"Музиката от турските сериали" (26): "Черната роза"

Здравейте, приятели! Днес е 29 април, последната сряда от месец април, и публикуваме седмото за сезона и двадесет и шестото
подред издание от любимата на мнозина от Вас рубрика "Музиката от турските сериали", единствено в която даваме пряк израз на чувствата и емоциите! В тазседмичния ѝ брой предстои да анализираме музикалните теми от турския хит "Черната роза" (Karagul), излъчил се миналата есен в prime-time-а на ТВ7, но и до момента спрян заради финансовото състояние на медията. Време е да започваме!

Стартираме както обикновено, а и както подобава с представянето и анализа на заглавната музикална тема от сериала, чиито мелодии разглеждаме в днешното издание на "Музиката от турските сериали" - "Черната роза"! Тя стартира спокойно, тихо, плавно и нежно, като звучи по изключително интересен начин, без всякакво напрежение или драматичност, иначе задължителни за мелодиите в турските мелодрами. Чувствата, които тази начална част придава на слушателите, са за тъга, носталгия, лиричност, баладичност и умиление, като дори бихме я определили и като приспивна, тъй като вдъхва и спокойствие, каращо душата да релаксира. Изведнъж започва новата и всъщност същинска за заглавната музикална тема в сериала с Едже Услу и Йозджан Дениз подтема. Тя стартира рязко и напълно неочаквано, като е коренно различна от първата - тук изобилства от напрежение и драматичност, което се ражда след включването на ударни инструменти и забързване на ритъма на произведението. Тази подчаст поне според нас по-скоро доста напомня на такава от някой криминален сериал, отколкото на драматична история, но пък от друга страна можем да тълкуваме това като умишлен и интересен, необикновен експеримент от страна на композиторите да направят темата по-различна от останалите. След това отново изведнъж започва отново спокойна, тиха, лирична и баладична подтема, която носи чувства на носталгия, но този път по-скоро на умиление и тъга по нещо отдавна отминало и необратимо. Четвъртата подчаст започва също толкова рязко и неочаквано колкото предишните две, като в нея ритъмът и темпото на звучене са най-бързи, ударните инструменти продължават да внасят напрежение и драматичност в темата, този път доста по-големи от тези във втората подтема. Заглавната мелодия от "Черната роза" (Karagul), излъчващ се всяка петъчна вечер след 20.00 часа по FOX и постигащ невероятно високи резултати всяка седмица, приключва също рязко и неочаквано, като насъбраното напрежение и драматичност така и някак си не достигат своите върхове и кулминационни точки. Можете да я чуете от тук!

Преминаваме към анализа на друга също толкова популярна музикална тема от турския хитов сериал и най-гледана телевизионна програма за изминалата 2014 г. в южната ни съседка Турция - "Черната роза"! Тя стартира също като заглавната спокойно и тихо, като всъщност в първата ѝ и начална подчаст звучи единствено типичен турски струнен инструмент с тих фон от ниски тонове. Като цяло тази подтема напомня доста на мелодиите от по-старите и най-вече т. нар. кюрдски сериали, точно какъвто е в момента излъчващия се "Завръщане", чиито мелодии също преди няколко седмици анализирахме в изданията от третия сезон на "Музиката от турските сериали". Но да се върнем към тази от "Черната роза"! Втората ѝ подтема започва неочаквано и изненадващо, но тя, за разлика от тази в заглавната, не е изпълнена с напрежение и драматичност, а даже напротив - много спокойна, лирична и тъжна мелодия е, като заедно със струнния инструмент вече звучи и тъй чувствената и баладична цигулка, която въпреки всичко внася на мелодията трагично чувство на обреченост и необратимост, което е и свообразна нотка на напрежение. Тоновете стават по-високи, а с това тази емоция се засилва още повече. Въпреки това обаче продължава да надделява спокойното, носталгично и тъжно чувство, може би най-вероятно заради липсата на ударни инструменти и ритъм. Произведението приключва плавно и бавно и всъщност е с т. нар. край "затихване", т. е. няма точно определен последен тон. Можете да я чуете от тук!

Композитор на музикалните теми в "Черната роза" (Karagul) е по-малко известният Фърат Юкселир. 
_________________________________________________________________________________

E, това беше всичко от тазседмичното седмо за сезона и двадесет и шесто подред издание от рубриката ни "Музиката от турските сериали"! Очаквайте ни отново следващата сряда, 6 май, а дотогава можете да си припомните предишните ѝ броеве чрез архива на рубриките ни от тук или да давате своите предложения за това на кои мелодрами да разгледаме и анализираме музикалните теми в следващите ѝ издания под формата на коментари към тази статия! 

Няма коментари:

Предоставено от Blogger.