"Пътят на живота" (11): преразказ на десети епизод

Здравейте, приятели! Днес е петък, 29 май, а това означава, че предстои да прочетете новото единадесето издание от новата пролетна рубрика
на СЕРИАЛИ в България "Пътят на живота", в която всеки петък преразказваме по един епизод от едноименната турска медицинска мелодрама, излъчила се миналата есен по KanalD "Hayat Yolunda". В предишния ѝ десети брой преразказахме деветата серия, в която Мелис се завърна на работа в болницата и неприятно изненада всички с новината, че е получила 10% от акциите на лечебното заведение. Джем пък намери начин, по който малката Зелиш да остане при тях, без да изпълни условието на Алп да напусне града и работата си, а именно той да осинови момиченцето, останало без майка. Алп, естествено, се опита да му попречи, като успя, но след това случайно сестра Муазес намери в кабинета на Мелис голяма доза инсулин, с който главната лекарка сама е предизвикала припадъка си, като го предава на Шафак. Младата лекарка шантажира арогантната жена, че ако тя не направеше така, че Алп да даде подписа си за осиновяването на Зелиш, щеше да му покаже инсулина и да разкрие истината за припадъка ѝ. В крайна сметка Мелис успя да склони любовника си да го направи, но не изцяло, тъй като преди това той се е споразумял с Джем да се съгласи Шафак да осинови момиченцето, но ако самият той напусне града и болницата. Джем пък му постави условието да снеме Мелис от длъжността "главен лекар", като двамата в края на епизода си стиснаха ръцете, без никой от останалите да подозират какво се е случило - че Джем е напуснал града, работата си и приятелите си! Какво се случва след това, разбирате сега в преразказа ни на десети епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)!

Шафак и Йелда закусват и говорят за Алп. Шафак се радва, че Мелис е успяла да го убеди да се подпише за документите по осиновяването на Зелиш. Йелда се притеснява и съмнява, защото надали Алп толкова лесно ще се съгласи да го направи, без да има някаква полза. Шафак се замисля върху думите ѝ.
Джем е в предишния си дом и си събира багажа. Обажда се на Селим и му съобщава, че заминава заради Зелиш и сделката му с Алп. Селим го моли да не го прави, но не успява да го разубеди. Джем моли приятеля си да се грижи за Шафак и малкото момиченцето, а и ако Алп не изпълни обещанието си да прехвърли акциите си на него, веднага да го уведоми за това.

Мелис се опитва да разубеди Алп да не продава акциите си и да останат в Истанбул и в болницата. Бизнесменът обаче е решен да го направи, за да отдалечи Шафак от Джем. Мелис го пита защо иска да продаде дела си, а той ѝ отговаря, че няма печалба от болницата, която му носи само загуби и ако продължава така, скоро ще фалира. Мелис му обещава, че вземе нещата по този въпрос в свои ръце, но Алп е твърдо решен.

Вейсел, идвайки на работа в болницата, от сестра получава прощално писмо от Джем. Той го прочита и е неприятно изненадан от постъпката на младия лекар. В болницата идват Шафак и Йелда, като той им съобщава, че Джем е напуснал и им показва писмото. Всички са шокирани и не могат да повярват, че се е случило, а и не могат да си отговорят защо.
Шафак, влизайки разстроена в кабинета си, също има писмо от Джем. Прочита го и се разплаква, тъй като точно когато отношенията между тях са потръгвали, той отново се е отметнал от решението си и е заминал без никакви обяснения. В писмото си Джем уточнява само, че прави всичко за доброто на Зелиш, като така Шафак се досеща, че в напускането му пръст има и Алп.
Точно когато Джем е на тръгване от дома си, се появява Ебру - бившата му съпруга, която спешно иска да говори с него. Джем си взима багажа от таксито и двамата се връщат в предишния им общ семеен дом, където да говорят. Младата жена, виждайки снимките на починалата им дъщеричка, се разстройва. Тя казва на Джем, че брат ѝ е тежко болен и има аневризма, като единственото възможно спасение би било скъпоструваща операция, за която обаче няма средства. Тя моли бившия си съпруг да се заеме с него и да излекува по-малкия ѝ брат в болницата на доктор Вейсел като младият лекар се замисля.
Шафак е ядосана и излиза на двора, където вижда Алп. Тя се запътва към него и го обвинява за напускането на Джем от болницата и града, като го заплашва, че съвсем скоро двамата ще се разведат и всичко между тях ще приключи. Доктор Вейсел ги чува и излиза, като успокоява Шафак и ѝ казва, че Алп се отказва от акциите си в болницата. Младата лекарка е изненадана и учудена.
Вейсел, Селим и Алп са в кабинета на първия. Алп е любопитен да разбере с каква цел младият лекар иска да откупи акциите му, а той му обяснява - за да създаде специален център за болни от рак на главата в памет на майка си и да наема специалисти, с които да се бори срещу коварната болест. Алп няма какво друго да каже, освен да се съгласи и да подпише документите по прехвърлянето, но преди това се обажда на своя приятел детектив, който следи Джем и който му съобщава, че той все още не е напуснал дома си. Бизнесменът се ядосва и казва на Вейсел и Селим, че няма да продаде акциите си и се отказва от решението си, като заплашва възрастният лекар, че ще му отнеме болницата.
След случилото се Селим се обажда на Джем, за да го осведоми, че Алп се е отказал от решението си. Младият лекар спонтанно решава в такъв случай да се завърне в болницата на доктор Вейсел и приема молбата на бившата си съпруга Ебру да оперира и излекува болния ѝ брат. Тя е щастлива и му благодари.
Сеза е направила питки и решава с тях да почерпи екипа на болницата. Докато Тайфун ги раздава, той среща доктор Селим и го пита дали слуховете за заминаването на Джем са верни. Той потвърждава, но и съобщава, че ще се завърне. Тайфун се радва и му предлага питка, но Селим отказва, като шеговитият лекар възкликва, че явно вече е опитал вкусните гозби на сестра Сеза от вечерята ѝ вчерашния ден. Без да иска ги чува Йелда, която се досеща, че вместо да дойде на партито за завръщането на Зелиш, Селим е отишъл на вечерята у Сеза. Тя още повече се ядосва на Селим и му прави намеци колко прибързани и нетърпеливи решения прави. Тя се изнервя, докато младият лекар, който я харесва, е спокоен.
Джем и Ебру пристигат в болницата. Шафак и Йелда са изненадани да ги видят, като първата веднага обвинява Джем за това, че не ги е предупредил и че не им е обяснил защо заминава. Бившата съпруга на младия лекар не е доволна от присъствието на двете лекарки. Шафак се ядосва и си тръгва, като си мисли, че Ебру и Джем отново са се събрали, но Джем я последва и ѝ обяснява, че я е довел заради брат ѝ, който да излекува. Шафак се успокоява, но все пак го укорява задето ги е изплашил и натъжил.
На вечерта сестра Муазес се подготвя за вечеря, на която по-рано през деня я е поканил доктор Вейсел. Точно когато си тръгва от болницата, Мелис я спира и ѝ казва, че смяната ѝ продължава още. Муазес е учудена и установява, че впоследствие графикът ѝ е бил променен от главната лекарка. Арогантната жена я предупреждава повече да не се меси в делата ѝ, защото е разбрала, че именно тя е дала инсулина на Шафак. Муазес е неприятно изненадана, но въпреки това запазва самообладание и се връща на работа, като се извинява на доктор Вейсел, че няма да може да дойде на вечерята.
Джем и Шафак се прибират в дома на Йелда. След изпълнения с премеждия ден Шафак прегръща Джем, като ги вижда Едже. Дъщеричката на младата лекарка е неприятно изненадана от това да види майка си в прегръдките на друг мъж, а не на баща ѝ, като се развиква и казва на Джем да се махне, защото не иска да го вижда повече. Той си тръгва, а момиченцето продължава да се сърди на майка си.
Ебру ревнува Джем от Йелда и Шафак и го упреква, че всички от университета отново са се събрали, без да извикат и нея. Той ѝ обяснява, че между него и Йелда няма нищо общо, тъй като тя го пита именно за техните взаимоотношения, но не и за тези му с Шафак.
Шафак пристига в болницата заедно с Едже, която продължава да се сърди. Остават по-малко от час преди операцията на брата на Ебру, като точно когато отива в кабинета си, за да се подготви, Шафак установява, че дъщеря ѝ, която е оставила там, я няма, и започва да я търси из болницата. Вижда я Мелис, която ѝ припомня, че я чака операция, като Шафак не знае какво да прави - дали да потърси дъщеря си или да се заеме с операцията на брата на Ебру. Мелис я заплашва, че ако не се яви в операционната, ще ѝ състави рапорт, като в крайна сметка Йелда успокоява приятелката си и ѝ обещава да потърсят момиченцето, а Шафак притеснена отива за операцията.
Точно преди операцията Мелис вика Джем в кабинета си. Тя му казва, че операцията на брата на Ебру е много скъпа и ще отнеме над 100 000 турски лири, които от болницата не могат да си позволят. Намеква му, че така операцията няма как да се състои, но Джем е решен да помогне на бившата си съпруга и заявява пред главната лекарка, че той ще поеме разходите по лечението.
Операцията на брата на Ебру минава успешно.
Излизайки от операцията, Шафак е обнадеждена, че колегите ѝ са намерили малката Едже. Йелда обаче я разочарова и ѝ казва, че няма и следа от момиченцето, като при тях идват Алп и Мелис. Бащата на Едже е изключително ядосан и обвинява съпругата си, че я е оставила сама. Шафак също се самообвинява и се разстройва, като Алп я заплашва, че ще използва това срещу нея. Той вика полиция, която се заема със случая, а Шафак е още по-разстроена.
На излизане от болницата Мелис и Алп случайно виждат Едже заспала в колата на баща си. Той се успокоява, виждайки дъщеря си добре, и я взима при себе си, като тя се събужда и съвсем спокойно му казва, че много ѝ се е доспало и затова е решила да подремне в колата на татко си. Идва Шафак, на която ѝ олеква, че дъщеря ѝ е невредима, като обаче когато понечва да я прегърне, тя ѝ казва, че не я иска и я отблъсква. Алп решава да вземе момиченцето със себе си за вечерта, а Шафак се натъжава.
Йелда е в кабинета на Селим. Той ѝ казва, че я обича и че между него и Сеза няма нищо, че целувката им е била просто една грешка. Без да иска тайно ги чува Серкан - братът на Сеза, който в миналия епизод бе излекуван от Селим, носещ подарък за лекаря в знак на благодарност. Чувайки какво говори той за сестра му обаче, той изпуска подаръка и отива в спешното, където вдига скандал на Сеза и я засрамва пред всички. Тя се разстройва и разплаква, като Тайфун я успокоява.
Когато се успокоява, Мелис вика Сеза в кабинета си. Момичето си мисли, че главната лекарка ще я уволни заради скандала, като желае сама да подаде оставката си. Мелис обаче изненадващо за нея я повишава и я включва в екипа на доктор Селим. Арогантната жена ѝ споделя, че намира прилика у нея със себе си и я съветва да не се предава лесно и да се бори за любовта си, като с повишението си ѝ казва да направи именно това. Сеза е объркана, но радостна.
Ебру благодари на Джем за добре свършената работа, като го прегръща. В този момент ги вижда Шафак, която се стъписва, но пожелава на бившата съпруга на младия лекар бързо оздравяване на брат ѝ. Ебру, виждайки че Шафак не е възхитена, нарочно още веднъж прегръща силно Джем, за да изревнува младата лекарка от нея.
Селим разбира за случилото се със Серкан, като се извинява на Сеза. Той ѝ предлага да отиде в дома ѝ и да се разбере спокойно и човешки с брат ѝ, а и да я закара, като тя се съгласява въодушевено. Двамата пристигат в дома на скромното момиче, като ги виждат приятели на Серкан, които му казват, че сестра му е дошла с тузарска и скъпа кола. Импулсивният младеж се досеща, че Сеза е със Селим и ядосан се отправя към дома си.
Тайфун тайно поставя любовно писмо в кабинета на Йелда. Той се суети как да го постави, като точно когато тръгва да излиза, младата лекарка идва. Двамата се стряскат един друг и изпищяват, но след това прихват да се смеят. Тайфун крие писмото, като Йелда не го вижда и му предлага да вечерят заедно в дома ѝ. Той се съгласява.
В дома си идва Серкан, който е ядосан и разярен. Той грубо събужда заспалия на дивана им Селим, като двамата се сбиват. Чува ги Сеза, която става и отива при тях, за да ги разтърве. Серкан обижда сестра си, което вбесява Селим. Тя ги моли да престанат, като младият лекар се успокоява и си тръгва. Сеза се разстройва и разплаква.
Алп и Мелис закусват. Тя го пита дали все още не иска да се разведе с Шафак след всичко случило се, а той ѝ споделя, че иска да ѝ отмъсти и затова все още не иска да се разведат, за да я измъчва. Той моли любовницата си да му бъде свидетел в днешното съдебно заседание и да свидетелства срещу Шафак, като тя, за да го спечели отново, се съгласява.
След вечерята, на която Йелда разпитва Тайфун за отношенията между Селим и Сеза, той е разочарован от младата лекарка и решава да си вземе оставеното любовно писмо, за да не го прочете. Когато влиза в кабинета ѝ обаче, то го няма. Шеговитият лекар се побърква и го търси навсякъде, но очевидно в кабинета го няма. Той се отчайва и обърква.
В съда са Алп и Шафак и заседанието по развода им започва. Адвокатът на бизнесмена свидетелства за бягството на Едже, като изтъква него като причина родителските права над момиченцето да бъдат отсъдени на баща му. След това свидетелства и детегледачката на Едже, както и самата Мелис, като след всичко това съдът постановява Шафак и Алп да се разведат и Едже да остане при баща си. Шафак е съсипана и се разстройва, като Йелда я успокоява.  На излизане от залата Мелис предизвиква Шафак и ѝ казва, че ще дари Едже с братче или сестриче, което Шафак така или иначе е нямало да ѝ подари, като младата лекарка се ядосва много и посяга на арогантната жена, като заплашва и нея, и Алп, че вече ще трябва да се боят от нея, след което бясна и освирепяла заедно с Йелда си тръгва.
Селим излиза от дома си и се запътва към автомобила си, за да отиде на работа в болницата. Отзад обаче с нож в ръка го дебне братът на Сеза Серкан, който бързо се промъква зад младия лекар и го пробожда с ножа в гърба. Селим пада ранен на земята, а Серкан избягва в неизвестна посока шокиран от случилото се.
В болницата пристига Джем, който е последван от Ебру, която му предлага двамата отново да се съберат. Той ѝ обяснява, че това няма как да се случи, защото обича Шафак. Бившата му съпруга обаче го пита дали младата лекарка знае, че в миналото той е преспал с Йелда и затова двамата са се разделили, а за нещастие Мелис случайно чува всичко това и не пропуска да чуе интригуващия им разговор. Ебру се ядосва и се отправя към Шафак, искайки да ѝ каже истината за Джем и Йелда, като Джем се опитва да я спре, но не успява. Ебру отива при Шафак и Йелда, които са на пейка в двора. Така приключва десети епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)!

В следващия 11 епизод очаквайте: Мелис научава, че в миналото Джем е изневерил на Шафак с Йелда. Тя казва това на дъщерята на доктор Вейсел, която е шокирана и не знае какво да прави, страхувайки се арогантната жена да не каже на Шафак истината. Същевременно тя е любопитна за миналото и разпитва Джем за него, но той ѝ отговаря, че е по-добре, ако имат планове за бъдещето, да не се връщат към миналото. Йелда е объркана и говори със Селим, а след това и с Джем, като точно когато му казва, че ще е най-добре да разбере истината от дамите тях, без да иска я чува Шафак, която я пита за каква истина става въпрос. Дали Йелда и Джем ще кажат на Шафак истината за миналото или младата лекарка ще ги разбере в последствие от някого другиго, като например Мелис или Ебру, предстои да разберем в преразказа ни на единадесети епизод от "Пътят на живота" (Hayat Yolunda)!
_________________________________________________________________________________

Е, това беше всичко от тазседмичното единадесето издание на новата ни пролетна рубрика "Пътят на живота", в което преразказахме десетия епизод от едноименната турска медицинска драма "Hayat Yolunda". Следващият ѝ дванадесети брой, в който ще можете да прочетете преразказ на единадесети епизод, очаквайте следващия петък, 5 юни! А дотогава можете да си припомните предишните ѝ издания чрез архива на рубриките ни от тук

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.