"Музиката от турските сериали" (27): "Момичето с червения шал"

Здравейте, приятели! Днес е  6 май, сряда, честит празник на всички празнуващи! Първата сряда от новия месец май е и публикуваме
осмото за сезона и двадесет и седмо подред издание от любимата на мнозина от Вас рубрика "Музиката от турските сериали", единствено в която даваме пряк израз на чувствата и емоциите! В тазседмичния ѝ брой предстои да анализираме музикалните теми от турския хит "Момичето с червения шал" (Al Yazmalim), излъчен миналата година в следобедните часове по ТВ7. Време е да започваме!

Стартираме както обикновено, а и както подобава с представянето и анализа на заглавната музикална тема от сериала, чиито мелодии разглеждаме в днешното издание на "Музиката от турските сериали" - "Момичето с червения шал"! Тя започва с тонове в ниския регистър, които се повтарят и внасят на слушателите странно чувство за нещо неясно и дори страховито. Малко след това обаче започва нова подтема, която всъщност е и главната в цялата. Тя също е тиха, но пък е спокойна, ведра, интересна и изключително необикновена от тези на останалите вече близо 30 турски сериала, чиито мелодии разгледахме в изданията на "Музиката от турските сериали". Тя внася на слушателите си чувствата за спокойствие, ведро и приятно настроение, а дори бихме я определили и като приказна, тъй като поне ние, слушайки я, си представяме за нещо магично и тайнствено, нещо хубаво и необикновено. Класическата и емблематична турска музикална нотка обаче няма да липсва в тази мелодия, тъй като малко след това иначе спокойната и ведра подтема придобива чувства за напрежение и драматичност, които съвсем естествено се покачват плавно, като те са внесени в нея чрез появяването на ритъма ѝ. В един момент намират своята кулминация, което пък същевременно започва да гради ново чувство за драматичност, които също се покачват. Те също не след дълго стигат до своята връхна точка, но пък този път подчаста след тях звучи по подобен на първата - спокойно, ведро, тихо и приказно, като в крайна сметка така и приключва заглавната музикална тема от хитовата поредица с участието на младите надежди на турското кино Йозге Йозпиринчи и Сечкин Йоздемир - "Момичето с червения шал" (Al Yazmalim), която можете да чуете от тук!

Преминаваме към друга също изключително популярна и интересна музикална тема от поредицата "Момичето с червения шал", чиито мелодии представяме и анализираме днес в осмото за сезона и двадесет и седмо подред издание от рубриката ни "Музиката от турските сериали"! Тя е изключително любопитна, тъй като в нея липсва всякакъв драматизъм и напрежение, който се открива в почти всяка останала на другите турски мелодрами. Тази започва тихо и спокойно и внася на слушателите чувствата за спокойствие, магичност и дори бихме определили като приспивна и релаксираща. Тя обаче, за разлика от спокойната и ведра подчаст в заглавната мелодия, носи емоцията и на тъга по нещо отминало, на носталгия по отминалото лято, по отминалите спомени... През цялото време, за което звучи, тя е изключително спокойна, лирична и баладична. Любопитен факт е, че автор на почти всички музикални теми в "Момичето с червения шал" е известният турски композитор Тойгар Ъшъклъ, популярен с изключително драматичните си и напрегнати произведение, които е правил за доста други турски сериали. За разлика от тях обаче, това е едно от малкото негови, което звучи изцяло спокойно, лирично и носталгично, без капчица чувство за напрежение или драматичност. Можете да чуете мелодията от тук!
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното осмо за сезона и двадесет и седмо подред издание от рубриката ни "Музиката от турските сериали"! Очаквайте ни отново следващата сряда, 13 май, а дотогава можете да си припомните предишните ѝ броеве чрез архива на рубриките ни от тук или да давате своите предложения за това на кои мелодрами да разгледаме и анализираме музикалните теми в следващите ѝ издания под формата на коментари към тази статия! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.