"Пътят на живота" (14): преразказ на тринадесети епизод (финал)

Здравейте, приятели! Петък е, 19 юни, и днес приключва пролетната рубрика на СЕРИАЛИ в България "Пътят на живота", в която през
изминалите три месеца преразказахме епизодите от едноименната турска медицинска мелодрама "Hayat Yolunda"! В последното четиринадесето издание предстои да прочетете преразказа ни на финалния тринадесети епизод от вълнуващата поредица, която се надяваме да Ви е харесала. Преди това обаче нека си припомним какво се случи в предишния дванадесети епизод! В него, след като Шафак разбра, че в миналото Джем ѝ е изневерил с най-добрата ѝ приятелка Йелда и след като се изнесе от дома ѝ, дъщерята на доктор Вейсел си спомни за писмо, което младият лекар е написал за любовта си, след като ѝ е изневерил и преди да се опита да се самоубие. Йелда даде писмото на Шафак с надеждата, че тя ще го прочете и ще разбере, че Джем наистина я цени, но очакванията ѝ не се оправдаха и младата лекарка го скъса. Междувременно психично болният съпруг на бивша починала при катастрофа пациентка на Шафак я преследваше с целта да я убие, като случайно Мелис, жадна да си отмъсти на младата лекарка, се включи в плана му, не осъзнавайки че така животът ѝ е в голям риск. Вейсел и Йелда измислиха план, като възрастният лекар си уговори среща с Шафак, на която обаче присъстваше дъщеря му, с цел да се сдобрят. Точно тогава маниакът насочи пистолет към Шафак и когато натисна спусъка, Йелда се изпречи пред нея и така пое куршума. Дали ще оцелее и каква ще бъде развръзката в "Пътят на живота" (Hayat Yolunda), разбирате сега в преразказа ни на финалния тринадесети епизод от мелодрамата!

Шафак и Джем оперират Йелда. Състоянието ѝ е тежко, но за щастие, въпреки риска за живота, тя все още е жива. Те съобщават това на доктор Вейсел, който е много притеснен за състоянието на единственото си дете, което е прехвърлено от операционната в интензивното. Всички са много разстроени и загрижени за Йелда. 
Шафак се обвинява за случилото се, но Джем я успокоява. Тя влиза в интензивното при Йелда и ѝ говори. Казва ѝ, че от нея е разбрала какво е истинското приятелство, но и че от нея сега разбира какво е страданието и страхът от това да не го загуби. Младата лекарка е разстроена от случилото се и няма да може да си прости, ако нещо се случи с Йелда.
Селим и Джем разговарят. Селим обвинява Шафак за случилото се, защото тя е виновна с ината си, че се е стигнало до тук. Джем го моли да се успокои, за да не развалят дългогодишното си приятелство заради гнева. Селим е нервен и споделя с приятеля си, че Йелда е жената, с която иска да прекара живота си. 
Мелис е освободена от участъка, тъй като няма доказателства, сочещи, че тя е съдействала на психично болния мъж да убие Шафак. Заедно с Алп пътува към болницата, за да не излезе, че не се интересува от състоянието на Йелда. Алп е съмнителен, но любовницата му го уверява, че няма нищо общо със случая. 

Тайфун е при Йелда и ѝ говори, но идва Селим, който се разстройва и моли Тайфун да го остави насаме с нея. Той ѝ говори за бъдещето, като е мислил да прекара живота си с нея, да живеят заедно в голяма къща, да имат много деца и момиченце, което да прилича на нея. Изведнъж пръстът на Йелда помръдва и той е много радостен от това. 
Мелис и Алп пристигат в болницата. Докато вървят по коридорите се засичат с Шафак, която виждайки Мелис, се ядосва много, а арогантната жена още повече напряга положението, заяждайки се с нея. Шафак не издържа и ѝ налита, но останалите ги разтървават. 
В пресата излиза новината за прострелването на Йелда. Всички се чудят от къде журналистите са разбрали за това и се досещат, че единственият човек, който може да има пръст в това, е Мелис. Междувременно тя е при Алп, който също прочита новината и се чуди, като в гнева си му споделя, че именно тя е помолила журналистите да проследят психично болния мъж, но изобщо не си е помислила, че той е могъл да убие Шафак. Алп е шокиран от думите на Мелис и не може да повярва, че го е направила. 
След като идва в съзнание, Йелда бива настанена в болнична стая, като всички са много щастливи от това и са при нея. Тя им благодари, че са ѝ спасили живота. Вървейки по коридора, ги вижда Мелис, която пожелава на Йелда бързо оздравяване и се възмущава, че толкова много хора са се насъбрали в стаята ѝ, вместо да я оставят да си почине. Никой обаче не взема думите ѝ на предвид, като Шафак дори затваря вратата на стаята пред лицето на главната лекарка, която е бясна от постъпката ѝ. Всички вътре прихват да се смеят. 
След една седмица Йелда напълно оздравява и е изписана. Връщайки се у дома, тя заварва изненада - навсякъде в мезонета ѝ е пълно с цветя, а в трапезарията я очаква обилна закуска. На масата Йелда прочита картичка от Селим и го вика, като двамата се прегръщат и сядат да закусват. Двамата си казват взаимно, че много се обичат. 
По-късно през деня всички за в кабинета на доктор Вейсел. Той ги е събрал, за да им каже, че е решил да се отдаде на почивка и да се оттегли от болницата, поверявайки я на тях. Те първоначално не са съгласни с решението му и тъгуват, но виждайки, че решението му е окончателно, се съгласяват с избора му и подобаващо стават, за да му ръкопляскат. Той им благодари и се трогва от постъпката им. След като всички излизат, възрастният лекар оставя на бюрото си писмо за сестра Муазес. 
Шафак получава писмо от министерството на здравеопазването, като е неприятно изненадана, защото разбира, че са започнали да я разследват. Тя вижда, че оплакването е подписано от главния лекар на болницата - Мелис, като отива в кабинета ѝ ядосана. Арогантната жена запазва спокойствие и моли Шафак да не се страхува за професията си, защото ако е невинна, няма повод да го прави. Младата лекарка е много ядосана и казва на Мелис, че няма да се страхува, но че тя всеки миг е в страх да не изгуби Алп. Арогантната жена се замисля над думите ѝ. 
Съмненията на Шафак и Джем, че именно Мелис е пратила репортери да следят психично болния мъж, се засилват, като те викат журналистът и автор на статията в пресата, от когото разбират, че именно главната лекарка го е изпратила да следи случая. Съмненията на Шафак и Джем се оправдават и те отиват при Алп, за да му съобщят. Той, въпреки че знае за това, им казва, че не може да повярва на думите им, но те извикват журналиста и той казва на бизнесмена същото - че Мелис го пратила да следи Шафак и психично болния мъж. Шафак съобщава на Алп, че ще подаде жалба в полицията срещу Мелис, но Алп я моли да не го прави, защото тя е бременна, като ѝ обещава, че до два дни арогантната жена ще напусне болницата и града, каквото е и желанието на всички. Те се съгласяват на предложението му. 
Алп вика Мелис в кабинета си и ѝ казва, че иска да се оттеглят от болницата и да се върнат в Измир. Тя е много щастлива и не може да повярва на думите му, но той я убеждава, че не сънува и че са истина. Той ѝ казва, че ще продаде акциите си на Селим, но за целта е нужно преди това тя да му прехвърли 10-те си процента акции, за да бъде всичко изрядно. Мелис с въодушевление се съгласява и подписва, не подозирайки, че е излъгана. 
Тайфун се държи странно с всички и си събира багажа под предлог, че се прибира, за да изпере дрехите си и да донесе в болницата нови свои книги, но всъщност иска да напусне. Сеза и Муазес забелязват това, като за да му попречат, молят Йелда да говори с него, защото са сигурни, че той ще я послуша. Тя го догонва в двора на болницата и му казва, че знае за чувствата му към нея. Той не се изненадва, като тя го моли да остане в болницата заради пациентите, а и заради приятелството им, защото би се чувствала самотна без него. Той, по своему, се съгласява и се връща. 
Мелис събира багажа си повече от щастлива и среща в коридора Йелда и Шафак. Тя се заяжда с тях, като им казва, че вече който е хвърлил око на кабинета ѝ, може да се настани в него. Самодоволно им съобщава, че двамата с Алп се връщат в Измир, където ще живеят щастливи заедно. Двете лекарки са приятно изненадани от думите ѝ и се молят те да са истина.
Мелис отива при Алп развеселена. Той обаче ѝ казва, че се е отказал от заминаването, като всъщност изобщо не е мислил да се връща в Измир, а я е подвел, за да се върне тя там. Тя се ядосва и разстройва и не може да повярва на думите му. Той обаче ѝ споделя за това, че Джем и Шафак са разкрили, че тя е била съучастник в опита за убийство на психично болния мъж и за заканата им да подадат жалба срещу нея, като със заминаването ѝ всъщност я предпазва от това да не отиде бременна в затвора. Мелис е шокирана и много разстроена. 
Мелис излиза ядосана и вижда всички пред болницата, като те се шегуват с нея и са повече от щастливи, че заминава. Арогантната жена се заканва на Шафак и така също предизвиква шеги и подигравки от Джем, Селим, Йелда и Тайфун, които обаче не подозират какво е намислила вече бившата главна лекарка. 
Работното време на всички приключва и си тръгват. Когато вече е навън, Шафак разбира, че си е забравила телефона и се връща в болницата, като казва на Джем да тръгва. Мелис се навърта из болницата.


Докато Шафак върви към кабинета си, Мелис я издебва и насила я завежда в склада на болницата, като заключва и плъзга ключа по земята навън. Шафак е шокирана, а Мелис ѝ казва, че сега най-сетне ще си уредят сметките. Арогантната жена обвинява Шафак, че заради нея Алп не иска да се върне в Измир, защото все още ще се навърта около нея. Младата лекарка е шокирана от думите ѝ и ѝ казва, че е луда. Двете се спречкват, като без да искат, бутат бутилката под налягане, пълна с газ, която се спуква. Двете започват да се задушават от миризмата и газта. 
Шафак е трябвало да вземе Зелиш и Едже от училище, но ги е взела Йелда, която притеснена за приятелката си се обажда на Джем и го пита къде е. Той ѝ отговаря, че я е оставил в болницата, защото си е забравила телефона, а Йелда му казва, че не отговаря на обажданията ѝ. Джем се обажда на Тайфун, за да го попита дали е виждал Шафак, като той му отговаря, че колата ѝ е все още е тук. Джем и останалите са притеснени и отиват в болницата, за да я търсят. 
Междувременно Алп научава от своя шофьор, че Мелис не се е прибрала и че не е отишла на летището, въпреки че до полета ѝ до Измир остава само час. Той не може да проумее къде е любовницата му и се притеснява, замислен. 
Мелис изпада в паника и моли Шафак да я спаси, като същевременно блъска по вратата и крещи за помощ. Младата лекарка търси маски, но намира само една, като я дава на Мелис, за да не пострада бебето ѝ. Шафак е припряна и обвинява Мелис за случващото се, като ѝ казва, че ако умрат, тя ще е виновна за това. 
Джем ядосан отива при Алп, като му казва, че Шафак е изчезнала, и го заплашва, че ако знае нещо за нея, но го крие, ще си плати за това. Бизнесменът го моли да се успокои и се досеща, че Мелис не е заминала, като се притеснява тя да не е направила нещо. Всички започват да ги търсят, като Селим вижда, че и колата на бившата главна лекарка все още е на двора на болницата. 
Заради миризмата на газта Мелис и Шафак вече са в безсъзнание и са припаднали на пода. 




Всички претърсват болницата, но не намират Шафак и Мелис. Чистачка обаче се появява и моли за ключ към склада. Всички се досещат, че все още не са проверили само там, и веднага отиват и ги намират. Отвеждат ги в интензивното, където, за щастие, и двете са добре, а малко по-късно Шафак идва в съзнание. 
След часове Мелис също идва в съзнание, като тя моли всички да ги оставят насаме. Алп се притеснява любовницата му да не направи отново нещо опасно, но Мелис го уверява, че няма това за цел. Когато остават сами, Мелис се разстройва и моли за прошка Шафак. Казва ѝ, че е много добър човек и е голяма късметлийка. Споделя, че нея никога не са я обичали и че винаги е трябвало да се бори за любовта на хората, като именно заради това вероятно е толкова злобна и безмилостна. Моли я за извинение и ѝ обещава, че ще изчезне от живота ѝ и повече няма да ѝ създава неприятности. Шафак кима с глава в знак на съгласие и въпреки всичките беди, които ѝ се случиха заради Мелис, ѝ прощава. 
Сестра Муазес прочита прощалното писмо, оставено ѝ от доктор Вейсел. В него той ѝ се извинява, че не ѝ е разкрил чувствата си към нея по-рано и че не се е сбогувал с нея, като тя се разстройва и разплаква. 


Шафак моли Алп да се погрижи за Мелис, защото тя истински го обича, а и чака бебе от него. Обяснява му, че истински обича Джем и е решила да започне нов живот с него, затова няма смисъл Алп да продължи с опитите си да се съберат. Обещава му, че ще може да вижда Едже, когато поиска. Той се склонява и ѝ обещава, че няма да остави Мелис, като двамата се разделят с добро. 
След няколко дни Шафак е изписана и се връща в дома на Йелда. На сутринта, когато се събужда, намира до леглото си бележка от Джем, в която той я моли да се качи на чакащото я пред дома такси. Тя е въодушевена и след минути бива отведена в зала, където я посрещат Зелиш и Едже, облечени като ангелчето. Те ѝ дават букетче с цветя и бяла диадема. Шафак отива при Джем, а същевременно започва да свири серенада. Той ѝ се обяснява в любов и ѝ подарява годежен пръстен. Двамата се целуват и са много щастливи, а Зелиш и Едже им се радват. 
На вечерта всички са се събрали в дома на Йелда, за да отпразнуват заминаването на Мелис и Алп. Селим има добра новина и изненада за всички - купил е акциите на Алп, които са 51%, като още повече изненадва всички с това, че ги разпределя по равно на всички и дава 10% на Шафак, 10% на Джем, 10% на Тайфун и 10% на Сеза и Муазес, а останалите 11% - на себе си. Всички са много щастливи от това. Телефонът на Тайфун звъни, като колеги му съобщават, че в болницата има нов спешен случай на група пострадали, като всички без да се замислят решават да се погрижат за тях и тръгват към болницата. Така приключва "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)! 
_________________________________________________________________________________

Това беше всичко от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda) - една вълнуваща история, която се надяваме, че Ви е харесала и че през изминалите три месеца чрез едноименната ни рубрика, която се публикуваше всеки петък през пролетния сезон, съпреживяхте чувствата на героите и сте се убедили, че турските медицински сериали също са стойностни, въпреки че специално в този имаше от всичко по много - драма, смях, романтика... Можете да си припомните преразказите ни на всички 13 епизода чрез архива на рубриките ни от тук!

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.