, просто медията отдавна изгуби правата над сериала, а и няма достатъчно голям интерес от страна на зрителите, за да го пуснат. Това е положението.
Леки и успешни дни! :)

До 2-ри коментар:
Здравейте,
Това е програмно решение, няма какво да се направи. В близкото бъдеще също ще се излъчват повторения на сериали - и по-стари, и по-нови.
Леки и успешни дни! :)

Предоставено от Blogger.